Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
1. 9. 2016,
20.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Natisni članek

Srečko Katanec Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak Benjamin Verbič Josip Iličić

Četrtek, 1. 9. 2016, 20.12

6 let, 6 mesecev

Trening slovenske nogometne reprezentance

Tokrat je računal na Kevina Kampla, a selektor ima še vedno veliko težav

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenski nogometaši, ki se pripravljajo na začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji, v nedeljo pa jih čaka tekma v Litvi, so na Brdu pri Kranju opravili predzadnji trening na slovenskih tleh. Selektor Srečko Katanec ima veliko težav.

Potem ko se je eden izmed največjih zvezdnikov slovenskega nogometa Kevin Kampl reprezentanci pridružil šele v sredo in je izpustil prve tri treninge, je vezist Bayerja Leverkusna tokrat le treniral in bil med najbolj razpoloženimi na igrišču. K sreči ni imel težav, ki jih v izbrani vrsti tokrat res ne manjka. Prvi vratar in tržno daleč najbolj vredni slovenski nogometaš Jan Oblak, član finalista prejšnje sezone lige prvakov Atletica Madrida, je resda prebolel virozo, a z zdravjem se ukvarjajo preostali, na katere tokrat računa Srečko Katanec.

Še vedno ne more trenirati Josip Iličić, eden izmed najbolj cenjenih nogometašev zadnjih let, ki je iz Fiorentine pripotoval z bolečo nogo in je tokrat le nizal kroge na pomožnem igrišču. Tudi Jasmin Kurtić, ki je poškodbo staknil na sredinem treningu in je v zadnjem času reden član začetne enajsterice izbrane vrste, je manjkal. Nogometaš Atalante iz Bergama se sploh ni pojavil na igrišču.

Ob njima je trening predčasno končal tudi branilec zagrebškega Dinama Petar Stojanović, težave (viroza) ima tudi njegov tekmec za desno stran obrambe Nejc Skubic, ki je tokrat sicer vadil, tako da je lahko selektor nezadovoljen ugotovil, da ima pred prvo tekmo naslednjega kvalifikacijskega ciklusa toliko težav, kot jih že dolgo ni imel.

Selektor kljub vsemu zadovoljen

Na tribuni je bilo nekaj radovednežev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Na tribuni je bilo nekaj radovednežev. Foto: Žiga Zupan/Sportida Toliko slabše volje je lahko zato, ker bo slovenska športna javnost kljub temu neizprosna. V nedeljo bo pričakovala, želela oziroma pravzaprav zahtevala tri točke proti Litvi, ki je pred domačimi navijači še kako zahteven nasprotnik.

Načrt, kako uspešno prestati nedeljsko gostovanje v Vilni, Katanec kuje že nekaj dni in zdi se, da je kljub nevšečnostim zadovoljen s tem, kar vidi.

"Dobro, dobro," so bile besede, ki smo jih iz Katančevih ust tokrat večkrat slišali, medtem ko je spremljal delo 20 od 23 varovancev, ki jih je povabil na tokratno akcijo. Nogometaši, med katerimi tako kot vedno ne manjka dobre volje, delajo res zavzeto in zdi se, da so pripravljeni na hud boj.

V uri in pol trajajočem treningu smo videli veliko neizprosnih dvobojev, pri enem izmed teh jo je skupil tudi Stojanović, ki je odšepal z igrišča, a naj bi bil tako kot Iličić in Kurtić, tako vsaj zatrjujejo v vodstvu reprezentance, nared.

Tudi če ne bo, se zdi, da bo prednost pred mladim Ljubljančanom, ki je nase opozoril v dresu Maribora, prednost na desni strani obrambe dobil izkušenejši Skubic.

Kakšna bo začetna enajsterica?

Po videnem na tokratnem treningu, ki si ga je s tribun ogledal tudi dolgoletni nekdanji reprezentant, član prvega reprezentančnega rodu slovenskega nogometa Robert Englaro, ta je dober prijatelj novega Katančevega pomočnika Tomaža Kavčiča, bo Katanec zaigral z enajsterico, v kateri bo kar nekaj sprememb v primerjavi z zadnjimi tekmami.

Benjamin Verbič utegne prvič v kvalifikacijah zaigrati za Slovenijo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Benjamin Verbič utegne prvič v kvalifikacijah zaigrati za Slovenijo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Med vratnicama Oblakov status seveda ni vprašljiv. Na levi strani obrambe druge možnosti kot Bojana Jokića, ki v klubu sicer ne igra, selektor nima. Ob kapetanu Boštjanu Cesarju se je v zadnjem času v osrčju obrambe zasidral Miral Samardžić. Kampl bo v reprezentanci končno zasedel mesto v osrčju zvezne vrste, po katerem že nekaj časa hrepeni, ob njem bo, če ne bo Kurtića, očitno zaigral Rene Krhin.

Nekoliko višje, pomaknjen naprej bi moral biti Valter Birsa, ki v dresu Chieva v prvi italijanski ligi igra v odlični formi, na drugi strani lahko, sploh če Iličić ne bo povsem nared, pričakujemo Benjamina Verbiča, ki je do zdaj odigral le štiri tekme in še nikoli ni nastopil v kvalifikacijah, a utegne biti v prihodnosti vse pomembnejši član reprezentance.

"Bomo videli, odločil se bo selektor. Jaz treniram in se trudim. Ne glede na to, ali bom igral. Upam seveda, da bom. Predvsem pa si želim, da bi kvalifikacije začeli z zmago," je ob tem še pred treningom povedal nekdanji nogometaš Celja, ki se je z danskim Köbenhavnom uvrstil v ligo prvakov.

V uro in pol trajajočem treningu ni manjkalo dobre volje. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V uro in pol trajajočem treningu ni manjkalo dobre volje. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V napadu z dvema, a brez Milivoja Novakovića

V napadu bosta, vsaj po videnem sodeč, zaigrala Roman Bezjak, ki je na začetku sezone v klubskem dresu pokazal izjemno strelsko formo in si z goli v dresu Rijeke tudi prislužil sanjski prestop v nemškega prvoligaša Darmstadt, in Robert Berić, ki se je po hudi poškodbi vrnil med prvokategornike Saint-Etienna v prvi francoski ligi.

Najboljši strelec reprezentance Milivoje Novaković bo priložnost očitno čakal na klopi.

Seveda se lahko v zadnjih dveh treningih, ki ju bodo slovenski nogometaši opravili pred nedeljsko tekmo (ob 18. uri), marsikaj spremeni, a ne bi bilo presenečenje, če bi Slovenci na prvo tekmo skupine E, v kateri so še Angleži, Slovaki, Maltežani in Škoti, pritečejo prav v tej postavi.

Ne spreglejte