Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
22.45

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

Natisni članek

Erling Haaland Portugalska nogometna reprezentanca Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Kvalifikacije za EP 2024 Kvalifikacije za Euro 2024

Sobota, 17. 6. 2023, 22.45

2 meseca, 3 tedne

Kvalifikacije za Euro 2024, 3. krog (sobota)

Ronaldo ni zadel, a slavi, Haaland zadel, a je v velikih škripcih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22
Norveška Erling Haaland | Erling Haaland je za Norveško zabil z bele točke. | Foto Reuters

Erling Haaland je za Norveško zabil z bele točke.

Foto: Reuters

Po pestrem petkovem sporedu kvalifikacij za Euro 2024, v katerem je Slovenija po porazu na Finskem zapravila vodilni položaj v skupini H, so v soboto tekme tretjega kroga potekale v skupinah A, E, F, G in J. Nov šok so doživeli Norvežani, ki so izgubili še drugič. Po preobratu jih je z 2:1 premagala Škotska. Cristiano Ronaldo proti Bosni in Hercegovini ni zadel, a so Portugalci zmagali s 3:0.

kvalifikacije 2024 Finska Slovenija
Sportal Kek po porazu: Zdaj se bo pokazalo, če imamo kakega 'fajterja', ki bo dvignil glas

Haaland zadel, v zadnjih minutah pa preobrat

Lyndon Dykes | Foto: Reuters Lyndon Dykes Foto: Reuters Prvi vrhunec sobotnega kvalifikacijskega dne je bila tekma skupine A med Norveško in Škotsko. Erling Haaland in soigralci so prevladovali večji del tekme, a do vodstva z 1:0 prišli šele z bele točke. Enajstmetrovko je v 61. minuti uspešno izvedel prav Haaland. A so nepopustljivi Škoti v zaključku tekme naredili veliki preobrat. Lyndon Dykes in Kenny McLean sta zadela v razmaku dveh minut in Škotska je sredi Osla zmagala z 2:1. Pogled na lestvico skupine se zdi kar neverjeten: Škoti vodijo z največjim izkupičkom devetih točk, Norvežani imajo eno samo, saj so marca izgubili s Španijo in remizirali z Gruzijo.

Ronaldov gol ni veljal, a so slavili s 3:0

Cristiano Ronaldo | Foto: Guliverimage/dpa Cristiano Ronaldo Foto: Guliverimage/dpa V soboto zvečer je izstopal nastop Portugalske, evropskih prvakov iz leta 2016, ki so gostili ambiciozno Bosno in Hercegovino. V središču pozornosti je bil Cristiano Ronaldo. Pri 38 letih je še vedno lačen dokazovanja in golov v državnem dresu, novi selektor Roberto Martinez mu zelo zaupa. Kmalu se bo kot prvi Zemljan vpisal v reprezentančni klub 200. Proti BiH je nastopil že 199. v karieri in skušal še izboljšati strelski svetovni rekord (122 golov). Ronaldo je v tem kvalifikacijskem ciklusu v imenitni strelski formi. Tako proti Liechtensteinu kot tudi Luksemburgu je zadel dvakrat. In tudi tokrat je zadel že v prvem polčasu, v 24. minuti. A so sodniki njegov gol zaradi prepovedanega položaja razveljavili.

Bernardo Silva | Foto: Guliverimage/dpa Bernardo Silva Foto: Guliverimage/dpa Ko se je Ronaldo nazadnje pomeril z BiH, pisalo se je leto 2011, je v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2012 reprezentanci z dvema goloma pomagal do prepričljive zmage s 6:2. Pri gostih je največjo nevarnost obrambi Portugalske predstavljal Edin Džeko. Prav on je imel najbolj nevarno priložnost svoje ekipe v prvem polčasu. V 30. minuti je dobil predložek sredi kazenskega prostora, a za malo streljal prek vrat. V zaključku polčasa so pritisnili domači. Ibrahim Šehić je močan strel Joaa Felixa v 37. minuti še branil, v 45. pa ga je premagal Bernardo Silva, ki je zadel še tretjič v teh kvalifikacijah.

V drugem delu tekme je dva gola dosegel še Bruno Fernandes v 77. in tretji minuti sodnikovega podaljška. V skupini J sta bili še dve tekmi. Luksemburg je na domačih tleh ugnal Lihtenštajn z 2:0, Slovaška pa v Reykjaviku Islandijo z 2:1.

Poleg Škotov in Portugalcev imajo 100-odstotni izkupiček v dosedanjem delu kvalifikacij tudi nogometaši iz Francije v skupini B, Anglije v skupini C in Srbije v skupini G.

Samo remi za Belgijce

Osrednja tekma skupine F je bila v Bruslju, kjer so se belgijski in avstrijski nogometaši razšli z neodločenim izidom 1:1. V prvi polovici tekme so imeli gostitelji velike težave z Avstrijci, ki so povedli v 22. minuti po avtogolu Orela Mangala. "Rdeči vragi" so se v drugem polčasu le izognili porazu, izenačujoči gol je dosegel Romelu Lukaku v 61. minuti. V tej skupini sta se Azerbajdžan in Estonija razšla z 1:1.

Marko Tuomas Kolsi
Sportal Nekdaj pisal zgodovino v Sloveniji, zdaj je direktor na Finskem

Na Euro neposredno le Nemci

Euro 2024 bo v Nemčiji. | Foto: Guliverimage/dpa Euro 2024 bo v Nemčiji. Foto: Guliverimage/dpa V kvalifikacijah za Euro 2024, ki se bo začel čez slabo leto v Nemčiji, nastopa 53 članic evropske nogometne družine. Edina reprezentanca, ki je že uvrščena na tekmovanje, je gostiteljica Nemčija. Na SP 2022 je elf razočaral, tako da bo na domačem Euru veljal le največji dosežek, če se bo želel odkupiti razočaranim navijačem. Favoritov za najvišje dosežke je še ogromno, a si bodo morali vsi, razen Nemcev, še zagotoviti nastop prek kvalifikacij.

Na Euro 2024 se bosta neposredno uvrstili najboljši reprezentanci (1. in 2. mesto) iz vsake izmed desetih skupin, zadnje tri vstopnice pa bodo razdeljene v dodatnih kvalifikacijah, v katerih bodo imele prednost tiste izbrane vrste, ki so bile neuspešne v skupinskem delu kvalifikacij, a boljše v zadnji izvedbi lige narodov.

Kvalifikacije za Euro 2024, 3. krog:

Petek, 16. junij:

Sobota, 17. junij:

Lestvice:

kvalifikacije 2024 Finska Slovenija
Sportal Prvi poraz Slovenije, po dveh slabih posredovanjih obrambe in Belca
Ne spreglejte