Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

na današnji dan Fabijan Cipot Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 19. 7. 2023, 4.00

3 mesece

Na današnji dan (19. julij) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Primož Roglič 1 | Foto: Reuters Foto: Reuters ... leta 2017 je Primož Roglič poskrbel za enega največjih uspehov slovenskega kolesarstva. Na dirki po Franciji je Zasavec zmagal v 17. etapi in osvojil prvo slovensko etapno zmago na Touru.

S konkurenco je pometel v 183 kilometrov dolgi alpski etapi med krajema La Mure in Serre Chevalier. Zasavec je odločilni napad sprožil dobrih 34 kilometrov pred ciljem na vzponu na prelaz Galibier.

Roglič je bil večino dneva v begu. Že na predzadnjem vzponu na Telegraphe je tik pod vrhom napadel in preveril pripravljenost soubežnikov. Na vzponu najvišje kategorije, na prelaz Galibier, pa je začel napadati zares. Prvi poskusi nekdanjega smučarskega skakalca niso obrodili sadov, dobrih 34 kilometrov pred ciljno črto v Serre Chevalierju pa se je odpeljal naprej in se ni več oziral nazaj. Prednost je večal iz metra v meter, čez 2.642 metrov visoki Galibier je prišel prvi in s prednostjo več kot minute. Do velikega uspeha ga je ločil le še dolg spust, kjer pa večjih težav ni imel.

"Noro. Neverjetno. Nimam besed. Za vedno si bom zapomnil ta dan. Ne najdem občutkov, kasneje bom ugotovil, kako veliko stvar sem dosegel. Načrt je bil napasti na Galibier. Moja punca in družina so danes tu. Ko sem videl vse slovenske zastave, sosede, družino ob trasi, je bilo res noro," je bil takrat vesel Roglič. Na zmagovalnem odru je etapno zmago proslavil s telemarkom.


Fabijan Cipot | Foto: ... leta 2005 se je na prijateljski tekmi med Birminghamom in norveškim Brannom iz Bergna, pri katerem je bil na preizkušnji, hudo poškodoval Fabijan Cipot.

Slovenski branilec, z norveškim moštvom naj bi pogodbo podpisal po omenjeni tekmi, je po grobem prekršku Marcosa Painterja v bolečinah obležal na zelenici. Kot se je pozneje izkazalo, je Cipot utrpel odprt zlom golenice. Njegov nastop je bil predviden le za prvi polčasi, poškodba pa je prišla prav ob koncu tega.

Takrat 29-letni nogometaš je moral na operacijo, po prvih napovedih pa naj bi bil po prekršku Angleža, ki si je prislužil le rumeni karton, z zelenic odsoten vsaj sedem mesecev. Najbolj črnogledi so napovedovali celo Cipotov konec kariere.

Kdo ve, kam bi Prekmurca še zapeljala nogometna pot, če usodnega dne njegovega življenja ne bi zaznamovala težka poškodba. Po nekajmesečnem okrevanju se je vrnil na nogometna igrišča, spomladi leta 2006 je zaigral za Nafto, nato pa oblekel še dres Maribora, Luzerna, Rudarja in domače Mure.

Kariera slovenskega reprezentanta – članski reprezentančni dres je oblekel 26-krat, devetkrat tudi po poškodbi – se je končala leta 2013.


Kaj se je še zgodilo?

Leta 1903 je v Italiji rojeni francoski kolesar Maurice-Francois Garin postal zmagovalec premierne Dirke po Franciji, na kateri so morali prevoziti 2.428 kilometrov. Francoz je zmago ubranil leta 1904, a bil naknadno diskvalificiran. Obtožili so ga goljufanja, in sicer naj bi se s še nekaj preostalimi kolesarji med dirko vozil z avtomobilom in vlakom.

Leta 1908 je bil v Rotterdamu ustanovljen nizozemski Feyenoord, ki je do zdaj osvojil 14 naslovov državnega prvaka, bil 12-krat pokalni prvak, leta 1970 pa se okitil tudi z evropskim naslovom.

Leta 2006 je Gorica na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov gostila Linfield in remizirala z 2:2 ter s skupnim izidom 5:3 napredovala v naslednji krog. Za modro-bele je oba zadetka prispeval Miran Burgič.


Rodili so se …

1946 nekdanji romunski teniški igralec Ilie Nastase
1964
nekdanja ameriška košarkarica Teresa Edwards
1967
nekdanji švedski teniški igralec Christian Bergström
1970
pokojni ameriški košarkar in trener Brooks Thompson
1973
nekdanja slovenska rokometašica Branka Mijatović
1974
nekdanji ameriški teniški igralec Vincent Spadea
1980
nekdanji slovenski hokejist Tomo Hafner
1984
nekdanja tekmovalka v smučarskem krosu Saša Farič
1985 ameriški košarkar LaMarcus Nurae Aldridge
1987
ameriški borec v mešanih borilnih veščinah Jon Jones
1989
brazilski nogometaš Norberto Murara Neto
1991 
nogometaš iz Slonokoščene obale Jean Michael Seri
1995 hrvaški nogometaš Marko Rog
1996 švicarski nogometaš Manuel Akanji

Sportal Na današnji dan (18. julij) …
Primož Roglič
Sportal Na današnji dan (17. julij) …
Sportal Na današnji dan (16. julij) ...
Sportal Na današnji dan (15. julij) ...
Claudio Ranieri
Sportal Na današnji dan (14. julij) ...
Sportal Na današnji dan (13. julij) ...
Ne spreglejte