Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 10. 2023,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Belfast Windsor Park Severna Irska slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za EP 2024 Kvalifikacije za Euro 2024

Torek, 17. 10. 2023, 14.00

2 meseca, 3 tedne

Gostovanja na Windsor Parku

Belfast. Prekletstvo, kakršnega Slovenija ne pozna.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Belfast Windsor Park | Belfast, največje mesto na Severnem Irskem, je že trikrat gostilo slovensko reprezentanco. Ta ni dosegla niti enega zadetka. | Foto Guliverimage

Belfast, največje mesto na Severnem Irskem, je že trikrat gostilo slovensko reprezentanco. Ta ni dosegla niti enega zadetka.

Foto: Guliverimage

Slovenska nogometna reprezentanca je v obdobju državne samostojnosti gostovala v številnih mestih po vsem svetu. A le v enem se je mudila vsaj trikrat, pri čemer pa ni niti enkrat dosegla zadetka. To se ji je pripetilo v Belfastu, ravno v kraju, kjer bo pod vodstvom Matjaža Keka lovila nove točke in poskušala prekiniti še enega od manj slavnih nizov.

Od našega poročevalca | Foto:

Slovenija : Severna Irska Adam Gnezda Čerin
Sportal Slovenci po zlata vredni zmagi le še korak od izpolnitve sanj, znan še en potnik na EP

Kekovim varovancem gre v kvalifikacijah za Euro 2024 odlično. Vztrajajo pri vrhu, vse bližje so preboju na tako želeno veliko tekmovanje. Danes si lahko možnosti za podvig, po katerem bi po dolgem času v Sloveniji napočil čas za množično nogometno evforijo - ta bi prišla še posebej do izraza na poznejšem lovu navijačev na vstopnice za spektakel v Nemčiji -, še izboljšajo. Zlasti z zmago. Za zmago, ta bi bila že šesta v tem kvalifikacijskem ciklusu, pa potrebuješ zadetke. Slovenija jih v zadnjem obdobju dosega ogromno, v tem blestita zlasti Benjamin Šeško in Andraž Šporar, a ju danes čaka tradicionalno neugodno prizorišče, na katerem Slovenija na treh tekmah ni dosegla še niti enega gola.

Andraž Šporar je prejšnji mesec v Ljubljani mrežo Severne Irske zatresel kar dvakrat. | Foto: www.alesfevzer.com Andraž Šporar je prejšnji mesec v Ljubljani mrežo Severne Irske zatresel kar dvakrat. Foto: www.alesfevzer.com

Trikrat je že gostovala na Windsor Parku, a vselej na vrata gostiteljev streljala s slepimi naboji. Ko jo je vodil še Matjaž Kek, je v kvalifikacijah za SP 2010 izgubila z 0:1, dve leti pozneje pa se v kvalifikacijah za Euro 2012 razšla s Severnimi Irci brez zadetkov. Niz brez doseženega zadetka Slovenije se je nadaljeval leta 2016, ko so se v Belfast podali pod vodstvom Srečka Katanca, a izgubili prijateljsko tekmo z 0:1. Takrat je imela Slovenija ogromno priložnosti, najlepšo, to je bil strel z bele točke, pa je zapravil Milivoje Novaković, zdajšnji pomočnik selektorja Matjaža Keka. Kot da bi bila mreža slovenskega tekmeca na Windsor Parku vselej začarana.

Bodo danes navijači Severne Irske prvič v zgodovini na domači tekmi s Slovenijo objokovali poraz? | Foto: Guliverimage Bodo danes navijači Severne Irske prvič v zgodovini na domači tekmi s Slovenijo objokovali poraz? Foto: Guliverimage

V zgodovini slovenskega nogometa tako ni kraja, v katerem bi članska reprezentanca odigrala vsaj tri tekme in vselej ostala brez doseženega zadetka. Kot že nekajkrat v zadnjem obdobju pa bi lahko selektor Kek postavil nov mejnik slovenskega nogometa. Pred tremi dnevi je popeljal izbrance do prve zmage nad Finsko, na četrtem medsebojnem obračunu Slovenije in velikih uharic, danes pa lahko odpravi še prekletstvo Belfasta. Veliko sreče, slovenski junaki! Dvoboj se bo začel ob 20.45, glavni sodnik bo Romun Istvan Kovacs.  

Peter Lovšin Belfast
Sportal Legendarni Slovenec, s katerim smo se pogovarjali nad oblaki

Kekovi izbranci so v soboto prvič v zgodovini premagali Finsko, danes pa bi lahko prvič zatresli še mrežo Severne Irske v gosteh. To bi bila tudi prva zmaga Slovenije na Otoku. Do zdaj so gostovali pri Angliji, Škotski, Walesu in Severni Irski devetkrat, trikrat remizirali z 0:0 (proti Severni Irski, Škotski in Walesu), šestkrat pa izgubili. Skupna razlika v zadetkih znaša 2:9. Oba zadetka so dosegli na Wembleyju proti Angliji (1:2 in 1:3). Tradicija gostovanj Slovenije na Otoku tako priča o tem, da se mreže gostitelja tresejo zelo redko.

Windsor Park bo danes proti Sloveniji poln do zadnjega kotička, na stadionu bo tudi okrog 200 Slovencev. | Foto: Guliverimage Windsor Park bo danes proti Sloveniji poln do zadnjega kotička, na stadionu bo tudi okrog 200 Slovencev. Foto: Guliverimage

Nogometni stadion Windsor Park v Belfastu sprejme 18.500 obiskovalcev. Zgrajen je bil leta 1903, v davnih časih se je lahko na njem stiskalo tudi po 60 tisoč gledalcev, v letih 1996 in 2015 pa so ga posodobili. Že dolgo je dom izbrane vrste Severne Irske, leta 2021 pa je bil deležen ogromne časti, saj je gostil evropski superpokalni dvoboj, na katerem je Chelsea po 11-metrovkah premagal Villarreal (6:5). Odločitev o tem, da bo dvoboj za evropsko lovoriko odigran prav na Severnem Irskem, je bila sprejeta ravno v Ljubljani. Zgodilo se je 24. septembra 2019, ko je v Sloveniji sestankoval izvršni odbor Uefe na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek se sprašuje: Ne vem, zakaj evforija?

Največje mesto na Severnem Irskem Belfast bo leta 2028 eno izmed desetih prizorišč Eura. To pa ne bo Windsor Park, saj nima zahtevane kapacitete 30 tisoč sedežev, ampak nov objekt Casement Park. Na njem so do leta 2013 igrali galski športi, nato pa športniki nanj niso več stopili. Zdaj ga nameravajo obnoviti in spremeniti v moderen nogometni objekt s kapaciteto 34.500 mest. To bo Severne Irce stalo okrog 120 milijonov evrov.

Kekovo četo prihodnji mesec čaka še gostovanje na Danskem na stadionu Parken, na katerega slovenska reprezentanca nima lepih spominov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kekovo četo prihodnji mesec čaka še gostovanje na Danskem na stadionu Parken, na katerega slovenska reprezentanca nima lepih spominov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na svetu je kar nekaj objektov, na katerih je Slovenija gostovala dvakrat in ostala brez doseženega zadetka. Med njimi po skromnih rezultatih najbolj izstopa stadion Parken v Köbenhavnu (0:3 in 0:4), na katerem se bo Kekova četa predstavila prihodnji mesec. Slovenija je ostala brez zadetka tudi na obeh tekmah na stadionu Wörthersee v Celovcu (0:3 in 0:1), nikoli pa ni zatresla mreže gostiteljev tudi na Hampden Parku v Glasgowu (0:0 in 0:1). Dvakrat je ostala z ničlo v napadu tudi v Dohi v Katarju (0:1 in 0:0), kjer pa se je v letih 2015 in 2022 predstavila na različnih stadionih.

Medsebojne tekme med Slovenijo in Severno Irsko:

Kvalifikacije za EP 2024, 7. september 2023 (Ljubljana):
Slovenija : Severna Irska 4:2 (0:0)
Šporar 3., 56., Evans 17./ag., Šeško 42.; Price 7., Evans 54.

Prijateljska tekma, 28. marec 2016 (Belfast):
Severna Irska : Slovenija 1:0 (1:0)
Washington 41.

Kvalifikacije za EP 2012, 29. marec 2011 (Belfast):
Severna Irska : Slovenija 0:0

Kvalifikacije za EP 2012, 3. september 2010 (Maribor):
Slovenija : Severna Irska 0:1 (0:0)
Corry 70.

Kvalifikacije za SP 2010, 1. april 2009 (Belfast):
Severna Irska : Slovenija 1:0 (0:0)
Feeney 73.

Kvalifikacije za SP 2010, 11. oktober 2008 (Maribor):
Slovenija : Severna Irska 2:0 (0:0)
Novaković 83., Ljubijankić 84.

Jan Mlakar
Sportal Tiha mravljica Matjaža Keka
George Best
Sportal "Večino denarja sem porabil za ženske in alkohol. Preostalo sem zapravil."
 
Ne spreglejte