Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 2. 2024,
19.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

Natisni članek

Prva liga Telemach 1. SNL Nogometna zveza Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Mura

Nedelja, 18. 2. 2024, 19.06

2 meseca, 1 teden

Murina izjava za javnost o incidentu na tekmi z Mariborom

Mura razkrila, kako hudo so jo skupili nesrečni nogometaši. Zdaj je na potezi NZS.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28
Mura Maribor | Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic incidenta navijačev Maribora. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic incidenta navijačev Maribora.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Nedeljski spopad Mure in Maribora je predstavljal nogometno poslastico, tradicionalni prekmursko-štajerski derbi, na katerem se je znova zbralo ogromno število gledalcev. Do 57. minute se je smejalo gostom iz Maribora, ki so vodili z 2:0, nato pa so gostujoči navijači poskrbeli za incident, ki je vrgel temno senco na športni spektakel. Eksplozivno telo je poškodovalo pet nogometašev Mure in kondicijskega trenerja. Mura obsoja dejanje in verjame, da bo NZS primerno in ostro ukrepala ter pokazala ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov.

Maribor
Sportal NK Maribor obžaluje in ostro obsoja incident
NZS, Nogometna zveza Slovenije
Sportal NZS ogorčena in pretresena, policija identificirala nekaj kršiteljev

"Dogodek, ki ne spada na nogometna igrišča," je NŠ Mura naslovila izjavo za javnost po odpovedi srečanja z Mariborom. Dvoboj je bil sprva prekinjen, nato pa odpovedan zaradi incidenta, ki so ga zakuhali gostujoči navijači.

Proti Fazaneriji se je v nedeljo odpravilo okrog 300 navijačev Maribora:

''Danes smo bili v Fazaneriji priča nogometnemu prazniku, ki je na tribune privabil lepo število gledalcev. Ti so poskrbeli za kuliso, ki je v slovenskem nogometnem prostoru prej izjema kot pravilo. Na žalost pa se je vse skupaj izrodilo v dogodek, ki bi se lahko končal tragično. V 58. minuti srečanja je med naše nogometaše, ki so se ogrevali ob terenu, priletelo eksplozivno telo ter ob tem poškodovalo pet naših nogometašev in kondicijskega trenerja. Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic tega dejanja. Vseh šest je moralo po pregledu na soboški urgenci na nadaljnje preiskave v UKC Maribor,'' so pri Muri, po poročanju Ekipe24 sta jo najslabše odnesla Niko Kasalo in Tilen Ščerjavić, razkrili, kako hudo so jo skupili igralci črno-belih, ki so se v 58. minuti ogrevali ob igrišču, nato pa jih je poškodovalo eksplozivno telo. Kasalo in Ščerjavić bi bila lahko po prvih informacijah odsotna najmanj šest tednov.

V 58. minuti srečanja je med nogometaše Mure, ki so se ogrevali ob igrišču, priletelo eksplozivno telo. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com V 58. minuti srečanja je med nogometaše Mure, ki so se ogrevali ob igrišču, priletelo eksplozivno telo. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Verjamejo, da bo NZS pokazala ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov

''Na tem mestu se je treba vprašati, ali se bomo zaradi določenih posameznikov morali odslej bati za zdravje tako nogometašev kot navijačev. V bližini dogodka je bil tudi eden izmed pobiralcev žog, ki je v strahu zapustil igrišče. Na mestu je vprašanje, kako bomo navijače, predvsem tiste, ki pridejo z otroki, lahko prepričali, da je nogomet lepa stvar. Na tak način težko. Verjamemo, da bo NZS v tem primeru primerno in ostro ukrepala ter pokazala ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov. Vsi v klubu smo globoko pretreseni nad dogodkom, ki bo žal za dolgo časa zaznamoval slovensko nogometno sceno,'' so še zapisali pri Muri.

Srečanje med Muro in Mariborom je napolnilo tribune Fazanerije, a je nato nogometni spektakel pokvaril navijaški incident. Tekma bi sicer morala predstavljati praznik ob začetku praznovanja stoletnice domačega kluba.  | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Srečanje med Muro in Mariborom je napolnilo tribune Fazanerije, a je nato nogometni spektakel pokvaril navijaški incident. Tekma bi sicer morala predstavljati praznik ob začetku praznovanja stoletnice domačega kluba. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

O usodi tekme bo odločala disciplinska komisija Nogometne zveze Slovenije (NZS). Zelo verjeten je scenarij, da bo zmaga za zeleno mizo pripisana Muri (3:0), kar bi bil velik udarec za Mariborčane, saj so do incidenta imeli v žepu vodstvo z 2:0 in se jim je nasmihala druga zaporedna spomladanska zmaga v 1. SNL. Veliko dela pa čaka tudi predstavnike policije, saj bodo poskušali poiskati osrednje krivce za incident, ki je vrgel temno senco na domači nogometni prostor in pokvaril tekmo, ki predstavlja praznik na tem delu Slovenije.

Mura Maribor
Sportal Navijači Maribora divjali in poškodovali igralce Mure, tekma odpovedana #video

Direktor NK Maribor Bojan Ban se je po navijaškem incidentu v Murski Soboti opravičil v imenu kluba. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Direktor NK Maribor Bojan Ban se je po navijaškem incidentu v Murski Soboti opravičil v imenu kluba. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Policija nekaj kršiteljev izsledila in identificirala 

Predstavnik Policijske uprave Murska Sobota je v izjavi po tekmi poudaril, da so dva ali tri kršitelje izsledili in jih identificirali, v prihodnjih dneh pa bodo pregledali še nadzorne posnetke, ugotovili okoliščine in zbrali druge dokaze.

Zaradi poškodb igralcev in kondicijskega trenerja gre pri tem za sum povzročitve splošne nevarnosti, pri čemer so policisti že zaslišali nekaj očividcev, tudi glede poškodovanja lastnine. Uporabili so prisilna sredstva zoper devet oseb, "a najmilejša, torej telesno silo".

Preiskava poteka tudi glede organizacije tekme, pri čemer gre za sum kršitve zakona o javnih zbiranjih, pri čemer globa za organizatorja v primeru krivde znaša 500 evrov, za njegovo odgovorno osebo pa 250 evrov, so dodali pri Policijski upravi Murska Sobota.

Ukrepi policije v povezavi z varovanjem nogometne tekme v Murski Soboti

Danes, 18. februarja 2024, ob 15. uri je bila v Murski Soboti odigrana prvenstvena nogometna tekma 1. SNL med nogometnima ekipama NŠ Mura in NK Maribor. Javno prireditev je policija z vidika varnosti ocenila kot dogodek srednjega tveganja in je bila varovana v skladu s sprejetim načrtom.

Policisti smo pri izvajanju nalog na nogometni tekmi med NŠ Mura in NK Maribor v dveh primerih odkrili prepovedano drogo in v dveh primerih prepovedano pirotehniko. Sredi drugega polčasa je prišlo do prepovedane uporabe pirotehnike za zdaj še neznanih kršiteljev – storilcev med člani organiziranih navijaških skupin, zaradi česar je bilo poškodovanih pet igralcev NŠ Mura in kondicijski trener. Zdravniško pomoč so iskali v murskosoboški bolnišnici, stopnja poškodb bo znana pozneje. Poškodovani so bili tudi stoli na tribunah stadiona in v zvezi z obema dogodkoma se preiskuje sum storitve več kaznivih dejanj.

Organizator prireditve in predstavnik NZS sta se odločila, da bosta nogometno tekmo prekinila, zato je organizator začel pozivati k zapustitvi območja stadiona. Nekateri posamezniki – člani ONS Viole so poziv organizatorja upoštevali, drugi pa so stadion začeli zapuščati šele po pozivu varnostne službe in opozorilih policistov.

Suzana Rauš, predstavnica za odnose z javnostmi in samostojna policijska inšpektorica

Mariborčani so v Murski Soboti po slabi uri srečanja vodili z 2:0, v polno sta zadela Josip Iličić in Soudani. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Mariborčani so v Murski Soboti po slabi uri srečanja vodili z 2:0, v polno sta zadela Josip Iličić in Soudani. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Ante Šimundža in Marko Šuler sta bila na dobri poti, da bi Maribor vknjižil še drugo spomladansko zmago, a je nato prišlo do odpovedi tekme, saj Viole po 57. minuti niso hotele zapustiti sektorja za gostujoče navijače. Če bi ga, bi se lahko dvoboj nadaljeval. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Ante Šimundža in Marko Šuler sta bila na dobri poti, da bi Maribor vknjižil še drugo spomladansko zmago, a je nato prišlo do odpovedi tekme, saj Viole po 57. minuti niso hotele zapustiti sektorja za gostujoče navijače. Če bi ga, bi se lahko dvoboj nadaljeval. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Ne spreglejte