Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
18. 8. 2017,
13.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Jure Balkovec Amadej Vetrih Matija Širok NK Domžale Stožice Liga Europa Simon Rožman Marseille

Petek, 18. 8. 2017, 13.15

6 let, 6 mesecev

Odmevi iz domžalskega tabora

Trener Rožman presenetil Domžalčane, ti o tem raje molčijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Matija Širok Lovro Bizjak Domžale | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nogometaši Domžal so v četrtek pred rekordnim domačim obiskom na domači evropski tekmi remizirali z Marseillom in dokazali, da se lahko enakovredno kosajo tudi s francoskimi velikani. Domžalčane je navdušil odziv občinstva, posebnih zahval pa je bil deležen trener Simon Rožman, ki je z igralci spletel tesno vez.

Čeprav ima Marseille več kot 20-krat dražjo ekipo in spada v izbrano skupino 22 klubov, ki se lahko pohvalijo z naslovom evropskega prvaka, so si na prvi tekmi 4. kroga kvalifikacij za vstop v skupinski del lige Europa več priložnosti ustvarili Domžalčani. Slovenski pokalni zmagovalci se niso ustrašili slavnih gostov (1:1), ampak so se z njimi spustili v hraber boj.

Širok je želel več

''Nisem zadovoljen z remijem. Želel bi si zmage. Pred kakšnim letom bi takoj podpisal remi z Marseillom, pred tekmo in po njej pa nikakor,'' je pojasnil Matija Širok.

Primorec, ki je v dresu Domžal postal članski reprezentant Slovenije, je v nekaj stavkih pojasnil, kako so z dobrimi igrami v Evropi zrasle tudi ambicije rumene družine. Igralci so začutili, da so v nogometu mogoča presenečenja. Samozavest in zaupanje v svoje sposobnosti so spravili na najvišjo raven.

Lahko Domžale na Velodromu presenetijo Marseille in se uvrstijo v skupinski del evropske lige?

  • Da.
    75,74 %
    662 glasov
  • Ne.
    24,26 %
    212 glasov
Oddanih 874 glasov

O tem, kdo je najbolj zaslužen za to, da so se prelevili v tako ambiciozno in drzno zasedbo, ni treba dolgo razmišljati. Igralci so po remiju z Marseillom trenerju namenili ogromno zahvalo.

''Vrlina naše ekipe je, da izločimo zunanje vplive. Domače, tuje, kogarkoli. Čestitke navijačem za podporo, največja pika na i našemu uspehu pa je bil trener. Kaj je storil pred tekmo, pa naj ostane presenečenje,'' je dejal Širok in vztrajno ponovil, da Rožmanovega presenečenja ne bo razkrival.

Nestrpno pričakuje, kaj bo storil pred tekmo v Marseillu

Amedej Vetrih je zadovoljen, da ga trenira Simon Rožman. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Amedej Vetrih je zadovoljen, da ga trenira Simon Rožman. Foto: Žiga Zupan/Sportida O trenerjevem nagovoru, ki je prerasel v pomemben del domžalske evropske pravljice, smo poskušali kaj več izvedeti od strelca Amedeja Vetriha, a je tudi on ostal skrivnosten.

''Naš trener je res nekaj posebnega. Vedno nas motivira na poseben način. Kako, naj ostane skrivnost. Smo pa lahko vsi zadovoljni, da ga imamo. Je krasen motivator. Že zdaj nestrpno pričakujem, kaj bo pred tekmo z Marseillom,'' se veseli novega nagovora trenerja pred povratnim srečanjem, ki bo na znamenitem Velodromu.

Način, kako je Rožman motiviral svoje izbrance, tako ostaja skrivnost. Ko je pred dnevi strnil misli o srečanju z Marseillom, je poudaril, da želi igralce razbremeniti s šalo. Karkoli je storil pred tekmo z nekdanjim evropskim prvakom (iz leta 1993), mu je dodobra uspelo.

Kaj je igralcem pred tekmo povedal trener Rožman?

Rožman jim je povedal v obraz kar nekaj stvari

''Fantje so v petih minutah dobili v obraz tisto, kar jim želim povedati že kar nekaj časa. Bilo je prav zabavno, da so to energijo in hec vrgli na igrišče. Prvih 15 minut smo delovali v takem transu kot oni v garderobi,'' je po dvoboju z Marseillom pojasnil 34-letni trener iz Štor.

Marseille sploh ni vedel, kaj ga je zadelo

Strelec Amedej Vetrih po prekršku, ki ga je storil brazilski reprezentant Luis Gustavo. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Strelec Amedej Vetrih po prekršku, ki ga je storil brazilski reprezentant Luis Gustavo. Foto: Morgan Kristan / Sportida Domžalčani so vstopili v dvoboj kot naviti. V transu, v katerega jih je spravila tudi rekordna množica domačih navijačev (v Stožicah se jih je zbralo 10.243), so na trenutke zasenčili goste, ki radi gostujejo na naslovnicah največjih športnih medijev.

''Gostje v prvih 20 minutah niso vedeli, kaj jih je zadelo. Na igrišče smo vstopili impresivno in dobivali dvoboje. Gostje so prišli v Slovenijo s podcenjevalnim odnosom. V drugem polčasu se je opazila njihova živčnost, po njihovem zadetku, ko so izenačili, pa se jim je vrnila samozavest. Takrat je bilo za nas zelo težko,'' je dejal domžalski junak srečanja, strelec Vetrih.

V 12. minuti je s konicami prstov potisnil žogo v mrežo Marseilla in poskrbel za eksplozijo navdušenja v Stožicah. Domžale so nato ohranile prednost več kot 50 minut, nato pa je Marseille izkoristil eno izmed redkih napak v obrambi in izenačil na 1:1.

Širok v dvoboju z Morganom Sansonom, ki je v drugem polčasu poskrbel za izenačenje in končni rezultat 1:1. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Širok v dvoboju z Morganom Sansonom, ki je v drugem polčasu poskrbel za izenačenje in končni rezultat 1:1. Foto: Žiga Zupan/Sportida

''Ena na ena so vsi dobri in slabi. Enkrat gre mimo tebe, drugič greš ti. V slovenski ligi je enako. Ni tako velike razlike. Mi smo se enakovredno postavili in bili na trenutke celo boljši tekmec,'' je o tem, kako se je bilo v obrambi boriti s tekmeci, ki so na evropski tržnici vredni več milijonov evrov, povedal Širok.

Postavili so se jim po robu, čeprav so vredni milijone

Jure Balkovec je pohvalil svoje strokovno vodstvo. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Jure Balkovec je pohvalil svoje strokovno vodstvo. Foto: Morgan Kristan / Sportida Domžalam je bilo na tekmi z Marseillom lažje, ker so natanko vedeli, kakšne naloge imajo na zelenici.

''Strokovni štab je odlično analiziral vsakega posameznika pri tekmecih. Vsak igralec je na svojem igralnem mestu vedel, kaj mora delati. Razen tiste akcije, ko smo prejeli gol, smo v obrambi igrali odlično,'' je poudaril Jure Balkovec, zadovoljen, da so slovenski pokalni zmagovalci dokazali, kako Marseille, absolutni favorit za napredovanje na papirju, ni nepremagljiv.

''Ljudje lahko na takšnih tekmah vidijo, kako se jim lahko postavimo po robu, čeprav so vredni milijone in milijone,'' meni levi bočni branilec Domžal, ki se je v mesto ob Kamniški Bistrici preselil iz Bele krajine.

Kaj je po tekmi povedal napadalec Ivan Firer?

Niso še igrali v takem peklu

Kako razmišljajo Domžalčani o možnostih za napredovanje? ''Z malce sreče bi lahko v Ljubljani zmagali, a je rezultat realen. Tudi Marseille je zapravil nekaj 'zicerjev'. 1:1 je aktiven rezultat.  Čaka nas težko gostovanje, a upam, da lahko spišemo lepo zgodbo. Imamo upanje. Še nikoli nismo igrali v takem peklu, a moramo odmisliti zunanje dejavnike. Potem nam lahko z nekaj sreče tudi uspe. Nadejam se igranja v skupinskem delu,'' ne skriva cilja Vetrih, ki je prepričan, da ga v Marseillu čaka peklensko ozračje na tribunah.

Njegov nekdanji soigralec pri Gorici, Širok, dodaja: ''Na povratni tekmi so možnosti za napredovanje polovične. 50 proti 50. Ali bo na tribunah v Marseillu 30, 40 ali 50 tisoč ljudi, nam je povsem vseeno. Dali bomo vse od sebe. Kaj pa bo to prineslo, bomo videli.''

O tem, da se Domžale na jug Francije ne bodo odpravile z belo zastavo, priča tudi napoved Balkovca: ''Drago bomo prodali kožo v Marseillu. Če seštejemo priložnosti, smo bili v Ljubljani bližje zmagi, in dokazali, da smo kakovostna ekipa.''

Povratno srečanje bo prihodnji četrtek v Marseillu. Zmagovalec obračuna se bo uvrstil v skupinski del evropske lige in prejel denarno nagrado v vrednosti 2,6 milijona evrov, poraženec pa se bo za letos poslovil od evropskih zelenic.
Ne spreglejte