Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 1. 2014,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Katar Jerome Valcke Fabijan Cipot

Četrtek, 9. 1. 2014, 13.36

8 let

Kar je FIFA skuhala, naj v Katarju tudi poje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav bo svetovno nogometno prvenstvo v Katarju šele leta 2022, prah dviguje že zdaj. In to tako temeljito, da se okrog njega ne nabira pretirano pozitivna energija.

Katar ponuja nekaj novega. Vedno bolj razvit turizem dokazuje, da premore ogromno lepega. A vse bisere in prednostne točke, na katere se je opirala predstavitev njegove kandidature, so hitro zasenčile afere, skrbi in dileme. To pa ni najbolj posrečena iztočnica za Mednarodno nogometno zvezo (FIFA), ki si je zaradi lahkomiselnosti pri izboru prisolila že toliko zaušnic, da je prisotne vedno več negativne energije, izbor Katarja pa ima za napako. Ples milijonov je očitno opravil svoje. Zmagovalna kandidatura majhne, a nesramno bogate dežele na Arabskem polotoku se še vedno otepa pomislekov, da je Mednarodno nogometno zvezo (FIFA) prepričala s tistim, kar lahko nemoralno ponudi ob vsakem trenutku. To pa so milijoni, dobičkonosni spev črnega zlata, ki je v tistem delu Azije skoraj na vsakem koraku.

Zidane za pomoč prejel milijone, delavcem pa se kratijo pravice

Zgodb o tem, na kakšen način je Katar prišel do veličastnega dogodka, ki ga je v zgodovini gostilo le 16 različnih držav (če Japonske in Južne Koreje ne postavimo v isti koš), ne manjka. In vse govorijo o korupciji. Bogate nagrade so čakale že podpornike projekta, denimo Zinedina Zidana. Prejel naj bi več kot deset milijonov evrov, kar je za katarske bogataše drobiž, za dežele, ovite v lovke gospodarske krize, pa nekaj povsem drugega. Namen radodarnih Katarcev je bil dosežen, saj je Zizou s svojo karizmo pripomogel k temu, da so kandidaturo iz Katarja sprejeli mnogo bolj resno in je niso obravnavali tako eksotično, kot bi si to na podlagi ekstremnih okoliščin, s katerimi ima opravka, zaslužila. Obtožb o kratenju človeških pravic pri ravnanju s tujo delovno silo, ki v Katarju gradi prizorišča in spominja na moderno suženstvo, je ogromno. Samo poleti je v Dohi zaradi nevzdržnih razmer, nesreč in bolezni umrlo 44 delavcev iz Nepala. Ocenjujejo, da bi lahko do leta 2022 in uvodnega srečanja na SP v Katarju umrlo okrog 4.000 delavcev, kar je pretresljiva številka. Fifa je raje na eno oko zamižala in zanemarila žgoče težave, saj se noče zameriti prirediteljem. Takšna je moč denarja v sodobnem svetu.

Poleti je v Katarju enostavno prevroče

Katar je na krilih naravne dobrine, ki mu je omogočila lagodno razmišljanje o tem, kako zapraviti silne milijone, na robu puščav ustvarila številne raje. Tam je mogoče opravljati skoraj vse, kar ti srce poželi, čeprav vladajo izrazito nehvaležne podnebne razmere, ki jih na svoji koži zaradi drugačnosti najbolj občutijo tujci.

Podobno velja tudi za nogometaše, ki so že zdaj v družbi katarske nepopisne vročine prisiljeni znanje izkazovati le na nočnih tekmah. Takrat je malce bolj znosno, čeprav se tudi takrat živo srebro krepko povzpne čez 30 stopinj. ''Bilo je neverjetno. Poleti ne moreš igrati, saj je prevroče. Vedno smo prvenstvo začeli šele septembra, pred tem pa odšli na priprave v Evropo. V Avstrijo ali kakšne podobne hladnejše kraje,'' se spominja Fabijan Cipot. Nekdanji slovenski reprezentant je v Katarju igral od leta 2003 in 2005 ter se srečal oziroma meril s številnimi asi, tudi Gabrielom Batistuto, Fernandom Hierrom in Josepom Guardiolo.

Politično nastavljena odločitev?

Milijoni so pred glasovanjem zaslepili 22 članov izvršnega odbora Fife, ki so odločali o prizorišču svetovnega prvenstva leta 2022. Celo predsednik Joseph Blatter je že naglas razmišljal, da je bila odločitev politično nastavljena. Magnet katarskih vlaganj in sodelovanj z državo, ki cveti iz tedna v teden, je tako privlačen, da bi rada bila večina del njegove zgodbe.

Zdaj, ko želijo s pomočjo številnih posvetov in podajanj mnenj k stvari pristopiti z bolj previdnim in analitičnim očesom, se je nuja, da se turnir priredi v zimskih mesecih, izkazala za realnost. Vedno bolj jo zagovarja tudi FIFA, ki se jo se sprva sramežljivo otepala. Ko je julija med igranjem dvoboja katarskega prvenstva umrl ekvadorski nogometaš, je bil svetu podan nov signal, da bi bila izvedba svetovnega prvenstva v poletnih mesecih brca v temo. ''Od novembra do januarja so najboljši pogoji. Dokazano,'' sporoča Cipot.

Bodo klubi in vodstva tekmovanja pokazali razumevanje?

Tudi s tem, če se bo urnik zamaknil na zimsko obdobje, še ne bo konec težav. Če bo resnično prišlo do novega razporeda, bodo morali veliko razumevanje pokazati klubi. Domača prvenstva in ostala tekmovanja se bodo morala prekiniti že sredi jeseni, kar bo pokvarilo utečeno kolesje nogometnega ustroja, ki je izpeljan do zadnje potankosti. Očitna bo tudi utrujenost, ko se bodo igralci vrnili s prvenstva, in bilo tvegano takoj nadaljevati z boji. A kar je FIFA skuhala, to bo morala v Katarju tudi pojesti. Poti nazaj očitno ni več.

Nogometaši se bodo morali v kratkem času prilagoditi novim razmeram. Skušnjav bodo deležni tudi navijači. Tisti iz Evrope, ki bi decembra odpotovali na Bližnji vzhod, bi hitro začutili ogromne razlike. Če predvidevamo, da bo zima leta 2022 pokazala bolj značilen obraz kot ga v teh tednih, ko je milostna in varčuje s snegom, bodo navijači iz krajev, kjer vladajo temperature pod lediščem, odpotovali v sončni Katar, tam pa jih bo pričakalo okrog 30 stopinj. Razlika bo očitna. Zato bo faza prilagoditve na podnebne razmere med ključnimi projekti vsake udeleženke prvenstva, saj bo neposredno vplivala na dosežke.

Klimatske naprave na štadionih

Kot kaže bomo priča revolucionarnemu mundialu. FIFA mu s tem, ko odlaša s končno odločitvijo o koledarju svetovnega prvenstva, ne dela usluge. Nogometaši bi si srčno želeli igranje v zimskem obdobju, kar so že sporočili prek sindikata. To zagovarjajo tudi številna znana imena, ki nekaj veljajo v nogometnem svetu. Od Franza Beckenbauerja do Michela Platinija.

Skoraj edini zagovorniki poletnega termina ostajajo gostitelji. V Katarju vlada prepričanje, da bi lahko nogometaše pričakalo dovolj ustrezno posodobljenih štadionov, ki bi dovoljevali igranje v klimatiziranih pogojih. ''Poleti vladajo neznosni pogoji, temperature dosegajo tudi do 50 stopinj. V Katarju obljubljajo, da bi lahko pripravili štadione s klimo, a to so le štadioni. Kaj pa priprave reprezentanc, treningi, navijači? Preveč bi bilo težav,'' opozarja Cipot.

Bo ostalo le pri letu 2022?

Ni jih veliko nogometašev, ki so že igrali v takšnih razmerah, leta 2022 pa se bodo z njimi spopadli največji zvezdniki na svetu. Morda tehnično gledano tudi leta 2023, če se bo po najnovejših napovedih, ki jih je predstavil generalni sekretar Fife Jerome Valcke, turnirski spored zavlekel v januar in se bo tako pripetil edinstven primer v zgodovini svetovnih prvenstev.

Tekmovalni del bi bil razpotegnjen kar na dve leti. S tem bi zgodba o svetovnem prvenstvu 2022, pod katero je bilo izpeljan tudi postopek izbora in kandidatur, utrpela ogromno škodo. Svetovnega prvenstva smo se vedno spominjali le po eni letnici, a v času, ki ga odreja denar, je možno vse. Tudi to, da bomo spremljali svetovno prvenstvo po televiziji, obenem pa skozi okno opazovali, kako sneg beli pokrajino. Če bo FIFA sploh sprejela zimsko rešitev …

Ne spreglejte