Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
6.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Köln Bayern München Josep Guardiola Tottenham Manchester City Carlo Ancelotti Real Madrid Celta Barcelona nemško prvenstvo angleško prvenstvo špansko prvenstvo Marc Andre Ter Stegen

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 6.45

6 let, 6 mesecev

Presenečenja na evropskih zelenicah

Vikend, v katerem so padali veliki

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Guardiola Josep | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnji konec tedna, namenjen klubskemu nogometu, pred oktobrskim reprezentančnim premorom je postregel s številnimi spodrsljaji evropskih velikanov. Manchester City in Bayern München nista več stoodstotna v svojih ligah, v Španiji pa sta svoje navijače razočarala Real in Barcelona.

Da je tudi Josep Guardiola le nogometni trener iz krvi in mesa, je dokazal poraz Manchester Cityja v nedeljskem derbiju angleškega prvenstva (0:2). Po šestih zaporednih zmagah je napočil čas za prvi negativen rezultat Guardiolove zasedbe v tej sezoni.

Začela jo je imenitno. V Evropi in na Otoku je zmagala desetkrat zapored, nato pa med tednom v ligi prvakov na gostovanju pri Celticu zamudila priložnost, da bi zmagala še enajstič in izenačila 56 let star rekord Tottenhama. Londonski klub so v zadnjih dneh pogosto omenjali v povezavi s Cityjem. V nedeljo je Guardioli na White Hart Lanu prizadejal prvi poraz, odkar je Katalonec prevzel bogati klub iz Manchestra.

Guardiola pohvalil nogometaše Tottenhama

Dele Alli je tako premagal vratarja Cityja Claudia Brava. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dele Alli je tako premagal vratarja Cityja Claudia Brava. Foto: Guliverimage/Getty Images "Tottenham je bil boljši. Igrali smo proti ekipi, ki ima v zadnjih letih istega trenerja in se je v prejšnji sezoni skoraj do konca potegovala za naslov. Tudi v tej so med resnimi kandidati za lovoriko," je Guardiola opozoril, s kako zahtevnim tekmecem je imel opravka. Tottenham je zmagal z 2:0.

Srb Aleksandar Kolarov je zatresel lastno mrežo, nato pa je angleški reprezentant Dele Alli postavil končni rezultat. Zmaga londonskega velikana bi bila lahko še višja, če ne bi Erik Lamela zapravil strela z bele točke.

Tottenham je po veliki zmagi ostal edini neporažen v premier league. Argentinski strateg Mauricio Pochettino se je veselil prve zmage v trenerski vlogi nad Guardiolo po letu 2009, po tekmi pa priznal, da je predstava njegove ekipe skoraj mejila na popolnost. Ko je vodil Espanyol, je presenetil Barcelono v mestnem derbiju na Camp Nouu, zdaj ga je prisilil v predajo še na Otoku.

Ancelotti ni zadovoljen z zadnjim tednom

Kozlički iz Kölna so prekrižali načrte nemškim prvakom. | Foto: Reuters Kozlički iz Kölna so prekrižali načrte nemškim prvakom. Foto: Reuters Manchester City ni edini pomemben evropski klub, ki je v zadnjem koncu tedna zapravil stoodstotni izkupiček v domačem prvenstvu. To se je zgodilo tudi Bayernu. Bavarci želijo čim prej pozabiti na teden, ki jim ni prinesel veliko lepega.

Najprej so v ligi prvakov v Madridu izgubili proti Atleticu, za katerega je odlično branil Jan Oblak (0:1), nato pa v derbiju 6. kroga na vedno polni Allianz Areni zgolj remizirali s Kölnom, ki podobno kot Bayern, RB Leipzig in Hoffenheim še ne pozna poraza v tej sezoni.

V soboto je kazalo na uspešen lov Bavarcev na zmago. Joshua Kimmich je v prvem polčasu poskrbel za vodstvo (1:0), ki pa ga je sredi drugega polčasa izničil francoski kozliček Anthony Modeste in poskrbel za presenečenje (1:1). Gostiteljem je sreča pokazala hrbet, saj so dvakrat zatresli okvir vrat gostov, tako da je ostalo pri razpletu brez zmagovalca.

Bavarci počastili praznik piva

Italijanski trener Carlo Ancelotti je zapravil priložnost za izenačitev rekorda po številu zaporednih zmag v krstni sezoni v bundesligi. Ustavil se je pri petih, rekord pa znaša šest. "V prvem polčasu smo bili dobri, nato pa smo se izgubili. Na zadnjih dveh tekmah se nismo izkazali, a se sezona nadaljuje po reprezentančnem premoru," Ancelotti verjame v boljše nadaljevanje.

Kapetan Bayerna Philipp Lahm in njegova žena Claudia sta v nedeljo obiskala Oktoberfest.  | Foto: Reuters Kapetan Bayerna Philipp Lahm in njegova žena Claudia sta v nedeljo obiskala Oktoberfest. Foto: Reuters

Za zdaj ima pred najbližjim zasledovalcem (Hertha) na lestvici tri točke prednosti. Lahko bi imel le še dve točki zaloge, če bi Köln v izdihljajih tekme prek Simona Zollerja izkoristil imenitno priložnosti in zavil prestolnico Bavarske v črno. A je ni, tako da so nemški prvaki lažje stopili med navijače na slavnostnem sprejemu na letošnjem prazniku piva Oktoberfestu.

Zidane: Nismo v krizi

Eibar je v nasprotju z napovedmi ostal neporažen na štadionu Santiago Bernabeu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Eibar je v nasprotju z napovedmi ostal neporažen na štadionu Santiago Bernabeu. Foto: Guliverimage/Getty Images V najmočnejših petih evropskih ligah po porazu Cityja in remiju Bayerna ni več kluba, ki bi se lahko pohvalil z maksimalnim izkupičkom. Tako kot kranjski Triglav, ki navdušuje v drugi slovenski ligi in je zmagal že devetič zapored.

Konec tedna je pomenil konec sanjskih nizov moštev, ki jih vodita Guardiola in Ancelotti, slabše rezultate od pričakovanih pa sta dosegla tudi njuna nekdanja kluba.

Barcelona si je v Vigu privoščila boleč poraz proti Celti (3:4), Real pa je v nasprotju z napovedmi doma z Eibarjem zgolj remiziral (1:1). Spodrsljaja španskih velikanov je izkoristil Oblakov Atletico in se po dragoceni zmagi v Valencii prvič v tej sezoni zavihtel na vrh la lige.


Evropske nogometne zelenice konec prejšnjega tedna:


"Nismo v krizi, a moramo nekaj popraviti. Prevzemam odgovornost," je navijačem belih baletnikov sporočil Zinedine Zidane, ki se je v zadnjem času z Realom navadil na številne remije. V nedeljo je nanizal že četrtega zapored. Evropski prvak ni računal na nekaj pomembnih igralcev, zelo je pogrešal tudi Hrvata Luko Modrića, ki bo moral zaradi lažje operacije kolena počivati vsaj nekaj tednov. Portugalec Cristiano Ronaldo v prvenstvu ni zadel v polno že tretjič zapored, kar se mu ne dogaja pogosto.

Ter Stegen se je počutil grozno

Marc-Andre Ter Stegen si je na gostovanju v Vigu privoščil kar nekaj napak, tako da je Barcelona kljub trem zadetkom (dva je dosegel branilec Gerard Pique) ostala brez točk. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marc-Andre Ter Stegen si je na gostovanju v Vigu privoščil kar nekaj napak, tako da je Barcelona kljub trem zadetkom (dva je dosegel branilec Gerard Pique) ostala brez točk. Foto: Guliverimage/Getty Images Spodrsljaja Reala so se razveselili privrženci Barcelone, saj so bili prepričani, da bodo njihovi ljubljenci tudi brez poškodovanega Lionela Messija izkoristili ponujeno in se na lestvici zavihteli na vrh. Želja je ostala neizpolnjena, saj je Barcelona izgubila s 3:4.

Katalonce je pokopala osnovnošolska napaka Marca-Andreja Ter Stegna. Nemški vratar je pri zaostanku Barcelone z 2:3, ko se je z dvema zadetkoma povsem približala Celti, zadel domačega napadalca Pabla Hernandeza, ki je sprejel darilo in iz neposredne bližine z glavo zatresel mrežo španskih prvakov.

"Barcelona bi lahko zmagala, če si ne bi privoščil te napake. Počutim se grozno. Upam, da se bom kaj naučil iz tega. Opravičujem se ekipi," se je Nemec, ki je storil napako tudi pred drugim golom Celte, posul s pepelom.

V Galiciji so ga premagali kar štirikrat. To se mu je nazadnje zgodilo pred dobrim letom prav na gostovanju pri Celti. Takrat je na Balaidosu izgubil z 1:4, podobno kot v nedeljo pa je dva zadetka za gostitelje prispeval Iago Aspas. Zgodovina se je ponovila, Barcelona pa je zapravila priložnost, da prehiti madridska tekmeca. Nič čudnega v koncu tedna, v katerem so padali velikani.

Ne spreglejte