Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2023,
23.01

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Nasser Al-Khelaifi Kylian Mbappe Kylian Mbappe Luis Enrique Luka Elsner Le Havre francosko prvenstvo Marseille PSG

Nedelja, 13. 8. 2023, 23.01

8 mesecev, 2 tedna

Francosko prvenstvo, 1. krog

Elsnerjev Le Havre do točke v Montpellierju, na vrhu Rennes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Luka Elsner, Le Havre | Luka Elsner je z Le Havrom osvojil točko v Montpellierju. | Foto Guliverimage

Luka Elsner je z Le Havrom osvojil točko v Montpellierju.

Foto: Guliverimage

Začela se je nova sezona francoskega nogometnega prvenstva, v katerem slovenske barve zastopa Luka Elsner. Mladi slovenski strateg je v Ligue 1 že vodil Amiens, zdaj pa se je v boj za točke podal z Le Havrom, s katerim je v prejšnji sezoni navduševal v drugi ligi. V nedeljo je gostoval v Montpellierju in osvojil točko za remi z 2:2. Branilec naslova PSG se je v soboto spopadel z Lorientom brez Kylianna Mbappeja, katerega usoda še ni znana. Trener Luis Enrique zato ostaja negotov.

PSG
Sportal Mbappe preizkuša potrpežljivost, Elsner znova med elito
Kylian Mbappe
Sportal Saga še ni končana, a Mbappe se je vrnil v prvo ekipo PSG

Le Havre je v prvo tekmo sezone vstopil odlično in že v šesti minuti spopada v Montpellierju z zadetkom Gautierja Llorisa prišel do vodstva. Četa Luke Elsnerja je nato dolgo uspešno branila prednost, domači pa so izenačili v 58. minuti z golom Nigerijca Akorja Adamsa. Ta je manj kot dve minuti kasneje izkoristil še eno napako gostujoče obrambe in domače popeljal v vodstvo, končni izid tekme pa je v že v sodnikovem podaljšku postavil Samuel Grandsir.

Elsnerjev Le Havre je tako prvenstvo začel nadvse spodbudno na zahtevnem gostovanju, v naslednjem krogu pa bo igral doma proti Brestu. Ta je danes s 3:2 premagal Lens.

Lyon je dožuivel poraz v Strasbourgu, na vrhu razpredelnice pa je Rennes, ki je danes visoko, s 5:1 premagal Metz. 

Prvaki imajo številne težave

PSG je osvojil devet od zadnjih desetih francoskih prvenstev. Ima pa novega glavnega trenerja, to je Španec Luis Enrique, ki je pred leti Barcelono dvakrat popeljal do naslova španskega prvaka. Enrique še naprej ne ve, ali bo lahko računal na tri ključne igralce.

Luis Enrique | Foto: Reuters Luis Enrique Foto: Reuters Kyliann Mbappe, ki je napovedal, da naslednje leto ne bo podaljšal pogodbe in bo tako odšel brez odškodnine, je "kazensko" na stranskem tiru. Predsednik Nasser Al Khelaifi ga brez odškodnine ne bo spustil, saj so zanj pred leti plačali 180 milijonov evrov. "To se je v preteklosti že zgodilo in so težavo rešili tako, da je bilo v dobro igralca in kluba. Upam, da bosta kluba in igralec tudi tokrat to rešila," je svojo željo o Mbappeju na petkovi novinarski konferenci izrazil Enrique.

Kaj pa Marco Verratti in Neymar? Računa nanju? "V moji navadi je, da pogovore z igralci zadržim zase. Ni profesionalno, da bi o tem govoril javno. Naj to ostane skrivnost. Na zelenici bomo pokazali, kakšna je moja ideja o igri naše ekipe."

Na uvodni tekmi proti Lorientu (0:0) omenjenih ni bilo v kadru Parižanov, Neymar je manjkal zaradi bolezni, Verratti zaradi javnosti neznanega razloga.

Remi na prvi tekmi sezone

Nogometaši Nice in Lilla so se v uvodni tekmi nove sezone francoske lige razšli z neodločenim izidom 1:1. V novi sezoni bo v prvi ligi v Franciji nastopalo 18 namesto dosedanjih 20 klubov. Nici je vodstvo zagotovil Gaetan Laborde z zadetkom v 19. minuti. Kazalo je, da bo domača ekipa tesno vodstvo ohranila do konca, toda že globoko v sodnikovem dodatku je za 1:1 zadel Bafode Diakite.

V soboto je prve tri točke v sezono osvojil še Marseille, ki je z 2:1 premagal Reims. 

Francosko prvenstvo, 1. krog:

Petek, 11. avgust:

Sobota, 12. avgust:

Nedelja, 13. avgust:

Lestvica:

Ne spreglejte