Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
26. 9. 2017,
10.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

2

Natisni članek

Sevilla NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov

Torek, 26. 9. 2017, 10.25

1 leto

Primerjava Maribora in Seville #infografika

Najdražji zvezdnik Seville vreden za 20 Zahovićev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

2

Sevilla | Foto Reuters

Foto: Reuters

S kakšnim klubom bo imel danes opravka NK Maribor, v grobem pokaže že primerjava številk. Sevilla ima več kot trikrat večji štadion, skoraj 20-krat vrednejšo ekipo in kopico zvezdnikov, o katerih lahko slovenski prvoligaški klubi s svojimi proračuni zgolj sanjajo. Pred vijolicami je eno od najbolj zahtevnih gostovanj v zgodovini. Bi lahko ponovili uspeh slovenskih košarkarjev, ki so v polfinalu EuroBasket prisolili krepko zaušnico španskim asom?

Sevilla ima bolj izkušene igralce. Njeni nogometaši so vajeni igranja zahtevnih tekem. Rekorder Jesus Navas jih je v Evropi odigral že skoraj sto in sodeloval pri največjih mednarodnih uspehih. Sevilla je petkrat osvojila drugorazredno tekmovanje v Evropi.

Včasih je bil to pokal Uefa, nato se je preimenoval v evropsko ligo, ki je navijačem Sevilli prinesla ogromno lepih trenutkov. Leta 2014 je v finalu premagala tudi Oblakovo Benfico.

Sevilla Maribor Infografika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Andaluzijci so v španskem prvenstvu trenutno na tretjem mestu. Tudi pred madridskim Realom. V ekipi Seville je več kot polovica tujih nogometašev, na katerih sloni osrednja moč kluba. V Mariboru je tujec le vsak šesti nogometaš.

Francoz vreden okroglih 30 milijonov evrov

Steven N'Zonzi je najdražji nogometaš Seville. | Foto: Reuters Steven N'Zonzi je najdražji nogometaš Seville. Foto: Reuters Sevilla je izrazit favorit na stavnicah. Vsak vloženi evro za zmago Maribora bi ob morebitni senzaciji vijolic prinesel več kot 20-kratni dobiček, če pa bi napovedali zmago Seville, bi postali bogatejši le za drobiž.

Pa igralski kader? Francoski zvezni igralec Steven N'Zonzi, ki je v soboto odigral stoto tekmo v dresu Seville, je njen najbolj cenjen igralec.

Na mednarodnem trgu je vreden 30 milijonov evrov. Zelo blizu sta tudi španski vratar Sergio Rico, ki je v tej sezoni ostal nepremagan v španskem prvenstvu kar 460 minut, in pa Kolumbijec Luiz Muriel. Vredna sta 20 milijonov evrov.

Za primerjavo; v mariborskih vrstah se lahko z najvišjo vrednostjo pohvali napadalec Luka Zahović, ki pa se komaj vrača po poškodbi ključnice in danes najverjetneje ne bo kandidiral za nastop. Vreden je več kot 20-krat manj od N'Zonzija.

Poletni ples seviljskih milijonov

Kako veliki so cilji Seville v tej sezoni, v kateri nastopa med evropsko elito, hkrati pa želi osvojiti eno izmed štirih najboljših mest v španskem prvenstvu, kar je na Pirenejskem polotoku v druščini Reala, Barcelona in Atletica zelo težko, pričajo zapravljeni milijoni v poletnem prestopnem roku. Sevilla je plačala skoraj 60 milijonov evrov!

Maribor se je nazadnje s Sevillo pomeril leta 2014 (2:2 in 1:2). Takrat je barve andaluzijskega kluba branil zdajšnji as Barcelone Ivan Rakitić. | Foto: Sportida Maribor se je nazadnje s Sevillo pomeril leta 2014 (2:2 in 1:2). Takrat je barve andaluzijskega kluba branil zdajšnji as Barcelone Ivan Rakitić. Foto: Sportida

Bi to zvečer lahko pokazalo? Srečanje med Sevillo in 14-kratnim slovenskim prvakom se bo začelo ob 20.45.

Ne spreglejte