Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
18. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

3

Natisni članek

UEFA liga prvakov Real Madrid Samir Handanović Jaka Bijol Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 18. 9. 2018, 4.00

1 leto

Začetek lige prvakov 2018/19

Milijarde evrov na zabavi s tremi Slovenci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

3

Čeferin Ramos | Naslov najboljšega brani Real Madrid. Tako je kapetan Sergio Ramos prejel pokal z rok predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. | Foto Guliver/Getty Images

Naslov najboljšega brani Real Madrid. Tako je kapetan Sergio Ramos prejel pokal z rok predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.

Foto: Guliver/Getty Images

Danes se začenja nova sezona lige prvakov, najbolj prestižnega in cenjenega športnega klubskega tekmovanja na svetu, v katerem se 32 moštev poteguje za evropsko krono, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa jih zasipava z bogatimi nagradami. V nogometnem blišču, vrednem več milijard evrov, bodo nastopili tudi trije Slovenci.

Zdaj gre zares. Evropska sezona, ki jo je sramežljivo napovedal superpokal, v katerem je slovenske ljubitelje nogometa s ponosom napolnil vratar Atletica Jan Oblak, prihaja v najlepši del sezone, ko bo po vsej celini odmevala mogočna himna lige prvakov. Danes osem, jutri osem. V vsakem krogu skupinskega dela bo 16 tekem, 16 poslastic, na katerih se bodo predstavljali najboljši nogometaši na svetu.

Cristiano Ronaldo
Sportal Juventus brez izključenega Ronalda zmagal, mladi Slovenec ob debiju iztržil točko

Uefa ugodila najmočnejšim

Slovenski vratar Interja iz Milana Samir Handanović bo pri 34 letih danes dočakal prvi nastop v ligi prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenski vratar Interja iz Milana Samir Handanović bo pri 34 letih danes dočakal prvi nastop v ligi prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images Ne bo manjkalo zvezdniških zasedb, idolov najmlajših, velemojstrov, zaradi katerih se polnijo tribune, televizijski prenosi pa iz leta v leto ponujajo bolj rekordne statistike gledanosti. Liga prvakov je magnet, ki se mu nogometni ljubitelji le stežka uprejo. Nosi poseben naboj, gorečo željo po dokazovanju v tekmovanju vseh tekmovanju, kjer lahko nastopajo le najboljši. Rezerviran je za vse prvake, pa tudi tiste, ki v močnejših evropskih ligah zasedajo mesta pri vrhu.

Najmočnejši so si vrsto let prizadevali, da bi se postopno zgostila kakovost. Na račun zmanjšanega števila klubov, ki ne prihajajo iz najbolj vročih evropskih lig in se borijo za preživetje, je Uefa popustila. Najbogatejši klubi prinašajo največ zaslužka prek televizijskih pravic, prinašajo preveč ugodja za preostale, da ne bi potrdila spremembe tekmovalnega ustroja, v katerem je od te sezone potrjena neposredna udeležba v skupinskem delu najboljšim štirim klubom iz Anglije, Španije, Nemčije in Italije. Tudi Italije, kar je zlata vredna novica za milanski Inter.

 

Nekdanji evropski prvak, ki je v zadnjih letih taval v povprečnosti in paral živce navijačem pri neuspešnem naskakovanju lige prvakov, se je končno pridružil najboljšim. Bil je četrti na Apeninskem polotoku. Po dramatičnem koncu, v katerem je ukradel vozovnico rimskemu Laziu, se je Samirju Handanoviću smejalo še dolgo v noč. Slovenski vratar bo pri 34 letih končno uresničil otroške sanje in prvič nastopil v ligi prvakov! In ne bo edini Slovenec.

Jasmin Kurtić
Sportal Kurtić premagal Iličića, ki je zaigral sploh prvič v tej sezoni

Najstnik iz Vuzenice na velikem evropskem odru

Mladi slovenski reprezentant Jaka Bijol nabira izkušnje pri moskovskem velikanu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mladi slovenski reprezentant Jaka Bijol nabira izkušnje pri moskovskem velikanu. Foto: Guliverimage/Getty Images Družbo mu bo delal Jan Oblak, preverjen član evropske elite, ki se je z Atleticom navadil na osvajanja evropskih lovorik. Ligo Europa in superpokal je že osvojil, zdaj mu za popolnitev zbirke manjka le še največji pokal. Tisti, ki bi ga skoraj osvojil že leta 2016, a mu jo je v milanskem finalu zagodel Real in njegovi hladnokrvni izvajalci kazenskih strelov. Če Oblak in Handanović že vrsto let spadata med (naj)boljše vratarje v Evropi in sta že navajena druženja z elito, pa je veliko presenečenje tretji Slovenec, ki bo občutil razkošje lige prvakov.

To je najstnik Jaka Bijol, nekdanji up Brava, nato pa igralec velenjskega Rudarja, ki se je poleti preselil k CSKA v Moskvo, tam pa pridno nabira kilometrino in izkušnje. Slovenska druščina bo veliko manj številčna kot v prejšnji sezoni, ko so v skupinskem delu nastopili tudi Mariborčani, z najvišjimi cilji pa bo v ligo prvakov zagotovo vstopil vsaj eden, to je ljubljenec navijačev Atletica in nesojeni reprezentant pod vodstvom Tomaža Kavčiča, 25-letni Oblak.

Kaj zmore Real brez Zidana in Ronalda?

Kdo je favorit tekmovanja? V zadnjih treh sezonah je zmagoval le Real Madrid, s 13 lovorikami tudi absolutni rekorder tekmovanja. Tokrat pa bo drugače. Že zaradi tega, ker na Santiago Bernabeuu ne stanuje več Zinedine Zidane, trener z izjemnim odstotkom uspešnosti, saj je osvojil vse, kar se je v tako kratkem obdobju z Realom osvojiti dalo.

Real Madrid je brez Zinedina Zidana izgubil letošnji evropski superpokal proti Atleticu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Real Madrid je brez Zinedina Zidana izgubil letošnji evropski superpokal proti Atleticu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Med belimi baletniki ni tudi več Cristiana Ronalda, kar pa kljub pomanjkanju odmevnih poletnih nakupov na njegovem igralnem položaju ni sprožilo alarma. Real je prepričan, da lahko nadaljuje niz osvajanj največje evropske lovorike pod vodstvom Julena Lopeteguija in varovancev, ki so se po odhodu Ronalda tako sprostili, da je v ospredju kolektivna moč.

Barceloni se kljub Messiju vedno nekje zalomi

Lionel Messi je lačen evropskih lovorik. Z Barcelono je bil nazadnje evropski prvak leta 2015. | Foto: Guliverimage/Getty Images Lionel Messi je lačen evropskih lovorik. Z Barcelono je bil nazadnje evropski prvak leta 2015. Foto: Guliverimage/Getty Images Real bi lahko bil prvi favorit, a zagotovo ni tako očiten, kot je bil v prejšnjih letih. Seznam kandidatov je tako razširjen kot že dolgo ne. Prevladujejo dokazani lovci na lovorike, najbogatejši klubi, ki ne skoparijo z denarjem in v svoje vrste vabijo le izbrance. Poleg Reala velja, kar zadeva španske velikane, omeniti Barcelono in Atletico. Katalonci imajo čarovnika Lionela Messija, ki pa jim v zadnjih letih ni prinašal evropskih uspehov.

Barceloni se je kljub všečni zasedbi vedno nekje zalomilo. Podobno kot Atleticu, ki je v zadnjih letih dvakrat nastopil v finalu, a vselej po hudem boju pokleknil proti Realu. Letos napoveduje Diego Simeone še boljši Atletico, sposoben osvojitve naslova evropskega prvaka. Začelo se je imenitno, z evropskim superpokalom, nadaljevalo pa slabotno, z najslabšim vstopom v prvenstvo po letu 2009.

Visoki cilji Liverpoola, Manchester Cityja in PSG 

Liverpoolu, ki se je poleti okrepil z vratarjem Allisonom Beckerjem in zveznim igralcem Nabyjem Keito, gre v tej sezoni kot po maslu. | Foto: Reuters Liverpoolu, ki se je poleti okrepil z vratarjem Allisonom Beckerjem in zveznim igralcem Nabyjem Keito, gre v tej sezoni kot po maslu. Foto: Reuters Za naslov najboljšega bi lahko konkurirali tudi najboljši angleški klubi, med katerimi v tej sezoni najbolj izstopa Kloppov Liverpool, zadnji finalist, ki je objokoval poškodbo glavnega aduta Mohameda Salaha ob nepravem trenutku in ob nepravem tekmecu, saj ga je poškodoval kapetan Reala Sergio Ramos, ki se na največjih tekmah ne zadržuje. Rdeči so v tej sezoni v imenitni formi. Na Otoku so nedotakljivi, ritem z njimi drži le Chelsea, ki je pod vodstvom Maurizia Sarrija prerojen, a v tej sezoni nastopa zgolj v evropski ligi.

Josep Guardiola bo z Manchester Cityjem znova naskakoval nove evropske mejnike. Z Barcelono je bil vajen zmagovanja v ligi prvakov, pri Bayernu se mu je vedno ustavilo v polfinalu, s Cityjem pa želi iti stopničko za stopničko do končnega cilja. Tako kot PSG, ki je podobno kot Man City podprt z arabskim kapitalom in trenerju omogoča sladke skrbi pri izboru kadra. Parižani so pod Eifflov stolp povabili Thomasa Tuchla. Verjamejo, da je Nemec tisti strateg, ki bi lahko Neymarja, Kyliana Mbappeja in preostale ase popeljal do zvezd. Ne zanimajo jih več izpadi v četrtfinalu. Želijo evropsko krono, prvo in nepozabno.

Ne smemo pozabiti na Bayern in Juventus

Cristiano Ronaldo je z Realom v zadnjih petih sezonah postal evropski prvak kar štirikrat. Kako uspešem bo z Juventusom? | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je z Realom v zadnjih petih sezonah postal evropski prvak kar štirikrat. Kako uspešem bo z Juventusom? Foto: Reuters Poleg najboljših španskih in angleških klubov ter PSG je treba na seznam največjih kandidatov za evropski naslov uvrstiti še velikana iz Münchna in Torina. Bayern je z novim trenerjem Nikom Kovačem pridobil samozavest, bavarski stroj znova silovito melje, edina težava, ki je doletela nemški FC Hollywood, so neugodnosti zaradi poškodb, ki so silno skrčile kader.

A tako ne bo dolgo. Poleg Bayerna bo v tej sezoni pod posebnim drobnogledom še Juventus. Portugalec Ronaldo je s selitvijo CR7, vsega cirkusa in dogajanja, ki se lepi na zadnjega najboljšega nogometaša na svetu, uvrstil Torino v novo dimenzijo. Juventus je pridobil ogromno, zdaj nanj gledajo kot na povsem enakopravnega člana evropske klubske smetane.

To so osrednji kandidati za naslov, v boj za najboljšega pa bi se lahko zlahka priključil še nekdo. To je v prejšnji sezoni dokazala Roma. Bi pa bilo skoraj iluzorno pričakovati, da bi novi evropski prvak postal klub, ki ne spada v tako imenovano evropsko petico. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Porto. Sloviti Jose Mourinho, zdajšnji strateg Manchester Uniteda, je pokoril Evropo leta 2004, nato pa so zmagovali le klubi iz Anglije, Španije, Italije in Nemčije. V zadnjih petih letih sta naslov evropskega prvaka osvajala le španska kluba! Le Real (štirikrat) in Barcelona (enkrat).

Viktoria vredna 36-krat manj od Barcelone

Vrednost zvezdnikov Barcelone znaša več kot 1,1 milijarde evrov! | Foto: Reuters Vrednost zvezdnikov Barcelone znaša več kot 1,1 milijarde evrov! Foto: Reuters Kako velik je preskok med najbogatejšimi udeleženci lige prvakov in tistimi, ki niso preveč vajeni dvobojev na najvišji ravni, priča primerjava vrednosti nogometašev Barcelone in češkega prvaka Viktorie iz Plzna. Katalonski ponos je vreden krepko nad 1,1 milijarde evrov, nekdanji evropski krvnik Maribora pa več kot 36-krat manj.

Čehi izstopajo po povprečni starosti. Imajo najstarejšo postavo, v tej rubriki so pri vrhu tudi moskovska Lokomotiva, Handanovićev Inter in pa Juventus, najmlajše ekipe pa imajo nizozemska velikana PSV Eindhoven in Ajax, tudi Bijolov CSKA, ki se je lotil načrtne pomladitve moštva, in večna valilnica talentov Monaco.

Danes se bo začelo zares na dveh kultnih štadionih. Ob 18.55 bosta sodnika označila začetek na Camp Nouu v Barceloni in San Siru v Milanu. V druščini Messija, Handanovića, Luisa Suareza, Ivana Perišića, Sergia Busquetsa, Harryja Kana in še koga. Zgolj na dveh tekmah.

Jan Oblak ima priložnost, da bi finale lige prvakov igral na štadionu Atletica.
 | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak ima priložnost, da bi finale lige prvakov igral na štadionu Atletica. Foto: Guliverimage/Getty Images

Potem pa sledijo novi spektakli. In novi še v sredo. In tako naprej in naprej vse do 1. junija, ko se bo o najboljšem odločalo v Madridu. Na Wandi Metropolitano, kjer navijači Atletica tako radi prepevajo ode slovenskemu zvezdniku Oblaku. Zdaj se jim ponuja nepozabna priložnost, da bi evropski naslov naskakovali na domači zelenici. To bi bila šele zgodba …

Sportal Sijajna novica za selektorja, ki prihaja iz Italije
Jan Oblak
Sportal Navijači Atletica nezadovoljni, Oblaku so prizanesli
Aleksander Čeferin
Sportal Aleksander Čeferin odgovoril: Nič ne bo s finalom lige prvakov v New Yorku
Aleksander Čeferin, Uefa
Sportal Uefa razmišlja o novosti, ki bi razveselila slovenske klube
Ne spreglejte