Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 10. 2023,
10.23

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

KI Klaksvik konferenčna liga NK Olimpija NK Olimpija Branko Ilić Zoran Zeljković

Četrtek, 26. 10. 2023, 10.23

6 mesecev

Iz tabora Olimpije pred gostovanjem pri Klaksviku

Olimpiji lahko danes uspe, kar ni letos v Evropi še nikomur

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
NK Olimpija : Ludogorec Timi Max Elšnik | Bo kapetan Olimpije Timi Max Elšnik danes nared za nastop na Ferskih otokih? Trener Zoran Zeljković se bo o tem odločil tik pred srečanjem. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Bo kapetan Olimpije Timi Max Elšnik danes nared za nastop na Ferskih otokih? Trener Zoran Zeljković se bo o tem odločil tik pred srečanjem.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Zoran Zeljković je prejšnji konec tedna debitiral na vročem stolčku Olimpije s prvenstveno zmago v Domžalah (2:0), danes pa ga čaka še evropski krst, na katerem se lahko rekordno hitro vpiše v zgodovino. Novopečeni trener zmajev pred gostovanjem na Ferskih otokih samozavestno sporoča, da je slovenski prvak prišel v Torshavn po zmago. Optimizem dviguje upanje, da bi lahko Timi Max Elšnik, Agustin Doffo in Ivan Posavec ob 18.45 stisnili zobe ter pomagali soigralcem.

Milan Olimpija 1992
Sportal Slovenija česa takšnega, odkar je samostojna, še ni doživela

Danes lahko novemu trenerju Olimpije Zoranu Zeljkoviću na Ferskih otokih uspe veliki met! Če bi slovenskega prvaka popeljal do dragocene evropske zmage, bi poskrbel za številne radosti in rekorde. Postal bi prvi strateg zmajev, ki bi ostal neporažen v skupinskem delu evropskih tekmovanj in s tem osvojil točke, pod njegovim vodstvom bi padel prvi zadetek, obenem pa bi zeleno-bele vrnil v igro za napredovanje v izločilni del, saj bi Ljubljančani na lestvici prehiteli Klaksvik in se približali drugemu mestu.

Zoran Zeljković o srečanju po prihodu v Torshavn:

Uspelo pa bi mu še nekaj. Postal bi prvi trener, ki bi letos v Evropi v gosteh ugnal prvaka Ferskih otokov. KI Klaksvik je do zdaj v evropski sezoni gostil pet klubov, številni izmed njih se ponašajo z neprimerno večjim proračunom in kakovostnejšim igralskim kadrom od Olimpije, a jim ni uspelo osvojiti ferske trdnjave. To ni uspelo tako prvakom Madžarske (Ferencvaroš, 0:0), Švedske (Häcken, 0:0), Norveške (Molde, 1:2) in Moldavije (Šerif, 1:1) kot tudi enemu boljših francoskih klubov Lillu (0:0).

Zeljkovića ne bi zadovoljila točka

Zoran Zeljković želi nadaljevati zmagoviti niz z Olimpijo. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Zoran Zeljković želi nadaljevati zmagoviti niz z Olimpijo. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Zmaje tako danes ob 18.45 čaka zelo zahteven tekmec. Spoznanje, da se slovenski klub prvič meri s predstavnikom Ferskih otokov, dežele, ki v preteklosti ni slovela po vidnejših klubskih in reprezentančnih dosežkih, v očeh slovenske javnosti pa se je je oprijel podcenjujoč vzdevek ribičev oziroma ovčarjev, v tem pogledu Zeljkoviću ni napravilo usluge.

Varovance in javnost mora prepričati, da je realnost povsem drugačna, kar je letos spoznalo že pet močnih evropskih klubov. Klaksvik je lahko zelo nevaren, zlasti na domači zelenici z umetno travo (evropske tekme višjega ranga sicer igra na sosednjem igrišču v Torshavnu, saj je njegov stadion v Klaksviku premajhen, op. p.), obenem pa je veliko bolj vajen nečimrnega vremena od tistega v Sloveniji. Na Ferskih otokih je bolj vetrovno in deževno kot v domovini, nižje so tudi temperature.

"Vsekakor gre za kakovostnega tekmeca, a nikoli ne bom zadovoljen, če proti takšnemu nasprotniku osvojimo samo točko. V tej sezoni na Ferskih otokih ni zmagala še nobena ekipa, niti tiste z večjimi proračuni in na papirju boljše od nas. A verjamem, da če bomo sledili našemu načrtu, potem bomo zmagali. Prepričan sem, da je Olimpija sposobna premagati tudi veliko večje ekipe," je Zeljković po prihodu na Ferske otoke napovedal igro na zmago.

To bo sicer šele prva evropska tekma v zgodovini med predstavnikoma Slovenije in Ferskih otokov, ki so tako postali 52. članica Evropske nogometne zveze (Uefa) na slovenskem seznamu dozdajšnjih tekem.

Porazna statistika slovenskih klubov pod vodstvom tujca

Portugalec Joao Henriques je ostal brez točk v skupinskem delu konferenčne lige. | Foto: www.alesfevzer.com Portugalec Joao Henriques je ostal brez točk v skupinskem delu konferenčne lige. Foto: www.alesfevzer.com Zanimivo je, da so slovenski nogometni klubi v zgodovini v skupinskih delih evropskih tekmovanj vselej osvajali točke pod vodstvom zgolj domačih trenerjev. Maribor je tako kvaril načrte evropskim velikanom pod taktirko Bojana Prašnikarja, Darka Milaniča in Anteja Šimundže, edina tekma, na kateri je vijolice v tem delu evropskih izzivov vodil tujec, to je bil Hrvat Ante Čačić, ki je 19. septembra 2013 izgubil doma z Mariborom proti Rubinu iz Kazana (2:5), pa se je končala s porazom.

Šimundža je nato leta 2021 do evropskih točk popeljal tudi Muro, letos, ko ima prvič dolgo evropsko jesen tudi Olimpija, pa zeleno-beli še čakajo na prve točke. Portugalec Joao Henriques je na uvodnih preizkušnjah ostal brez točk, a tudi zadetkov. Zmaji so najprej izgubili v Lillu (0:2), nato pa še doma proti Slovanu iz Bratislave (0:1).

Bo njegov naslednik Zoran Zeljković šel po stopinjah treh rojakov, ki spadajo v vrh slovenske trenerske stroke (Prašnikar, Milanič in Šimundža), ter se vpisal v zgodovino kot prvi trener Olimpije z osvojeno točko v skupinskem delu evropskega tekmovanja? Prva priložnost se mu ponuja že danes v Torshavnu.

Evropski debi za Pintola

Denis Pintol je v času odsotnosti Matevža Vidovška prvi vratar Olimpije. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Denis Pintol je v času odsotnosti Matevža Vidovška prvi vratar Olimpije. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Zeljković verjame v tri točke, v prvi uspeh Ljubljančanov v konferenčni ligi, na poti do uspeha pa bi si še kako želel, da bi lahko soigralcem pomagali trije zelo pomembni zvezni igralci. To so kapetan Timi Max Elšnik, Argentinec Agustin Doffo in Hrvat Ivan Posavec. V nedeljo so v Domžalah manjkali. Kapetan je bil prisoten, a le na klopi za rezervne igralce.

"Vedno pravim, da se bomo prešteli v zadnjem trenutku in videli, kdo je sposoben za igro," še dodaja 43-letni Ljubljančan. Lahko bi vskočil mladi Nigerijec Peter Agba, ki je v nedeljo pomagal zmajem do zmage v Domžalah (0:2), a ni prijavljen za evropske nastope, tako da do konca jeseni ne more pomagati Zeljkovićevi četi v konferenčni ligi. To bo tudi prva evropska tekma za vratarja Denisa Pintola, ki bo poskušal med vratnicama čim bolj uspešno nadomestiti poškodovanega stanovskega kolega Matevža Vidovška.

Trener Olimpije je ob prevzemu odgovornega položaja izpostavil, da si želi v prihodnje še večje podpore navijačev in na tribune pripeljati vse več občinstva. Danes bo lahko zadovoljen z bučno podporo, saj bo Ljubljančane v Torshavnu spremljalo okrog 50 navijačev, med njimi bodo tudi predstavniki navijaške skupine Green Dragons.

"Vsaka dodatna energija šteje. Veseli me, da so naši navijači z nami in da jim je klub pomagal, da so prišli v čim večjem številu. To sodelovanje je zelo pomembno. Bolje kot bomo igrali, več bo navijačev. Tega se dobro zavedamo," je vesel, da je med vodstvom kluba in navijači, kjer so se še nedolgo nazaj čutila nesoglasja in nerazumevanja, vse bolj složno. Vse z enim ciljem, da bi imeli nogometaši Olimpije čim več podpore in bi posledično rasli tudi rezultati.

Fermin Lopez FC Barcelona
Sportal Šeškovi se niso ustrašili navijačev Zvezde. Oblak dobil prva dva gola.

Branko Ilić: Olimpija bo pod vodstvom Zeljkovića uspešna

Branko Ilić, nekdanji kapetan Olimpije, je tako poziral s pokalno lovoriko leta 2018. | Foto: Vid Ponikvar Branko Ilić, nekdanji kapetan Olimpije, je tako poziral s pokalno lovoriko leta 2018. Foto: Vid Ponikvar Kako pa o tem, da Olimpijo vodita trener Zoran Zeljković in njegov pomočnik Džendis Čavušević, razmišlja nekdanji kapetan Branko Ilić?

"Bila sta moja soigralca pri Domžalah. Dobro se poznamo že dalj časa, redno smo v stikih. Vsi smo Ljubljančani in seveda jima privoščim uspeh. Ko pride v klub oseba, ki je z njim odraščala, je pogled na vse povsem drugačen. To se potem odrazi pri predstavah na igrišču in vzdušju izven njega. Prepričan sem, da bo Olimpija pod vodstvom Zorana uspešna tako na domači kot mednarodni sceni. Ekipa ima kvaliteto in se vsekakor lahko kosa z najboljšimi," je v dober rezultat v Torshavnu prepričan tudi nekdanji slovenski reprezentant, ki je pred 11 leti v državnem dresu v gosteh premagal Ferce z 2:0. Bodo podobno uspešni danes tudi njegovi Ljubljančani? Dvoboj se bo začel ob 18.45.

NK Maribor NK Bravo Josip Iličić
Sportal Uspešna Krznar in Zeljković, Šimundža ne, preobrat za Hadžića
Joao Henriques Albert Riera
Sportal To, kar se dogaja v Sloveniji, je posebnost brez primere
Zoran Zeljković Olimpija
Sportal Zeljkovića želeli že lani, njegova prva naloga je jasna #video
Manchester United poklon Bobby Charlton
Sportal Poklon legendi Manchestra in trdo prigarana zmaga, olajšanje tudi za Arsenal
 
Ne spreglejte