Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 9. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Benjamin Verbič Miha Mevlja Andraž Šporar Boštjan Cesar Valter Birsa Rajko Rotman

Sreda, 6. 9. 2017, 16.30

6 let, 6 mesecev

Slovenski tabor o tekmi z Anglijo

Katanec in igralci o operaciji Wembley: Ne bo preprosto, a …

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Srečko Katanec | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Če se želi Slovenija resneje vmešati v boj za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji, mora na prihodnji tekmi, 5. oktobra na Wembleyju, premagati vodilno Anglijo. "Nogomet je tak šport, da lahko včasih zmaga tudi slabši," sporoča selektor Srečko Katanec. Ali v presenečenje verjamejo tudi igralci?

Slovenska nogometna reprezentanca za dosego velikega cilja, nastopa v dodatnih kvalifikacijah, ni več odvisna le od svojih rezultatov. Že tako potrebuje maksimalen izkupiček z oktobrskih tekem oktobra (gostovanje pri Angliji in domača tekma s Škotsko), nato pa držati pesti tekmecem Slovaške, ki mora prihodnji mesec vsaj eno od dveh tekem (gostovanje na Škotskem in domača tekma z Malto) končati brez zmage.

"Želim si, da bi bili nekateri fantje, ki jih tokrat ni bilo zraven, naslednjič z nami in zdravi. Da bodo lahko tekli in da bomo za Anglijo popolni. Igrali bomo proti velesili. Ne bo preprosto, a nogomet je tak šport, da lahko včasih zmaga tudi slabši," ocenjuje Srečko Katanec. Selektor je s Slovenijo že gostoval na Wembleyju, kjer je leta 2014 izgubil z 1:3.

Cesar poudarja zdravje ...

Boštjan Cesar lahko prihodnji mesec nastopi že 100. za reprezentanco. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Boštjan Cesar lahko prihodnji mesec nastopi že 100. za reprezentanco. Foto: Urban Urbanc/Sportida Še večkrat je državni dres na kultnem londonskem štadionu nosil kapetan Boštjan Cesar.

"Do te tekme je še nekaj časa. Moramo biti pripravljeni in zdravi. Zagotovo nam na Wembleyju ne bo lahko, a zaupamo v svoje sposobnosti. Oktobra naa čakata dve težki tekmi, a bomo skušali narediti vse, kar je v naši moči, da se povzpnemo na drugo mesto," razmišlja izkušeni branilec, ki bo, če se ne bo ujel v past poškodb ali kartonov, prihodnji mesec proslavil uradni stoti nastop za člansko reprezentanco.

... Birsa pa spočito glavo

Valter Birsa je prispeval zadetek za končnih 4:0 proti Litvi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Valter Birsa je prispeval zadetek za končnih 4:0 proti Litvi. Foto: Urban Urbanc/Sportida Blizu slovenskemu rekorderju je Valter Birsa, strelec zadnjega zadetka proti Litvi. Zaveda se, da si Slovenija do konca skupinskega dela ne sme več privoščiti spodrsljajev.

Če bi v Londonu ostala brez zmage, bi to lahko bilo že usodno, saj bi lahko Slovaška pobegnila na neulovljivo prednost, ali pa bi Katančevi četi ušla še Škotska.

"Wembley? Konec koncev je treba povsod zmagati, če se želiš uvrstiti na veliko tekmovanje. Igrali bomo proti favoritu. Morali bomo imeti spočito glavo, brez nekega dodatnega pritiska, ki si ga ustvarjamo sami. Na Wembleyju bomo skušali uživati. Le tako lahko presenetimo," je Primorec opozoril na pomembnost psihološke sproščenosti, ki so jo pogrešali na tekmah s Slovaško in Litvo .

Rotman: Nogomet je včasih čudna reč

Anglija doma že dolgo ni izgubila kvalifikacijskega dvoboja, Slovenija pa še čaka na prvo zmago nad tremi levi, čeprav se je z njimi pomerila že petkrat.

"Nogomet je včasih čudna reč. Včasih je mogoče vse. Dokler bodo teoretične možnosti, bomo upali na napredovanje. Dali bomo vse od sebe in pokazali vse, kar znamo. Moramo upati in verjeti, da nam lahko z malce sreče uspe," Rajko Rotman, ki je proti Litvi po dolgem času zaigral v začetni postavi, ne izključuje možnosti slovenskega čudeža.

Rajko Rotman in Miha Mevlja sta se v ponedeljek v Stožicah znašla v začetni enajsterici. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Rajko Rotman in Miha Mevlja sta se v ponedeljek v Stožicah znašla v začetni enajsterici. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Mevlja: Sproščeno na Wembley

Osrednjega branilca Miho Mevljo, ki tesno sodeluje s kapetanom Cesarjem, bi lahko 5. oktobra na Wembleyju čakalo veliko dela.

"V teh kvalifikacijah v gosteh igramo slabše kot doma. A preteklost nas ne zanima, le pogled naprej. Čakata nas še dve tekmi, gremo do konca. Zavedamo se, da imamo dobro ekipo, kakovostne igralce. Angleži so favoriti, mi moramo na Wembleyju sproščeno loviti točke, potem pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," je po visoki zmagi nad Litvo dejal novopečeni branilec ruskega velikana Zenita.

Verbič opozoril na težavo

Benjamin Verbič je poskrbel za edino slovensko gostujočo zmago v tem ciklusu. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Benjamin Verbič je poskrbel za edino slovensko gostujočo zmago v tem ciklusu. Foto: Morgan Kristan / Sportida Primorec je v prejšnji sezoni nastopal v skupinskem delu lige prvakov, podobno kot Andraž Šporar (takrat Basel), ki se zdaj dokazuje v drugi nemški ligi. "Ni še konec. Imamo še dve tekmi, na katerih moramo osvojiti šest točk. Tudi če bo malce težje, verjamem, da to zmoremo," je mladi Ljubljančan optimist.

Da še obstajajo možnosti, poudarja tudi Benjamin Verbič, a dodaja, da imajo v teh kvalifikacijah težave na tekmah v gosteh. Slovenija je na štirih gostovanjih zmagala le enkrat. Premagala je le Malto, prav po zaslugi atraktivnega zadetka Vojničana.

Če bi želela Katančeva četa ohraniti upanje na nastop na SP 2018, bi morala paket treh točk osvojiti tudi v Londonu.

Ne spreglejte