Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
11.19

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Vietnam Philippe Troussier Južna Koreja Jürgen Klinsmann

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 11.19

1 leto, 2 meseca

Jürgen Klinsmann selektor Južne Koreje

Legendarni Nemec ima novo službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Jürgen Klinsmann | Jürgen Klinsmann je pred leti vodil izbrano vrsto ZDA in z njo gostoval tudi v Ljubljani. | Foto Getty Images

Jürgen Klinsmann je pred leti vodil izbrano vrsto ZDA in z njo gostoval tudi v Ljubljani.

Foto: Getty Images

Nemški strokovnjak Jürgen Klinsmann je prevzel vodenje južnokorejske nogometne reprezentance. To je potrdila Južnokorejska nogometna zveza, ki je na spletni strani zapisala, da je Nemec podpisal pogodbo do konca leta 2026.

Zdaj 58-letni Jürgen Klinsmann je svetovno prvenstvo osvojil kot igralec leta 1990 v Italiji, kot trener pa je Nemčijo popeljal do tretjega mesta na domačem mundialu leta 2006.

Na trenerski poti, ki se je začela prav s selektorsko vlogo v domači reprezentanci leta 2004, je nato vodil Bayern iz Münchna, Hertho iz Berlina, kot selektor pa je vodil še reprezentanco ZDA.

V igralski karieri je igral za številne klube, med drugimi tudi za Inter iz Milana, Tottenham, Monaco, Sampdorio in Bayern, športno pot pa je začel pri Stuttgarter Kickers. Za Nemčijo je zbral 108 nastopov in dosegel 47 golov.

Južno Korejo je Brazilija v osmini finala SP 2022 premagala kar s 4:1. | Foto: Reuters Južno Korejo je Brazilija v osmini finala SP 2022 premagala kar s 4:1. Foto: Reuters

Na južnokorejski klopi je Klinsmann zamenjal Portugalca Paula Benta, ki je reprezentanco popeljal do osmine finala na zadnjem SP v Katarju. Tam jih je izločila Brazilija po zmagi s 4:1.

Doslej najboljši izid so Korejci dosegli na domačem SP leta 2002, ko so osvojili četrto mesto. Prvenstvo je takrat gostila še Japonska.

Novega selektorja pa v teh dneh ni dobila le Južna Koreja. Vietnamsko izbrano vrsto je prevzel Francoz Philippe Troussier in si za cilj postavil uvrstitev na SP leta 2026 v ZDA, Mehiki in Kanadi.

Aleksandar Janković
Sportal Kitajci so se odločili za Srba
Ne spreglejte