Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
20.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Robert Berić Kevin Kampl

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 20.30

1 leto

Pred torkovimi tekmami lige prvakov

Po 100 dneh smo le dočakali ta dan, že takoj na začetku spektakel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Lionel Messi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Liga prvakov se natanko 100 dni po velikem finalu v Cardiffu, v katerem je do lovorike prepričljivo prišel madridski Real, ta je glavni favorit za naslov tudi v novi sezoni, vrača na nogometne zelenice in televizijske zaslone. Tokrat tudi z Mariborom, ki se bo še tretjič v zgodovini in drugič v treh letih podal v boj z najboljšimi evropskimi klubi.

Začenja se v Lizboni, Manchestru, Münchnu, Glasgowu, Londonu, Barceloni, Rimu in Pireju, končalo se bo 28. maja prihodnje leto z velikim finalom na Olimpijskem štadionu v Kijevu.

Na desetine milijonov nogometnih sladokuscev je dočakalo trenutek, ki se ga najbolj veselijo. Z novo sezono se bo začelo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje, ki nas bo v prihodnjih mesecih iz tedna v teden razvajalo ob torkih in sredah zvečer.

Maribor in še trije slovenski nogometaši

Kevin Kampl v ligi prvakov tokrat z Leipzigom. | Foto: Getty Images Kevin Kampl v ligi prvakov tokrat z Leipzigom. Foto: Getty Images Med 32 klubi, ki se bodo podali v boj za najprestižnejšo klubsko lovoriko na svetu, je letos tudi Maribor. V družbi najboljšega, kar ponuja evropski nogomet, spada med palčke in najrevnejše. Svojo pot bo slovenski prvak začel v sredo, ko bo v Ljudskem vrtu v skupini E gostil moskovski Spartak.

Vijoličasti ne bodo edini slovenski predstavnik v ligi prvakov. Imeli bomo še tri. Robert Berić bo igranje v elitni evropski ligi okusil pri belgijskem prvaku Anderlechtu. Kevin Kampl in Jan Oblak, oba sta v tem tekmovanju že staroselca, bosta do čim boljših rezultatov poskušala pomagati RB Leipzigu oziroma madridskemu Atleticu.

PSG je hitro skočil na vrh lestvice favoritov

Favoriti? Na prvo mesto stavnice postavljajo Real. Madridčani, ki so letos postali sploh prvi, ki jim je uspelo nanizati dva naslova v ligi prvakov v novejšem formatu, ki ga poznamo od leta 1992, naskakujejo že 13. naslov evropskega prvaka.

PSG ima po mnenju mnogih najboljši napad na svetu. Kot tak je seveda favorit za naslov. | Foto: Reuters PSG ima po mnenju mnogih najboljši napad na svetu. Kot tak je seveda favorit za naslov. Foto: Reuters

Na vrh klubov, ki jih strokovnjaki vidijo kot favorita za naslov, se je z norimi nakupi v vročem poletju 2017 (za Neymarja in Kyliana Mbappeja je skupaj porabil kar 400 milijonov evrov) razvrstil tudi PSG.

Barcelona z Lionelom Messijem je vedno favorit. Resda je Argentinec izgubil partnerja v atomskem napadu Kataloncev, Neymarja, a nogometaši, ki so ob njem ostali, na Camp Nou niso prišli iz NK Ankaran. Pa tudi ne iz novopečenega hrvaškega prvoligaša NK Rudeš. Da ne bo videti, kot da podcenjujemo slovenski nogomet ...

Ob Kataloncih po vrsti sledijo vedno nevarni münchenski Bayern, ki na nov evropski naslov čaka od leta 2013, povratnik v ligo prvakov Manchester United, njegov mestni tekmec Manchester City, finalist iz let 2015 in 2017 torinski Juventus, angleški prvak Chelsea, finalist iz let 2014 in 2016 Atletico Madrid in tako naprej.

Mariboru stavnice pripisujejo daleč najmanj možnosti za končni naslov. Vložite en evro, da bo Darko Milanič svoje fante popeljal do konca, in zaslužili jih boste vsaj tisoč. Stavite tisoč in pred poletjem 2018 boste milijonar.

Že takoj poslastica s Slovencem v glavni vlogi

Na derbiju kroga bo sodil Damir Skomina. | Foto: Vid Ponikvar Na derbiju kroga bo sodil Damir Skomina. Foto: Vid Ponikvar Kaj nas čaka za začetek? Že takoj poslastica. Barcelona bo v skupini D gostila Juventus in se poskušala oddolžiti Torinčanom za poraz v četrtfinalu lige prvakov v prejšnji sezoni. Katalonci so v novo sezono španskega prvenstva krenili odlično in odločno. Po treh tekmah imajo stoodstoten izkupiček in razliko v zadetkih 9:0.

Messi spet čara, na zadnjih dveh tekmah je zabil pet golov. Za nameček bo italijanski prvak, tudi on je v državnem prvenstvu v prvih treh tekmah osvojil maksimalno število točk, v Kataloniji močno oslabljen. Manjkal bo steber obrambe Giorgio Chiellini, ne bo niti napadalca Maria Mandžukića, oba sta poškodovana, trener Massimiliano Allegri se bo moral znajti tudi brez kaznovanega vezista Juana Cuadrada.

Ta tekma bo nekaj posebnega tudi za slovenski nogomet. Glavni sodnik na njej bo naš najboljši sodnik Damir Skomina.

V Pireju se bosta udarila avtsajderja skupine. Oylmpiacos, ki je v play-offu izločil Rijeko Matjaža Keka in v skupinskem delu lige prvakov nastopa še 18. zapored, bo gostil lizbonski Sporting. Ta je v prejšnji sezoni v Evropi izgubil prav vse gostujoče evropske tekme, ki jih je odigral.

Atletico Jana Oblaka je ob Chelseaju favorit skupine C. | Foto: Guliverimage/Getty Images Atletico Jana Oblaka je ob Chelseaju favorit skupine C. Foto: Guliverimage/Getty Images

Jan Oblak v večnem mestu

Skupina C ponuja gostovanje Oblakovega Atletico Madrida v Rimu. Roma bo poskušala popraviti statistiko domačih tekem v ligi prvakov, od zadnjih sedmih je zmagala le na eni, Madridčani bodo še četrtič zapored v tej sezoni poskušali ostati neporaženi, merijo pa tudi na zmago. S slovenskim vratarjem v golu in francoskim napadalcem Antoinom Griezmannom, ki še čaka na prvi gol sezone, jim to lahko uspe.

Na drugi tekmi skupine Chelsea, ki je po dveh porazih na prvih dveh tekmah sezone (Arsenal v angleškem superpokalu in Burnley v prvenstvu) nanizal tri zmage, ne bi smel imeti težav s Qarabagom. Azerbajdžanskim debitantom v ligi prvakov.

Najboljši napad na svetu začenja na Škotskem

Kaj se ¨kuha" v Bayernu? | Foto: Reuters Kaj se ¨kuha" v Bayernu? Foto: Reuters V skupini B bo Anderlecht gostoval pri Bayernu v Münchnu. Nemškega prvaka so v zadnjih dneh nekoliko stresle govorice o tem, da se od njegove klopi poslavlja trener Carlo Ancelotti, kot ga je v pripravah na tekmo prav zagotovo zmotil tudi intervju najboljšega strelca Roberta Lewandowskega.

Poljski zvezdnik je potarnal o tem, da nima dovolj dobrih soigralcev, in dvignil precej prahu. Kakorkoli že, na moderni Allianz Areni debija v dresu belgijskega prvaka ne bo dočakal Robert Berić. Slovenski napadalec, ki je v Anderlecht prišel iz Saint Etienna, ni bil izbran med kandidate za gostovanje v Nemčiji.

V drugi tekmi skupine bo svet pogledoval proti Glasgowu, kjer bo pri Celticu gostoval PSG z vesoljskim napadom, ki ga sestavljajo Neymar, Edinson Cavani in po novem še Mbappe. Prvi je na štirih tekmah v pariškem dresu zabil štiri gole in prispeval štiri podaje. Drugi je v petih tekmah zbral sedem golov in dve podaji. Zadnji je ob debiju navdušil z golom in podajo. Kaj bo morda najboljši napad na svetu ta hip ponudil na Škotskem?

Potem ko je osvojil ligo Europa, se Jose Mourinho z Manchester Unitedom vrača v ligo prvakov. | Foto: Reuters Potem ko je osvojil ligo Europa, se Jose Mourinho z Manchester Unitedom vrača v ligo prvakov. Foto: Reuters

Jose Mourinho se vrača v ligo prvakov

Za konec še skok v skupino A, v kateri bo Benfica gostila moskovski CSKA in poskušala priti do zmage, s katero bi naredila velik korak proti še tretji uvrstitvi v izločilne dele lige prvakov zapored. Na drugi tekmi skupine bo Manchester United prvič po letu 2015, ko je razočaral in obstal v skupini, nastopil med elito.

Proti Baslu je ekipa Joseja Mourinha, ki je v preteklosti do evropskih naslovov popeljal Porto in milanski Inter, seveda favorit. Toliko bolj po dobrem začetku nove sezone. Toda pozor, United in Basel sta se v ligi prvakov merila že v sezoni 2011/12. Takrat so bili, zanimivo, boljši Švicarji, ki so zmagali in remizirali.

Skupina A:

Benfica – CSKA Moskva

Štadion La Luz v Lizboni (kapaciteta 64.642). Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Španija).

Verjetni začetni postavi:
Benfica: Varela; Hermes, Augusto, Luisao, Almeida; Živković. Salvio, Samaris Pizzi; Seferov, Jonas. Trener: Rui Vitoria.
CSKA Moskva: Akinfejev; A. Berezutski, V. Berezutski, Ignjaševič; Fernandes, Dzagojev, Werbloom, Golovin, Nababkin; Vitinho, Žamaletdinov. Trener: Viktor Gončarenko.

Manchester United – Basel

Štadion Old Trafford v Manchestru (kapaciteta 75.643). Sodnik: Ruddy Buquet (Francija).

Verjetni začetni postavi:
Manchester United: De Gea; Blind, Lindelöf, Smalling, Valencia; Pogba, Matić, Mkhitaryan, Rashford, Mata; Lukaku. Trener: Jose Mourinho.
Basel: Vaclik; Balanta, Suchy, Akanji; Riveros, Zuffi, Xhaka, Elyounoussi, Lang; Bua, Wolfswinkel. Trener: Raphael Wicky.

Skupina B

Bayern München – Anderlecht

Štadion Allianz Arena v Münchnu (kapaciteta: 75.000). Sodnik: Paolo Tagliavento (Italija).

Verjetni začetni postavi:
Bayern München: Neuer; Alaba, Hummels, Süle, Kimmich; Tolisso, Rudy, Alcantara; Ribery, Lewandowski, Müller. Trener: Carlo Ancelotti.
Anderlecht: Sels; Obradović, Deschacht, Spajić, Najar; Dendoncker, Kums, Trebel; Onyekuru, Hanni, Teodorczyk. Trener: Rene Weiler.

Celtic – PSG

Štadion Celtic Park v Glasgowu (kapaciteta: 60.411). Sodnik: Daniele Orsato (Italija).

Verjetni začetni postavi:
Celtic: Gordon; Tierney, Šimunović, Bitton, Lustig; Brown, Armstrong, Sinclair, Rogić, Forrest; Griffiths. Trener: Brendan Rodgers.
PSG: Trapp; Kurzawa, Silva, Marquinos, Alves; Verratti, Motta, Draxler; Mbappe, Neymar, Cavani. Trener: Unai Emery.

Skupina C:

Chelsea – Qarabag

Štadion Stamford Bridge v Londonu (kapaciteta: 41.631). Sodnik: Anastosios Sidiropoulos (Grčija).

Verjetni začetni postavi:
Chelsea: Courtois; Cahill, Christensen, Azpilicueta; Alonso, Bakayoko, Kante, Zappacosta, Fabregas, Willian; Bathuayi. Trener: Antonio Conte.
Qarabag: Sehić; Medvedev, Agolli, Rzezniczak, Husejnov; Quarayev, Michel, Almeida, Madatov, Guerrier; Ndlovu. Trener: Gurban Gurbanov.

Roma - Atletico Madrid

Štadion Olimpico v Rimu (kapaciteta: 70.634). Sodnik: Milorad Mažić (Srbija).

Verjetni začetni enajsterici:
Roma: Alisson; Kolarov, Fazio, Manolas, Florenzi; Strootman, Rossi, Nainggolan; Defrel, Džeko, Perotti. Trener: Eusebio di Francesco.
Atletico Madrid: Oblak; Juanfran, Gimenez, Godin, Luis; Carrasco, Niguez, Gabi, Koke; Torres, Griezmann. Trener: Diego Simeone.

Skupina D:

Barcelona – Juventus

Štadion Camp Nou v Barceloni (kapaciteta: 99.354). Sodnik: Damir Skomina (Slovenija).

Verjetni začetni postavi:
Barcelona: ter Stegen; Roberto, Pique, Umtiti, Alaba; Iniesta, Busquets, Rakitić; Dembele, Suarez, Messi. Trener: Ernesto Valverde.
Juventus: Buffon; Sciglio, Barzagli, Rugani, Sandro; Pjanić, Matuidi; Costa, Dybala, Bernardeschi; Higuain. Trener: Massimiliano Allegri.

Olympiacos – Sporting Lizbona

Štadion Karaiskakis v Pireju (kapaciteta: 32.115). Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

Verjetni začetni postavi:
Olympiacos: Kapino; Koutris, Engels, Romao, Elabdellaoui; Fortounis, Gillet, Marin, pardo, Seba; Djurdjević. Trener: Besnik Hasi.
Sporting Lizbona: Patricio; Ristovski, Coates, Mathieu, Silva; Carvalho, Battaglia, Martins, Acuna, Fernandes; Dost. Trener: Jorge Jesus.

Ne spreglejte