Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 9. 2017,
17.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Sevilla

Torek, 26. 9. 2017, 17.45

6 let, 7 mesecev

Sevilla in Maribor leta 2014 in danes

Maribor je pred tremi leti že prestrašil Andaluzijce

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Ivan rakitić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Mariborčani bodo danes zvečer na prvi gostujoči tekmi v ligi prvakov letos igrali tam, kjer so pred štirimi leti že bili. Na štadionu Ramona Sancheza Pizjuana v Sevilli. Kako je bilo takrat in kaj se je medtem v obeh klubih spremenilo?

Nogometaše Maribora v 2. krogu skupine E lige prvakov danes ob 20.45 čaka tekma v Sevilli. Vloga glavnega sodnika na tej tekmi je pripadla Belorusu Alekseju Kulbakovu.

Sevilla se je namučila z Mariborom. | Foto: Reuters Sevilla se je namučila z Mariborom. Foto: Reuters V sezoni 2013/14 so si Mariborčani kot prvi slovenski klub zagotovili nastopanje v drugem, izločilnem delu kateregakoli izmed evropskih pokalov. Zgodilo se je v ligi Europa, v šestnajstino finala jih je popeljal Ante Šimundža.

Takrat so naleteli na visoko oviro, Sevillo, a se Andaluzijcem odlično upirali. Na prvi tekmi so v Ljudskem vrtu celo vodili z 1:0, a se morali nato sprijazniti z remijem z 2:2. Na štadionu, na katerem bodo gostovali danes, so izgubili z 1:2 in za en samcat gol izpadli.

Velik podvig. Sploh glede na to, da je Sevilla potem po vrsti premagala še mestnega tekmeca Betis, Porto, Valencio in v finalu Benfico, takratni klub Jana Oblaka, ter osvojila lovoriko. Prvo v nizu treh od skupno petih, ki jih je osvojila v ligi Europa.

Kako se bo končal dvoboj lige prvakov med Sevillo in Mariborom?

  • Z zmago Seville.
    37,64 %
    166 glasov
  • Z remijem.
    28,57 %
    126 glasov
  • Z veliko senzacijo, zmago Maribora.
    33,79 %
    149 glasov
Oddanih 441 glasov

Sevilla je imela takrat sijajno ekipo, v kateri je prednjačil predvsem kapetan Ivan Rakitić, ki se je prav po tej sezoni bogato prodal v Barcelono. Omeniti velja tudi strelca na obeh tekmah, Francoza Kevina Gameira ter veterana Joseja Antonia Reyesa, nekdanjega zvezdnika londonskega Arsenala in madridskega Reala. Pa potem še kolumbijskega golgeterja Carlosa Bacco, občasnega nemškega reprezentanta, sicer člana Chelseaja Marka Marina in še koga.


Pred tekmo v Sevilli:


V Sevilli so ostali le še trije

Ekipa Seville, ki jo je s klopi vodil Španec Unai Emery, je bila po imenih zagotovo močnejša od te, s katero se bo Maribor pomeril danes zvečer. Od nje je zdaj ostalo bolj malo. Na seznamu nogometašev, na katere lahko računa trener Eduardo Berizzo, so le trije, ki so bili člani Seville že februarja leta 2014, ko so se Andaluzijci merili z Mariborom. Argentinski branilec Nicolas Pareja, portugalski branilec Daniel Carrico in vratar Sergio Rico, ki je bil takrat star komaj 19 let in še čakal na priložnost, medtem ko je zdaj številka ena Andaluzijcev in spada med obetavnejše evropske vratarje.

Dare Vršič je na obeh tekmah zatresel mrežo Seville. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dare Vršič je na obeh tekmah zatresel mrežo Seville. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Mariboru še nekaj tistih iz leta 2014

Pa Maribor? Od nogometašev, ki so bili njegovi člani takrat, jih je ostalo kar nekaj. V klubu so še kapetan Marcos Tavares, branilci Martin Milec, Mitja Viler, Aleksander Rajčević in Marko Šuler, ki je trenutno sicer poškodovan, Dare Vršič, Damjan Bohar, Aleš Mertelj, ki tokrat ne kandidira za nastope v ligi prvakov, Dino Hotić, Luka Zahović in vratar Aljaž Cotman, ki na tekmah proti Sevilli sicer niso dobili priložnosti za igro, pa tudi Ranko Moravac, ki ni igral niti takrat in ne bo niti tokrat, saj ga ni na seznamu Maribora za nastopanje v elitni evropski ligi.

Maribor : Sevilla 2:2 (1:0)

Liga Europa, 1/16 finala, prva tekma. Štadion Ljudski vrt, gledalcev 12.500, sodniki: Vad, Albert in Szpisjak (vsi Madžarska).

Strelci: 1:0 Tavares 33., 1:1 Gameiro 47., 1:2 Fazio 72., 2:2 Vršič 81.

NK Maribor: Handanović, Rajčević, Viler, Arghus, Filipovič, Milec, Mezga (od 75. Vršič), Dervišević (od 87. Cvijanović), Bohar, Tavares, Mendy (od 86. Fajić).
Sevilla: Varas, Fazio, Fernando Navarro, Figueiras, Daniel Carrico, Pareja (od 59. Iborra), Cristoforo (od 84. Trochowski), Rakitić, Vitolo, Čerjišev (od 40. Marin), Gameiro.

Rumeni kartoni: Bohar, Cvijanović; Pareja, Fazio, Daniel Carrico.

Sevilla : Maribor 2:1 (1:0)

Liga Europa, 1/16 finala, druga tekma. Štadion Sanchez Pizjuan, gledalcev: 22.000, sodniki: Banti (Italija), Pozzi (Švica) in Di Fiore (Italija).

Strelci: 1:0 Reyes 42., 2:0 Gameiro 59., 2:1 Vršič (92.

Sevilla: Varas, Fazio, Figueiras, Daniel Carrico, Moreno, Pareja (od 46. Iborra), Rakitić, Trochowski, Vitolo, Gameiro (od 81. Bacca), Reyes (od 73. Marin).
Maribor: Handanović, Rajčević, Viler, Arghus, Filipovič, Milec, Mezga (od 53. Cvijanović), Derviševič, Bohar, Mertelj (od 60. Vršič), Mendy (od 68. Fajić).

Rumeni kartoni: Mezga, Cvijanović, Filipović.

Ne spreglejte