Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
28. 9. 2016,
11.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Arsene Wenger liga prvakov liga prvakov Granit Xhaka Taulant Xhaka Arsenal Basel Andraž Šporar

Sreda, 28. 9. 2016, 11.09

6 let, 7 mesecev

Največja tekma v karieri Andraža Šporarja

Ljubljančan, Švicar in Albanec pišejo zgodovino v Londonu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Andraž Šporar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Današnji dvoboj med Arsenalom in Baslom bi lahko postregel s krstnim nastopom Andraža Šporarja v ligi prvakov, zaznamoval pa ga bo tudi bratski dvoboj Granita in Taulanta Xhake, ki sta bila v središču zanimanja že na dvoboju letošnjega evropskega prvenstva v Franciji. 

Slovenski napadalec Andraž Šporar je bil v prejšnji sezoni tako učinkovit, da je (p)ostal najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, čeprav je odigral le jesenski del. V dresu Olimpije je dosegel 17 zadetkov, njegova strelska forma pa je bila tako vroča, da je Basel pozimi zanj odštel 2,8 milijonov evrov (brez dodatkov), kar je rekordna vsota za slovenskega nogometaša, ki je zapustil 1. SNL.

Terapije namesto zadetkov

V prejšnji sezoni je za Basel odigral le 20 minut. | Foto: V prejšnji sezoni je za Basel odigral le 20 minut. Šporar se je v Švico odpravil z visokimi cilji, a mu je načrte prekrižalo zdravje. Sredi februarja, ko je v prvenstvu odigral le 20 minut, se mu je pretrgala tetiva v desnem stopalu, tako da je bila operacija neizbežna.

Sezona 2015/16 se je zanj končala veliko hitreje, kot bi si želel. Navijači Basla so se počutili opeharjeni, saj dragi napadalec na igrišču ni dal tistega, kar so od njega pričakovali.

Lotil se je večmesečnih terapij, ki so mu pomagale do postopnega okrevanja, vmes pa polnil naslovnice z manj nogometnimi temami. Nekatere so se dotikale njegovih srčnih izbrank, veliko prahu pa je dvignil tudi s skandiranjem navijaške pesmi navijačev Olimpije pred večnim derbijem z Mariborom, ki je očrnilo njegovo podobo na Štajerskem.

Prvič v ligi prvakov na Emiratesu?

Veliko prahu je dvignil z javnim nastopom pred derbijem med Olimpijo in Mariborom. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Veliko prahu je dvignil z javnim nastopom pred derbijem med Olimpijo in Mariborom. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V sezono 2016/17 je vstopil zdrav. Trkal je na vrata začetne enajsterice, a naletel na težavo, saj sta v napadu blestela Avstrijec Marc Janko in Afričan Seydou Doumbia. V začetku ni igral veliko, ko pa si je slovenski severni sosed poškodoval stegensko mišico, je dočakal svojih pet minut. V pokalu in prvenstvu je končno zaigral v začetni enajsterici ter švicarskemu prvaku do dveh gostujočih zmag pomagal z dvema podajama.

Trener Urs Fischer je bil zadovoljen z njegovo predstavo, tako da obstaja velika možnost, da bi danes dočakal tudi krstni nastop v ligi prvakov. Ko se je Šporar iz Ljubljane preselil v Basel, je večkrat poudaril, da doživlja švicarskega velikana kot zelo primerno okolje za napredek, saj računa tudi na nastope v največjem evropskem tekmovanju.

Če bi danes uresničil sanje, bi zaigral na enem najlepših štadionov na Otoku, na londonskem Emiratesu, kjer je doma Arsenal. Je motiviran in zadovoljen, da več ne čuti bolečin v desni nogi. Če bo 22-letni Ljubljančan dobil priložnost, bo pod posebnim drobnogledom privržencev Basla, saj bo to največja tekma, na kateri bi dočakal priložnost v modro-rdečem dresu.

Začetni enajsterici (po podatkih uradne strani Uefe):

Arsenal: Ospina; Bellerín, Koscielny, Mustafi, Monreal; Xhaka, Cazorla; Walcott, Özil, Iwobi; Alexis Sánchez.

Basel: Vaclík; Lang, Suchý, Balanta, Traoré; Xhaka, Zuffi; Bjarnason, Delgado, Steffen; Šporar.

Švicarsko-albanska brata spet v središču pozornosti

Taulant in Granit Xhaka sta se pomerila že na Euru v Franciji. Švica je premagala Albanijo, tako da se je zmage veselil mlajši brat, član Arsenala. | Foto: Reuters Taulant in Granit Xhaka sta se pomerila že na Euru v Franciji. Švica je premagala Albanijo, tako da se je zmage veselil mlajši brat, član Arsenala. Foto: Reuters Arsenal v današnje srečanje vstopa kot favorit, za dodatno zanimivost pa bosta poskrbela še nekdanja člana Basla, ki nosita dres topničarjev. To sta Egipčan Mohamed Elneny in Švicar Granit Xhaka, ki se bo še drugič letos pomeril s starejšim bratom Taulantom, prvokategornikom Basla in reprezentantom Albanije.

Oče Ragip in mama Elmaze, ki živita v Baslu že 25 let, bosta ponovno spremljala dvoboj, na katerem se bosta njuna sinova udarila drug proti drugemu. Prvič sta ju v nasprotnih ekipah spremljala na Euru v Franciji na tekmi med Švico in Albanijo, v kateri se je zmage veselil Granit.

''Igral bom proti Arsenalu. O tem sem sanjal kot otrok,'' Taulant komaj čaka na začetek srečanja.

Mati bratov Xhaka, Elmaze, je na srečanju med Švico in Albanijo oblekla majico, na kateri sta bili združeni obe državi. | Foto: Reuters Mati bratov Xhaka, Elmaze, je na srečanju med Švico in Albanijo oblekla majico, na kateri sta bili združeni obe državi. Foto: Reuters

''Drug drugemu ne bova izdala podrobnosti o igri najinih klubov. Sva vendarle profesionalca. Po tekmi bova imela čas za pogovor,'' je povedal Šporarjev soigralec za švicarski časnik Blick in izpovedal željo, da bi nekega dne zaigrala skupaj. Njegov mlajši brat Granit je poleti prestopil k Arsenalu iz Borussie Mönchengladbach, londonski klub pa je zanj odštel 35 milijonov evrov.

Wenger želi na vrh

Arsenal je v soboto premagal Chelsea s 3:0. Čilenec Alexis Sanchez, ki je v odlični strelski formi,  pa je v 100. nastopu za topničarje zadel v polno. Londončane je v slabo voljo spravila le poškodba Francoza Francisa Coquelina, ki bo počival vsaj tri tedne. | Foto: Reuters Arsenal je v soboto premagal Chelsea s 3:0. Čilenec Alexis Sanchez, ki je v odlični strelski formi, pa je v 100. nastopu za topničarje zadel v polno. Londončane je v slabo voljo spravila le poškodba Francoza Francisa Coquelina, ki bo počival vsaj tri tedne. Foto: Reuters Za Arsenal bi vse drugo kot domača zmaga pomenilo razočaranje. ''V skupini želimo osvojiti prvo mesto, ki bi nam pomagalo, da se prebijemo daleč,'' se dolgoletni trener Arsenala Arsene Wenger zaveda, da bi mu drugo mesto v skupini dodelilo zahtevnega tekmeca v osmini finala, kjer je v zadnjih sezonah znal potegniti krajšo. V skupini igra tudi francoski prvak PSG.

Topničarje čaka obračun s švicarskim prvakom, ki je v zadnjih letih nočna mora za angleške velikane. Premagal je Manchester United, Tottenham, Chelsea in Liverpool, zdaj pa lahko otoški zbirki doda še slavni londonski klub. ''Angleški klubi igrajo odprto, trše, kar nam ustreza. Lahko priredimo novo presenečenje,'' razmišlja Taulant, ki bi lahko na današnji tekmi v začetni enajsterici sodeloval tudi z mladim slovenskim napadalcem.

Basel je v tej sezoni še nepremagan. Odigral je 12 tekem, jih dobil 11, na eni pa se je s tekmecem razšel brez zmagovalca. Remiziral je v prvem krogu lige prvakov z bolgarskim prvakom Ludogorcem, ki je na St. Jakob Parku namučil Švicarje z obrambnim slogom.

Ljubljančan (levo) lahko postane 38. slovenski nogometaš, ki bi nastopil na tekmi lige prvakov.  | Foto: Sportida Ljubljančan (levo) lahko postane 38. slovenski nogometaš, ki bi nastopil na tekmi lige prvakov. Foto: Sportida

Nekdanji as Olimpije ni kandidiral za dvoboj, danes pa bi, tudi po zaslugi poškodbe stegenske mišice Janka, lahko zaigral celo od prve minute. S tem bi postal 38. slovenski nogometaš, ki je zaigral v najmočnejšem nogometnem klubskem tekmovanju.

 

Ne spreglejte