Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
18. 11. 2016,
19.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

Marijan Pušnik Hajduk Split nogomet marketing SPORTO konferenca

Petek, 18. 11. 2016, 19.22

6 let, 6 mesecev

Intervju: Aljoša Bašić, direktor marketinga pri splitskem Hajduku

Tri najtežje službe na Hrvaškem: premier ter predsednik in trener Hajduka #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

pusnik basic | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Splitski klub Hajduk je bil ustanovljen leta 1911 in ima ogromno bazo simpatizerjev, zdaj pa je po zaslugi trenerja Marijana Pušnika nekoliko tudi slovenski. O njem, veličini kluba, zaslužku, trženju, pritiskih in še čem smo se pogovarjali z direktorjem marketinga Aljošo Bašićem.

"Vsi se sprašujejo, kako aktivirati navijaško bazo, da bi klub bolje deloval na vseh ravneh. Pri Hajduku je vse obrnjeno. Baza navijačev aktivira ljudi v klubu. Ta specifičnost nam daje moč, da kljub časom brez odmevnih rezultatov imamo prihodke, ki dajejo moč in stabilnost klubu," pravi Aljoša Bašić, direktor marketinga pri najbolj gledanem hrvaškem klubu Hajduku, ki ga vodi Slovenec Marijan Pušnik.

Ne glede na to, da je zadnja klubska lovorika stara že tri leta, se je Hajduk v zadnjih letih stabiliziral in tudi s pomočjo navijačev – uradnih članov kluba je več kot 42 tisoč – povečal samozadostnost, čeprav dolgovi in skromno poslovanje ostajajo.

V lanski sezoni je kultni štadion Poljud obiskalo 250 tisoč gledalcev. Bašić je na konferenci o športnem marketingu Sporto pojasnil tudi, kakšni pritiski vladajo v tako slavljenem klubu, ki je po osamosvojitvi osvojil šest hrvaških naslovov, a je zadnji star že 11 let. Trenutno so Splitčani na četrtem mestu hrvaške prvoligaške lestvice, 13 točk za Rijeko.

Kako si lahko športni kolektivi sami polnijo proračune?
Do leta 2012, ko smo prišli v klub, so vladali drugačni odnosi. Denar je v klub prihajal po političnih in drugih povezavah. Zaradi gospodarskega stanja in krčenja marketinških proračunov v podjetjih so se stvari spremenile. Zamenjali smo klubsko filozofijo. Začeli smo se zavedati, da je treba razmišljati o tem, kaj je pomembno za posel sponzorjev.

Če nam uspe najti skupne interese, smo na pravi poti. Veseli nas, da se več kot 90 odstotkov sponzorskih pogodb obnavlja, kar pomeni, da so sponzorji zadovoljni. Še pomembnejši od upravičenosti sodelovanja s klubom je rezultat na trgu, ki jim daje pravico, da vlagajo še naslednjo sezono. Delamo to, kar na razvitih evropskih trgih počnejo že dolgo.

Navijači stojijo Hajduku ob strani ne glede na zadnje sezone brez lovorik. | Foto: Sportida Navijači stojijo Hajduku ob strani ne glede na zadnje sezone brez lovorik. Foto: Sportida Torej dejansko nekateri sponzorji sami prihajajo k vam in ne obratno?
Klub finančno ni več ogrožen kot leta 2012, ko je bil na robu bankrota s slabimi 20 milijoni evrov dolgov. Nasprotno, finančno nam gre zelo dobro, seveda pa je ostalo nekaj minusa. V tistem kritičnem obdobju nam je s posojilno garancijo pomagalo mesto.

Zdaj si lahko privoščimo, da tudi vlagamo v igralce, ki jih ne prodajamo več na silo, ampak vse bolj načrtno. Ta finančno-organizacijski vzpon se dogaja brez velikih rezultatskih dosežkov.

Kaj bi šele bilo, če bi bili na primer dvakrat prvaki ali če bi igrali v ligi prvakov. Ko bodo prišli še športni rezultati, nas res čaka svetla prihodnost.

Leta 2015 ste si, kot pravite, kar 45 odstotkov prihodkov ustvarili z marketinškimi dejavnostmi.
Gre za pokroviteljstva, prodane izdelke, sezonske vstopnice in članarine. Rad bi poudaril, da jih prodamo kar sedem tisoč na sezono. Leta 2015 smo trikrat razprodali Poljud, ki sprejme 35 tisoč gledalcev. Navijači intenzivno spremljajo spremembe, čutijo, da jih klub posluša, prepoznavajo napor vodstva kluba. A ne glede na vsa navijaška čustva, so ta za nas tudi breme. Če imate nekoga preveč radi, ta večkrat preveč pričakuje od vas. A po drugi strani nam vse to tudi ne pusti, da bi se preveč sprostili.

Preostanek proračunskega kolača sestavljata denar od prestopov in mestni delež?
Le prestopi. Mesto nam je pomagalo pri posojilu, sicer pa ne. En razlog je, da Split ni tako finančno močan, drugi pa, da so se nekatere prejšnje uprave v želji po športnem rezultatu bolj ležerno obnašale do gospodarstva kluba. Rezultat tega so dolgovi in izgubljeno zaupanje mesta. Izkoriščamo lastne potenciale, in to za zdaj zelo dobro.

Marijan Pušnik je pri novinarjih dokaj priljubljen. Tudi na Hrvaškem. | Foto: Vid Ponikvar Marijan Pušnik je pri novinarjih dokaj priljubljen. Tudi na Hrvaškem. Foto: Vid Ponikvar Preteklost nas uči, da so na primer hrvaški in srbski trenerji pogosto prihajali v Slovenijo, obratnih migracij pa je bilo malo. Kako in zakaj ste se odločili za Marijana Pušnika?
S položaja marketinškega direktorja težko komentiram športne odločitve. Lahko povem kot navijač: znanje je univerzalno.

Očitno se v Sloveniji že vrsto let dobro dela. Ta uspešnost je navrgla nekaj kakovostnih trenerjev. Matjaž Kek je imel rezultate v reprezentanci. Marijan Pušnik je naredil preskok z Olimpijo.

Tam so bili z njim zadovoljni navijači. Njegov prispevek je bil tudi eden od razlogov za osvojeno prvenstvo. Ljudje v upravi so si zaželeli novega obraza. Marijan ima svojevrstno energijo, ki jo v klubu razdaja vsak dan. Mislim, da je to prava pot.

Mu vodstvo zaupa, ga ne bodo odpustili po na primer treh porazih?
Nikoli se ne ve. Na Hrvaškem se šalimo, da sta dve najtežji vlogi predsednik vlade in predsednik Hajduka. Tretja je verjetno trener Hajduka (smeh, op. p.). Kolikor ima Hajduk navijačev, toliko je trenerjev. Vsi mislijo, da bi bili sposobni voditi ekipo. To je zelo zahtevna služba zaradi močnih čustev.

Vsi bi si želeli, da je Hajduk najboljši. Ta čustva so pogosto daleč od realnosti in trenerju ne dajejo dovolj časa, da bi dosegel rezultat. A to je realnost v Splitu. Bila je in bo. Marijanu ni lahko, a verjamem, da bo s svojo energijo in bojem uspešen. Potem pa bodo sodili.

So vas kdaj vprašali, zakaj na klop niste posadili Hrvata ali trenerja s (še) večjim ugledom?
Da, takšna vprašanja so bila in so. Vsak misli, da bi moral biti trener Hajduka. Zdaj zaupamo Marijanu, čas in rezultat pa bosta pokazala, ali je bila odločitev prava.

Kako Pušnika sprejemajo navijači?



Kako se je Pušnik znašel na klopi in v mestu?*
Marijan je zelo neposreden človek. Nekateri novinarji mu včasih očitajo, da je populist, meni pa so njegovi nastopi simpatični. Svojo energijo in čustva širi po klubu. Vselej nosi klubski šal, med tekmo ga zaveže ob klop. Zelo je neposreden v odnosih z navijači. Goji bojevito igro, ne priznava poraza. Vselej želi najbolje in največ. To je pozitiven pristop, ki mora obroditi rezultate.

"Morda bomo kakšno lovoriko osvojili že v tej sezoni," se nadeja Aljoša Bašić. | Foto: Vid Ponikvar "Morda bomo kakšno lovoriko osvojili že v tej sezoni," se nadeja Aljoša Bašić. Foto: Vid Ponikvar Pred meseci je Pušnik dejal, da ne bo dopuščal pritiskov ljudi, ki jih vodijo osebni interesi.
To težko komentiram. V klubu je veliko projektov. Delo ne dopušča, da se ukvarjate še s stvarmi, ki niso v vašem delokrogu.

Ne vem natančno, na kaj je mislil. Pozneje je to demantiral, dejal, da so novinarji izjavo vzeli iz konteksta. Morda še ni poznal vsega klubskega dogajanja.

Kako se razume z novinarji?
Mislim, da so super zadovoljni. Pušnik ni oseba, iz katerega bi izjave vlekli s kleščami. Zelo rad javnosti predstavlja osebna razmišljanja, tako s strokovnega kot s splošno človeškega vidika. Zelo je zaželen pri vseh medijih. Ne glede na to, kje dela.

Kdaj bo Hajduk osvojil naslednji naslov?
V lanski sezoni smo rekli, da ga bomo osvojili v tej. V tej pa pravimo, da ga bomo v prihodnji. Morda pa se nam res posreči že v aktualni sezoni. V hrvaškem nogometu so obstajale stvari, ki so v določenih trenutkih Hajduku preprečevale, da bi se približal vodilnemu klubu ali vodilnim klubom. Mislim, da pihajo nekateri novi vetrovi, in to v pravo smer.

*povzetek odgovora iz videa
Ne spreglejte