Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
21.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

2

Natisni članek

Srečko Katanec Jan Oblak Jan Oblak Boštjan Cesar Miha Mevlja Kevin Kampl Josip Iličić Valter Birsa Roman Bezjak Matjaž Kek Marijan Pušnik Robert Berić Andraž Šporar nogomet

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 21.46

6 let, 7 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Kek zapravil nevsakdanjo priložnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

2

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Jan Oblak se je izkazal z nekaj izjemnimi obrambami na madridskem derbiju proti Realu, na katerem je Atletico prepričljivo izgubil (0:3). Josip Ilićić je navijače Fiorentine osrečil z dvema goloma, povratnik Kevin Kampl je zatresel mrežo, a ostal praznih rok z Bayerjem. Matjaž Kek je na Hrvaškem z Rijeko zapravil priložnost, da bi prednost pred Dinamom povišal na +8.

Preverite, katere nogometne vsebine si lahko ogledate na Siol TV.

Rijeka je v nedeljo gostovala v Koprivnici in se s Slavenom Belupom, ki ji je ogromno težav povzročal že v prejšnji sezoni, razšla brez zadetkov (0:0). S tem so izbranci Matjaža Keka prekinili niz sedmih zaporednih zmag v prvenstvu, v vodo pa je padla tudi nevsakdanja priložnost, da bi prednost pred branilcem naslova Dinamom povišala na osem točk. Zagrebčani so si v petek privoščili velik spodrsljaj, potem ko so pred domačimi navijači z 1:1 remizirali proti skromni Istri 1961. Za Rijeko tako kot pred 16. krogom zaostajajo šest točk.

Rečani so zelo blizu jesenskemu naslovu. V tem koledarskem letu bodo odigrali še štiri tekme in skušali ohraniti neporaženost. V tej sezoni so tako v domačih kot tudi evropskih tekmovanjih odigrali 20 tekem, a še niso izgubili. 

Splitski Hajduk, ki ga vodi Marijan Pušnik, je v soboto izkoristil prednost domačega igrišča in na Poljudu premagal zagrebško Lokomotivo (1:0). Za Kekovo Rijeko zaostaja 11 točk.

Cristiano Ronaldo je na velikem madridskem spopadu kar trikrat premagal Jana Oblaka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Cristiano Ronaldo je na velikem madridskem spopadu kar trikrat premagal Jana Oblaka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Vratarji:

Vid Belec: S Carpijem je v 15. krogu druge italijanske lige v soboto izgubil na gostovanju pri Bariju (0:2). Dvoboj je spremljal s klopi za rezervne igralce. Carpi je na lestvici serie B zdrsnil na osmo mesto.

Jan Koprivec: V prvi ciprski ligi je z Anorthosisom v ponedeljek izgubil pri Ethnikosu Achni (1:2). Primorec, ki je med slovenskima vratnicama debitiral na prijateljski tekmi na Poljskem, je branil vso tekmo.

Jan Oblak: Po sobotnem derbiju 12. kroga španskega prvenstva prav gotovo ne more biti zadovoljen, njegov Atletico je na svojem štadionu izgubil proti mestnemu tekmecu Realu z 0:3 in se močno oddaljil od boja za naslov, zdaj za prvim mestom zaostaja že za devet točk. Kljub temu je lahko slovenski vratar ponosen na to, kako se je odrezal. Bil je najboljši nogometaš Atletica na igrišču in poskrbel, da njegov klub ni izgubil s še višjo razliko. 

Najbolj je navdušil v 12. minuti, ko je z izjemno obrambo – navijači na spletu celo razpravljajo o tem, ali je to najboljša obramba leta – preprečil gol Cristianu Ronaldu. Potem je ubranil še strel Luke Modrića, a moral nato v 21. minuti po prostem strelu Ronalda prvič po žogo v svojo mrežo. Portugalčev strel se je nesrečno odbil od branilca Atletica in premagal Oblaka, ki pri tem zadetku ni bil kriv.

Potem je Ronaldu ubranil še en strel, a ga je Portugalec v drugem polčasu premagal še dvakrat. Najprej z enajstih metrov, potem še po protinapadu. Pri obeh golih Oblak ne bi mogel posredovati veliko bolje. Vmes je Oblak sijajno ustavil še poskus Isca.

Branilci:

Miha Mevlja, strelec zadnjega zadetka za slovensko reprezentanco, je stalni član prve enajsterice ruskega podprvaka Rostova. | Foto: Sportida Miha Mevlja, strelec zadnjega zadetka za slovensko reprezentanco, je stalni član prve enajsterice ruskega podprvaka Rostova. Foto: Sportida Boštjan Cesar: Chievo je v soboto pred domačim občinstvom premagal Cagliari z 1:0 in se po petih tekmah ponovno razveselil prvenstvene zmage. Kapetan slovenske reprezentance, ki je odpravil poškodbo in zaigral na reprezentančni tekmi na Malti, je ostal na klopi za rezervne igralce.

Bojan Jokić: Villarreal je v nedeljo zvečer izgubil pri Athletic Bilbau (0:1). To je bil drugi poraz rumene podmornice v tej sezoni. Kranjčan pričakovano ni kandidiral za srečanje.

Boban Jović: Wisla Krakov je v 16. krogu prve poljske lige v soboto doživela hud poraz pri Pogonu Szczecinu. Izgubila je s teniškim rezultatom (2:6), nekdanji branilec Olimpije zaradi kazni rumenih kartonov ni kandidiral za srečanje.

Miha Mevlja: Z Rostovom je bil v 14. krogu prve ruske lige na delu že v petek zvečer, ko je v gosteh pri Rubinu Kazanu remiziral brez zadetkov. Branilec, ki je na prijateljski tekmi v Vroclavu zatresel mrežo Poljske, je bil na igrišču vseh 90 minut.

Nejc Skubic: S Konyasporom je v 11. krogu turške lige navdušil na gostovanju pri Gaziantepsporu in svojemu moštvu pomagal do visoke zmage s 3:0. Na igrišču je prebil od začetnega do zadnjega sodnikovega piska.

Aljaž Struna: S Carpijem je v 15. krogu druge italijanske lige izgubil na gostovanju pri Bariju (0:2). Odigral je vso tekmo. Ko je bilo na štadionu San Nicola, ki je pred 25 leti gostil finale pokala državnih prvakov med Crveno zvezdo in Marseillom, že vse odločeno v prid gostiteljev, saj je Bari že vodil z 2:0, pa mu je sodnik v 88. minuti pokazal rumeni karton.

Dejan Trajkovski: Twente je v 13. krogu prve nizozemske lige v nedeljo doma remiziral z Utrechtom (1:1). Čeprav je imel od devete minute igralca več na igrišču in nato še hitro povedel, ni dočakal nove zmage. Debitant z zadnje reprezentančne akcije, ki si je poškodoval ključnico na tekmi na Malti, ni kandidiral za nastop. Twente je na lestvici ohranil šesto mesto.

Takole je Kevin Kampl v petek zabil svoj prvi prvenstveni gol v tej sezoni za Bayer Leverkusen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Takole je Kevin Kampl v petek zabil svoj prvi prvenstveni gol v tej sezoni za Bayer Leverkusen. Foto: Guliverimage/Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v soboto v italijanskem prvenstvu premagal Cagliari (1:0) brez pomoči izkušenega Primorca, ki se je z reprezentančne akcije vrnil lažje poškodovan. Trener Rolando Maran ni želel tvegati z njegovim nastopom, tako da ni kandidiral za srečanje.

Matic Črnic: Vodilna Rijeka je v hrvaškem prvenstvu v nedeljo remizirala pri Slavenu Belupu. Mariborčan ni kandidiral za nastop v Koprivnici, saj se je z reprezentančne akcije vrnil s poškodbo kolena. V tem koledarskem letu verjetno ne bo več nastopil za Rijeko.

Josip Iličić: Fiorentina je v 13. krogu italijanskega prvenstva navdušila na gostovanju pri Empoliju in s prepričljivo zmago s 4:0 vknjižila nov paket treh točk. Kranjčan je blestel pri toskanskih vijolicah. Dosegel je dva zadetka in tako prekinil strelski post, ki je v serie A trajal dobrih sedem mesecev.

Prvi zadetek Josipa Iličića v tej sezoni v serie A:

Prvič se je med strelce vpisal v 57. minuti po strelu z bele točke, 20 minut pozneje pa je izkoristil podajo Španca Borje Valera in postavil končni rezultat na tekmi. Po zadetku ga je trener Paulo Sousa poklical na klop. Firenčani v vseh tekmovanjih niso izgubili že osem tekem zapored. V serie A so se povzpeli na osmo mesto.

Prekrasen zadetek Josipa Iličića za končnih 4:0 proti Empoliju:

Kevin Kampl: Po dveh zmagah v prvi nemški ligi je Bayer spet doživel poraz. V petek ga je na prvi tekmi 11. prvenstvenega kroga na njegovem igrišču šokiral vodilni Leipzig, ki še naprej preseneča. Gostje so zmagali s 3:2, čeprav so že po nekaj sekundah igre zaostajali. Že v prvi minuti je namreč moštvo iz Leverkusna v vodstvo popeljal slovenski reprezentant, ki je manjkal na zadnjih štirih tekmah izbrane vrste, Kampl. Ta je že okreval po poškodbi stopala, ki jo je staknil tik pred začetkom zadnje reprezentančne akcije. Igral je od prve do zadnje minute.

Rene Krhin: Granada je presenetila z remijem na gostovanju pri Valencii (1:1). Štajerec ni kandidiral za srečanje, Granada pa je ostala na zadnjem mestu. V tej sezoni je v 12 krogih zbrala pet točk, še vedno čaka na prvo zmago.

Jasmin Kurtić je z Atalanto zmagal že petič zapored. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić je z Atalanto zmagal že petič zapored. Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić: Atalanti gre v italijanskem prvenstvu sijajno. Pred reprezentančnim premorom je štirikrat zmagala, v nedeljo pa je pokvarila načrte še favorizirani Romi (2:1). Slovenski reprezentant je v Bergamu odigral 58 minut. Ko je zapustil igrišče, je Atalanta zaostajala z 0:1, nato pa so njegovi soigralci poskrbeli za preobrat in nadaljevanje zmagovitega niza, s katerim je zadržala peto mesto na lestvici.

Nik Omladič: Eintracht Braunschweig je vodilni v drugi nemški ligi, lahko to mesto izgubi že ta konec tedna, če bo Stuttgart v nedeljo zmagal. Omladič in soigralci so bili namreč na delu že v petek, ko so gostovali pri Bochumu, in spet niso zmagali. Že tretjič zapored. Nekdanji nogometaš Olimpije je bil pri remiju z 1:1 na igrišču od prve do zadnje minute.

Benjamin Verbič: Köbenhavn še naprej zanesljivo vodi v danski prvi ligi, tokrat je v petek v gosteh z 2:1 odpravil Aab. Verbič, zanj se zanima zagrebški Dinamo, je na igrišče po poškodbi soigralca prišel v 11. minuti.

Napadalci:

Roman Bezjak ostaja na seznamu poškodovanih igralcev Darmstadta. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roman Bezjak ostaja na seznamu poškodovanih igralcev Darmstadta. Foto: Guliverimage/Getty Images Robert Berić: Slovenski napadalec je poškodovan, tako da ni mogel pomagati Saint-Etiennu na zadnji tekmi 13. kroga, na kateri so njegovi soigralci doma izgubili proti vodilni Nici z 0:1.

Roman Bezjak: Darmstadt je v soboto v prvi nemški ligi gostil Ingolstadt, a ostal brez točk (0:1). Korošec ni kandidiral za srečanje zaradi zlomljenega prsta na nogi.

Andraž Šporar: Vodilni Basel je v 15. krogu prve švicarske lige v soboto s kar 6:0 odpravil Vaduz. Novopečeni slovenski reprezentant ni igral. Po vrnitvi z reprezentančne akcije, na kateri je zaigral na Malti in na Poljskem, se je znašel na seznamu poškodovanih igralcev. Basel je v domačem prvenstvu še vedno nepremagan. S tekmo več ima pred najbližjim zasledovalcem Sionom kar 15 točk prednosti.

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za novembrski tekmi proti Malti in Poljski, ter Kevin Kampl, Roman Bezjak, Robert Berić in Aljaž Struna, ki jih tokrat sicer ni bilo zraven zaradi poškodb in kazni, a so v zadnjem času standardni reprezentanti.

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Cardiff City : Huddersfield Town 3:2 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Derby County : Rotherham United 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Haris Vučkić (Bradford) Anglija, 3. liga Southend United : Bradford City 3:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Admira : Wolfsberger 4:1 Ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga LASK : Floridsdorfer 1:0 Igral je do 66. minute in prispeval podajo.
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wiener Neustadt : Wacker Innsbruck 2:2 Igral je vso tekmo in prispeval podajo za prvi gol svoje ekipe.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen : Standard Liege 2:1 V igro je vstopil v 71. minuti.
Stefan Smiljanić (Metalleghe Jajce) BiH, 1. liga Radnik Bijeljina : Metalleghe Jajce 1:0 Igral je 33 minut.
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga Karmiotissa : Apollon 0:6 Ni igral.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Rennes : Angers 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Dinamo : Istra 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Slaven Belupo : Rijeka 0:0 Ni kandidiral za tekmo.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Bologna : Palermo 3:1 Igral je vso tekmo.
Samir Handanović (Inter Milano) Italija, 1. liga Milan : Inter 2:2 Branil je vso tekmo.
Luka Krajnc (Sampdoria) Italija, 1. liga Sampdoria : Sassuolo 3:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Armin Bačinović (Ternana) Italija, 2. liga Ternana : Virtus Entella 3:0 Ni igral, ostal je na klopii.
Gregor Bajde (Novara) Italija, 2. liga Novara : Frosinone 1:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Rene Mihelič (Hapoel Ra'anana) Izrael, 1. liga Hapoel Ra'anana : Bnei Yehuda 1:0 Igral je vso tekmo.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Ni tekem.  
Branko Ilić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Ni tekem.  
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Ni tekem.  
Roki Štraus (Yokohama) Japonska, 2. liga Matsumoto Yamaga : Yokohama 3:2 Ni kandidiral za tekmo.
Dejan Djermanović (Zetsyju) Kazahstan, 1. liga, liga za obstanek Konec prvenstva.  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga St. Andrews : Birkirkara 1:1 Odigral je vso tekmo.
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga St. Andrews : Birkirkara 1:1 Odigral je vso tekmo.
Martin Milec (Roda JC) Nizozemska, 1. liga Roda : AZ 1:1 Odigral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Borussia Mönchengladbach : Köln 1:2 Ni kandidiral za tekmo.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Würzburger Kickers 2:2 Igral je 90 minut.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Würzburger Kickers 2:2 Ni igral, saj je poškodovan.
Goran Šukalo (München 1860) Nemčija, 2. liga 1860 München : Kaiserslautern 1:1  Ni kandidiral za tekmo.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Sportfreunde Lotte : Paderborn 6:0 Igral je vso tekmo.
Denis Popović (Wisla Krakov) Poljska, 1. liga Pogon Szczeciin : Wisla Krakov 6:2 Igral je vso tekmo.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Cracovia Krakov 2:2 Igral je celo tekmo.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Cracovia Krakov 2:2 Igral je v drugem polčasu.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Bytovia Bytow : Znicz Pruszkow 0:1 V igro je vstopil v 70. minuti.
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Podbeskidzie : Olimpia Grudziadz 0:3 Odigral je prvi polčas.
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, pokal Sporting : Praiense 5:1 Ni igral, sedel je na klopi.
Ivica Guberac (Himki) Rusija, 2. liga Sibir : Himki 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Gregor Balažic (Partizan Beograd) Srbija, 1. liga Partizan : Bačka Palanka 1:0 Odigral je 70 minut.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Luzern : Lugano 2:1 Odigral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Servette : Zürich 0:4 Odigral je vso tekmo.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Schaffhausen : Aarau 2:3 Igral je vso tekmo.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1. liga Istanbul Basaksehir : Rizespor 2:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Trabzonspor : Antalyaspor 0:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Kasimpasa : Karabükspor 2:2 Odigral je 71 minut.
Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir) Turčija, 1. liga Istanbul Basaksehir : Rizespor 2:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Ne spreglejte