Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
22.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

3

Natisni članek

Enej Jelenič Matjaž Kek Slaviša Stojanović Andraž Struna Antonio Delamea Mlinar Miha Mevlja Jan Oblak Jan Oblak Luka Elsner legionarji

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 22.44

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Izjemno priznanje za Slovenca v ZDA

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

3

Slovenski nogometaši in trenerji na delu v tujini so bili ta konec tedna v akciji prvič po zanimivem in pestrem reprezentančnem premoru, ki je za nami. Kaj se je z njimi dogajalo?

Matjaž Kek je z Rijeko v Pulju doživel pravcati šok. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je z Rijeko v Pulju doživel pravcati šok. Foto: Vid Ponikvar

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: S Pafosom je v prvi ciprski ligi spet prišel do treh točk, tokrat je v nedeljo v gosteh z 1:0 zmagal pri Aelu. Po novi zmagi je skočil na tretje mesto.

Matjaž Kek: Mariborčan, ki ga spet povezujejo s klopjo slovenske reprezentance, je z Rijeko v soboto v 12. krogu prve hrvaške lige doživel pravcati šok, saj je z 0:1 izgubil v Pulju pri zadnjeuvrščeni Istri, pri kateri nogometaši plač niso dobili že nekaj mesecev. Do poraza, njegovega že tretjega prvenstvenega v tej sezoni, je Kek prišel tudi z veliko nesreče, saj je bila Rijeka veliko boljša.

Proti vratom Istre je sprožila kar 23 strelov, medtem ko je Istra zmogla vsega dva, a v 17. minuti vseeno zadela in, kot se je izkazalo pozneje, poskrbela za zmago. Gostje so zatresli tudi okvir vrat, prav gotovo pa bodo imeli tudi nekaj pripomb na sojenje glavnega sodnika, ki je spregledal očitno enajstmetrovko v njihovo korist.

Keka je pozneje vsaj malo razveselila novica iz Zagreba, kjer je Dinamo le remiziral proti Osijeku (1:1), tako da je Dinamo prednost pred Rijeko na vrhu lestvice povišal zgolj na pet in ne sedem točk, kot je bilo pričakovati.

Slaviša Stojanović: Z Rigo je v prvi latvijski ligi v soboto z 2:0 zmagal v gosteh pri Metti in na drugem mestu zaostanek za vodilnim Spartansom, ki je tokrat izgubil, zmanjšal na štiri točke.

Jan Oblak se je na derbiju z Barcelono izkazal z nekaj izjemnimi obrambami. | Foto: Reuters Jan Oblak se je na derbiju z Barcelono izkazal z nekaj izjemnimi obrambami. Foto: Reuters

Slovenski reprezentanti v tujini:

Vratarji:

Jan Oblak: Atleticu je v soboto pomagal, da je tudi po osmem krogu španske prve lige ostal neporažen. Ustavil je Barcelono, ki je pred tem na sedmih tekmah sedemkrat zmagala, tokrat pa se je morala zadovoljiti z remijem 1:1. Tako je bilo tudi po zaslugi Škofjeločana, ki se je izkazal z nekaj izjemnimi obrambami. Zbral jih je kar šest. Pri golu Luisa Suareza ob koncu tekme je bil nemočen.

Vid Belec: Novinec v prvi italijanski ligi Benevento je tudi v osmem krogu ostal praznih rok in ostaja brez samcate točke, potem ko je z 0:1 izgubil v Veroni pri tamkajšnjem Hellasu. Tokrat brez pomoči slovenskega vratarja, ki ga ni bilo niti na klopi gostov.

Jan Koprivec: Pri zmagi nad Aelom z 1:0 v gosteh v prvi ciprski ligi je v nedeljo sodeloval vso tekmo. Prejel je tudi rumeni karton.

Miha Mevlja je z Zenitom v ruski premier ligi nepričakovano doživel prvi prvenstveni poraz sezone. | Foto: Reuters Miha Mevlja je z Zenitom v ruski premier ligi nepričakovano doživel prvi prvenstveni poraz sezone. Foto: Reuters

Branilci:

Boštjan Cesar: Pri nedeljskem remiju Chieva brez zadetkov v prvi italijanski ligi pri Sassuolu ni sodeloval. Sedel je na klopi gostov. 

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution je v predzadnjem krogu severnoameriške lige MLS premagal zvezdniški New York City (2:1), za katerega je 70 minut odigral tudi občasni slovenski reprezentant Andraž Struna, a mu to ni pomagalo k preboju v končnico. Nekdanji kapetan Olimpije je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce, tako da je zgodovinski prvi obračun Slovencev v najmočnejši severnoameriški nogometni ligi minil le z enim slovenskim nastopom.

Kljub temu je Delamea Mlinar lahko zelo zadovoljen s prvo sezono, ki jo je odigral v ZDA. Odigral je namreč kar 29 tekem (dosegel je en gol) in se izkazal. Da je res tako, potrjuje priznanje, ki ga je dobil. Navijači New England Revolutiona so ga namreč izbrali za najboljšega posameznika sezone.

Bojan Jokić: Z Ufo je v ruski premier ligi v nedeljo doma z 1:0 premagal moskovsko Lokomotivo. Igral je od prve do zadnje minute. Prav on je bil tisti, ki je v 76. minuti podal za zmagoviti gol Ufe.

Miha Mevlja: Z vodilnim Zenitom je v nedeljo v ruski premier ligi nepričakovano doživel prvi poraz, doma je z 0:1 klonil proti Arsenalu Tuli. Odigral je vso tekmo.

Aljaž Struna: S Palermom je v drugi italijanski ligi neporažen ostal tudi po devetem prvenstvenem krogu. V soboto je brez zadetkov remiziral  pri Frosinoneju. Primorec je igral vso tekmo.

Miral Samardžić: Z Anžijem Mahačkalo je v ruski premier ligi v soboto z 1:2 izgubil v gosteh pri Uralu Gregorja Balažica (ni igral). Spet je igral vso tekmo.

Nejc Skubic: S Konyasporom je v prvi turški ligi v soboto doma igral proti slovitemu Galatasarayju in izgubil z 0:2. Igral je od prve do zadnje minute.

Köbenhavn Benjamina Verbiča je v danskem prvenstvu v krizi. | Foto: Reuters Köbenhavn Benjamina Verbiča je v danskem prvenstvu v krizi. Foto: Reuters

Vezisti:

Valter Birsa: S Chievom je v prvi italijanski ligi v nedeljo remiziral brez zadetkov v gosteh pri Sassuolu. Igral je 76 minut.

Rene Krhin: Za Nantes je v prvih osmih krogih prve francoske lige odigral le enajst minut, v nedeljo pa dočakal priložnost od prve minute in bil na gostovanju pri Bordeauxu na igrišču vseh 90 minut. Tekma se je končala z remijem 1:1, v statistiko se je vpisal z rumenim kartonom.

Jasmin Kurtić: Atalanta je v nedeljo v prvi italijanski ligi z 1:3 izgubila v gosteh pri Sampdorii. Sedel je na klopi gostov in ni dobil priložnosti za igro.

Jan Repas: S Caenom je v soboto v prvi francoski ligi doma z 0:2 izgubil z Angersom. Tudi tokrat je igral od prve minute in bil na igrišču 56 minut. Ko je odšel na klop, je njegova ekipa zaostajala z 0:1.

Rajko Rotman: Z Götzepejem je v prvi turški ligi v soboto gostoval pri Antalyasporu in zmagal s 3:1. Igral je vso tekmo.

Benjamin Verbič: Z danskim prvakom zadnjih dveh sezon Köbenhavnom je v nedeljo z 0:1 izgubil v gosteh pri OB in le še zaostril krizo Köbenhavna. Ta je po 12 odigranih prvenstvenih tekmah šele na šestem mestu in za prvi zaostaja že kar osem točk.

Roman Bezjak je pri Darmstadtu še naprej na stranskem tiru. | Foto: Getty Images Roman Bezjak je pri Darmstadtu še naprej na stranskem tiru. Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: čeprav se je na tekmi proti Škotski izkazal z dvema goloma, klubskega trenerja ni prepričal. Tudi po povratku z reprezentančnega premora je pri Darmstadtu ostal na stranskem tiru. Pri ponedeljkovem porazu s 3:4 pred domačimi navijači proti Nürnbergu v drugi nemški ligi ni igral. Ni ga bilo niti na klopi. Za Darmstadt je v tej sezoni odigral le 34 minut v pokalu. V prvenstvu ga še niti enkrat ni bilo niti na klopi.

Josip Iličić: Z Atalanto je v nedeljo izgubil z 1:3 v prvi italijanski ligi pri Sampdorii. Na igrišču je bil 72 minut. Ko je odšel na klop, je bil na semaforju že izpisan končni izid.

Tim Matavž: Z Vitessejem je v osmem krogu prve nizozemske lige v nedeljo gostoval pri Heraclesu in remiziral z 1:1. Po tem, ko je na prvih petih prvenstvenih tekmah po vrnitvi na Nizozemsko vselej zadel in je s petimi goli trenutno četrti najboljši strelec lige, se na zdaj tri tekme zapored ni vpisal med strelce. Tudi tokrat je igral od prve do zadnje minute.

Andraž Šporar: Po tem, ko je pred odhodom na reprezentančni premor zadel, ga je trener Arminie Bielefeld v soboto nagradil z mestom v začetni enajsterici. To se je zgodilo sploh prvič, odkar je prišel v klub. Na igrišču je bil 64 minut, Arminia pa je v desetem prvenstvenem krogu nove sezone s Fortunu Düsseldorfom doma izgubila z 0:2. Ko je odšel na klop, je njegova ekipa zaostajala z 0:1.

Na seznamu reprezentantov so nogometaši, ki so se znašli na zadnjem seznamu selektorja Srečka Katanca na klopi Slovenije. Za zadnji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018, proti Angliji v Londonu (5. oktober) in Škotski v Ljubljani (8. oktober).

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Swansea City : Huddersfield Town 2:0 Ni igral. Zaradi poškodbe ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga LASK : Salzburg 1:3 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Wattens 1:0 Igral je do 91. minute in prispeval podajo za edini gol na tekmi.
Robert Berić (Anderlecht) Belgija, 1. liga Mechelen : Anderlecht 3:4 Ni igral. Sedel je na klopi.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen : Anderlecht 3:4 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Nicolas Rajser (Oostende) Belgija, 1. liga Oostende : Club Brugge 2:3 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Beroe : Lokomotiv Plovdiv 1:2 V igro je vstopil v 68. minuti in le dve minuti pozneje dosegel gol za zmago gostov.
Ivica Guberac (Borac Banja Luka) BiH, 1. liga Zrinjski : Borac Banja Luka 0:0 Igral je vso tekmo.
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga GOŠK Gabela : Mladost Doboj 2:2  
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga AEL : Pafos 0:1 Igral je vso tekmo.
Mitja Lotrič (Pafos) Ciper, 1. liga AEL : Pafos 0:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Nea Salamis : Ethnikos Achna 0:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Mlada Boleslav : FK Teplice 2:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Bohemians : Banik Ostrava 2:1 Igral je vso tekmo.
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Brondby : Silkeborg 4:1 Igral je 69 minut.
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga HJK : Lahti 3:0 Igral je vseh 90 minut.
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Ajaccio : Nancy 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Brest : Auxerre 1:1 Igral je vso tekmo.
Matic Kotnik (Panionios) Grčija, 1. liga Panionios : Olympiakos 3:4 Igral je vso tekmo.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Istra : Rijeka 1:0 Igral je 61 minut.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Dinamo Zagreb : Osijek 1:1 Igral je vso tekmo.
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Inter : Milan 3:2 Branil je vso tekmo.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Crotone : Torino 2:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Ascoli : Venezia 3:3 Igral je vso tekmo.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Carpi : Cesena 2:1 Igral je 86 minut in dosegel oba gola za domačo ekipo. V tretji minuti je zadel za 1:0, v 14. pa za 2:0.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Frosinone : Palermo 0:0 Igral je vso tekmo.
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Ascoli : Venezia 3:3 Ni igral. Sedel je na klopi.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Ascoli : Venezia 3:3 Ni igral. Sedel je na klopi.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Virtus Entella : Empoli 2:3 Igral je od 68. minute in prejel rumen karton.
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Renate : Sambenedettese 1:1 Igral je vso tekmo.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Urawa Reds : Vissel Kobe 1:1 Igral je 81 minut.
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Okzhetpes : Taraz 2:1 Igral je vso tekmo.
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Puskas : Ferencvaroš 1:1 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga Borussia Dortmund : RB Leipzig 2:3 Igral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Stuttgart : Köln 2:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Darmstadt : Nürnberg 3:4 Igral je od 89. minute.
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Greuther Fürth : Erzgebirge Aue 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Willem II : Twente 3:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Willem II : Twente 3:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Dalibor Volaš (Sparta Rotterdam) Nizozemska, 1. liga Ajax : Sparta Rotterdam 4:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Willem II : Twente 3:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga NEC : RKC Waalwijk 2:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Tromso : Rosenborg 0:3 Ni igral. Sedel je na klopi.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Zaglebie Lubin : Gornik Zabrze 3:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Korona Kielce : Wisla Plock 2:0 Igral je 68 minut.
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Cracovia Krakov : Pogon Szczecin 3:0 Igral je 73 minut.
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Slask Vroclav : Wisla Krakov 0:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Sandecja Now Sacz 2:2 Igral je vso tekmo in prejel rumen karton.
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Jagiellonia Bialystok : Lech Poznan 1:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Sandecja Now Sacz 2:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga

Stal Mielec : Chojniczanka Chojnice 1:2

Igral je vso tekmo.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Ural : Anži Mahačkala 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Matija Boben (Rostov) Rusija, 1. liga Rostov : Rubin Kazan 0:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Rostov : Rubin Kazan 0:1 Igral je vso tekmo in v 45. minuti zapravil enajstmetrovko.
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Sibir : Orenburg 0:1 Igral je vso tekmo in prejel rumen karton.
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Granada : Oviedo 2:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lugano : Basel 0:4 Igral je v drugem polčasu.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 1. liga Thun : Zürich 1:3 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Nejc Mevlja (Schauffhausen) Švica, 2. liga Schauffhausen : Wohlen 2:1 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Servette : Vaduz 2:0 Igral je vso tekmo.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Antalyaspor : Götzepe 1:3 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Andraž Struna (New York City) ZDA, 1. liga New England Revolution : New York City 2:1 Odigral je 70 minut.
Ne spreglejte