Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
13.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Poljska Vroclav Matej Žagar Veselin Vujović Luka Slabe Tomo Mahorič Andrej Urlep Dražen Petrović Janez Drvarič Rok Elsner Dalibor Stevanović Matjaž Kek Zlatko Dedić NK Celje Slask Vroclav slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 13.30

6 let, 7 mesecev

Slovenski šport in Vroclav

Poljsko mesto, ki se rado druži s slovenskimi športniki

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Slovenska nogometna reprezentanca bo letošnje nastope sklenila v poljskem mestu Vroclav, ki se je v zgodovino slovenskega športa vpisal z velikimi črkami. Slovenske zastave so na tribunah vihrale v nogometu, košarki, rokometu, odbojki, tenisu, spidveju …

Slovenska nogometna reprezentanca bo zvečer odigrala zadnjo tekmo v tem letu. Na prijateljskem dvoboju se bo pomerila s Poljsko. Dvoboj se bo v Vroclavu začel ob 20.45.

Poljsko mesto Vroclav je prestolnica Šlezije. Ima okrog 630 tisoč, s širšo okolico pa dober milijon prebivalcev. Je letošnja evropska prestolnica kulture, gosti pa tudi pomembne športne dogodke.

Danes bodo vse oči Poljske (pa tudi Slovenije) uprte na mestni štadion v Vroclavu, kjer se bosta na prijateljski tekmi pomerili nogometni reprezentanci. Resda bosta slovanska tekmeca oslabljena, saj bo v ekipah manjkalo kar nekaj pomembnih igralcev, a bo to še vedno prvovrstni nogometni spektakel, s katerim bo Katančeva četa sklenila leto 2016.

Slovenska sedmica in slovo Dražena Petrovića

V tej dvorani v Vroclavu je zadnjo košarkarsko tekmo odigral hrvaški zvezdnik Dražen Petrović. Slovenija je leta 1993 premagala Hrvaško. | Foto: Vid Ponikvar V tej dvorani v Vroclavu je zadnjo košarkarsko tekmo odigral hrvaški zvezdnik Dražen Petrović. Slovenija je leta 1993 premagala Hrvaško. Foto: Vid Ponikvar Vroclav je prepleten z dogodki, na katerih so imeli pomembno vlogo slovenski športniki. Leta 1993 je slovenska košarkarska reprezentanca, takrat jo je vodil Janez Drvarič, v Vroclavu nastopila na kvalifikacijskem turnirju za EP v Nemčiji.

Izpit je opravila z odliko, dobila vseh sedem srečanj, tudi zadnjega s favorizirano Hrvaško, za katero je še zadnjič dres oblekel zvezdnik Dražen Petrović. Usoda se je po tekmi kruto poigrala s Šibenčanom, saj je v prometni nesreči na Bavarskem izgubil življenje, košarkarski svet pa je ostal brez enega najbolj priljubljenih Evropejcev.

Poljska je leta 2009 gostila evropsko prvenstvo v košarki, na katerem se je Slovenija izkazala in pod vodstvom Jureta Zdovca osvojila četrto mesto, a ni nobenega srečanja odigrala v Vroclavu, enem izmed uradnih prizorišč tekmovanja. Je pa šlezijsko upravno središče zaploskalo nekdanjemu slovenskemu selektorju košarkarske reprezentance Andreju Urlepu, ki je s Slaskom petkrat osvojil naslov poljskega prvaka. Največji košarkarski klub v Šleziji, osvojil je kar 17 državnih kron, je pozneje vodil tudi Tomo Mahorič.

Rokometaši izpadli, odbojkarji napredovali

Slovenski rokometaši v Vroclavu po porazu z Nemčijo, ki jih je stal napredovanja. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski rokometaši v Vroclavu po porazu z Nemčijo, ki jih je stal napredovanja. Foto: Vid Ponikvar Slovenski ljubitelji rokometa so v očarljivem mestu s starim mestnim jedrom, v katerem ne manjka pivnic, uživali letos pozimi. Vroclav je gostil evropsko prvenstvo v rokometu, četa Veselina Vujovića pa je v najtežji predtekmovalni skupini osvojila točko in izpadla. Najprej je izgubila proti Švedom, nato remizirala s Španci, na odločilnem dvoboju za napredovanje pa ostala praznih rok proti poznejšim prvakom Nemcem. Tekme so potekale v večnamenski Stoletni dvorani.  

V Vroclavu so se mudili tudi najboljši slovenski odbojkarji. Leta 2014 so nastopili na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na evropsko prvenstvo (2015). Vodil jih je Luka Slabe, Slovenci pa so po zmagah nad Makedonijo in Latvijo klonili le proti gostiteljem, znani odbojkarski velesili, ki je istega leta blestela na domačem svetovnem prvenstvu in osvojila naslov svetovnega prvaka.

Slovenija je vse tekmece premagala na drugem delu turnirja, ki je potekal v ljubljanski dvorani Stožice, in si priigrala dragoceno vozovnico na evropsko prvenstvo. Ko je leta 2015 izbrano vrsto prevzel Italijan Andrea Giani, se je začela pisati zgodovina. Slovenci so jo kronali na evropskem prvenstvu v Bolgariji s senzacionalnim drugim mestom.

Slovenski spidvejski kralj do tretjih stopničk

Matej Žagar se je pred desetimi leti na elitni dirki v Vroclavu povzpel na zmagovalni oder. | Foto: Grega Valančič Sportida Matej Žagar se je pred desetimi leti na elitni dirki v Vroclavu povzpel na zmagovalni oder. Foto: Grega Valančič Sportida Poljska obožuje spidvej. Najboljši Slovenec Matej Žagar v tej državi nastopa že vrsto let. Nekdanji evropski mladinski prvak do 19 let je v Vroclavu nase opozoril s tretjim mestom na grand prix dirki elitnega razreda. Pisalo se je leto 2006, to so bile njegove tretje stopničke. Žagar je danes star 33 let in je še vedno del svetovnega vrha.

V Vroclavu, ki ima bogato zgodovino (do konca druge svetovne vojne je bilo to nemško mesto Breslau), so gostovali tudi slovenski teniški igralci. Leta 2013 so izgubili na dvoboju prve evroafriške skupine Davisovega pokala z 2:3, slovanski obračun pa je zaznamovala maratonska zmaga dolgoletnih vlečnih konjev slovenskega moškega tenisa, Grege Žemlje in Blaža Kavčiča, ki sta presenetila poljska favorita, peti niz pa dobila s 13:11. Dvoboj je trajal kar štiri ure.

Vroclav bo zvečer gostil prijateljsko nogometno tekmo med Poljsko in Slovenijo. | Foto: Vid Ponikvar Vroclav bo zvečer gostil prijateljsko nogometno tekmo med Poljsko in Slovenijo. Foto: Vid Ponikvar

Hokejisti so nazadnje na Poljskem gostovali letos, ko so osvojili prvo mesto na svetovnem prvenstvu divizije 1, a niso nastopili v Vroclavu, ampak v Katovicah.

Dedić utišal poljske navijače, Slask zaploskal dvema Slovencema

Zlatko Dedić je leta 2008 v Vroclavu poskrbel za pomembno slovensko točko. | Foto: Reuters Zlatko Dedić je leta 2008 v Vroclavu poskrbel za pomembno slovensko točko. Foto: Reuters Slovenski nogometaši, ki bodo zvečer gostovali na mestnem štadionu v Vroclavu in leto 2016 sklenili s prijateljsko tekmo proti močni Poljski, v tem delu Evrope ne bodo gostovali prvič. Leta 2008, ko so se začele kvalifikacije za SP 2010, je tedanja Kekova četa na starem štadionu v Vroclavu prekrižala načrte gostiteljem. Osvojila je točko (1:1), slovenske navijače je z zadetkom za izenačenje osrečil Zlatko Dedić.

Štiri leta pozneje so navijači Slaska ponosno omenjali tudi Daliborja Stevanovića in Roka Elsnerja, ki sta nosila dres največjega kluba iz Vroclava ter mu pomagala do drugega in za zdaj zadnjega naslova poljskega prvaka.

Slask se je lani v kvalifikacijah za evropsko ligo pomeril s Celjani. V knežjem mestu je s pomočjo zvestih navijačev, ki so napolnili Areno Petrol, zmagal z 1:0, na povratni tekmi pa je bil še prepričljivejši (3:1).

Pred srečanjem v Vroclavu:

Celjani, za katere je častni gol prispeval nekdanji reprezentant Ivan Firer, so se poslovili od tekmovanja. Barve rumeno-modrih sta branila tudi Blaž Vrhovec in Matic Kotnik, ki sta se pozneje družila s člansko reprezentanco, trener je bil Simon Rožman (danes Domžale). Za Celjane so takrat igrali tudi mladi reprezentant Gregor Bajde (član italijanskega drugoligaša Novara), Nigerijec Sunny Omoregie, Albanec Valon Ahmedi (oba Maribor) ter Hrvat Danijel Miškić (Olimpija) …

Čehi na Euru strli domača srca

Največji nogometni dogodek vseh časov je v Vroclavu potekal leta 2012. Na novem štadionu, ki bo danes gostil tudi Katančeve izbrance, so bile odigrane tri tekme evropskega prvenstva. Na vseh treh se je predstavila poljska soseda Češka. Po porazu proti Rusom (1:4) je premagala Grčijo (2:1) in Poljsko (1:0) ter s tem strla srca domačih ljubiteljev nogometa, saj so kot sogostitelji največjega tekmovanja na stari celini izpadli že po skupinskem delu.

Razočaranje poljskih reprezentantov po porazu s Češko (0:1) v Vroclavu. | Foto: Reuters Razočaranje poljskih reprezentantov po porazu s Češko (0:1) v Vroclavu. Foto: Reuters

Vroclav je bogato prepleten z zgodovino slovenskega športa, danes pa bo spisal novo poglavje. Bo Katančeva četa, v kateri ne bo manjkalo igralcev, ki do zdaj niso dobivali večje minutaže v reprezentančnem dresu, poskrbela za nov slovenski podvig v Šleziji?

Ne spreglejte