Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
6. 7. 2018,
12.55

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

Natisni članek

FIFA SP 2018 Brazilija Belgija Tite Neymar Roberto Martinez Romelu Lukaku Vincent Kompany

Petek, 6. 7. 2018, 12.55

5 let, 10 mesecev

Napoved tekme četrtfinala SP Brazilija – Belgija

Svet se zgraža nad Neymarjem, Belgijec pa mu je stopil v bran

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19
Neymar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji se ob 20. uri obeta prvovrstna poslastica. V Kazanu se bosta za polfinalno vstopnico udarili Brazilija in Belgija. Petkratni svetovni prvak je za številne prvi favorit za naslov prvaka. Ima najboljšo obrambo na SP 2018, ki pa bo danes izkusila najboljši napad prvenstva. Največje pozornosti bo deležen brazilski as Neymar.

Brazilija – Belgija /20.00/

Kazan Arena, zmogljivost 42.873 sedišč, sodnik Milorad Mažić (Srbija)

Verjetni začetni postavi:
Brazilija (4-3-3): Alisson; Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo; Paulinho, Fernandinho, Coutinho; Willian, Neymar, Jesus
Belgija (3-4-2-1): Courtois; Alderweireld, Kompany, Vertonghen; Carrasco, Meunier, Witsel, Fellaini; de Bruyne, Hazard; Lukaku.

Petkratni svetovni prvaki ali Belgija, poleg Urugvaja edina reprezentanca, ki je na SP 2018 (po rednem delu) zmagala na vseh tekmah? Odgovor o polfinalistu SP 2018 bo znan pozno zvečer.

Sportal Obračun prvakov, ki bo pred zaslon priklenil tudi Jana Oblaka

Brazilci čakajo že 16 let

Brazilski selektor Tite mora preskočiti še tri ovire, če želi selecao popeljati do šeste svetovne krone. | Foto: Reuters Brazilski selektor Tite mora preskočiti še tri ovire, če želi selecao popeljati do šeste svetovne krone. Foto: Reuters Brazilski selektor Tite je napovedal, da bo namesto kaznovanega Casemira, zvezdnik Reala je na prejšnjih tekmah SP 2018 prejel dva rumena kartona, od prve minute zaigral Fernandinho. Med prvih enajst se vrača kapetan Marcelo, ki je odpravil težave z mišico, zaradi katere je proti Srbiji (2:0) hitro odšepal z igrišča. Bolje se počuti tudi Douglas Costa, ki bo na svojo priložnost čakal s klopi za rezervne igralce.

''Igralci so s svojimi predstavami poskrbeli, da sem lahko miren. Odlikujejo nas zmožnosti preigravanja in izkazovanje tehničnih vrlin pred vrati tekmeca. Za to skrbijo Neymar, Jesus, malce manj Firmino, treba je omeniti tudi Taisona in Williana,'' je naštel varovance, ki parajo živce tekmecev z drznimi preigravanji.

Neymar
Sportal Neymar je preležal 14 minut in sprožil spletni plaz

Brazilija je v izločilnem delu svetovnega prvenstva nazadnje premagala evropsko tekmico leta 2002. Takrat je v finalu ugnala Nemčijo, to pa je bil tudi njen peti in zadnji naslov svetovnega prvaka. Tako na pravi evropski skalp čaka že 16 let!

Martinez: Najraje proti Braziliji

Roberto Martinez se veseli dvoboja z velemojstri iz domovine sambe. | Foto: Reuters Roberto Martinez se veseli dvoboja z velemojstri iz domovine sambe. Foto: Reuters Pri Belgiji, kjer bo selektor Roberto Martinez najverjetneje sestavil udarno postavo brez Driesa Mertensa, med najboljših enajst pa uvrstil Marouaneja Fellainija, je vprašljiv le nastop Adnana Januzaja.

''Ni večjih skrivnosti. Morali se bomo dobro braniti kot tudi kaznovati tekmeca, ko bo žoga v naši posesti. Tako enostavno je. Naša ekipa je na to pripravljena. Če se želiš proti komu pomeriti na svetovnem prvenstvu, je na seznamu želja vedno najvišje Brazilija,'' se španski strateg veseli dvoboja, a tudi zaveda moči brazilskih posameznikov. Ve pa, da dovolj moči premorejo tudi Belgijci. V njeni ekipi ne manjka zvezdnikov svetovnega kova, zlasti v zvezni vrsti in napadu.

Kaj pravi stavnica?

Brazilija velja za favorita v četrtfinalnem dvoboju svetovnega prvenstva v Rusiji proti Belgiji, saj ima veliko nižjo kvoto. Več o stavnih kvotah …

Briga ga, kaj bo naredil Neymar

Vincent Kompany sprva še ni igral, ko se je začel SP, nato pa je odpravil poškodbo in se vrnil v udarno enajsterico. | Foto: Reuters Vincent Kompany sprva še ni igral, ko se je začel SP, nato pa je odpravil poškodbo in se vrnil v udarno enajsterico. Foto: Reuters ''Kar se tiče moči in sposobnosti posameznikov, je Brazilija najmočnejša na tem prvenstvu. To je pohvala tekmecu, a se s tem ne zmanjšujejo naše možnosti za uspeh proti njej. Nobeden ni odšel spat z mislijo, da smo že izpadli proti Braziliji. Je pa res, da se ne bojijo preigravanj in vedno ustvarjajo občutek, da imajo rešitev za vse težave,'' opozarja Vincent Kompany, kapetan Belgije, ki ga danes čaka veliko dela v obrambi.

''Negujejo atraktiven slog nogometa, a moramo igrati kot moštvo. Le tako jih lahko premagamo.'' Ko je brazilski novinar vprašal Kompanyja, kaj bi storil, če bi Neymar na dvoboju teatralno padel poleg njega, je sledilo presenečenje.

Sportal Brazilci na stavnicah prvi favoriti, Hrvaška zelo visoko

Kompany mu je vrnil vprašanje. ''Kaj pa bi mu dejali vi? Ste brazilski novinar? Vidim, da ste preveč prestrašeni, da bi odgovorili. Briga me, kaj bo naredil Neymar. Če se bo tekma prevesila v dvoboj, kjer bodo stopili v ospredje posamezniki, nimamo velikih možnosti,'' je pojasnil dolgoletni obrambni steber Manchester Cityja, kjer igra kar nekaj brazilskih reprezentantov.

Lukaku stopil v bran kritiziranemu Brazilcu

Romelu Lukaku obožuje Neymarja. Zanj pravi, da bo postal št. 1 na svetu. | Foto: Reuters Romelu Lukaku obožuje Neymarja. Zanj pravi, da bo postal št. 1 na svetu. Foto: Reuters Selektor Mehike Juan Carlos Osorio je bil po izpadu v osmini finala poln kritik na račun Neymarja in njegovih teatralnih vložkov. Takrat je brazilski časnik Globo zapisal: ''Neymar je očaral Brazilijo, ves svet pa ga je zasovražil.'' Po tekmi, na kateri je izstopal tudi z zadetkom in podajo, je na tleh prebil kar pet minut. Toliko časa se je zvijal od domnevnih bolečin in razjezil marsikaterega ljubitelja nogometa.

Na tem prvenstvu je to počel že več kot 14 minut! Nad njim je bilo napravljenih največ prekrškov. Več kot osem več kot nad Lionelom Messijem, drugim na lestvici. Napadalec Belgije Romelu Lukaku, najboljši strelec rdečih vragov na prvenstvu (štirje zadetki), meni drugače. ''Neymar je vrhunski in zelo kakovosten igralec. Zame ni nogometaš, ki bi se pretvarjal in zaigral bolečine. Tisti, ki ga krijejo na tekmah, so do njega bolj čvrsti, saj je Neymar zaradi svojih sposobnosti nadpovprečno nevaren. Neymar bo v prihodnosti najboljši igralec na svetu. Vesel sem, da se bom pomeril proti njemu še drugič v karieri,'' je Neymarju stopil v bran najboljši belgijski napadalec.

Njegov selektor Martinez je poudaril, da je eden izmed najpomembnejših ciljev, da Neymarju onemogočijo igro.

Griezmann
Sportal Suarez zabrusil Griezmannu: Nehaj se pretvarjati

Neymar o tem sploh noče več razmišljati

Neymar je na tem prvenstvu na tleh prebil kar 14 minut! | Foto: Reuters Neymar je na tem prvenstvu na tleh prebil kar 14 minut! Foto: Reuters ''Zdaj je pravi čas, da utihnem. Veliko ekip je na tem prvenstvu govorilo, a nato malo od tega tudi uresničilo. To je četrtfinale svetovnega prvenstva. Edini prostor, kjer lahko zdaj govoriš, je igrišče,'' sporoča 26-letni napadalec PSG.

Belgijo je že pred začetkom svetovnega prvenstva prišteval med ekipe, ki bi lahko napravile veliko presenečenje. ''Je zelo kakovostna ekipa. Na vsakem igralnem položaju je dober igralec. Vem, kaj je cilj Brazilije. In kaj si želim sam. Mislim, da bom kos pritisku,'' je Neymarjevo razmišljanje prenesel angleški časnik Mirror.

Kaj pa je največji brazilski nogometaš povedal o zadnjih obtožbah in kritikah o tem, da skuša s teatralnimi vložki preslepiti sodnike? ''To me spremlja že vso kariero. Zdaj si sploh ne upam več razmišljati o tem, kako tekmeci delajo prekrške nad menoj. S tem naj se ubadajo sodniki. Tukaj sem, da pomagam soigralcem in osvojim svetovni naslov. Ni časa, da bi govoril o čem drugem,'' pred dvobojem z Belgijo ni hotel govoriti o kritikah. Bolj ga lahko skrbi podatek, da Belgija ni izgubila že 23 tekem zapored.

Sportal Obrazi svetovnega prvenstva #foto #video

Prestolnica Tatarstana bi obdarila Neymarja

Župan Kazana Ilsur Metšin je dobil zanimivo idejo. Če bo Neymar zvečer proti Belgiji dosegel tri zadetke, mu bo mesto podarilo nekaj zemljišča.

  SP2018 Brazilija-Belgija | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Hrvaška navijačica
Sportal Anže Kopitar razkril, zakaj bi Hrvaški privoščil svetovni naslov
Ne spreglejte