Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
8. 2. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Eric Cantona Manchester United Alex Ferguson nogomet

Sreda, 8. 2. 2017, 20.00

6 let, 6 mesecev

Eric Cantona

Arogantni umetnik, ki so ga le redki razumeli

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Eric Cantona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Eric Cantona velja za enega od najboljših nogometašev sveta svoje generacije, na prav posebnem mestu v svojem srcu pa ga imajo navijači Manchester United. Kraj Eric, kot se ga je hitro prijel nadiimek, je le v nekaj sezonah na Old Traffordu postal legenda kluba, ki je navijači ne bodo nikoli pozabili.

Danes je v Sloveniji vse v znamenju državnega praznika, ko se spominjamo smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, kot vzporednico pa smo se spomnili nogometaša, ki ni pustil velikega pečata samo na nogometnih igriščih, temveč tudi zunaj njih. Že kot vrhunski nogometaš je kazal neizmerno strast do poezije in filozofije, zato ne preseneča, da se je po razmeroma hitro končani karieri podal v filmsko industrijo. Predstavljamo zgodbo najbolj znanega nogometnega kulturnika.

Prišel za drobiž in se spremenil v zlato

''Bil je drugačen od drugih, svet je bil po razmišljanju za njim, zato je potreboval nekoga, da ga razume in mu pomaga. Čutil sem, da je to moja naloga,'' je o Cantonaju govoril legendarni trener rdečih vragov sir Alex Ferguson, ki je Cantonaja v gledališče sanj pripeljal decembra 1992 iz za United osovraženega Leedsa.

Dvignjen ovratnik na dresu je bil njegov zaščitni znak, ki so ga kasneje posnemali še številni nogometaši. | Foto: Getty Images Dvignjen ovratnik na dresu je bil njegov zaščitni znak, ki so ga kasneje posnemali še številni nogometaši. Foto: Getty Images

Prestop, ki je na Otoku pritegnil veliko pozornosti, se je na koncu izkazal za zadetek v polno  in lahko rečemo, da je ravno Cantona začetnik zlate dobe Manchester Uniteda.

Rdeči vragi so za Francoza takrat odšteli le dober milijon funtov (v današnjem času bi bilo to dobra dva milijona funtov), a ta je že do konca krstne sezone z devetimi zadetki poskrbel, da se je United po letu 1967 spet veselil angleškega naslova.

V naslednji sezoni je bil še boljši. Na 49 tekmah je v vseh tekmovanjih dosegel 25 zadetkov in bil eden od najzaslužnejših, da so se rdeči vragi prvič v zgodovini veselili dvojčka – osvojitve državnega naslova in pokalne lovorike.

Udarec kung-fu in ostra kazen

Čeprav je moral za svoj pretep z navijačem skoraj v zapor mu ni bilo žal. ''Najlepši trenutek moje kariere? Veliko jih je bilo, a pred vsemi je dogodek, ko sem brcnil huligana.'' | Foto: Getty Images Čeprav je moral za svoj pretep z navijačem skoraj v zapor mu ni bilo žal. ''Najlepši trenutek moje kariere? Veliko jih je bilo, a pred vsemi je dogodek, ko sem brcnil huligana.'' Foto: Getty Images Najbrž bi United osvojil tudi tretji zaporedni naslov, če se ne bi zgodil incident, ki je odmeval po vsem svetu. Rdeči vragi so odlično vstopili v sezono, imeli vse pod nadzorom, ko je januarja 1995 Cantona pokazal svojo temno plat in fizično napadel navijača.

Francoski zvezdnik je bil na gostovanju pri Crystal Palaceu izključen po prekršku nad Richardom Shawom, pri hoji v slačilnici pa ga je ozmerjal še navijač, ki je ob igrišče pritekel iz enajste vrste. ''Odj*** nazaj v Francijo, ti francoska pi***,'' se je zadrl navijač, Cantona pa se ni mogel zadržati in ga je najprej presenetil z udarcem kung-fu, nato pa se ga je lotil še s pestmi.

Tako sam kot tudi vsi pri Manchester Unitedu so se zavedali, da bo za to potezo ostro kaznovan, to se je tudi zgodilo. Klub ga je po posvetu angleške nogometne zveze suspendiral do konca sezone in mu naložil 20 tisoč funtov kazni, angleškega zveza pa mu je v nadaljevanju kazen podaljšala za osem mesecev in mu prepovedala prestop v drug klub, da ne bi mogel uiti kazni.

Francozu so sprva za kriminalno dejanje, tako so vse skupaj poimenovali na sodišču, namenili tudi dva tedna zaporne kazni, a te ni odsedel v priporu, temveč jo je odplačal z družbeno koristnimi deli.

Naredil prostor za Zidana

Po incidentu ga niso smeli vpoklicati niti v francosko reprezentanco, saj je kazen veljala tudi za nastopanje na mednarodnih prizoriščih. Po njegovi odsotnosti je mesto v reprezentanci našel Zinedine Zidane, okoli katerega so začeli v tistem času graditi ekipo. Mladeniči so se hitro uveljavili in prevzeli vajeti, Cantona tudi po iztečeni kazni nikoli več ni nastopil za domovino, ostal je pri 45 nastopih in 20 zadetkih.

Poteza Francoza, ki je odmevala po vsem svetu:

Kazen mu ni spodrezala kril

Čeprav se je po hudi kazni angleški nogomet Cantonaju priskutil, se je govorilo, da se bo preselil v tujino. Zanj se je zanimal milanski Inter, a Ferguson je kontroverznega Francoza prepričal, da nadaljujeta svojo pot. In sta, in to v kakšnem slogu.

Cantona se je po osemmesečni kazni vrnil 1. oktobra 1995 ravno za derbi proti Liverpoolu. Pri remiju 2:2 je prispeval podajo in zadel enajstmetrovko.

V sezoni 1995/96 sta v vitrine rdečih vragov spet prispeli novi lovoriki, v njegovi zadnji sezoni leta 1997 pa je pokal za angleški naslov dvignil še kot kapetan.

Eric Cantona je v nepopolnih petih sezonah United popeljal do štirih naslovov angleškega prvaka. | Foto: Getty Images Eric Cantona je v nepopolnih petih sezonah United popeljal do štirih naslovov angleškega prvaka. Foto: Getty Images

Nov šok in konec kariere

Slovita Unitedova sedmica se je maja 1997, po koncu sezone, odločila, da ima vsega dovolj in se le pri 30 letih upokojila in poslovila od profesionalnega igranja. To je bil prvovrstni šok za navijače Uniteda, ki so tako čez noč izgubili svojega prvega ljubljenca. Ti so ga pozneje, leta 2001, izbrali tudi za najboljšega nogometaša minulega stoletja svojega kluba. 

Kralj Eric je v petih sezonah, od tega je bil osem mesecev kaznovan, z rdečimi vragi osvojil štiri naslove angleškega prvaka in dva pokalna naslova. Na 135 tekmah je za Man Utd dosegel kar 82 zadetkov. ''Čas je slikanje in snemanje filmov,'' si je dejal, vseeno pa je še nekaj časa ostal v športnih krogih.

Ko se je upokojil, je bilo vzdušje okoli Old Trafforda, kot bi kdo umrl. | Foto: Reuters Ko se je upokojil, je bilo vzdušje okoli Old Trafforda, kot bi kdo umrl. Foto: Reuters

Posebna pohvala

Po upokojitvi je v številnih intervjujih Alex Ferguson omenjal igralce, ki jih je treniral, Cantona je uvrstil v poseben izbor. ''V obdobju treniranja sem imel opravka le s štirimi igralci svetovnega formata. To so bili Cantona, Scholes, Giggs in Ronaldo,'' je veličino odličnega Francoza potrdil sloviti Škot, ki je tako izpustil imena, kot so David Beckham, Rio Ferdinand in Wayne Rooney.

Tisti čas mu ni bilo para:

Nogomet na mivki

V Marseillu rojeni nogometaš je po upokojitvi svoje mojstrstvo nekaj leta kazal tudi na peščenih igriščih. | Foto: Getty Images V Marseillu rojeni nogometaš je po upokojitvi svoje mojstrstvo nekaj leta kazal tudi na peščenih igriščih. Foto: Getty Images Čeprav so številni mislili, da je upokojitev le nova modna muha francoskega zvezdnika, ni nikoli več profesionalno zaigral velikega nogometa.

Je pa še nekaj časa precej resno igral nogomet na mivki in leta 2005 osvojil tudi  svetovno prvenstvo v Riu de Janeiru. Leto pozneje je Francijo vodil kot selektor in zasedel tretje mesto, odličen je bil tudi leta 2007, ko so bili galski petelini četrti, na domačem svetovnem prvenstvu leta 2008 pa so Francozi izpadli v četrtfinalu in razočarali svoje navijače.

Filmska kariera

''Nehal sem igrati nogomet, saj sem v tem športu naredil vse, kar sem lahko. Potreboval sem nekaj, kar me bo navduševalo, kot me je svojčas nogomet,'' je dejal Cantona in svojo novo ljubezen našel v filmski industriji. ''To sem si želel že v času, ko sem aktivno igral nogomet,'' je priznal umetnik, ki je iskal abstraktno pot za prikazovanje realnosti.

Postal je tako igralec kot tudi režiser in producent. Njegov najbolj znani film je Looking for Eric (Išče se Eric), ki je bil nominiran za zlato palmo. Zaigral je tudi v filmih Jack Says in Elizabeth, režijski debi pa je leta 2002 doživel s kratkim filmom Apporte-moi ton amour.

Nastopil je v številnih oglasih športnih opremljevalcev, blestel pa je tudi v smešnih videih med lanskim evropskim prvenstvom v Franciji.

Utrinek iz filma Mookie. Cantona je na ramenih nosil šimpanza. | Foto: Reuters Utrinek iz filma Mookie. Cantona je na ramenih nosil šimpanza. Foto: Reuters Eric Cantona je po kazni pot v francosko reprezentanco odprl Zinedinu Zidanu, Patricku Vieri in drugim mlajšim nogometašem, ki so hitro prevzeli vajeti v svoje roke. | Foto: Getty Images Eric Cantona je po kazni pot v francosko reprezentanco odprl Zinedinu Zidanu, Patricku Vieri in drugim mlajšim nogometašem, ki so hitro prevzeli vajeti v svoje roke. Foto: Getty Images Cantona se je dvakrat poročil. Prvič je bil poročen z Isabelle Ferrer, s katero imata dva otroka, zdaj pa je poročen z igralko Rachido Brakni (na sliki). | Foto: Reuters Cantona se je dvakrat poročil. Prvič je bil poročen z Isabelle Ferrer, s katero imata dva otroka, zdaj pa je poročen z igralko Rachido Brakni (na sliki). Foto: Reuters

Francoz je bil tudi mentor zlate generacije 1992 (Giggs, Scholes, brata Neville, Butt), ki je leta 1999 poskrbela za zgodovinski trojček. | Foto: Reuters Francoz je bil tudi mentor zlate generacije 1992 (Giggs, Scholes, brata Neville, Butt), ki je leta 1999 poskrbela za zgodovinski trojček. Foto: Reuters Navijači Manchester Uniteda se še danes pred vsako tekmo spomnijo na svojo legendo ... | Foto: Reuters Navijači Manchester Uniteda se še danes pred vsako tekmo spomnijo na svojo legendo ... Foto: Reuters

Ne spreglejte