Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2023,
17.59

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Evropsko prvenstvo 2025 kvalifikacije U21 Thierry Henry nogomet PR članek

Ponedeljek, 4. 9. 2023, 17.59

7 mesecev, 3 tedne

Mladi Slovenci na Bonifiki s Francijo Thierryja Henryja

Oglasno sporočilo

Reprezentanca Slovenije do 21 let je v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025 zakorala s pomembno zmago v Sarajevu.

Kvalifikacije_U21_SLO-FR_1152x720 | Foto: Nogometna zveza Slovenije Foto: Nogometna zveza Slovenije

Izbranci selektorja Milenka Aćimovića so na zelenici stadiona Grbavica po preobratu premagali vrstnike iz Bosne in Hercegovine. Gostitelji so v 53. minuti povedli z golom Admirja Bristića, napadalca Olimpije, Slovenci pa so niso ostali brez odgovora. Tjaš Begić je po kotu Svita Sešlarja izenačil v 68. minuti, le štiri minute kasneje pa je Slovenijo po novi podaji Sešlarja v vodstvo popeljal Tio Cipot.

"Vedeli smo, da bo tekma težka, kot je prav vsaka na tej ravni. Borili smo se vse do konca, tudi po rezultatskem zaostanku smo verjeli v zmago. Izid smo preobrnili v svojo korist, veseli smo prve zmage v kvalifikacijah, saj je lepa popotnica za prihodnost. Je pa ta obračun že pozabljen, osredotočamo se na tekmo s Francijo," se je Tjaš Begić ozrl proti ponedeljkovemu izzivu.

Mladi Slovenci so se s preobratom v Sarajevu zavihteli na vrh skupine H, saj sta se reprezentanci Cipra in Avstrije razšli z delitvijo točk. Ob že omenjeni četverici so prvi favoriti skupine Francozi, ki bodo z lovom na uvrstitev na zaključni turnir na Slovaškem pričeli s ponedeljkovim gostovanjem na sončni strani Alp.

Kvalifikacijski debi Thierryja Henryja

Mlade galske peteline bo v kvalifikacije popeljal sloviti Thierry Henry, ki je bil konec avgusta imenovan za novega selektorja mlade francoske izbrane vrste. Eden najboljših napadalcev svoje generacije se je na klopi Francije prvič predstavil včeraj, ko so se Francozi v pripravljalnem obračunu pomerili z Danci.

Dvoboj v Nancyju je pripadel gostiteljem, ki so ob debiju novega selektorja slavili z rezultatom 4:1. Za francosko vodstvo ob polčasu sta zadela Johann Lepenant in Rayan Cherki, v drugem polčasu pa je dvakrat udaril še Elye Wahi, ki je po oceni portala Transfermarkt vreden kar 35 milijonov evrov.

Dvajsetletni napadalec Lensa je tudi najdražji član francoske zasedbe, le-ta pa je po menjavi selektorja doživela precej sprememb. Henry je namreč na svoj seznam uvrstil precej nogometašev brez nastopa v dresu selekcije do 21 let, včeraj pa je kapetanski trak zaupal šele 17-letnemu najstniku iz vrst Paris Saint-Germaina, Warrenu Zaïru Emeryju.

Čeprav imajo ponedeljkovi gostje v svoji zasedbi že nekaj (bodočih) zvezdnikov francoskega in evropskega nogometa, bo prvo ime tekme v Kopru selektor Thierry Henry. Danes 46-letni Francoz je čislan predvsem pri privržencih Arsenala, saj je z 228 goli najboljši strelec kluba. Nekdaj sloviti napadalec je že sam magnet, da si ogledate ponedeljkovo srečanje.

018_u21_slo-fin_230620_LV_1200 | Foto: Nogometna zveza Slovenije Foto: Nogometna zveza Slovenije

Cena vstopnice za odrasle, dijake, študente in upokojence znaša 8 evrov, otroci do 14. leta starosti pa imajo prost vstop.

Henry je bil med leti 1999 in 2007 član zlate londonske generacije, ki je dvakrat osvojila angleško prvenstvo, v sezoni 2005/06 pa se je prebila v finale UEFA Lige prvakov. Pohod topničarjev na evropski vrh je tedaj v Parizu zaustavila Barcelona, ki se ji je Henry pridružil dobro leto kasneje. S Katalonci je bil dvakrat španski prvak, leta 2009 pa je v Rimu slavili zmago v finalu UEFA Lige prvakov.

S člansko reprezentanco Francije je kar štirikrat zaigral na svetovnem prvenstvu. Že kot 20-letnik je bil del ekipe, ki se je na domačem prvenstvu veselila naslova svetovnih prvakov, osem let kasneje pa je s tremi goli prispeval pomemben delež k preboju v finale, v katerem pa je bila boljša Italija.

Petkratni dobitnik nagrade za najboljšega nogometaša Francije se lahko pohvali s številnimi individualnimi priznanji, dvakrat je bil najboljši strelec evropskih državnih prvenstev, po nogometni karieri pa se je preizkusil tudi v vlogi trenerja. V sezoni 2018/19 je bil strateg Monaca, kasneje je vodil še kanadski Montreal, nazadnje pa je bil kot pomočnik trenerja še drugič del strokovnega štaba belgijske izbrane vrste.

REPREZENTANCA SLOVENIJE U21

Amir Feratović (Adana Demirspor/TUR), Matevž Dajčar (Atalanta), David Flakus Bosilj (De Graafschap/NIZ), Žan Luk Leban (Farsley Celtic/ANG), Adrian Zeljković (Spartak Trnava/SVK), Mitja Ilenič (New York City/ZDA), Marko Brest (Olimpija), Nejc Ajhmajer (Celje), Nino Milić (Celje), Jošt Pišek (Domžale), Jan Đapo (Domžale), Marcel Lorber (Maribor), Aljaž Antolin (Maribor), Mark Strajnar (Maribor), Nejc Gradišar (Rogaška), Rene Rantuša Lampreht (Rogaška), Tjaš Begić (Parma/ITA), Martin Turk (Parma/ITA), Žan Jevšenak (Benfica/POR), Tio Cipot (Spezia/ITA), Svit Sešlar (Eyüpspor/TUR), Marcel Ratnik (Olimpija) in Srđan Kuzmić (Viborg/DAN). Selektor: Milenko Aćimović.

REPREZENTANCA FRANCIJE U21

Lucas Lavallee (Dukerque), Guillaume Restes (Toulouse), Robin Risser (Dijon), Thierno Balde (Troyes), Maxime Esteve (Montpellier), Malo Gusto (Chelsea), Castello Lukeba (Leipzig), Chrislain Matsima (Monaco), Quentin Merlin (Nantes), Leny Yoro (Lille), Lucien Agoume (Inter), Maghnes Akliouche (Monaco), Habib Diarra (Strasbourg), Andy Diouf (Lens), Johann Lepenant (Lyon), Lesley Ugochukwu (Chelsea), Warren Zaire-Emery (PSG), Bradley Barcola (PSG), Rayan Cherki (Lyon), Arnaud Kalimuendo (Rennes), Sekou Mara (Southampton), Wilson Odobert (Burnley) in Elye Wahi Sepe (Lens). Selektor: Thierry Henry.

 Naročnik oglasnega sporočila je NOGOMETNA ZVEZA SLOVENIJE.

Ne spreglejte