Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
14. 8. 2012,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Samir Handanović Slaviša Stojanović

Torek, 14. 8. 2012, 17.13

8 let

Kapetan sporoča: vrniti se k temu, kar smo imeli

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Samir Handanović je pred sezono, ki bo zanj v marsičem prelomna. Dokazovati se bo moral v dresu milanskega Interja, reprezentanco bo v kvalifikacije popeljal kot kapetan.

Pred tedni je 28-letni vratar izpolnil željo in zaključil dolgoletna namigovanja o prestopu v enega izmed velikanov evropskega nogometa. Iz Udineseja, katerega član je bil kar sedem let, je odšel v Inter. S trikratnim evropskim prvakom je podpisal štiriletno pogodbo. Zaslužil bo veliko več, kot je doslej, a bolj kot to je zanj zagotovo bolj pomembno, da se bo boril za najvišje cilje. Tako doma kot v Evropi. Skušal bo dokazati, da sodi med najboljše vratarje na svetu. Ne dvomimo, da mu bo uspelo. A zdaj je pred njim obveznost v reprezentanci, v kateri bo zdaj, ko je postal kapetan, še bolj pod drobnogledom. Ne pomnimo, da je v izbrani vrsti kdaj razočaral, a seveda se zaveda, da se lahko stvari kaj hitro spremenijo. Dežurni kritiki so vselej na preži. Pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 je cilj jasen. Slovenija si želi v Brazilijo. Vse, kar bo manj, bo v očeh navijačev razočaranje. Kvalifikacijski boji se začnejo že septembra, sredina prijateljska tekma z Romunijo je generalka. Tokrat so napake še dovoljene, potem zanje prostora enostavno ne bo več. ''Do začetka kvalifikacij je zelo malo časa. Tega se vsi zavedamo. Sredina tekma je zadnji test, potem popravnih izpitov ne bo več. Vsi smo to tekmo vzeli, kot da bi bila kvalifikacijska. Romunija je pravšnji nasprotnik. Verjamem, da nam bo ta tekma zelo koristila,'' pravi Samir Handanović.

Pod vodstvom novega selektorja Slavišo Stojanovića je moral na vseh treh dosedanjih tekmah – proti ZDA, Škotski in Grčiji -, po žogo v svojo mrežo. Upa, da se bo to spremenilo že v naslednjih tekmah. ''Proti Romunom bomo skušali narediti vse, da bomo ohranili nedotaknjeno mrežo. V zadnjem času se redko dogaja, da ne prejmemo zadetka, včasih pa je bila to naša glavna prednost. Razmišljati moramo v smeri, da ne bi prejeli gola. Ne smemo se preveč zaletavati. Tudi tekmi proti Švici in Norveški, ki nas čakata na začetku kvalifikacij, bosta podobni, zelo trdi. Zdaj se moramo pripraviti na to, kaj nas čaka,'' pravi kapetan Slovenije.

Pomanjkanje časa ni problem

S tem, ker ima reprezentanca le dva dni časa za pripravo na sredino tekmo, se ne obremenjuje preveč. ''Dobro, tukaj veliko nimamo za narediti. Vsi smo na istem. Tisti, ki igramo v tujini, imamo dovolj izkušenj. Za nas to ni nič novega. Vemo, kako se takšnim rečem streže. Vemo, kako se pripraviti, saj imamo tudi v klubih nemalokrat res minimalno časa za pripravo na novo tekmo. Naš strokovni štab je pripravil vse, kar je potrebno za pripravo na tekmo. V tem, da imamo le malo časa, ne vidim nobenih težav. Na vsako tekmo se pripravljamo enako. Sicer pa je najbolj pomembno, da bomo imeli za tekmo proti Švici veliko več časa za pripravo,'' je mirno odgovoril Handanović.

Veliko večja težava je verjetno dejstvo, da kar nekaj reprezentantov v svojih klubih ne igra. To seveda ni novost, s takšnimi težavami se je morala slovenska reprezentanca ukvarjati praktično vselej. ''To je težava, ki se vedno pojavlja. V slovenski reprezentanci je bilo vselej veliko takšnih, ki so v svojih klubih igrali bolj malo oziroma sploh niso. Tako da s tem ne bi smeli imeti preveč težav, saj smo tega vajeni. Je pa res, da morda forma pri tistih, ki ne igrajo, ni takšna, kot bi bila, če bi redno igrali. Se pa da to nadoknaditi z drugimi stvarmi. Prepričan sem, da se bodo tisti, ki ne igrajo, še bolj potrudili in igrali še bolj zavzeto, kot bi sicer. Ni rečeno, da bo kdo morda odigral še bolje. Je pa seveda dejstvo, da bi bilo bolje, če bi vsi igrali. Žal pa temu ni tako in s tem se moramo sprijazniti,'' je še povedal vratar, ki se lahko pohvali s kar 57 reprezentančnimi nastopi. V minulih kvalifikacijah, ki so bile za Slovenijo neuspešne, je bil ob petkratnem strelcu Timu Matavžu najboljši v slovenski reprezentanci. Prepričani smo, da bo tako tudi v prihodnosti. In če bodo na višji ravni igrali še preostali, smo lahko optimisti.

Ne spreglejte