Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 3. 2022,
23.57

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

UEFA Katar FIFA SP 2022 kvalifikacije za SP 2022

Sreda, 30. 3. 2022, 23.57

2 leti, 1 mesec

Kdo je že uvrščen na SP 2022 in kdo je še v igri?

V Katarju počila novozelandska petarda

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Poljska 2022 | V torek si je nastop na SP 2022 v Katarju zagotovila tudi Poljska. | Foto Guliverimage

V torek si je nastop na SP 2022 v Katarju zagotovila tudi Poljska.

Foto: Guliverimage

Seznam udeležencev letošnjega svetovnega prvenstva se pridno polni. Znanih je že 27 izmed 32 reprezentanc, ki bodo nastopile na velikem odru v Katarju. Na voljo je še pet vozovnic, ki si jih lahko prilasti le še 10 reprezentanc. To so (po abecednem vrstnem redu) Avstralija, Kostarika, Mehika, Nova Zelandija, Peru, Škotska, Ukrajina, Wales, ZAE in ZDA. Novozelandci so v finalu kvalifikacij Oceanije, dvoboj je bil odigran v sredo v Dohi, s 5:0 nadigrali Salomonove otoke.

 
Rusija navijači
Sportal Bodo Rusi zapustili Evropo in se pridružili Aziji?
Konfederacija Uvrščeni na SP 2022 Še v igri
Gostitelj (1/1) Katar /
Afrika (5/5) Gana, Kamerun, Maroko, Senegal, Tunizija /
Azija (4/5) Iran, Japonska, Južna Koreja, Savdska Arabija Avstralija, ZAE
Evropa (12/13) Anglija, Belgija, Danska, Francija, Hrvaška, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Srbija, Španija Švica Škotska, Ukrajina, Wales 
Južna Amerika (4/5) Argentina, Brazilija, Ekvador, Urugvaj Peru
Oceanija (0/1) / Nova Zelandija
Sev. Amerika, Sred. Amerika in Karibi (1/4) Kanada Kostarika, Mehika, ZDA

Tretji polčas afriškega derbija v Senegalu

Med petimi afriškimi potniki na SP 2022 je tudi Kamerun, ki se je na gostovanju v Alžiriji rešil v sodnikovem podaljšku. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Med petimi afriškimi potniki na SP 2022 je tudi Kamerun, ki se je na gostovanju v Alžiriji rešil v sodnikovem podaljšku. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Afrika (CAF): Na črni celini je vse rešeno. Po dramatičnem torku, ko so se igrale povratne tekme odločilnega kroga kvalifikacij, si je nastop na SP 2022 zagotovilo pet držav. Vseeno pa bi se še lahko zapletlo, saj se je po tekmi med Senegalom in Egiptom zgodil še tretji polčas, po katerem je sledila pritožba faraonov.

Azija (AFC): 7. junija se bosta v Dohi, na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva, v zadnjem krogu azijskih kvalifikacij za SP 2022 pomerili reprezentanci Združenih Arabskih Emiratov (ZAE) in Avstralije. To sta tretjeuvrščeni reprezentanci skupin tretjega dela kvalifikacij. ZAE so v skupini A zaostali za Iranom in Južno Korejo, Avstralija pa za Savdsko Arabijo in Japonsko. Zmagovalca čakajo še dodatne medcelinske kvalifikacije, na drugi strani bo sredi junija v Katarju stal neugodni južnoameriški predstavnik Peru.

Mohamed Salah
Sportal Salah žrtev napada, v Nigeriji umrl član Afriške nogometne zveze #video

Valižani na takšno priložnost čakajo že 64 let!

Gareth Bale v svoji bogati karieri še ni nastopil na SP. Se mu bo želja izpolnila letos? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gareth Bale v svoji bogati karieri še ni nastopil na SP. Se mu bo želja izpolnila letos? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Evropa (UEFA): Znanih je že ducat evropskih udeležencev SP 2022. To so Anglija, Belgija, Danska, Francija, Hrvaška, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Srbija, Španija in Švica. Za zadnjo vstopnico se potegujejo še tri reprezentance: Škotska, Ukrajina in Wales. Zadnji je na svetovnem prvenstvu nazadnje nastopil pred davnimi 64 leti, ko se je na SP 1958 na Švedskem prebil v četrtfinale, kjer je izgubil proti poznejšemu prvaku Braziliji z 0:1, zmagoviti zadetek pa je dosegel takrat šele 17-letni biser Pele.

Valižani so za razliko od Škotov in Ukrajincev od nastopa na SP 2022 oddaljen le še eno zmago. Škotska in Ukrajina bosta morali najprej odigrati polfinalno tekmo, nato pa se bo zmagovalec pomeril še z Valižani. Zaradi vojnih grozot v Ukrajini, ki so povsem ustavile nogometna dogajanja v tej državi, je Fifa pričakovano preložila dvoboj, ki bi se moral v Glasgowu odigrati 24. marca. Novi termin še ni znan, bo pa najverjetneje junija. Prednost domačega igrišča bo na odločilni tekmi pripadla Walesu, dvoboj naj bi odigrali v Cardiffu.

Portugalska Makedonija
Sportal Portugalci končali makedonsko pravljico, Poljakom uspelo maščevanje

Italija edina, ki se ji je ponesrečilo

V Evropi najbolj peče neuspeh v kvalifikacijah aktualne celinske prvake Italijane, ki bodo primorani že drugič zapored spremljati svetovno prvenstvo z domačih naslanjačev.

Italijani so edini (nekdanji) svetovni prvaki, ki letos ne bodo nastopili v Katarju. | Foto: Reuters Italijani so edini (nekdanji) svetovni prvaki, ki letos ne bodo nastopili v Katarju. Foto: Reuters

Italija je tudi edini nekdanji svetovni prvak, ki mu je spodletelo v kvalifikacijah. Vsi drugi so bili uspešni (Anglija, Argentina, Brazilija, Francija. Nemčija, Španija in Urugvaj) in bodo nastopili v Katarju.

Nove Zelandija nadigrala Salomonove otoke

Novozelandski navijači so svoje nogometne junake na SP nazadnje spremljali leta 2010 v Južni Afriki.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novozelandski navijači so svoje nogometne junake na SP nazadnje spremljali leta 2010 v Južni Afriki. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Južna Amerika (CONMEBOL): Kvalifikacije so se že končale. Štiri najboljše reprezentance (Brazilija, Argentina, Urugvaj in Ekvador) so si zagotovile neposredno udeležbo na SP 2022, petouvrščeni Peru pa bo moral preskočiti še oviro v medcelinskih dodatnih kvalifikacijah. Čez slabe tri mesece se bo v Katarju pomeril z azijskim predstavnikom, Avstralijo oziroma ZAE.

Oceanija (OFC): Najboljši nogometni predstavniki Oceanije, pri katerih že 17 let ni Avstralije, saj se je zaradi boljših možnosti za zagotovitev nastopanja na SP preselila k azijski nogometni družini, so bili v teh dneh zbrani v Dohi  kjer je potekal zadnji krog kvalifikacij Oceanije. V finale sta se uvrstili izbrani vrsti Nove Zelandije in Salomonovih otokov. Novozelandci so proti otoški državici z okrog 650 tisoč prebivalci veljali za velike favorite, to pa tudi dokazali, saj so odpravili tekmeca s prepričljivim rezultatom 5:0. Od nastopa na SP 2022 jih deli le še ena zmaga, ki jo bodo iskali v dodatnih medcelinskih kvalifikacijah proti predstavniku CONCACAF.

Peru nogomet
Sportal Peru ohranil upanje na nastop na SP

Kostariko neposredno v Katar popelje le še čudež

Mehiki se nasmiha že 17. nastop na svetovnem prvenstvu. | Foto: Reuters Mehiki se nasmiha že 17. nastop na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters Severna Amerika, Srednja Amerika in Karibi (CONCACAF): Kanada si je kot prva zagotovila nastop na SP. To je velik podvig kanadske reprezentance, ki bo na svetovnem prvenstvu nastopila prvič po 36 letih. V idealnem položaju, da si to zagotovita še pred petkovim žrebom skupin SP 2022, sta ZDA in Mehika, ena najpogostejših udeležencev SP, saj je na največjem tekmovanju nastopila že 16-krat. V noči na četrtek se v konfederaciji CONCACF igra zadnji krog. Tretjeuvrščena Mehika (25 točk, gol razlika +7) gosti Salvador, drugouvrščene ZDA (25 točk, gol razlika +13) pa gostujejo pri Kostariki (22 točk, gol razlika +3).

Ker imajo Američani neprimerno boljšo razliko v zadetkih od Kostarike, bi morali Keylor Navas in druščina v zadnjem krogu kvalifikacij premagati Američane z ogromno razliko, če bi se hoteli neposredno uvrstiti na SP. Lahko bi zmagali tudi z manjšo razliko, a bi morala nato Mehika nepričakovano doma izgubiti proti Salvadorju. In to prepričljivo. Če imata ekipi po koncu kvalifikacij tekmovanj pod okriljem Fife enako število točk, o boljšem za razliko od Uefe najprej odloča kriterij skupne razlike v zadetkih. Kostarika bo tako skoraj zagotovo osvojila četrto mesto, ki pelje v dodatne medcelinske kvalifikacije in srečanju proti najboljši ekipi iz Oceanije. Petouvrščena Panama je ne more več ujeti, saj zaostaja štiri točke.

Dodatne medcelinske kvalifikacije bodo v Dohi, kjer je Slovenija konec marca remizirala proti Hrvaški (1:1) in Katarju (0:0), odigrane 13. in 14. junija.
 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dodatne medcelinske kvalifikacije bodo v Dohi, kjer je Slovenija konec marca remizirala proti Hrvaški (1:1) in Katarju (0:0), odigrane 13. in 14. junija. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V Katarju bo sredi junija še zelo napeto

O zadnjih treh potnikih na SP 2022 se bo tako odločalo junija. Evropa bo dobila zadnjega predstavnika, v Katarju pa bodo 13. in 14. junija medcelinske dodatne kvalifikacije. Zmagovalec srečanja med ZAE in Avstralijo se bo udaril s Perujem, v drugem obračunu pa se bo četrtouvrščeni predstavnik CONCACAF (najverjetneje Kostarika, teoretično prideta v poštev tudi ZDA in Mehika) srečal z zmagovalcem kvalifikacij v Oceaniji, Novo Zelandijo.

Egipt Senegal Mane
Sportal Kakšna drama! Salaha tako motili z laserji, da je zapravil 11-m in ostal brez SP.
Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split, Jan Oblak, Benjamin Šeško
Sportal Fantastični Oblak paral živce Katarcem, šov Norvežanov
Kek Dalić
Sportal Kek: Še vedno imamo določen strah ali preveliko spoštovanje
Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo v lov za novim posebnim rekordom
Zlatan Ibrahimović
Sportal Ibrahimović odigral zadnjo tekmo za Švedsko?
Ne spreglejte