Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 2. 2017,
15.15

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

legionarji slovenska nogometna reprezentanca Slaviša Stojanović NK Domžale Newcastle United Haris Vučkić

Petek, 10. 2. 2017, 15.15

5 let, 3 mesece

Haris Vučkić

Nekoč največji slovenski up, zdaj razočarana sraka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Haris Vučkić | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ko se je Domžalčan Haris Vučkić leta 2009 odpravil na Otok, je spadal med najbolj nadarjene evropske nogometaše. Star je bil 17 let in ogromno obetal. Sedem let pozneje se je po neizživetih sanjah pri Newcastlu, številnih selitvah in peklu, ki ga je doživljal zaradi zdravstvenih težav, znašel pred novo življenjsko prelomnico.

Bil je veliki up slovenskega nogometa in najmlajši igralec, ki je nastopal na tekmi državnega prvenstva. Nekdanji trener Domžal Slaviša Stojanović mu je ponudil priložnost pri rosnih 15 letih. Bil je toliko boljši in fizično močnejši od svojih sovrstnikov, da se je zlahka kosal s člani.

Domžale zaradi njega kaznovane

Leta 2012 je odigral tekmo v članskem dresu slovenske reprezentance proti Škotski. | Foto: Vid Ponikvar Leta 2012 je odigral tekmo v članskem dresu slovenske reprezentance proti Škotski. Foto: Vid Ponikvar Domžale so si zaradi nespoštovanja starostnih pravil nakopale kazen Nogometne zveze Slovenije, Vučkić pa se je lahko vrnil na igrišče šele po 16. rojstnem dnevu. Takrat se je njegova pravljica nadaljevala. V svoje vrste so ga vabili številni evropski velikani.

Znašel se je tudi na radarju Manchester Uniteda, PSG, Borussie Dortmund in Milana, na koncu pa se je odločil za selitev v Newcastle. Mesto, ki leži na severu Anglije, je izbral za prvo druženje s tujim nogometom. Pričakovanja so bila velika, tako pri pogosto nasmejanem zveznem igralcu kot tudi pri vodstvu srak. Nato pa se je zalomilo …

Zdravje mu je obrnilo hrbet

V dresu Newcastla na tekmi s Chelseajem. | Foto: Guliverimage/Getty Images V dresu Newcastla na tekmi s Chelseajem. Foto: Guliverimage/Getty Images Stik z otoškim nogometom mu ni predstavljal velike ovire, žal pa mu je hrbet obrnilo zdravje. Že v prvi sezoni si je huje poškodoval gleženj, zaradi česar se ni mogel dokazovati novemu delodajalcu. Ko mu je začelo nagajati še koleno, se je nanj zvalila dodatna smola.

Občasno je zablestel, se v dresu Newcastla vpisal med strelce tudi na kvalifikacijski tekmi za ligo Europa, vmes debitiral v članskem dresu slovenske reprezentance, a vedno znova pristal na seznamu poškodovanih igralcev, ko se je bližalo odločilno obdobje, v katerem se je oblikovala prva članska zasedba.

Kje bi moral Haris Vučkić nadaljevati kariero?

  • V Angliji.
    5,09 %
    20 glasov
  • V tujini, a ne na Otoku.
    22,65 %
    89 glasov
  • V Sloveniji.
    72,26 %
    284 glasov
Oddanih 393 glasov

Srečo je skušal poiskati v drugih klubih. Newcastle ga je posodil v različne države. Najprej v Wales (Cardiff City), nato je izkusil igranje v angleški tretji ligi (Rotherham United), najboljše predstave pa je pokazal leta 2015, ko je okrepil Rangerse. Sloviti škotski klub iz Glasgowa je igral v drugi ligi, motivirani Slovenec pa je v 22 nastopih prispeval devet zadetkov. Škoti so ga želeli zadržati, a niso našli skupnega jezika z Newcastlom.

Ko je nosil dres Glasgow Rangersov, je očaral navijače škotskega velikana. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ko je nosil dres Glasgow Rangersov, je očaral navijače škotskega velikana. Foto: Guliverimage/Getty Images

Srake so ga vrnile domov, kjer pa je ponovno ostal brez večje priložnosti. Za kratek čas je odšel k Wiganu, se ponovno poškodoval, nato pa se poleti vrnil v Newcastle. Španski trener Rafael Benitez mu je sporočil, da nanj ne bo računal. Tako se je ponovno odločil za selitev. Odšel je k tretjeligašu Bradford Cityju, kjer pa se ni naigral. Odigral je 12 tekem, na seznam strelcev pa se je vpisal le enkrat.

Benitez ostaja pri svojem

Na Otoku je pogosto obsojen na klop. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na Otoku je pogosto obsojen na klop. Foto: Guliverimage/Getty Images Razočarano se je vrnil k svojemu delodajalcu. Čeprav so v zimskem prestopnem roku menili, da bi se lahko odpravil drugam, se je trmasto odločil, da bo vztrajal pri srakah. Kot kaže, bo tako le do konca sezone, saj mu takrat poteče pogodba z Newcastlom. V osmih letih je za prvo člansko ekipo srak odigral le 19 tekem.

Ko se je vrnil, mu Benitez, pričakovano, ni odklenil vrat, ki vodijo do prve ekipe. Newcastle v tej sezoni tekmuje v razredu championship in se želi ekspresno vrniti v premier league. Srakam gre odlično, saj so po 29 krogih na prvem mestu. Ker Vučkićevega imena ne omenjajo v krogu kandidatov za prvenstvena srečanja, Domžalčan pa je lačen tekmovalne forme, se je pridružil ekipi do 23 let. V njej nastopajo še nekateri nogometaši Newcastla, na katere Španec ne računa.

Dve tekmi, dva zadetka

Pri Bradford Cityju se jeseni ni naigral. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pri Bradford Cityju se jeseni ni naigral. Foto: Guliverimage/Getty Images Nekdanji slovenski reprezentant, ki pri 24 letih še zdaleč ni rekel zadnje v vrhunskem nogometu, je tako po dolgem času zaigral v črno-belem dresu in se prerodil. V tem tednu je odigral dva dvoboja in se dvakrat vpisal med strelce. V ponedeljek je v sodnikovem podaljšku odločil zmagovalca na tekmi proti ekipi do 23 let West Bromwich Albiona.

Drugič je v polno zadel v četrtek, ko se je tekma lokalnega pokalnega tekmovanja proti nižjeligašu North Shields zavlekla pozno v noč. Redni del se je končal brez zmagovalca (1:1), za srake pa je dosegel zadetek prav Vučkić.

Domžalčan se je med strelce vpisal tudi pri izvajanju 11-metrovk, ki je ponudilo neverjetno dramo. Kar 12 serij, v katerih so nogometaši obeh ekip izvedli 24 kazenskih udarcev, je bilo potrebnih, da je 636 gledalcev, ki so spremljali razburljiv dvoboj, dočakalo zmagovalca. Mlada ekipa Newcastla, ki jo vodi legendarni angleški nogometaš Peter Beardsley (reprezentant med letom 1986 in 1996), je loterijo kazenskih strelov izgubila z 9:10 in izpadla.

Prvi (in edini zadetek) za prvo ekipo Newcastla:

Do konca sezone bo Vučkić najverjetneje nosil dres mlade ekipe Newcastla, nato pa mu bo pogodba s srakami potekla. Bo ostal zvest Otoku ali se bo odpravil drugam? V zadnjih letih ga je večkrat v Stožice vabila Olimpija, a niso nikoli sklenili končnega dogovora …

Ne spreglejte