Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
18. 1. 2024,
12.40

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

nogometna tržnica Real Madrid PSG Kylian Mbappe Kylian Mbappe zimski prestopni rok

Četrtek, 18. 1. 2024, 12.40

3 mesece, 1 teden

Kylian Mbappe

Bombastična ponudba, kot je Evropa še ni videla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Cleveland Brooklyn Pariz NBA Mbappe | Kylian Mbappe nastopa pri PSG skupaj z mlajšim bratom Ethanom, s katerim sta si nedavno ogledala košarkarski dvoboj lige NBA med Clevelandom in Brooklynom v Parizu. | Foto Reuters

Kylian Mbappe nastopa pri PSG skupaj z mlajšim bratom Ethanom, s katerim sta si nedavno ogledala košarkarski dvoboj lige NBA med Clevelandom in Brooklynom v Parizu.

Foto: Reuters

V zadnjih letih ga ni prestopnega roka, v katerem ne bi odmevala saga o prihodnosti Kyliana Mbappeja. Francoskemu nogometnemu superzvezdniku bo po koncu sezone potekla pogodba s PSG, tako da se že lahko dogovarja s snubci, ki bi ga želeli poleti pripeljati v svoje vrste. Že dalj časa ga povezujejo z madridskim Realom, po tem, kar omenja francoski novinar Daniel Riolo, pa bi lahko Mbappe ostal v Parizu. Razlog je neverjetno izdatna ponudba, ki presega vse, s katerimi so do zdaj imeli opravka nogometaši v Evropi.

Jose Mourinho
Sportal To bi bila senzacija in pol

Parižani bi šli lahko najboljšemu francoskemu nogometašu znova na roko. Kylian Mbappe ima pri PSG ogromno privilegijev. Ima tudi pravico, da se meša v športno politiko kluba. Navijači bi ga radi še naprej občudovali v napadu bogatega francoskega kluba, ki ga poganja katarski kapital, a z njegove strani še niso prejeli zagotovila, da bo resnično tako. Črno na belem je, da se njegova pogodba s PSG izteče po koncu sezone 2023/24.

Messi in Neymar sta že odšla

PSG ni osvojil lige prvakov z atomskim napadom, ki so ga sestavljali Mbappe, Messi in Neymar. | Foto: Reuters PSG ni osvojil lige prvakov z atomskim napadom, ki so ga sestavljali Mbappe, Messi in Neymar. Foto: Reuters Zato se lahko že med zimskim prestopnim rokom pogaja o tem, kje bi nadaljeval kariero. Še lani se je zdelo, da bo izbral madridski Real, ki ga je dolgo časa odkrito vabil na Santiago Bernabeu in ga doživljal kot osrednjega junaka zvezdniške pomladitve kraljevega kluba. Mbappe se je obotavljal, vodstvo PSG na čelu s predsednikom Nasserjem El Khelaifijem ga je za zdaj prepričalo, da je ostal na Parku princev tudi to sezono. Prvi mož pariškega kluba ne skriva želje, da bi z Mbappejem podaljšal sodelovanje.

"Zame je najboljši igralec na svetu. Zanj je najboljši klub PSG. Predstavlja osrednjo točko našega projekta. Z njim sem v dobrih odnosih. Ne le kot nogometašem, ampak tudi osebo," je nedavno povedal premožni Katarec, ki s Parižani željno naskakuje največjo klubsko nagrado, ligo prvakov, a v Evropi kljub zelo kakovostnim zasedbam, v nekem trenutku sta napad PSG poleg Mbappeja sestavljala še zadnji dobitnik zlate žoge in priznanja Fife za igralca leta Lionel Messi ter brazilski velemojster Neymar, vedno ostala brez lovorike.

Kylian Mbappe je za PSG zbral 285 nastopov. Njegova statistika je izjemna, prispeval je 238 zadetkov in 102 asistenci. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je za PSG zbral 285 nastopov. Njegova statistika je izjemna, prispeval je 238 zadetkov in 102 asistenci. Foto: Reuters

Če bi Park princev zapustil še Mbappe, bi PSG izgubil ogromno. Ne le najboljšega nogometaša in strelca, ampak tudi nosilca projekta, s katerim želi zadržati pariški klub med evropsko klubsko smetano. Želja je ogromna, glede na bogato klubsko blagajno, s katero so si v preteklosti privoščili številne rekordno drage nakupe, pa bodo skušali ponuditi kar največ, da bi 25-letni Francoz ostal doma.

"To, kar PSG ponuja Mbappeju, je neverjetno"

Kylian Mbappe je že dalj časa tarča madridskega Reala. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je že dalj časa tarča madridskega Reala. Foto: Reuters O tem, kako globoko so pripravljeni seči v žep, špekulira francoski novinar Daniel Riolo. To je izrekel v podkastu After Foot na RMC Sport, njegove besede o tem, kako izdatno ponudbo pripravlja PSG za najboljšega igralca, pa še kako odmevajo v nogometnem svetu. Če bi se to uresničilo, bi se namreč pisala zgodovina, saj Evropa s tako bajnimi letnimi zaslužki, kakor bi jih lahko v prihodnji sezoni prejemal Mbappe, še ni imela opravka.

"Ima ponudbo kot iz starega Rima, stare Grčije ali piramid v Egiptu," je bil metaforičen francoski novinar in razkril: "Ta ponudba predstavlja nekaj, česar nismo v Evropi še nikoli videli. Presega sto milijonov evrov na sezono. To pa je nekaj, česar ne more zagotoviti noben drug klub. To, kar PSG ponuja Mbappeju, je neverjetno," je očaran nad številkami, po katerih bi Mbappe na teden zaslužil skoraj dva milijona evrov! Vsak teden v letu!

Riolo je potegnil tudi vzporednico z madridskim Realom, ki bi lahko, tako se ocenjuje, Mbappeju ponudil plačo "zgolj" v višini dobrih 30 milijonov evrov, Francoz pa tam za razliko od PSG niti ne bi bil "kralj" kluba. Sploh po sanjskih predstavah, ki jih v belem dresu niza mladi Anglež Jude Bellingham.

Mladi zvezdnik Reala Jude Bellingham ima po oceni Transfermarkta novo tržno vrednost v višini 180 milijonov evrov. Toliko kot najdražja nogometaša na svetu Kylian Mbappe in Erling Haaland. | Foto: Reuters Mladi zvezdnik Reala Jude Bellingham ima po oceni Transfermarkta novo tržno vrednost v višini 180 milijonov evrov. Toliko kot najdražja nogometaša na svetu Kylian Mbappe in Erling Haaland. Foto: Reuters

"V bistvu bi Mbappeja s tem streznili," dodaja francoski novinar ob razmišljanju, kaj bi se zgodilo, če bi se po koncu sezone iz Pariza preselil v Španijo. Končno odločitev bo seveda imel igralec. Za Kyliana, ki bo letos z galskimi petelini na Euru napadal svoj prvi evropski naslov, naj bi se poleg Reala zanimal tudi Liverpool. Obstajalo je tudi ogromno zanimanje savdskih klubov, a jim je dal Mbappe jasno vedeti, da ga igranje v tem delu sveta ne zanima in želi ostati del evropske elite.

V tej sezoni je v imenitni formi. Na 25 tekmah je dosegel 26 zadetkov, PSG vodi v francoskem prvenstvu, v ligi prvakov, kjer je v "skupini smrti" pokazal veliko ranljivosti, a nato s točko v zadnjem krogu v Dortmundu le ujel napredovanje, pa ga v osmini finala čaka Real Sociedad.

Mbappe bo naslednjič na delu s PSG v soboto, ko bodo v francoskem pokalu gostovali pri tretjeligašu Orleansu. Mbappe je na zadnji pokalni tekmi šestoligašu Revelu zatresel mrežo trikrat, PSG pa je zmagal z 9:0. | Foto: Reuters Mbappe bo naslednjič na delu s PSG v soboto, ko bodo v francoskem pokalu gostovali pri tretjeligašu Orleansu. Mbappe je na zadnji pokalni tekmi šestoligašu Revelu zatresel mrežo trikrat, PSG pa je zmagal z 9:0. Foto: Reuters

Mbappe bo tako imel, če bo po koncu sezone zamenjal delodajalca in zapustil PSG, spomladi še zadnjo priložnost, da bi s Parižani postal evropski prvak. Glede na domnevno ponudbo, ki bi ga v prihodnji sezoni pričakala na Parku princev, pa bi se lahko kaj hitro domenil, da ostane še naprej paradni konj serijskega francoskega prvaka. Tudi zaradi mlajšega brata, komaj 17-letnega Ethana Mbappeja, s katerim si deli slačilnico in že dobiva priložnost v članskem nogometu.

Marko Livaja
Sportal Bravo presenetil Rijeko, na Bonifiki dišalo po porazu Hajduka
Nik Omladič
Sportal Olimpija pripeljala okrepitev iz Dinama, Omladič ostaja v Kopru
slovenska nogometna reprezentanca Dekani
Sportal Kekova četa zaradi višje sile še ni odpotovala v ZDA
Ne spreglejte