Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2022,
23.58

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

5

Natisni članek

Roberto Mancini Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 29. 3. 2022, 23.58

2 leti, 1 mesec

Prijateljske tekme (28. in 29. marec)

Fantastični Oblak paral živce Katarcem, šov Norvežanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

5

Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split, Jan Oblak, Benjamin Šeško | Kapetan Jan Oblak in 18-letni napadalec Benjamin Šeško sta sodelovala proti Katarju od prve minute. Mladi napadalec je zapustil igro po 77 minutah. | Foto Grega Valančič/Sportida

Kapetan Jan Oblak in 18-letni napadalec Benjamin Šeško sta sodelovala proti Katarju od prve minute. Mladi napadalec je zapustil igro po 77 minutah.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je v Katarju remizirala z domačini, ki bodo letos gostitelji svetovnega prvenstva. Jan Oblak je zbral pet obramb, Kekova četa pa je bila najbližje zadetku v 73. minuti, ko je rezervist Žan Celar zatresel vratnico. Norveška je v festivalu zadetkov ponižala Armenijo kar z 9:0. Italija, ki jo bo tudi v prihodnosti vodil Roberto Mancini, je v gosteh premagala Turčijo, Španija in Francija pa sta se doma razveselili prepričljive zmage s 5:0.

Kek Dalić
Sportal Kek: Še vedno imamo določen strah ali preveliko spoštovanje

Slovenska nogometna reprezentanca je odigrala še zadnjo marčevsko prijateljsko tekmo. Podobno kot proti Hrvaški je selektor Matjaž Kek tudi tokrat zaigral s tremi branilci v zadnji vrsti, v napadu pa sta od prve minute sodelovala Benjamin Šeško in Luka Zahović. Kekovim izbrancem je največ preglavic povzročal Akram Afif, a se je nekajkrat med vratnicama slovenske izbrane vrste zelo izkazal Jan Oblak. Slovenski kapetan je blestel in ohranil mrežo nedotaknjeno, Kekova četa, ki v prvem polčasu ni usmerila niti enega strela v okvir vrat, pa je v drugem polčasu pokazala bistveno več.

V 73. minuti je zadišalo po zadetku, a je rezervist Žan Celar po lepi akciji, ko mu je podal najmlajši soigralec Šeško, zadel vratnico. V zadnjih minutah je v igro vstopil tudi Tomi Horvat in tako dočakal krstni nastop za člansko reprezentanco.

Slovenija je v soboto remizirala proti aktualnim svetovnim podprvakom Hrvaški (1:1), tri dni pozneje pa je ostala neporažena še proti gostitelju SP 2022 Katarju (0:0). | Foto: Nogometna zveza Slovenije Slovenija je v soboto remizirala proti aktualnim svetovnim podprvakom Hrvaški (1:1), tri dni pozneje pa je ostala neporažena še proti gostitelju SP 2022 Katarju (0:0). Foto: Nogometna zveza Slovenije

To je bil še zadnji preizkus moči pred napornim junijskim sporedom, ko jo v atraktivni skupini lige narodov, kjer se bo Kekova četa v drugi najmočnejši kakovostni skupini B potegovala za točke skupaj s Srbijo, Švedsko in Norveško, čakajo kar štiri tekme.

Egipt Senegal Mane
Sportal Kakšna drama! Salaha tako motili z laserji, da je zapravil 11-m in ostal brez SP.

Poraz Srbov na Danskem in devetica Norveške!

Kako pa so se odrezali bodoči tekmeci Slovenije v ligi narodov? Srbi so doživeli prepričljiv poraz v Köbenhavnu. Danska je zasedbo Dragana Stojkovića nadigrala s 3:0, med strelce pa se je ravno na stadionu Parken, na katerem mu je lani na srečanju Eura proti Finski zastalo srce, vpisal tudi Christian Eriksen.

Joshua King in Erling Braut Haaland sta skupno kar petkrat zatresla mrežo Armenije. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Joshua King in Erling Braut Haaland sta skupno kar petkrat zatresla mrežo Armenije. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za najvišjo zmago večera so poskrbeli Norvežani. Izkoristili so zgodnji rdeči karton v zasedbi Armenije, po kateri so zatresli mrežo gostov kar devetkrat. Prvi zvezdnik ''vikingov'' Erling Braut Haaland je dosegel dva zadetka, podobno tudi Alexander Sorloth, kar trikrat pa je zadel v polno Joshua King.

Milenko Ačimović, slovenska nogometna reprezentanca do 21 let
Sportal Ačimovićeva četa znova remizirala s Kosovom

Mancini obožuje svojo službo

Roberto Mancini ne bo zapustil položaja selektorja italijanske reprezentance. | Foto: Reuters Roberto Mancini ne bo zapustil položaja selektorja italijanske reprezentance. Foto: Reuters Italija, ki je po četrtkovem porazu proti Severni Makedoniji izpadla iz boja za SP 2022, je v Konyi s 3:2 premagala Turčijo.

Po polomu evropskih prvakov je bilo veliko govora o tem, kakšna bo usoda selektorja Roberta Mancinija, sodeč po njegovem razmišljanju dan pred srečanjem s Turčijo, pa je bolj ali manj jasno, da bo nekdanji zvezdnik italijanskega nogometa na vročem stolčku ostal vsaj še štiri leta. "Še vedno sem mlad. Moj cilj je osvojiti evropsko in svetovno prvenstvo. Na naslov svetovnega prvaka bo treba še malce počakati (naslednje SP, leta 2026, bo potekalo v ZDA, Kanadi in Mehiki, op. p.). Obožujem svojo službo. Verjamem, da lahko še vedno uživam v njej in ustvarim nekaj posebnega z varovanci," je 57-letni Italijan prepričan, da bi lahko z Azzurri v prihodnosti uresničil še veliko ciljev.

Števile evropske nogometne velesile so se v torek veselile prepričljivih zmag. Španci so doma s 5:0 odpravili Islandce, Francozi so z enakih rezultatom nadigrali Južnoafričane, Angleži so bili s 3:0 boljši od Slonokoščene obale, Belgija od izbrane vrste Burkine Faso, Nizozemska in Nemčija pa sta se v sosedskem obračunu razšli brez zmagovalca.

Portugalska Makedonija
Sportal Portugalci končali makedonsko pravljico, Poljakom uspelo maščevanje

Prijateljske tekme evropskih reprezentanc:

Torek, 29. marec:
Katar : Slovenija 0:0
Poročilo s tekme in izjave po tekmi.

Azerbajdžan : Latvija 0:1 (0:0)
Gutkovskis 85.; R.K.: Garayev 30./Azerbajdžan; Dubra 90./Latvija

Hrvaška : Bolgarija 2:1 (0:0)
Modrić 76./11-m, Kramarić 80.; Despodov 69.; R.K.: Ćaleta-Car 63./Hrvaška; Despodov 71./Bolgarija

Liechtenstein : Ferski otoki 0:1 (0:1)
Johannesen 34.

Danska : Srbija 3:0 (1:0)
Maehle 15., Lindström 53., Eriksen 57.

Albanija : Gruzija 0:0

Bahrajn : Belorusija 0:1 (0:1)
Solovei 45.+1

Finska : Slovaška 0:2 (0:1)
Duda 38., Jirka 72.

Švica : Kosovo 1:1 (0:0)
Lotomba 61.; Rashica 52.

Malta : Kuvajt 2:0 (2:0)
Satariano 29., Teuma 33.

Norveška : Armenija 9:0 (5:0)
Haaland 24., 45.+1, King 29./11-m, 33., 59., Thorstved 30., Daehli 80., Sörloth 86., 90.+1; R.K.: Hovhannisyan 17./Armenija

Izrael : Romunija 2:2 (0:2)
Dabbur 57., 85.; Cicaldau 10., Man 23.

Avstrija : Škotska 2:2 (0:1)
Gregoritsch 75., Schöpf 82.; Hendry 28., McGinn 56.

Belgija : Burkina Faso 3:0 (2:0)
Vanaken 16., Trossard 18., Benteke 75.

Bosna in Hercegovina : Luksemburg 1:0 (0:0)
Džeko 86.

Anglija : Slonokoščena obala 3:0 (2:0)
Watkins 30., Sterling 45., Mings 90.+3; R.K.: Aurier 40./Slonokoščena obala

Nizozemska : Nemčija 1:1 (0:1)
Bergwijn 68.; Müller 45.+1

Severna Irska : Madžarska 0:1 (0:0)
Sallai 56.

Irska : Litva 1:0 (0:0)
Parrott 90.+7

Španija : Islandija 5:0 (2:0)
Morata 37., 40./11-m, Pino 47., Sarabia 61., 73.

Turčija : Italija 2:3 (1:2)
Ünder 4., Dursun 83.; Cristante 35., Raspadori 39., 70.

Wales : Češka 1:1 (1:1)
Colwill 34.; Souček 32.

Francija : Južna Afrika 5:0 (2:0)
Mbappe 23., 76,/11-m , Giroud 34., Ben Yedder 82., Guendouzi 90.+2; R.K.: Mudau 84./Južna Afrika

Ponedeljek, 28. marec:
Črna Gora : Grčija 1:0 (0:0)
Osmajić 60.

Andora : Grenada 1:0 (0:0)
Bernat 58.; R.K.: Harrack 58./Grenada

San Marino : Zelenortski otoki 0:2 (0:1)
Santos 18., Papalele 57.

Liga narodov, skupina C, dodatne kvalifikacije za obstanek:

Povratni tekmi:
Torek, 29. marec:

Kazahstan : Moldavija 5:4 po 11-m (0:1) /2:1/
Armas 13.

Ciper : Estonija 2:0 (1:0) /0:0/
Tzionis 19., Sotiriou 51.; R.K.: Špoljarić 47./Ciper

// - rezultat prve tekme

Katar : Slovenija 0:0

Konec srečanja. Dvoboj v Al-Rayyanu se je končal brez zadetkov. Katar in Slovenija sta v tretji medsebojni tekmi prvič remizirala, kapetan Slovenije Jan Oblak pa je zbral pet obramb. Kekova četa je bila boljša v drugem polčasu, najbližje zadetku pa v 73. minuti, ko je rezervist Žan Celar po strelu z roba kazenskega prostora zatresel vratnico.

87. minuta: v igro je namesto Petra Stojanovića vstopil Tomi Horvat. To je krstni nastop zveznega igralca Mure za člansko izbrano vrsto, poleg Gregorja Sikoška tudi drugega nogometaša, ki si služi kruh v 1. SNL in je dobil priložnost na srečanju proti Katarju. Pred tem sta igro zapustila Benjamin Šeško, namesto katerega je zaigral njegov soimenjal Benjamin Verbič, namesto Mihe Zajca pa je zaigral Jon Gorenc Stanković.

73. minuta: Slovenijo je od vodstva delilo le nekaj decimetrov. Po igrivi akciji v napadu je Benjamin Šeško zaposlil Žana Celarja, napadalec Lugana pa se je odločil za strel s približno 17 metrov. Meril je v levi kot vrat Katarja. Vratar Saad Al Sheeb je bil nemočen, a je na njegovo srečo mladi Gorenjec zadel okvir vrat. 

65. minuta: Slovenija je vse nevarnejša. Jasmin Kurtić je z leve strani podal v kazenski prostor in našel Petra Stojanovića, ki ni zavlačeval s strelom, ampak udaril iz prve. Meril je neposredno v vratarja Katarja, ki je z manjšimi težavami odbil žogo v kot. To je bil prvi strel Kekove čete v okvir vrat, ostaja pri rezultatu 0:0. V nadaljevanju sta zapretila še Benjamin Šeško in Jaka Bijol, tako da Slovenija kaže v drugem polčasu veliko boljšo podobo, kar se tiče igre v napadu in ogrožanja tekmečevih vrat.

57. minuta: prva resnejša priložnost Kekovih izbrancev na srečanju. Po levi strani kazenskega prostora je prodiral Benjamin Šeško. Na drugi strani se mu je ponujal Žan Celar, a se je mladi napadalec Salzburga odločil za neposreden strel. Njegov diagonalni poskus je zgrešil cilj, žoga je šla mimo vrat, Slovenija pa še vedno ostaja brez strela v okvir vrat.

52. minuta: po boljši igri Slovenije, ki je v začetku drugega polčasa prevzela terensko premoč, si je Katar v protinapadu priigral veliko priložnost. Znova je bil zelo spreten Akram Afif, se mojstrsko ostresel slovenskega branilca, nato pa z ugodnega položaja streljal v bližnji kot Oblakovih vrat. Kapetan slovenske reprezentance se je izkazal z izvrstno obrambo in preprečil vodstvo Katarja, Afif pa se je lahko po uspešnem posredovanju vratarja Atletica le prijel za glavo.

Začetek drugega polčasa. Selektor Matjaž Kek se je odločil za tri menjave. Namesto Davida Brekala, Sandija Lovrića in Luke Zahovića so v igro vstopili Žan Karničnik, Adam Gnezda Čerin in Žan Celar.

Konec prvega polčasa v Katarju. Mreži sta ostali nedotaknjeni, gostitelj pa je bil nevarnejši (6:1 v strelih na gol). Slovenija ni usmerila niti enega strelca v okvir vrat, posest žoge je bila 53:47 v korist Katarja.

42. minuta: velika priložnost za Katar. Akram Afif je spretno prodrl po levi strani v kazenski prostor Slovenije in pomeril v bližnji kot Oblakovih vrat, a je bil slovenski čuvaj mreže na mestu in ubranil strel. To je bila njegova četrta obramba na tekmi.

37. minuta: po obdobju podjetnejše igre Slovenije, ki je prevzela vajeti in izboljšala odstotek posesti žoge, je po prekršku s hrbta nad Akramom Afifom rumeni karton prejel Jaka Bijol. Strelec slovenskega zadetka na četrtkovi tekmi proti Hrvaški je tako postal prvi nogometaš z rumenim kartonom na tekmi. 

30. minuta: ritem igre se je malce umiril, statistika strelov na gol pa priča o tem, kako so bili v uvodni tretjini srečanja nevarnejši gostitelji. Razmerje strelov na gol znaša 4:1, od tega 3:0 v okvir vrat v korist Katarja. 

18. minuta: prvi strel Slovenije proti vratom gostiteljem. Z zahtevnega položaja, prostega strela z večje oddaljenosti, je Jasmin Kurtić, ki mu gre v tej sezoni odlično pri izvajanju prostih strelov v dresu grškega Paoka, poslal žogo visoko čez vrata.

12. minuta: Katarci so v začetku dvoboja nevarnejši tekmec. Nekaj minut zapored so pletli obroč okrog kazenskega prostora Slovenijo, nato pa se je priložnost ponudila Akramu Afifu. Streljal je v bližnji (desni) kot Oblakovih vrat, Škofjeločan pa se je izkazal, preprečil vodstvo gostiteljev in odbil žogo v kot. Ostaja 0:0.

6. minuta: prvi strel v okvir vrat na tekmi, a dobro postavljeni Jan Oblak ni imel nikakršnih težav. Reprezentant Katarja Akram Afif je skušal zapretiti s strelom z razdalje (okrog 20 metrov), nato pa je žoga končala v naročju kapetana slovenske izbrane vrste.

Začetek dvoboja v Al-Rayyanu, predmestju Dohe. Katar (52.) je na mednarodni lestvici Fifa uvrščena 12 mest višje od Slovenije (64.).

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek bo dvoboj s Katarjem za razliko od četrtkovega srečanja s Hrvaško začel z nekoliko spremenjeno enajsterico. V začetni postavi so štiri spremembe:

Ne spreglejte