Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2023,
18.30

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

Eric Castro NK Maribor NK Maribor Fenerbahče Dominik Livaković Adam Delius FC Barcelona Marc Andre Ter Stegen Hajduk Split Jan Mlakar Svit Sešlar Sevilla FC nogometna tržnica Dodi Lukebakio

Petek, 25. 8. 2023, 18.30

8 mesecev

nogometna tržnica, 25. avgust

Olimpija se je poslovila od Sešlarja in dobila vsaj dva milijona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
Svit Sešlar | Svit Sešlar je za Olimpijo dosegel 13 golov. | Foto Vid Ponikvar

Svit Sešlar je za Olimpijo dosegel 13 golov.

Foto: Vid Ponikvar

Čeprav so največji poletni prestopi že za nami, selitev še ni konec, petek je na nogometni tržnici zelo pester. Olimpija pa je še uradno potrdila odhod Svita Sešlarja. Predsednik kluba je potrdil, da je odškodnina višja od dveh milijonov. Medtem pa o okrepitvi poročajo iz Ljudskega vrta. Maribor se je okrepil z Ericom Castrom.

Olimpija Qarabag
Sportal Olimpija izgubila proti Qarabagu, Sešlar pomahal v slovo

Svit Sešlar je po četrtkovem evropskem porazu Olimpije potrdil, da je bila to zanj zadnja tekma v dresu ljubljanskega kluba. Za člansko ekipo Olimpije je odigral 94 tekem in dosegel 13 golov (kar pet jih je zabil Kopru) in devet asistenc. Po poročanju SportKluba ga v svoje vrste vabi bogati turški drugoligaš Eyupspor in zanj odštel dva milijona evrov, zeleno-beli pa so v sredo že predstavili igralca, ki bi lahko zapolnil vrzel po odhodu Sešlarja. To je Nizozemec Reda Boultam.

Adam Delius | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Adam Delius Foto: Vid Ponikvar/Sportida V petek popoldne je odhod uradno potrdila še Olimpija, a o njegovem novem klubu ne poroča. Objavili so pismo predsednika Adama Deliusa. "V zadnjih tednih smo poudarjali, da Olimpija ne bo prodala nobenega igralca, da ne bi ogrozila zastavljenega cilja – igranja nogometa v Evropi. Cilj uvrstitve v evropska tekmovanja, tako visoko, kot je bil zastavljen, smo tudi dosegli. Evropa je platforma, h kateri stremimo tako mi kot tudi naši igralci. V Evropi se lahko odprejo sanje vseh," je zapisal. "V pričakovanju nadaljevanja sezone se je Svit na klub obrnil s prošnjo, da bi zamenjal sredino. Fant, ki je nenehno hodil po težki poti, da bi dosegel zastavljeni cilj. Svit se nikoli ni pritoževal in je s svojim zgledom postal profesionalec. Pravi vzor številnim. Zato smo v vodstvu kluba izpolnili prošnjo mladeniča, ki je del svoje mladosti preživel pri Olimpiji."

Svit Sešlar | Foto: Grega Valančič/Sportida Svit Sešlar Foto: Grega Valančič/Sportida "Po slovenskih nogometnih standardih se bo sedaj premaknil v drugo plačilno dimenzijo. Je prvi igralec Olimpije, ki je pod našim vodstvom dosegel to raven. Svit bo s tem poskrbel za nadaljnjo rast napolnjenih računov. Ob tem vse prosim za razumevanje, da ne govorimo o podrobnostih, saj je tajnost dogovorjena v pogodbi. Da pa bi preprečili špekulacije, bi rad poudaril, da klub nikoli ne bi pristal na prestopno ceno, nižjo od dva milijonov evrov, in brez odstotnega deleža pri naslednji nadaljnji prodaji," je še zapisal Delius in Sešlarju zažel veliko lovorik in zdravja v novi sredini.

Svit Sešlar
Sportal Čustveno slovo dragulja Olimpije in slovenskega nogometa

Maribor se je okrepil v napadu

Eric Castro, 30-letni nogometaš s portugalskim in angolskim potnim listom, je podpisal dvoletno pogodbo. Nazadnje je bil ta napadalec član luksemburškega Differdangea, s katerim se je Maribor letos poleti meril v kvalifikacijah za konferenčno ligo in ki ga je z nekaj težavami tudi izločil. Pri Luksemburžanih je bil eden najbolj vidnih igralcev prav Castro, ki je v dvoboju s Štajerci dosegel dva zadetka.

"Iskali smo specifičen profil napadalca, ki ga trenutno nimamo v ekipi. Predvsem za tekme, ko se nasprotniki zaprejo in potrebujemo dodatno fiziko, iznajdljivost. Vemo, da je najzahtevnejša naloga najti napadalca, tudi na višji ravni. Castro je ustrezal zahtevanim merilom, spoznali smo ga v dveh medsebojnih obračunih in nam lahko pomaga s svojimi značilnostmi," je pojasnil športni direktor Maribora Marko Šuler. Dodal je, da bo Castro ekipi dodal konkurenčnost, predvsem pa možnost dodatne izbire pri uresničevanju ciljev, torej dodano vrednost v boju za prvaka. "Tokrat ne gre za prodajno naravnanega igralca, ampak za trenutno rešitev. Izkušnje in moč sta njegovi odliki, ki nam prinašata drugačno razsežnost. Verjamem, da tudi zadetke."

Vokić okrepil napadalne vrste Radomelj

Kalcer Radomlje je pred nadaljevanjem okrepil napad, ki je imel v začetku nove sezone precej težav z doseganjem zadetkov (le dva gola na štirih tekmah). K izboljšanju učinkovitosti bo po novem poskušal prispevati Dejan Vokić. Ta je bil nazadnje član italijanskega Beneventa, v Radomlje pa je prišel kot prost igralec. Za 27-letnikom je sicer že kar nekaj tujih klubov, med njimi Pordenone, Pescara in Sosnowiec, v slednjega je leta 2018 prestopil iz kranjskega Triglava.

Koper našel menjavo za Krajinovića

Koper, ki je za dlje časa zaradi poškodbe izgubil Nikolo Krajinovića, je ekipo okrepil z obrambno naravnanim vezistom Ahmedom Ankrahom. Kot so zapisali Koprčani, bo 21-letni Ganec, ki je v prejšnji sezoni kot posojen igralec italijanske Parme igral za Gorico, koprski dres nosil vsaj naslednji dve sezoni.

Zadišalo po odhodu Mlakarja

Jan Mlakar | Foto: AP / Guliverimage Jan Mlakar Foto: AP / Guliverimage Tik pred koncem poletnega prestopnega roka je zadišalo po prestopu Jana Mlakarja. Štiriindvajsetletni slovenski nogometni reprezentant bi lahko zapustil splitski Hajduk in se vrnil v Italijo, kjer se zanj zanima drugoligaški klub Pisa.

Član serie B po poročanju hrvaških medijev ponuja Dalmatincem tri milijone evrov, kar je znesek, ki bi lahko zadovoljil vodstvo splitskega kluba. Pisa je želela svoje vrste okrepiti z Mlakarjem že v začetku lanskega leta, ko je Hajduku za Ljubljančana ponujala dva milijona evrov, a pri hrvaškem klubu niso bili zadovoljni z višino ponudbe.

Mlakar brani barve Hajduka od leta 2021. Z njim je osvojil dve hrvaški pokalni lovoriki, na 81 tekmah pa je dosegel 31 zadetkov. Pred prihodom v Split je bil najboljši strelec 1. SNL v dresu Maribora, za katerega je v sezoni 2020/21 nastopal kot posojeni nogometaš Brightona. V karieri je pridobil številne izkušnje z igranjem v Italiji, saj se je dokazoval pri Fiorentini in Venezii.

Petrović na Reki dobil novega trenerja

Željko Sopić je novi trener Rijeke. | Foto: Reuters Željko Sopić je novi trener Rijeke. Foto: Reuters Željko Sopić novi je trener hrvaškega nogometnega kluba Rijeka, kjer si kruh služi tudi slovenski vezni nogometaš Dejan Petrović. Sopić je nazadnje vodil hrvaško Gorico, od koder se seli v Kvarner, hrvaška tiskovna agencija Hina povzema klubske vire.

Sopić je bil uspešen že kot nogometaš in med drugim igral za Zagreb, Borussio Mönchengladbach, Slaven Belupo in Lokomotivo. Po koncu kariere je šel med trenerje in vodil Rudeš, Dinamo, Al Ain, Sabah ter Gorico.

Reka je iskala novega trenerja od začetka tedna, potem ko je Igorja Bišćana pri Dinamu zamenjal Sergej Jakirović.

Hrvaški reprezentančni vratar k Zajcu v Istanbul

Dominik Livaković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dominik Livaković Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Turški Fenerbahče, ki je pred kratkim iz evropskih tekmovanj izločil Maribor, je že tako precej kakovostno zasedbo, katere del je tudi slovenski reprezentant Miha Zajc, okrepil še s hrvaškim vratarjem Dominikom Livakovićem. Osemindvajsetletni hrvaški reprezentant je podpisal petletno pogodbo. Turki bodo zanj zagrebškemu Dinamu plačali 6,65 milijona evrov, z bonusi pa lahko vsota naraste še za 950.000 evrov.

Livaković je kariero začel v Zadru, bil je član tudi Zagreba, za Dinamo pa je zbral 293 nastopov. S Hrvaško je osvojil srebro in bron na svetovnih prvenstvih ter je zanjo odigral 45 tekem.

Belgijec okrepil Sevillo

Dodi Lukebakio se seli v Sevillo. | Foto: Guliverimage Dodi Lukebakio se seli v Sevillo. Foto: Guliverimage

Belgijski nogometaš Dodi Lukebakio se iz berlinske Herthe seli k španski Sevilli, sta v četrtek zvečer potrdila oba kluba. Prestop je ocenjen na deset milijonov evrov, 25-letni Belgijec pa je z Andaluzijci podpisal petletno pogodbo.

Lukebakio je v Nemčiji v treh sezonah za Hertho dosegel 28 golov, igral je tudi v Wolfsburgu. Zanj se je v prestopnem roku zanimal tudi angleški Burnley. V Angliji je Belgijec pred tem leta 2019 že igral za Watford.

V Berlinu, klub iegra v drugi ligi in ima finančne težave, pa bodo morali poiskati kakšno okrepitev, saj sta ekipo pred sezono med vidnejšimi igralci zapustila tudi Marco Richter in Suat Serdar.

Barcelona podaljšala s Ter Stegnom

Marc Andre ter Stegen | Foto: Reuters Marc Andre ter Stegen Foto: Reuters Španska Barcelona je podaljšala pogodbo z vratarjem Marc-Andrejem ter Stegnom. Enaintridesetletni čuvaj mreže bo pri Blaugrani predvidoma branil vse do konca sezone 2027/28. Ter Stegen je katalonsko zasedbo okrepil leta 2014, v tem času pa odigral 379 tekem. Pred tem je 127 tekem odigral za člansko ekipo matične Borussie Mönchengladbach, ki ga je Barceloni prodala za 12 milijonov evrov.

Nemški reprezentant, za elf je zbral 34 nastopov, je s katalonsko zasedbo petkrat postal španski prvak, med drugim tudi v prejšnji sezoni. Enkrat je s klubom osvojil tudi ligo prvakov (2014/15), v zbirko lovorik pa je dodal še pet naslovov španskih pokalnih prvakov, tri v španskem superpokalu ter po enega v evropskem superpokalu in na klubskem svetovnem prvenstvu.

Peretz dan po zmagi nad Celjem k Bayernu

Izraelski nogometni vratar Daniel Peretz, ki je ob zmagi doslej njegovega Maccabija iz Tel Aviva (4:1) v četrtek zvečer preprečeval veselje celjskim nogometašem na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij konferenčne lige, bo po novem nosil dres nemškega velikana Bayerna iz Münchna. Triindvajsetletni in 190 centimetrov visoki Peretz je z Bavarci podpisal petletno pogodbo.

Borussia Dortmund Chelsea
Sportal Man City kupil Belgijca za 65 milijonov evrov, neverjetna poteza Maltežanov
Reda Boultam
Sportal Nizozemec okrepil Olimpijo, Đurić zapustil Domžale
Maribor Fenerbahče
Sportal Petar Stojanović zapušča Empoli, Maribor se je okrepil z Makedoncem
Ne spreglejte