Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2024,
22.17

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Dušan Tadić Srbija Rusija San Marino italijanska nogometna reprezentanca Dragan Stojković prijateljske tekme

Ponedeljek, 25. 3. 2024, 22.17

1 mesec

Prijateljske tekme (24. in 25. marec)

Srbi, ki imajo novega rekorderja, stežka do zmage na Cipru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Italija Ekvador Pellegrini | Italiji je pot do zmage nad Ekvadorjem z zadetkom v 3. minuti odprl Lorenzo Pellegrini. | Foto Guliverimage

Italiji je pot do zmage nad Ekvadorjem z zadetkom v 3. minuti odprl Lorenzo Pellegrini.

Foto: Guliverimage

Slovenska nogometna reprezentanca se pripravlja na torkov spektakel v razprodanih Stožicah proti Portugalski, pred tem pa je bilo odigranih kar nekaj zanimivih srečanj. Evropska prvakinja Italija je v ZDA premagala Ekvador (2:0), palček San Marino je zapravil lepo priložnost, da bi po 20 letih dočakal zmago, Srbija, s katero se bo Kekova četa pomerila na Euru v Nemčiji, je v gosteh tesno ugnala Ciper (1:0), kapetan Dušan Tadić pa je postal nov rekorder, Bolgarija, s katero se bo Slovenija pomerila 8. junija v Ljubljani, pa je remizirala z Azerbajdžanom. 

Christoph Baumgartner
Sportal Večer rekordov! 17-letni Brazilec utišal Wembley, Nemci Francoze, Hrvati skozi šivankino uho.

Po pestri soboti, ko je nastopilo ogromno svetovnih nogometnih velesil, je bila nedelja veliko mirnejša. Za najodmevnejšo tekmo sta na stadionu Red Bull Arena v New Yorku poskrbela Italija in Ekvador. Branilci evropskega naslova so na kratki turneji po ZDA po Venezueli (2:1) premagali še drugega tekmeca iz Južne Amerike. Pot do zmage je z zgodnjim zadetkom, dosegel ga je že v 3. minuti, odprl nogometaš Rome Lorenzo Pellegrini.

Selektor Luciano Spalletti je proti Ekvadorju v konici napada od prve minute dal priložnost Giacomu Raspadoriju (Napoli). Na prejšnji tekmi je sicer blestel Mateo Retegui. Napadalec Genoe je prispeval oba zadetka za zmago nad Venezuelo. Proti Ekvadorju je vstopil v igro šele v 76. minuti, Azzurri pa so nato v sodnikovem podaljšku prek Nicola Barelle postavili končni rezultat 2:0.

San Marino je bil lani blizu senzacije, ko je v drugem polčasu proti Danski izenačil na 1:1. Na koncu je izgubil z 1:2. | Foto: Reuters San Marino je bil lani blizu senzacije, ko je v drugem polčasu proti Danski izenačil na 1:1. Na koncu je izgubil z 1:2. Foto: Reuters

San Marino velja za najslabšo reprezentanco na svetu. Odkar nastopa s svojo člansko izbrano, to počne že dobra tri desetletja, je odigral že ogromno tekem, a vknjižil le eno zmago. Pred 20 leti, natančneje 28. aprila 2004 je v prijateljski tekmi premagal Liechtenstein (1:0). To je tudi njegova edina zmaga, sicer pa na kvalifikacijskih tekmah bolj kot ne služi kot nemočna reprezentanca, na kateri si tekmeci izboljšujejo razliko v zadetkih. V zgodovini je zbral le še osem remijev. Proti Sv. Lucii, Sejšelom, Gibraltarju, Liechtesteinu (dvakrat), Estoniji, Latviji in Turčiji, s katero je remiziral leta 1993. Ta teden se je dvakrat pomeril s karibsko državico Sv. Kitts in Nevis. Obakrat je imel prednost domačega igrišča, a tega ni znal izkoristili. V sredo je izgubil z 1:3, tokrat pa, čeprav je imel boljše razmerje strelov na gol (6:4), se je razšel brez zadetkov.

Navijači San Marina čakajo na zmago že 20 let. | Foto: Vid Ponikvar Navijači San Marina čakajo na zmago že 20 let. Foto: Vid Ponikvar

Benjamin Šeško Andraž Šporar
Sportal Šeško mojstrsko rešil Slovenijo, polom Srbije v Moskvi in petarda Portugalske

Srbi popravili vtis iz Moskve, Tadić prehitel Ivanovića

Dragan Stojković je v četrtek v Moskvi doživel najhujši poraz, odkar vodi Srbijo. Junija se bo pred Eurom pomeril še z Avstrijo (Dunaj) in Švedsko (Stockholm). | Foto: Reuters Dragan Stojković je v četrtek v Moskvi doživel najhujši poraz, odkar vodi Srbijo. Junija se bo pred Eurom pomeril še z Avstrijo (Dunaj) in Švedsko (Stockholm). Foto: Reuters V ponedeljek je bila na delu Srbija, eden izmed treh tekmecev Slovenije na Euru v Nemčiji. Izbranci Dragana Stojkovića Piksija so v četrtek gostovali v Moskvi. Postali so prva evropska reprezentanca, ki se je, odkar sta Fifa in Uefa Rusijo suspendirali, pomerila z rusko izbrano vrsto. Rusi so v Moskvi nadigrali Srbe. Zmagali so s kar 4:0, vse zadetke pa dosegli po izključitvi Milana Gajića, ki je bila po mnenju srbskega selektorja Stojkovića tudi odločilen trenutek srečanja.

"To je bila prestroga odločitev," je dejal priljubljeni Piksi. "Pripravljamo se na evropsko prvenstvo. Dobro je, da smo izgubili v Moskvi, ne pa na Euru. Upam, da bomo na prihodnjih tekmah igrali drugače. Na igrišču bo prisotna drugačna postava," je napovedal Stojković, ki je podobno kot slovenski selektor Matjaž Kek nedavno s svojo zvezo podaljšal pogodbo do leta 2026.

V ponedeljek so Srbi v gosteh premagali Ciper. Bilo je 1:0, edini zadetek na srečanju pa je v 7. minuti dosegel Sergej Milinković-Savić. Kaj kmalu bi lahko Stojkovićevi izbranci podvojili prednost, a je srbski strelski rekorder Aleksandra Mitrović v 11. minuti zapravil najstrožjo kazen. Vratar Ciper Joel Mall se je izkazal in ubranil strel z bele točke. V nadaljevanju si je Ciper priigral nekaj priložnosti za izenačenje, v drugem polčasu zatresel tudi okvir srbskih vrat, a je ostalo pri zmagi gostov z 1:0. 

Dušan Tadić je na Cipru vknjižil rekordni 106. nastop za srbsko reprezentanco. | Foto: Reuters Dušan Tadić je na Cipru vknjižil rekordni 106. nastop za srbsko reprezentanco. Foto: Reuters

Srbija je po tekmi v Larnaki dobila novega rekorderja, saj je kapetan Dušan Tadić odigral že 106. tekmo za orle. S tem je prehitel Branislava Ivanovića (105).

Rusija bi morala v ponedeljek gostili Paragvaj, a je dvoboj zaradi petkovega terorističnega napada v Moskvi, v katerem je umrlo 133 ljudi, odpovedan.

Prijateljske tekme, 24. in 25. marec 2024:

Miha Blažič
Sportal Slovenec, ki je že igral proti Ronaldu: Bilo je stresno
Cristiano Ronaldo
Sportal Noro, kaj si lahko privošči Portugalska v Ljubljani!
Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldu se je pred Slovenijo zgodilo nekaj nepredstavljivega
Ne spreglejte