Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2023,
0.36

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

Natisni članek

finale Liga Europa Jose Mourinho Sevilla Roma

Četrtek, 1. 6. 2023, 0.36

11 mesecev

Liga Europa, finale

Po 148 minutah igre odločale 11-metrovke, Sevilla še sedmič prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87
Sevilla | Sevilla je še sedmič postala zmagovalec evropske lige. | Foto Reuters

Sevilla je še sedmič postala zmagovalec evropske lige.

Foto: Reuters

V Puskas Areni v Budimpešti je Sevilla še sedmič osvojila evropsko ligo. Romo je premagala z 2:1. Odločale so 11-metrovke, eno od dveh Rimljanov je zapravil Gianluca Mancini, ki je v drugem polčasu dosegel še avtogol. Po kar 148 minutah igre je bil rezultat 1:1 (redni del, podaljška in kar 28 minut sodnikovih dodatkov).

Joan Jordan
Sportal Primitivna gesta Španca, ki bo preganjala navijače Rome
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin dal medaljo Mourinhu, ta pa se je je hitro znebil

Liga Europa, finale:

Po izvrstni podaji Mancinija za 1:0 zadel Dybala

Paulo Dybala | Foto: Reuters Paulo Dybala Foto: Reuters Kot poznamo italijanske klube in trenerja Joseja Mourinha, smo vsi pričakovali previden in bolj obramben začetek Rome, a smo se ušteli. Italijani so odločno krenili po prvi zadetek na tekmi. Leonardo Spinazzola je v 12. minuti povsem sam dobil žogo 16 metrov od gola, sicer močno sprožil, a streljal neposredno v vratarja Seville Bona. Naslednjih 20 minut nobena ekipa ni imela veliko od igre. Nato pa je vendarle postalo bolj dramatično. V 32. minuti je na robu kazenskega prostora padel Tammy Abraham (Roma), sodniki so prekršek pogledali s počasnim posnetkom, a niso dosodili 11-metrovke. Dve minuti pozneje je sledila izvrstna podaja Gianluce Mancinija s polovice igrišča v globino. Argentinski zvezdnik Rome Paulo Dybala je žogo dobil na robu kazenskega prostora in premagal Bona za vodstvo z 1:0. Sevilla je začela igrati šele, ko se je znašla v zaostanku. Prav fanatično pa so na Romin gol krenili v sodnikovem dodatku. Hrvaški reprezentant Ivan Rakitić je z več kot 20 metrov zatresel okvir vrat.

Avtogol Mancinija za 1:1

Gianluca Mancini je v drugem polčasu nesrečno premagal svojega vratarja. 1:1. | Foto: Reuters Gianluca Mancini je v drugem polčasu nesrečno premagal svojega vratarja. 1:1. Foto: Reuters V prvem polčasu smo spremljali eksplozijo čustev navijačev v rdečih barvah, v deseti minuti drugega pa na drugi strani stadiona, kjer so bili v belo oblečeni Španci. Romi se je obrambna taktika na začetku drugega dela igre namreč maščevala. Po predložku enega od nogometašev Seville v kazenski prostor se je žoga od Mancinija odbila v gol Ruija Patricia. Podajalec pri golu Rome je tako nesrečno dosegel avtogol in Sevilla je izenačila na 1:1. Sevilla je napadala naprej, a v 67. minuti je imela priložnost tudi Roma. Odbitek je poskušal v mrežo spraviti Abraham, a je bil strel za Bona preslab. Sledila je še ena slaba novica za Rimljane: strelec gola Dybala je vse bolj šepal in Mourinho ga je moral zamenjati. Od 68. minute je igral Georginio Wijnaldum.

Jose Mourinho | Foto: Reuters Jose Mourinho Foto: Reuters Precej vroče krvi na obeh straneh pa je sledilo v 76. minuti, ko je v kazenskem prostoru padel Sevillin vezist Lucas Ocampos. A po ogledu z VAR je bilo jasno, da se je Roger Ibañez dotaknil žoge, nato pa je Ocampos kar sam padel po tleh. Mourinho je zahteval karton za simuliranje. Portugalski trener je bil znova na nogah štiri minute pozneje, ko je Fernando v kazenskem prostoru igral z roko, a je sodnik le odkimal, češ da je imel roko ob telesu. Spet bolj nevarni Rimljani so imeli izvrstno priložnost v 84. minuti, a je Andrea Belotti z bližine streljal slabo, mimo leve vratnice. Do konca rednega dela je bila igra vse bolj trda in raztrgana. Gola nismo videli in sledila sta dva 15-minutna podaljška.

Namesto 120 minut tekma trajala kar 148 minut

Prvi podaljšek ni navdušil: brez priložnosti, brez prave igre. Drugi je bil že pravo mučenje občinstva: prekrški, valjanje po tleh, zavlačevanje. Zaradi neverjetno dolgih prekinitev sta podaljška namesto 30 minut trajala kar 43. Že redni del tekme pa namesto 90 minut 105. Vse prej kot lepa reklama za nogomet. V 12. minuti sodnikovega dodatka drugega podaljška je Chris Smalling sicer iz polpriložnosti, edine v podaljšku, zadel prečko.

Pet minut čez polčas odločile 11-metrovke

Bono je ubranil dve 11-metrovki. | Foto: Reuters Bono je ubranil dve 11-metrovki. Foto: Reuters Prvak je bil odločen že po polnoči. Mancini je v drugi seriji 11-metrovk streljal po sredini vrat in Bono, ki se je vrgel v levo, mu je branil s stopali. V tretji seriji pa se je maroški vratar izkazal z obrambo strela Ibañeza. Medtem so bili Španci zanesljivi in so zadeli vse svoje 11-metrovke. Po četrti seriji se je tako začelo slavje Seville, nogometaši in navijači Rome pa so planili v jok.

Sevilla | Foto: Reuters Foto: Reuters

Utrinki s finala nogometne evropske lige v Budimpešti (foto: Reuters, Guliver Images):

Fotogalerija
1 / 55

Več kot 50 tisoč navijačev iz tujine

Viktor Orban in Aleksander Čeferin na častni tribuni v Puskas Areni. | Foto: Reuters Viktor Orban in Aleksander Čeferin na častni tribuni v Puskas Areni. Foto: Reuters V Budimpešto je iz Španije in Italije pripotovalo več kot 50 tisoč navijačev. Že sredi dneva so glasilke ogrevali v enem od mestnih parkov, nato pa se po mestnih ulicah z navijaško pesmijo in baklami odpravili do stadiona, poimenovanega po legendarnem madžarskem nogometu Ferencu Puskasu. Veliki finale druge najmočnejše evropske nogometne lige je v živo spremljalo več kot 60 tisoč ljudi. Na VIP-tribuni je ob madžarskem premierju Viktorju Orbanu sedel predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki ima to čast, da prvakom Uefinih tekmovanj podeljuje kolajne.

Takole so se navijači obeh klubov ogrevali pred tekmo (video Reuters):

Mourinho se ni oziral na rekord

Joseja Mourinha zanima samo končna lovorika.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Joseja Mourinha zanima samo končna lovorika. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za Sevillo je uspeh v evropski ligi prvič prišel leta 2006, ko je zdajšnji kapetan Jesus Navas pri rosnih 20 letih dvignil pokal zmagovalcev proti Middlesbroughu. Zmago so ponovili še v letih 2007, 2014, 2015, 2016 in 2020. Zmagovalci evropske lige dobijo mesto v skupinski del najelitnejšega klubskega tekmovanja, lige prvakov, zato je motiv vedno še toliko večji. V primeru zmage Rome bi Mourinho postal prvi trener, ki bi osvojil evropsko ligo s tremi različnimi klubi, potem ko je leta 2003 zmagal s Portom in leta 2017 z Manchestrom Unitedom. A Portugalec ne bi bil "The Special One", če se na ta podatek ne bi požvižgal. "Me ne zanima," je v svojem slogu odgovoril na vprašanje o rekordu.  

Pot do finala  

Bo Joseju Luisu Mendilibarju že nekaj mesecev po prevzemu uspelo osvojiti pokal? | Foto: Reuters Bo Joseju Luisu Mendilibarju že nekaj mesecev po prevzemu uspelo osvojiti pokal? Foto: Reuters Andaluzijski klub, ki ga vodi že tretji trener to sezono, Jose Luis Mendilibar, je v četrtfinalu s 5:2 premagal Manchester United, v polfinalu pa mu je pot poskusil prekrižati italijanski Juventus, ki je po izenačeni prvi tekmi na koncu izgubil z minimalnih 1:2. 

Za klub iz Rima je to drugi finale evropskih tekmovanj zapored. Klub iz večnega mesta je lani proti nizozemskemu Feyenoordu zmagal v konferenčni ligi. Prav njih je Roma letos izločila v četrtfinalu evropske lige, ko jih je na povratni tekmi nadigrala s 4:1. V polfinalu so se pomerili z Bayerjem iz Leverkusna in zmagali z golom, ki ga je na prvi tekmi zabil Edoardo Bove.  

Benjamin Šeško
Sportal Edini Slovenec, ki je postal prvak v tujini, ne bo več dolgo najstnik
Ne spreglejte