Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2023,
21.48

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

serie A konec kariere Inter Samir Handanović

Sreda, 13. 9. 2023, 21.48

7 mesecev, 2 tedna

Samir Handanović končal kariero

Velikan slovenskega nogometa se je odločil, da ima dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
Samir Handanović | Samir Handanović je končal kariero, a ostaja v nogometnem svetu. Pri Interju naj bi opravljal vlogo svetovalca vratarjev. | Foto Guliverimage

Samir Handanović je končal kariero, a ostaja v nogometnem svetu. Pri Interju naj bi opravljal vlogo svetovalca vratarjev.

Foto: Guliverimage

Malo je Slovencev, ki se lahko pohvalijo s tako uspešno nogometno kariero in velikim mednarodnim ugledom. Samir Handanović spada med najboljše. V Italijo se je preselil še kot golobradi mladenič, nato pa je v serie A pustil nepozaben pečat. Pri 39 letih se je odločil, da se poslavlja od igrišč. Sklenil je kariero, a bo ostal zvest nogometu. Pri Interju naj bi opravljal vlogo svetovalca za vratarje.  

Samir Handanović
Sportal Čustven poklon slovenskega velikana, ki pa še ni rekel zadnje

Začel je kot nogometni otrok Slovana, se nato pridružil Slaviši Stojanoviću pri Domžalah, njegov talent pa je bil tako velik, da so se zanj hitro začeli zanimati tuji klubi. Izbral je ponudbo Udineseja, ki mu je spremenila življenje. Hitro se je navezal na italijanski nogomet in postal vratarski steber slovenske članske reprezentance, s katero je leta 2010 nastopil tudi na svetovnem prvenstvu.

S slovensko reprezentanco je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, kjer je Kekovo četo leta 2010 od preboja v osmino finala delilo le nekaj minut. Za izbrano vrsto je sicer zbral 81 nastopov. | Foto: Vid Ponikvar S slovensko reprezentanco je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, kjer je Kekovo četo leta 2010 od preboja v osmino finala delilo le nekaj minut. Za izbrano vrsto je sicer zbral 81 nastopov. Foto: Vid Ponikvar

Tako je poziral z družino pri zadnji klubski lovoriki, italijanskem pokalu, ki ga je osvojil letos na rimskem Olimpicu. | Foto: AP / Guliverimage Tako je poziral z družino pri zadnji klubski lovoriki, italijanskem pokalu, ki ga je osvojil letos na rimskem Olimpicu. Foto: AP / Guliverimage V deželi štirikratnih svetovnih prvakov, kjer ne manjka nogometnih fanatikov, je Samir Handanović premikal mejnike slovenskega nogometa. Sprva je bil uspešen z Udinesejem, največje uspehe pa je dosegel pri milanskem Interju, pri katerem je nasledil Brazilca Julia Cesarja. Z Interjem je postal tako italijanski prvak kot tudi dvakratni pokalni in superpokalni zmagovalec, uvrstil se je tudi v finale lige prvakov in lige Europa.

Predstavlja vzorčni model predanega nogometaša, pravega profesionalca, ki so ga soigralci spoštovali do te mere, da ga je pri Interju dočakala izjemna čast. Leta 2021, po odhodu Argentinca Maura Icardija, je postal kapetan milanskega velikana, po koncu imenitne sezone 2022/23, ki jo je sklenil veličastno, z izjemno predstavo v finalu italijanskega pokala v Rimu, a tudi spoznanjem, da je v klubu izgubil položaj prvega čuvaja mreže, pa pomahal v slovo navijačem Interja. Bilo je čustveno.

Želel je še braniti, dokazati, da še ne spada med staro šaro, a ni prejel dovolj primerne ponudbe, da bi še vztrajal med vratnicama. Tako se je odločil, da bo pri 39 letih sklenil nogometno kariero in se posvetil novim izzivom. Ti bodo povezani z nogometom.

V zgodovino Interja se je zapisal kot vratar z največjim številom nastopov, skupno, če se upoštevajo še igralci v polju, pa je več nastopov zbralo le devet nekdanjih igralcev Interja. V serie A se ga je oprijel tudi naziv specialista za branjenje enajstmetrovk. Od 92 najstrožjih kazni jih je ubranil kar tretjino (32), s tem pa poskrbel za rekord serie A.

Sanje o "scudettu" je uresničil leta 2021. | Foto: Reuters Sanje o "scudettu" je uresničil leta 2021. Foto: Reuters

Samir Handanović
Sportal Interjevo čustveno slovo od slovenskega velikana: Hvala ti, Samir!

Ostaja pri Interju, kjer bo odslej skrbel za razvoj vratarjev v vlogi posebnega svetovalca. Njegove izkušnje so še kako dragocene, spada med najboljše vratarje, kar jih je v tem stoletju branilo v Italiji, bil je tudi začetnik fenomena slovenskega nogometa, ki je kljub svoji majhnosti opozarjal nase z izvrstnimi vratarji.

Za črno-modre je med letoma 2012 in 2023 zbral 455 nastopov, od teh 380 v serie A. Skupno je v serie A, v kateri je v tujini branil tudi za Udinese, Treviso, Rimini in Lazio, zbral kar 566 nastopov.  | Foto: Reuters Za črno-modre je med letoma 2012 in 2023 zbral 455 nastopov, od teh 380 v serie A. Skupno je v serie A, v kateri je v tujini branil tudi za Udinese, Treviso, Rimini in Lazio, zbral kar 566 nastopov. Foto: Reuters

Ko se je Handanović leta 2015 poslovil od državnega dresa, ga je nasledil Jan Oblak, še eden izmed vratarskih junakov, ki so poskrbeli za prvovrstno promocijo slovenskega nogometa na svetu. Handanović bo prihodnje leto dopolnil okroglih 40 let. Jubilej bo dočakal kot nekdanji nogometaš, pri tem pa mu bo srce grelo spoznanje, koliko lepega je s svojimi dosežki prispeval k razvoju slovenskega nogometa.

Ne spreglejte