Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 11. 2016,
16.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

1

Natisni članek

NK Domžale Simon Rožman infografika Prva liga Telekom Slovenije naj gol Lincoln Red Imps

Sreda, 9. 11. 2016, 16.52

6 let, 7 mesecev

Najučinkovitejši nogometni prvoligaši v Evropi

Če ne bi bilo Elsnerja, bi bile Domžale med najboljšimi v Evropi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

1

Domžale | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na sončni strani Alp je ni bolj razigrane nogometne ekipe od Domžal. V 16 krogih so dosegle že 36 zadetkov. Navijači se lahko zahvalijo Simonu Rožmanu, da je držal obljubo in v mesto ob Kamniški Bistrici pripeljal spektakel. Domžale izstopajo v Sloveniji, v Evropi pa so še daleč od vrha.

Ko je Simon Rožman postal prvi trener Domžal, je napovedal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da njegovi izbranci zaigrajo napadalno in všečno. "Gledalcem sporočam, da jim ne bo dolgčas," je dejal mladi trener in mislil resno.

Strelski razcvet po odhodu Elsnerja

Namero je izpolnil. Domžalčani so po 16 krogih najbolj razigran prvoligaški klub. Dosegli so že 36 zadetkov, kar v povprečju znaša več kot dva na srečanje. V Sloveniji so razred zase. Še najbližje jim je najbližji sosed na lestvici Maribor (28). Vodilna Olimpija je do zdaj dosegla kar 13 zadetkov manj od Domžal, ki jih je v uvodnih sedmih krogih vodil Luka Elsner (zdaj vodi Ljubljančane), nato pa predal štafeto štajerskemu sodelavcu.

 

Če so Domžale pod vodstvom Elsnerja, takrat so bile obremenjene še z igranjem v Evropi, v sedmih prvenstvenih nastopih dosegle "le" 11 zadetkov, pa so z menjavo na trenerskem položaju doživele strelski razcvet. Na devetih srečanjih so dosegle kar 25 zadetkov, skoraj tri na tekmo. V mreži tekmecev je kar trikrat počila petarda (5:0 proti Radomljam, Krškemu in Gorici).

Brez doseženega zadetka so Domžalčani zaigrali le na gostovanju v Stožicah (0:1), kjer so izgubili stik z vodilnim dvojcem, za katerim zaostajajo pet (Maribor) oziroma šest točk (Olimpija).

Prvak Gibraltarja trese mreže kot za stavo

Navijači Celtica so težko preboleli sramoten poraz proti prvaku Gibraltarja. | Foto: Reuters Navijači Celtica so težko preboleli sramoten poraz proti prvaku Gibraltarja. Foto: Reuters Domžale so v Sloveniji dosegle največ zadetkov, na evropski lestvici pa s tem (še) ne morejo kandidirati za višja mesta. Če bi upoštevali le povprečje v Rožmanovi eri (2,8 zadetka na srečanje), bi dvakratni slovenski prvaki v tem trenutku zanesljivo spadali med deset najučinkovitejših prvoligaških klubov v Evropi. S povprečjem 2,3 zadetka na tekmo pa na lestvici, ki jo sestavljajo le ekipe z vsaj desetimi nastopi v tej sezoni, zasedajo 37. mesto.

Vseh evropskih prvoligaških klubov, ki v tej sezoni povprečno dosegajo vsaj dva zadetka na tekmo, je blizu 70. Domžale so edini slovenski predstavnik. Najučinkovitejši je prvak Gibraltarja Lincoln Red Imps, ki je poleti v kvalifikacijah za ligo prvakov pred domačim občinstvom osramotil škotski Celtic (1:0), v domačem prvenstvu pa kot za stavo polni mreže tekmecev. Na šestih tekmah je dal že 24 golov.

Njegovemu povprečju lahko kolikor toliko sledi le najboljši klub v valižanskem prvenstvu, v katerem ne igrajo profesionalni klubi, kot sta npr. Swansea in Cardiff. The New Saints so odigrali 14 srečanj in navijače razveselili z 52 zadetki.

Barcelona in Real tik pod mejo treh zadetkov na tekmo

Veliki južnoameriški trojček pri Barceloni dosega veliko zadetkov, a je povprečje nižje od treh na tekmo. | Foto: Reuters Veliki južnoameriški trojček pri Barceloni dosega veliko zadetkov, a je povprečje nižje od treh na tekmo. Foto: Reuters Vsaj tri na tekmo v tej sezoni   povprečju dosegajo le še nogometaši že omenjenega škotskega prvaka Celtica, ki je dobršen del poletnih priprav opravil v Sloveniji, bolgarski prvak Ludogorec, tudi udeleženec lige prvakov, ter edini predstavnik velike petice (skupine petih najmočnejših evropskih prvih lig – angleške, francoske, italijanske, nemške in španske), bogati Monaco.

Vsi preostali, vključno z Barcelono in madridskim Realom, ki jim ne manjka veliko do tako visokega povprečja danih zadetkov, dosegajo manj kot tri zadetke na tekmo. Zelo blizu temu mejniku je trenutni vodilni angleški premierligaš Liverpool, odlično pa kaže tudi Šporarjevemu Baslu, pri katerem Ljubljančan še čaka na strelski prvenec.

Kako pa so se na lestvici strelske učinkovitosti uvrstili preostali klubi? Preverite v infografiki ...

Najlepši zadetki 16. kroga Prve lige Telekom Slovenije in nagradna igra:

Ne spreglejte