Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

2

Natisni članek

Valter Birsa Benjamin Verbič Jan Oblak Jan Oblak infografika slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Josip Iličić

Četrtek, 7. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Statistika evropskih kvalifikacij za SP 2018 (infografika)

Vročega Iličića v Evropi prekaša le Ronaldo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

2

Slovenija Malta Josip Iličić gol | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić se je po osmih nastopih v kvalifikacijah za SP 2018 znašel v eminentni druščini. Statistični pregled ga je v rubriki sproženih strelov proti vratom uvrstil na visoko drugo mesto. V hrbet gleda le najboljšemu nogometašu na svetu, Portugalcu Cristianu Ronaldu!

Ples številk v kvalifikacijah za SP 2018 je poskrbel, da so statistične rubrike postale polne zmagovalcev in poražencev. Nastopa 54 reprezentanc. Nekatere so uspešnejše od preostalih, najbolj Belgija, ki si je kot prva že zagotovila glavno nagrado, udeležbo na ruskem spektaklu. 

Slovenija je dva kroga pred koncem v nehvaležnem položaju. Ostaja v igri za napredovanje, a ni več odvisna le od svojih rezultatov. Za podvig bi 5. oktobra potrebovala tudi zmago nad Anglijo na Wembleyju.

 

Kaj so povedale številke v dozdajšnjih osmih krogih? Najbolj jekleno obrambo imata Nemčija in Severna Irska, ki sta v tem kvalifikacijskem ciklusu prejeli le dva zadetka, Slovenija pa zaseda solidno osmo mesto. Deli si ga z evropsko prvakinjo Portugalsko, katere mreža se je podobno kot Katančevi četi v osmih nastopih zatresla štirikrat.

Jeklena obramba, a manj učinkovit napad

Slovenski vratar Jan Oblak je bil premagan le štirikrat. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenski vratar Jan Oblak je bil premagan le štirikrat. Foto: Morgan Kristan / Sportida Če slovenska obramba povzroča tekmecem nemalo težav, na vratih pa blesti Jan Oblak, je manj prepričljiv in natančen napad.

Slovenija na tekmo daje le 1,25 zadetka, kar ne zadošča niti za uvrstitev med 30 najboljših udeležencev evropskih kvalifikacij. Če ne bi na zadnji tekmi nasula Litovcem kar štiri gole, bi bilo povprečje še skromnejše. Na drugi strani pa v neverjetnem strelskem ritmu, pravcatemu festivalu zadetkov, tekmujeta Belgija in Nemčija. Na srečanje dosegata skoraj 4,5 zadetka, z učinkovitim napadom pa se lahko pohvalita tudi velesili Španija in Portugalska.

V kako neugodni skupini se je znašla Slovenija, priča statističen podatek, da sta se Slovaška in Anglija znašli pri vrhu razpredelnice, v kateri prevladuje odstotek sproženih udarcev v okvir vrat.

To sta reprezentanci, katerih žoge so v povprečju najmanjkrat romale mimo okvirja vrat. Sloveniija se bo na naslednji tekmi mudila prav pri vodilni Angliji.

Ronaldo jih je dal več kot Slovenci skupaj

Cristiano Ronaldo na tekmo dosega kar dva zadetka! | Foto: Guliverimage/Getty Images Cristiano Ronaldo na tekmo dosega kar dva zadetka! Foto: Guliverimage/Getty Images Kapetan portugalske reprezentance Cristiano Ronaldo je najboljši strelec kvalifikacij. Dosegel je kar 14 zadetkov, v povprečju kar dva na tekmo.

Prav veliko ne zaostaja poljski zvezdnik Robert Lewandowski (12), mejo desetih zadetkov pa je prebil tudi Belgijec Romelu Lukaku. To so trije strelci, ki so poskrbeli vsaj za toliko zadetkov kot Katančeva četa v osmih nastopih skupaj (10).

Ronaldo sproži na tekmo skoraj devet strelov na gol. Daleč največ v Evropi. Na lestvici, kjer so upoštevani le nogometaši, ki so v tem ciklusu odigrali vsaj polovico srečanj (štiri), mu je najbližje Josip Iličić!

To priča o tem, kako vroč in razigran je Kranjčan v tem kvalifikacijskem ciklusu, v katerem se ni izkazal le z zadetki, ampak tudi štirimi podajami. Na tekmo sproži proti vratom 5,5 strelov in neprestano išče priložnosti, kako spraviti tekmeca v slabo voljo.

Večkrat strelja na gol od številnih velemojstrov evropskega nogometa (Črnogorec Stevan Jovetić, Valižan Gareth Bale, Bosanec Edin Džeko, Belgijec Romelu Lukaku, Španec Alvaro Morata, Poljak Robert Lewandowski, Francoz Antoine Griezmann in še bi lahko naštevali). Član Atalante zaostaja le za najboljšim nogometašem na svetu.

Josip Iličić je v teh kvalifikacijah gonilna sila slovenske zvezne vrste in napada. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Josip Iličić je v teh kvalifikacijah gonilna sila slovenske zvezne vrste in napada. Foto: Žiga Zupan/Sportida

O tem, kako nevaren in prodoren je nekdanji nogometaš Interblocka in Maribora, je mogoče sklepati tudi na lestvici nogometašev, nad katerimi je bilo napravljenih največ prekrškov. Tudi tam je Iličić drugi v Evropi. Večkrat se je na tleh po nepravilnih posredovanjih tekmecev znašel le dokazani strelec Bayerna in Poljske Lewandowski.

Kar se tiče natančnosti strelov, izstopa Španec Isco. Zvezdnik madridskega Reala, ki je pred dnevi z dvema zadetkoma potopil Italijane, usmeri skoraj vse strele v okvir vrat. Slabih 82 odstotkov. V tej prvini mu v Evropi ni para. V slovenski reprezentanci je najbolj ''natančen'' Valter Birsa. V okvir vrat usmeri malce več kot polovico strelov.

Verbič ni le strelec, ampak tudi kralj slovenskih prekrškov

Benjamin Verbič je na lestvici prekrškov na evropskih stopničkah. | Foto: Vid Ponikvar Benjamin Verbič je na lestvici prekrškov na evropskih stopničkah. Foto: Vid Ponikvar Med slovenskimi strelci v tem ciklusu pripada pomemben položaj Benjaminu Verbiču. Dosegel je dva zadetka. Tekmecem pa ni paral živcev le z doseganjem golov, ampak tudi prekrški. Storil jih je kar 19.

Več sta jih v Evropi zbrala le reprezentanta Gibraltarja in Andore, predstavnika nogometnih evropskih palčkov, ki sta se v nemoči in pomanjkanju kakovosti večkrat primorana posluževati prekrškov.

Mladi Vojničan se je tako znašel v nenavadni druščini. Verbič je poleg Oblaka in Iličića edini slovenski reprezentant, ki je v tem kvalifikacijskem ciklusu zbral osem nastopov. Če bi se Sloveniji posrečilo uvrstiti v dodatne kvalifikacije, bi jih lahko zbral kar ducat. To pa bi pomenilo, da bi se Katančeva četa za nastop na SP 2018 v Rusiji potegovala v play-offu!

Ne spreglejte