Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 12. 2017,
16.38

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Drago Cotar Zlatko Zahović UEFA liga prvakov Ljudski vrt UEFA

Četrtek, 7. 12. 2017, 16.38

1 leto

Zaslužek Maribora v ligi prvakov

Uefa nagradila Maribor kot še nikoli

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Damjan Bohar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nogometaši Maribora so v sredo sklenili evropsko sezono. Remizirali so s Sevillo in skupinski del donosne lige prvakov končali na zadnjem mestu s tremi točkami. Vijolice bodo za odmevne nastope bogato nagrajene. Z nagradami Evropske nogometne zveze (Uefa) bo v vijoličasto blagajno kapnilo okrog 17 milijonov evrov, to pa še zdaleč ni vse.

Liga prvakov je prvovrstno tekmovanje, v katerem se druži evropska elita, zato so temu primerne tudi nagrade. To je na svoji koži že večkrat okusil NK Maribor. V sezoni 2017/18 je med najboljšimi v Evropi nastopil že tretjič. Znova je ostal brez napredovanja v izločilni del, a je v druščini Liverpoola, Seville in Spartaka osvojil tri dragocene točke in se od najboljših poslovil častno.

Rekordna finančna injekcija

Drugo točko so vijolice osvojile na gostovanju v Moskvi (1:1), ko je v izdihljajih srečanja izenačil Jasmin Mešanović. | Foto: Reuters Drugo točko so vijolice osvojile na gostovanju v Moskvi (1:1), ko je v izdihljajih srečanja izenačil Jasmin Mešanović. Foto: Reuters Evropska nogometna zveza (Uefa) je v tej sezoni še povečala nagradni sklad, ki ga prejemajo udeleženci lige prvakov, tako da bo Maribor deležen rekordnega zaslužka. Zgolj od nagrad zaradi preboja v skupinski del in treh osvojenih točk bo v svoj žep pospravil skoraj 17 milijonov evrov, kar je največji zaslužek vseh časov, treba pa bo prišteti še druge dobičke.

Maribor bo tako deležen tudi nadomestila, saj se vsak udeleženec lige prvakov pred začetkom tekmovanja odreče marketinškim in televizijskim pravicam, k opaznemu finančnemu prilivu bo med drugim prispeval tudi iztržek od prodanih vstopnic za domača srečanja v ligi prvakov.

Ne gre pa pozabiti, da bo zajeten delež nagrade romal na bančne račune igralcev, najzaslužnejših, da je v tej sezoni v Ljudskem vrtu ponovno odmevala veličastna liga prvakov.

Kako si je NK Maribor prislužil 16,74 milijona evrov nagrade:

Nagrada za prvaka države: 220 tisoč evrov
Zmaga v 2. krogu kvalifikacij: 320 tisoč evrov
Zmaga v play-offu kvalifikacij: dva milijona evrov
Udeležba v skupinskem delu lige prvakov: 12,7 milijona evrov
Tri osvojene točke v skupinskem delu: 1,5 milijona evrov

Nočejo razmetavati z denarjem

... tretjo točko je Maribor osvojil s pomočjo zadetka Marcosa Tavaresa, ki je dvignil občinstvo na noge v deseti minuti srečanja proti Sevilli. | Foto: Urban Urbanc/Sportida ... tretjo točko je Maribor osvojil s pomočjo zadetka Marcosa Tavaresa, ki je dvignil občinstvo na noge v deseti minuti srečanja proti Sevilli. Foto: Urban Urbanc/Sportida Maribor si bo z rekordno finančno injekcijo, ki ji bo treba na koncu odšteti davek na dobiček, močno olajšal poslovanje v prihodnosti. Zadnja izkušnja, Maribor je v ligi prvakov nastopil v sezoni 2014/15, je pokazala, da vodstvo slovenskih prvakov prisega na racionalno trošenje pridobljenih sredstev.

V prejšnjih letih tako v Mariboru, ki je v sezonah 2015/16 in 2016/17 ostal brez podaljšanega jesenskega dela v Evropi, niso razmetavali z denarjem, ampak nižali stroške.

"Ko smo igrali v skupinskem delu lige prvakov in evropske lige, smo imeli kar velike denarne prilive. Čuvali smo jih za malce slabša leta, tako da smo dve, tri leta živeli od denarja, ki smo ga takrat zaslužili. Prišli smo do tega, da lahko porabimo le toliko, kot imamo. Dobro, že prej nismo imeli velikih nakupov in nismo razmetavali z denarjem, a smo sedli skupaj in se dogovorili, da je treba znižati nekatere stroške. Upravni odbor je tako odločil, da ne bo B-ekipe," je pred začetkom sezone 2017/18 razkril predsednik mariborskega kluba Drago Cotar.

Kaj naj naredi NK Maribor z dobičkom, ustvarjenim z nastopom v ligi prvakov?

  • Ne sme postati požrešen, ampak še naprej racionalno trošiti sredstva brez dražjih nakupov.
    58,17 %
    790 glasov
  • Ponovno bi moral formirati B-ekipo.
    4,86 %
    66 glasov
  • Moral bi tvegati in investirati več denarja v okrepitve, s pomočjo njih pa prihodnjo sezono napadati nov preboj v ligo prvakov.
    36,97 %
    502 glasov
Oddanih 1358 glasov

Trener Darko Milanič in športni direktor Zlatko Zahović kujeta načrte za aktivnosti Maribora v zimskem prestopnem roku. Bodo vijolice ponovno lovile nogometaše, ki jih lahko privabijo v klub brez odškodnine? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Trener Darko Milanič in športni direktor Zlatko Zahović kujeta načrte za aktivnosti Maribora v zimskem prestopnem roku. Bodo vijolice ponovno lovile nogometaše, ki jih lahko privabijo v klub brez odškodnine? Foto: Žiga Zupan/Sportida

O tem, kakšna je realnost mariborskega kluba, če se v Evropi ne uvrsti v skupinski del tekmovanja, je pred kratkim v sobotnem intervjuju razpredal tudi športni direktor Zlatko Zahović.

"Maribor vsako sezono začne z minus šest milijonov evrov, zato si ne more privoščiti igralcev s plačanimi odškodninami," je napovedal, da se bo mariborski klub za racionalno poslovanje, ki se bo nanašalo tudi na kupovanje novih igralcev, odločal tudi v prihodnje. S tem bi krepil klubske rezerve, ki bi prišle do izraza v obdobju, ko 14-kratnemu državnemu prvaku ne bi šlo vse po načrtih. Vodstvo Maribora tako čakajo sladke težave, kako porazdeliti in v kaj vložiti dragocen dobiček. Bodo ostali zvesti zdajšnji strategiji?

Ne spreglejte