Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
18. 11. 2016,
11.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Real Madrid Atletico Madrid špansko prvenstvo Zinedine Zidane Diego Simeone

Petek, 18. 11. 2016, 11.15

6 let, 6 mesecev

Izjemna statistika Škofjeločana

Jan Oblak trn v peti slavnega Portugalca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Jan Oblak Real Atletico | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak se pripravlja na sobotni derbi med Atleticom in Realom. Škofjeločana čaka dvoboj s portugalskim zvezdnikom Cristianom Ronaldom, ki se proti Slovencu ne more pohvaliti z bleščečo statistiko. V sedmih tekmah se je med strelce vpisal le enkrat.

V soboto bo na plečih Jana Oblaka velika odgovornost. V zadnjih tednih ga pri določenih gibih ovirajo bolečine v rami, a so v taboru rdeče-belih prepričani, da ga to ne bo odvrnilo od nastopa na tekmi. Če bo stal med vratnicama Atletica, se bo že osmič v karieri pomeril s portugalskim zvezdnikom Cristianom Ronaldom, osrednjim kandidatom za prestižno priznanje najboljšega nogometaša na svetu v letu 2016.

Oblak proti Realu prejel le pet zadetkov

Cristiano Ronaldo zelo redko dosega zadetka na srečanjih, na katerih stoji med vratnicama Oblak. | Foto: Sportida Cristiano Ronaldo zelo redko dosega zadetka na srečanjih, na katerih stoji med vratnicama Oblak. Foto: Sportida Najboljši strelec Reala je proti Atleticu na 25 tekmah (12 v prvenstvu) dosegel že 15 zadetkov, a le enega na srečanjih, na katerih je rdeče-beli obrambi poveljeval Gorenjec.

Žogo je v rednem delu za hrbet slovenskega vratarja poslal le enkrat. To se je zgodilo pred skoraj dvema letoma, ko sta Atletico in Real remizirala na tekmi španskega pokala (2:2), rdeče-beli pa so zaradi prve zmage z 2:0 napredovali.

Oblak in Ronaldo sta se dvakrat pomerila v prvenstvu, trikrat v ligi prvakov, dvakrat v španskem pokalu, slovenskega vratarja pa so na omenjenih tekmah skupno premagali le petkrat.

Na zadnjih tekmah Atletica je prejel več zadetkov kot običajno. Že dolgo se mu ni pripetilo, da bi prejel zadetek na štirih zaporednih klubskih tekmah.

V rednem delu tekem je Portugalec premagal Slovenca le enkrat, premagal pa ga je tudi z bele točke in letos Realu priigral evropski naslov.  | Foto: Vid Ponikvar V rednem delu tekem je Portugalec premagal Slovenca le enkrat, premagal pa ga je tudi z bele točke in letos Realu priigral evropski naslov. Foto: Vid Ponikvar

Proti Granadi, Sevilli, Malagi in Real Sociedadu ni ohranil mreže nedotaknjene, Atletico pa si je na gostovanjih privoščil dva poraza, kar ga je oddaljilo od vrha. Za Realom po 11 krogih zaostaja šest točk.

Atletico - Madrid (sobota, začetek ob 20.45)

Verjetni začetni postavi:

Atletico: Oblak; Juanfran, Savić, Godin, Filipe Luis; Carrasco, Koke, Gabi, Niguez; Gameiro (Torres), Griezmann
Real: Navas; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Modrić, Kovačić, Isco; Bale, Ronaldo, Benzema

Ronaldo napada rekord klubske legende

Madridska velikana sta se nazadnje pomerila 28. maja v finalu lige prvakov. V ekipo belih baletnikov se vrača Hrvat Luka Modrić. | Foto: Vid Ponikvar Madridska velikana sta se nazadnje pomerila 28. maja v finalu lige prvakov. V ekipo belih baletnikov se vrača Hrvat Luka Modrić. Foto: Vid Ponikvar Portugalec je lačen zadetkov. Pred dnevi je dejal, da je to njegov najsrečnejši teden v karieri, saj je podaljšal pogodbi z Realom (2021) in športnim opremljevalcem Nikejem. Je v dobri formi, na zadnji kvalifikacijski tekmi je v portugalskem dresu dvakrat zatresel mrežo Latvije. V soboto se mu ponuja priložnost, da postane najboljši strelec v zgodovini madridskih derbijev.

Za zdaj je rekord v lasti legendarnega napadalca Reala Alfreda Di Stefana, ki je v 26 spopadih z Atleticom dosegel 17 zadetkov. Ronaldo potrebuje še dva zadetka, da se izenači s klubskim rekordom.

Na zadnjih gostovanjih na štadionu Vicente Calderon je streljal s slepimi naboji. Na dvorišču Atletica ni zadel v polno že 349 minut, uspešen ni bil niti njegov klub, saj so baletniki na zadnjih petih tekmah dvakrat remizirali, trikrat pa izgubili.

Kako se bo v soboto razpletel madridski derbi?

  • Z zmago Atletica
    58,24 %
    53 glasov
  • Z remijem
    8,79 %
    8 glasov
  • Z zmago Reala
    32,97 %
    30 glasov
Oddanih 91 glasov

To bo zadnji madridski derbi na tem štadionu. V prihodnji sezoni se bo Atletico preselil na moderen štadion Peineta, na katerem še brnijo gradbeni stroji, v prihodnjem letu pa bo že pripravljen za največje tekme.

Zadnji je bil Mourinho, Griezmann bo pripravljen

Ronaldo je mrežo Oblaka zatresel le na pokalni tekmi leta 2015. | Foto: Sportida Ronaldo je mrežo Oblaka zatresel le na pokalni tekmi leta 2015. Foto: Sportida Nogometaši Atletica lahko z zmago na velikem derbiju 12. kroga španskega prvenstva ubijejo več muh na en mah. Prekinili bi sanjski niz belih baletnikov, ki niso doživeli poraza že 28 tekem (21 zmag in sedem remijev), prepolovili zaostanek za vodilnim Realom, se mu približali na tri točke zaostanka in nadaljevali niz neporaženosti proti velikemu tekmecu.

Real je v španskem prvenstvu nazadnje premagal Atletico daljnega 25. aprila 2013, ko je bil njegov trener še Jose Mourinho.

Kraljevi klub je v španskem prvenstvu zadnji poraz doživel 23. februarja, ko ga je na štadionu Santiago Bernabeu v slabo voljo spravil prav Atletico. Trener Zinedine Zidane bo zaradi poškodb pogrešal Nemca Tonija Kroosa in Španca Alvara Morato, vprašljivi pa so Casemiro, Karim Benzema, Pepe, pa tudi kapetan Sergio Ramos.

Navijače Atletica je osrečila novica, da je Francoz Antoine Griezmann v četrtek opravil trening. S tem je dal vedeti, da je poškodba s srečanja med Francijo in Švedsko že odpravljena. Tako se bosta v soboto spopadla velika tekmeca za zlato žogo, prvi zvezdnik Reala Ronaldo in napadalec Atletica Griezmann, najboljši nogometaš letošnjega EP 2016.

Ne spreglejte