Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 10. 2023,
0.02

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Kvalifikacije za Euro 2024 Kvalifikacije za EP 2024 kvalifikacije za evropsko prvenstvo Euro 2024 Euro 2024 Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 18. 10. 2023, 0.02

2 meseca, 3 tedne

Selektor Slovenije po zmagi v Belfastu

Matjaž Kek: Zrušili smo tudi ta Belfast

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Slovenija : Severna Irska Matjaž Kek | Matjaž Kek je slovensko reprezentanco popeljal do šeste zmage v kvalifikacijah za EP. | Foto Reuters

Matjaž Kek je slovensko reprezentanco popeljal do šeste zmage v kvalifikacijah za EP.

Foto: Reuters

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po zmagi nad Severno Irsko (1:0) izpostavil zadovoljstvo, saj se je Slovenija prvič v zgodovini veselila zmage v Belfastu, obenem pa zadržala prvo mesto v skupini. A delo še ni končano, zdaj sledi gostovanje v Köbenhavnu, na katerem želi Kek videti svoje izbrance v pravi luči. To bo izpit resnice za nogometaše, ki so nanizali štiri zmage in poskrbeli za največjo nogometno evforijo v Sloveniji po letu 2010.

Slovenija : Severna Irska Adam Gnezda Čerin
Sportal Prekrasno, kaj uspeva Sloveniji. Kekova četa po evrogolu spisala zgodovino.
Slovenija : Severna Irska Adam Gnezda Čerin
Sportal Slovenci po zlata vredni zmagi le še korak od izpolnitve sanj, znan še en potnik na EP

Od našega poročevalca | Foto:

Slovenskim nogometašem gre v jesenskem delu kvalifikacij za Euro 2024 imenitno. Septembra in oktobra so osvojili polnih 12 točk in ohranili vodilni položaj. Prvič v zgodovini so v gosteh premagali Severno Irsko, pri kateri so se pred tem mudili že trikrat, a niso dosegli niti enega zadetka. Tokrat so ga in se na koncu na Windsor Parku, kjer jih je glasno spodbujalo tudi nekaj sto slovenskih navijačev, veselili dragocene zmage z 1:0.

Adam Gnezda Čerin je s prostega strela dosegel gol za zmago Slovenije. | Foto: Reuters Adam Gnezda Čerin je s prostega strela dosegel gol za zmago Slovenije. Foto: Reuters

"Čestitke fantom za 19. točko v kvalifikacijah, zrušili smo tudi ta Belfast, zasluženo zmagali. Bila je težka tekma, to smo pričakovali. Najpomembnejše so tri točke in pa pogled na razpredelnico. Čestitke fantom in bravo," slovenski selektor Matjaž Kek uživa ob pogledu na lestvico v skupini H, na kateri imata pred zadnjima dvema krogoma Slovenija in Danska 19 točk, najbližji zasledovalec Kazahstan, še edini, ki tudi kandidira za nastop na Euro, pa zaostaja za štiri.

"Ta tekma je prinesla več, kot si kdorkoli misli"

Veselje strelca Adama Gnezde Čerina ter pomočnikov selektorja Boštjana Cesarja in Milivoja Novakovića | Foto: Reuters Veselje strelca Adama Gnezde Čerina ter pomočnikov selektorja Boštjana Cesarja in Milivoja Novakovića Foto: Reuters "Bili smo dovolj predrzni in pametni, da smo sprovocirali Severne Irce. Zmagali smo na pragmatičen način. Ni bilo lepo gledati, tega se zavedam, a me to sploh ne zanima," mu po dvoboju v Belfastu ni mar za lepotni vtis, saj so točke po evrogolu Adama Gnezde Čerina ostale v slovenskem žepu, to pa je tudi tisto, kar je v vsej zgodbi najpomembnejše. "Hočem tekmovati, zmagovati, nabirati točke, potem pa bomo povedali, kaj je dobro in kaj slabo. Nočem ugajati, pa da mi bo na koncu žal, zakaj sem igral neodločeno ali pa zakaj nisem zmagal," je spomnil na junijsko gostovanje v Helsinkih, kjer so si njegovi varovanci priigrali kar nekaj priložnosti, a jih nato zapravljati in ostali brez točk.

"Ta tekma je morda prinesla več, kot si kdorkoli misli. Prinesla je položaj, v katerem smo želeli biti. Nihče nam ni prav nič podaril. Fantje so si to prigarali na terenu, čestitam jim. Tudi po imenih močnejše in bolj uigrane ekipe od Slovenije so imele tu velike težave, mi pa smo Severne Irce na pameten način umirili in pripeljali tekmo do konca. Je bilo pa težko," je delil navdušenje nad tem, da so njegovi izbranci začeli zmagovati tudi na tekmah, na katerih niso pokazali vsega, kar znajo, a so po drugi strani tudi zaradi taktičnih odločitev strokovnega vodstva znali zaigrati dovolj pametno in pragmatično, da so še drugič v tem ciklusu prekrižali načrte Severnim Ircem. In celo poskrbeli za zgodovinsko zmago, prvo na tleh Velike Britanije, ki je prišla v najbolj želenem trenutku.

"Hočem, da uživajo tudi v taki tekmi. Ko se zavedajo, da ni bilo vse idealno, a razmišljajo o tem in se pogovarjajo. Potem vem, da imamo okrog sebe prave fante," se mu iz dneva v dan bolj potrjuje misel, da so njegovi varovanci iz pravega testa, ravno takšnega, ki ponuja velike dosežke.

Benjamin Šeško je zatresel mrežo Severne Irske v 31. minuti, a je bil njegov zadetek zaradi nedovoljenega položaja Andraža Šporarja ob podaji Jana Mlakarja razveljavljen. | Foto: Reuters Benjamin Šeško je zatresel mrežo Severne Irske v 31. minuti, a je bil njegov zadetek zaradi nedovoljenega položaja Andraža Šporarja ob podaji Jana Mlakarja razveljavljen. Foto: Reuters

Kek je poudaril pomen hitro doseženega zadetka, saj so pred tekmo izvedeli, da je Kazahstan v gosteh premagal Finsko in se na lestvici nevarno približal Sloveniji. To je bil podatek, ki je na slovenske reprezentante deloval vse prej kot spodbudno. "Ko smo to izvedeli, smo začeli računati. Tako izgubiš fokus, zato je bilo pomembno, da smo na začetku dosegli ta zadetek. To je znak začetka dozorevanja. Pa da ne bo kdo mislil, da smo dozoreli. To bomo, upam, po novembrskem ciklusu," pričakuje še zadnji dve tekmi, na katerih se bo odločalo o potnikih na Euro 2024.

Ve, da so okrog te skupine še fantje, ki so v sebi jezni

Da so njegovi varovanci na pravi poti, mu sporoča tudi tekmovalnost, ki vlada v ekipi: "V popolnosti smo dosegli namen te oktobrske akcije. Dobili smo tudi eno skupino fantov," je našel idealno, najbolj posrečeno enajsterico, ki jo sestavljajo Oblak, Janža, Blažič, Bijol, Karničnik, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar, Stojanović, Šeško in Šporar. Z njo zmaguje kot po tekočem traku.

Slovenija je v Belfastu nastopila z enajsterico, s katero je v soboto v Stožicah premagala Finsko.  | Foto: Reuters Slovenija je v Belfastu nastopila z enajsterico, s katero je v soboto v Stožicah premagala Finsko. Foto: Reuters

"Vem, da so okrog te skupine še fantje, ki čakajo na svoje minute in so v sebi jezni. To mi je v redu. To je ta tekmovalnost, želja po dokazovanju, da hočeš biti zraven tudi kot udeleženec, ne le kot figura," je izpostavil še eno svetlo plat generacije, na katero računa v tem kvalifikacijskem ciklusu in s katero drvi proti imenitnemu uspehu.

Zdaj prihaja nov izziv, tekma v Köbenhavnu. "Danska je velika ekipa, favorit te skupine. Na tej tekmi želim, da se Slovenija pokaže v pravi luči," sporoča Kek. "Prihaja tekma, na kateri nismo favoriti. Po tej tekmo pa bomo videli in razmišljali dalje." Če bi Slovenija zmagala na Danskem, bi si 17. novembra že zagotovila vozovnico za Euro 2024. To bi bil šele uspeh.

Preberite še:

Jan Oblak
Sportal Oblakova čarobna mojstrovina, ki v Evropi odmeva še danes
Belfast Windsor Park
Sportal Belfast. Prekletstvo, kakršnega Slovenija ne pozna.
Lionel Messi Argentina
Sportal Messi postavil nov mejnik, prvi poraz in dodaten udarec za Brazilce

 

Ne spreglejte