Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
2. 9. 2017,
12.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

Srečko Katanec Anglija Slovaška Škotska kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 2. 9. 2017, 12.20

6 let, 6 mesecev

Možnosti Slovenije za uvrstitev na SP 2018

Ni še konec, Slovenijo in Katanca lahko reši čudež

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Slovaška Slovenija | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Matematika pravi, da slovenska nogometna reprezentanca še ni dokončno izgubila boja za SP 2018. Čeprav po bolečem porazu v Trnavi (0:1) za drugouvrščenimi Slovaki zaostaja za štiri točke, do konca pa bodo odigrani le še trije krogi, se še lahko vpiše na seznam udeležencev SP 2018. Bi pa potrebovala niz senzacionalnih rezultatov, na roko bi ji morali iti tudi rezultati neposrednih tekmecev.

Slovenska reprezentanca je v petek izgubila na gostovanju na Slovaškem (0:1) in na lestvici kvalifikacijske skupine F za SP 2018 padla na četrto mesto. Do konca bodo odigrali še tri kroge, Katančeva četa se bo v ponedeljek v Ljubljani pomerila z Litvo.

Slovenska reprezentanca je nazadnje na velikem tekmovanju nastopila leta 2010. V Južni Afriki jo je od napredovanja v osmino finala SP 2010 delilo le nekaj minut. Domov se je vrnila s statusom junaka in zgodovinsko zmago (v prvem nastopu je z 1:0 premagala Alžirijo) v žepu. To je bilo zadnjič, da se je Slovenija na mogočnem odru družila z velikani.

Brez EP 2012, SP 2014, EP 2016 in ...?

Veselje Roberta Korena in Milivoja Novakovića po zgodovinski zmagi Slovenije nad Alžirijo (1:0). | Foto: Vid Ponikvar Veselje Roberta Korena in Milivoja Novakovića po zgodovinski zmagi Slovenije nad Alžirijo (1:0). Foto: Vid Ponikvar Nato so sledili kvalifikacijski ciklusi, ki so nogometaše s podobo Triglava na dresu puščali pred vrati največjih tekmovanj. Najprej so ostali brez EP 2012. Sledila je menjava na selektorskem stolčku. Matjaža Keka je nasledil Slaviša Stojanović, a je po skromnem izkupičku v prvem delu kvalifikacij za SP 2014 predal štafeto Srečku Katancu.

Povratnik na odgovorno mesto, ki je slovensko reprezentanco že dvakrat popeljal na veliko tekmovanje (EP 2000 in SP 2002), je točkovno dvignil Slovenijo, a je na koncu ostala brez SP 2014.

V dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 je podpisal predajo Ukrajini, po tesnem porazu v Trnavi, ko se je mreža Jana Oblaka zatresla slabih deset minut pred koncem srečanja, pa si je Slovenija močno pokvarila možnosti za nastop v Rusiji. Padla je na četrto mesto. Do konca bo odigrala le še tri tekme, za vodilno Anglijo zaostaja šest, za Slovaško štiri točke, prehitela pa jo je tudi Škotska, ki ima enako število točk, a boljšo razliko v zadetkih.

Slovenija mora prehiteti vsaj dva

Slovenija je v petek ostala praznih rok na Slovaškem. | Foto: Reuters Slovenija je v petek ostala praznih rok na Slovaškem. Foto: Reuters Če želi Slovenija pretrgati niz velikih tekmovanj, ki jih je spremljala zgolj v vlogi gledalca, mora do konca skupinskega dela kvalifikacij na lestvici prehiteti vsaj dve reprezentanci. Matematično lahko še vedno poskoči na prvo mesto, a bi se moralo za kaj takšnega pripetiti ogromno senzacionalnih rezultatov. To bi bilo preveč tudi za pregovorno nepredvidljive kvalifikacije.

Katančeva četa je v zadnjih ciklusih vedno izgubljala najbolj pomembna gostovanja. Ostajala je praznih rok v Angliji (v Londonu), Švici (v Bernu in Baslu), Ukrajini (v Lvovu), na Škotskem (v Glasgowu) … Če se še želi vmešati v boj za drugo mesto, bi morala prihodnji mesec zagreniti življenje Angležem na Wembleyju in dokazati, da lahko pomembne točke osvaja tudi na gostovanjih pri favoritih.

Možnost, da bi Slovenija osvojila prvo mesto in s tem ujela neposredno vozovnico za nastop na SP 2018, je skoraj nemogoča. Veliko bolj verjeten, čeprav so možnosti po bledi igri in porazu Slovenije v Trnavi skokovito upadle, je scenarij, po katerem bi lahko Katančeva četa do konca kvalifikacij poskočila na drugo mesto.

Sloveniji bi v želji, da podaljša upanje o napredovanju na SP 2018, prišla še kako prav zmaga nad Anglijo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Sloveniji bi v želji, da podaljša upanje o napredovanju na SP 2018, prišla še kako prav zmaga nad Anglijo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Žal pa Slovenija ni več odvisna le od sebe. V želji po ogromnem preobratu na lestvici bi morala najprej izboljšati letošnje predstave in pokazati mojstrstvo na največjih preizkušnjah (gostovanje pri neporaženi Angliji v Londonu in domača tekma s Škotsko), hkrati pa navijati, da jo Slovakom oziroma Škotom zagodejo preostali tekmeci.

Trenutna lestvica:

  1. Anglija 7 tekem – 17 točk
  2. Slovaška 7 – 15
  3. Škotska 7 – 11
  4. Slovenija 7 – 11
  5. Litva 7 – 5
  6. Malta 7 – 0

Slovaki imajo boljšo razliko v zadetkih

Slovaki bodo v ponedeljek gostovali v Angliji. To bo neposreden obračun za prvo mesto v skupini. | Foto: Reuters Slovaki bodo v ponedeljek gostovali v Angliji. To bo neposreden obračun za prvo mesto v skupini. Foto: Reuters V tekmovanjih pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (Fifa), kamor spadajo evropske kvalifikacije za SP 2018, v primeru, če imata dve ali več ekip po koncu kvalifikacij enako število točk, odloča kriterij boljše skupne razlike v zadetkih. V tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) je drugače. Tam odloča najprej razmerje v medsebojnih tekmah med ekipama, ki imata enako število točk.

Kriterij Fife ne ustreza Sloveniji. Ker ima po sedmih krogih razliko v zadetkih +2, drugouvrščena Slovaška pa +9 (Škotska ima tudi +2, a je dosegla več zadetkov od Slovenije in je zato pred Katančevimi izbranci na razpredelnici), bo do konca kvalifikacij v tej statistični rubriki skrajno težko prehitela Slovaško. Dodati je treba, da čaka Slovake v zadnjem krogu na papirju najlažja pot do boljše razlike v zadetkih, saj se bodo doma pomerili z zadnjeuvrščeno Malto. Slovenija je z avtsajderjem, ki prihaja z majhne otoške države, že odigrala obe tekmi. V gosteh je Maltežane premagala z 1:0, doma z 2:0.

Razpored do konca skupinskega dela kvalifikacij:

Slovenija do konca: Litva (doma), Anglija (v gosteh), Škotska (doma)
Anglija do konca: Slovaška (doma), Slovenija (doma), Litva (v gosteh)
Slovaška do konca: Anglija (v gosteh), Škotska (v gosteh), Malta (doma)
Škotska do konca: Malta (doma), Slovaška (doma), Slovenija (v gosteh)

Slovak Adam Nemec, napadalec Dinama iz Bukarešte, ki je s štirimi zadetki najboljši strelec v tej kvalifikacijski skupini, je z zadetkom v Trnavi pahnil Slovenijo v nehvaležen položaj. | Foto: Reuters Slovak Adam Nemec, napadalec Dinama iz Bukarešte, ki je s štirimi zadetki najboljši strelec v tej kvalifikacijski skupini, je z zadetkom v Trnavi pahnil Slovenijo v nehvaležen položaj. Foto: Reuters

Zato bi morala Slovenija v zadnjih treh krogih zbrati vsaj pet točk več od Slovaške, če bi se še želela dokopati drugega mesta. Potrebovala bi tudi čudežno zmago na Wembleyju ali pa pomoč Malte, ki bi ostala neporažena na Slovaškem. Račune ji lahko prekriža tudi Škotska, ki je začutila svojo priložnost v boju za mesto v dodatnih kvalifikacijah, a ima vsaj v tem primeru Slovenija še vse v svojih rokah, saj jo bo prihodnji mesec gostila v Ljubljani.

Jesen bo tako še zanimiva, Slovenija pa mora za začetek v ponedeljek premagati Litvo (v Stožicah ob 20.15) in poskrbeti, da ostane v igri za napredovanje do oktobrskega konca skupinskega dela.

Ne spreglejte