Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
18. 8. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

5

Natisni članek

Liga Europa NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Azerbajdžan Qabala Dejan Kelhar

Četrtek, 18. 8. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Dejan Kelhar

Eden redkih Slovencev, ki danes ne bo navijal za Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

5

Dejan Kelhar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometaš Dejan Kelhar se rad spominja obdobja, ki ga je preživel v oddaljenem Azerbajdžanu. V sezoni 2012/13 je nosil dres Qabale. Takrat je v Sloveniji le malokdo poznal ta klub, danes, ko se bo njegov nekdanji klub v play-offu kvalifikacij za ligo Europa pomeril z Mariborom, je bistveno drugače.

Če je Qabala, eden redkih azerbajdžanskih nogometnih klubov, ki dosega boljše rezultate in ne prihaja iz prestolnice Baku, pred štirimi leti le načrtovala druženje z evropsko elito, so se ji nekaj let pozneje sanje uresničile. V prejšnji sezoni se je klub uvrstil v skupinski del evropske lige, podoben cilj pa si je zadal tudi v tej sezoni.

Na poti do njegove izpolnitve je že preskočil ovire iz Gruzije, Madžarske in Francije (Qabala je šokirala Lille in ga izločila po rezultatih 1:1 in 1:0), v odločilnem krogu kvalifikacij za preboj v skupinski del lige Europa pa se bo spoprijel še z Mariborčani. Prva tekma bo danes ob 19. uri po slovenskem času v Qabali.

Azerbajdžan nima velikega nogometnega bazena

Brežičan je ohranil stik s športnim direktorjem Qabale. | Foto: Vid Ponikvar Brežičan je ohranil stik s športnim direktorjem Qabale. Foto: Vid Ponikvar Evropskega tekmeca vijolic odlično pozna Dejan Kelhar. Nekdanji slovenski reprezentant in branilec Olimpije si je v deželi ob Kaspijskem morju služil nogometni kruh pred štirimi leti.

"Že takrat so poudarjali evropske cilje. Zavedali so se, da ne gre vse čez noč. Pogosto so izpadali v prvih krogih evropskih tekmovanj, a iz tega niso delali drame. V klubu ne vlada pritisk. V zadnjih letih so močno napredovali. Držijo se tudi svojih finančnih okvirov, ki so zelo dobri," pravi 32-letni Brežičan, ki pozna kar nekaj nogometašev Qabale, večinoma Azerbajdžancev.

"Eden se je celo vrnil v klub. Domači igralci se pogosto menjajo po najboljših domačih klubih. Pozna se, da Azerbajdžan nima tako velikega nogometnega bazena, zato trpi tudi reprezentanca, čeprav gre na bolje. Začelo se je dobro delati z mladimi talenti. Ljudje so tihi, zaprti. Garajo kot mravljice, tako da bi lahko njihova zgodba čez kakšnih deset let že obrodila sadove. Boljši so tisti klubi, ki imajo srečnejšo roko pri nakupu tujcev. V tem pogledu so klubi izboljšali svoje delo s skavtingom. To vem, ker se pogosto slišim s športnim direktorjem Qabale," nam je povedal izkušeni branilec.

Ko je igral v Azerbajdžanu, je sodeloval z mladim predsednikom. "Bil je celo mlajši od mene. To je bilo nekaj nenavadnega. Je krasen človek, zelo izobražen, zelo širokih nazorov. Pravi gospod. Nogomet doživlja kot užitek, tako da z veseljem vodi klub," je predstavil 31-letnega predsednika Qabale Taleja Heydarova. Njegov oče je eden najpremožnejših Azerbajdžancev.

Navija za slovenske klube, a daje prednost nekdanjim delodajalcem

V zadnjih dneh so ga nekajkrat zmotili klici azerbajdžanskih novinarjev. Zanimalo jih je, za koga bo stiskal pesti na dvoboju v Qabali. Znašel se je v nehvaležnem položaju, a jim je pojasnil, da bo navijal za nekdanji klub iz Azerbajdžana.

"Sem Slovenec. Moramo navijati za slovenske klube. To tudi počnem, a pri tem vedno dajem prednost klubom, kjer sem nastopal. Nočem si zapirati vrat do njih. Ker pa Maribor vseeno predstavlja Slovenijo, bi si želel, da bi v Qabali igral dobro," je pojasnil Kelhar.

Razočaran, da je tako hitro spodrsnilo Olimpiji

Z vprašanjem, ali bi nadaljevanje evropske sezone Maribora ustrezalo Olimpiji v boju za naslov prvaka, se ne obremenjuje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Z vprašanjem, ali bi nadaljevanje evropske sezone Maribora ustrezalo Olimpiji v boju za naslov prvaka, se ne obremenjuje. Foto: Urban Urbanc/Sportida Želi Mariboru več evropskih uspehov tudi zaradi tega, ker bi lahko na račun zgoščenega jesenskega urnika trpeli rezultati vijolic v 1. SNL? Nedavni poraz v Novi Gorici je to že nakazal, a Olimpija za razliko od Domžal tega ni znala izkoristiti.

"S tem se pri Olimpiji ne obremenjujemo. Maribor ima tudi določeno širino. V bistvu smo bolj razočarani, ker nam je tako hitro spodrsnilo. Če se dobro spomnim, je tudi Maribor nekajkrat izpadel v drugem predkrogu, preden je začel nizati rezultate. Treba bo potegniti kaj iz tega, nobena hiša se ne bo postavila kar sama," še vedno ni pozabil hitrega izpada iz Evrope, ko je Olimpija na dveh tekmah mrežo slovaškega prvaka Trenčin zatresla kar šestkrat, a vseeno izpadla.

Težko je sprejel tudi zadnji prvoligaški poraz, ko so Ljubljančani doma izgubili proti velenjskemu Rudarju (0:2).

Z letalom ceneje kot s taksijem

Ko je slovenski branilec zapustil Qabalo, je sklenil dogovor s Crveno zvezdo in ji pomagal do naslova srbskega prvaka. | Foto: Sportida Ko je slovenski branilec zapustil Qabalo, je sklenil dogovor s Crveno zvezdo in ji pomagal do naslova srbskega prvaka. Foto: Sportida Qabala je zgodovinsko mesto v Azerbajdžanu, 220 kilometrov oddaljeno od Bakuja. Leži v hribovitem svetu, od koder pogled seže tudi na bližnji Kavkaz in gore, visoke več kot štiri tisoč metrov.

"Ko si odprl balkonska vrata in se zazrl v gore, si začutil neverjetno svežino. Podobno je bilo na treningih. Trening center je odličen. V tem delu Evrope takšnega ne najdeš. Imaš vse, kar potrebuješ, tako da lahko razmišljaš le o nogometu. Za pripravljenost igrišča so skrbeli ljudje, ki so prišli iz Anglije," je postregel s podatkom, ki priča o urejenosti kluba in visokih ambicijah, kako ujeti razviti evropski Zahod.

Ko je igral za Qabalo, je na poti do Bakuja, kjer domuje večina prvoligaških klubov, prestajal manjši pekel. "Ceste niso bile najboljše, tako da smo z avtobusom potrebovali vsaj tri ure in pol. Najlažje mi je bilo, da sem v roke prijel knjigo in potrpel. Pred kratkim sem bil v Bakuju in se prepričal, da so vmes že posodobili cestno povezavo. Zdaj gre veliko hitreje. Na voljo pa imaš tudi letalsko vožnjo. Od Bakuja do Qabale te stane le 16 evrov, letiš pa 25 minut. Ko sem potoval s taksijem, je bila cena vsaj sto evrov," se je v smehu spominjal prigod, ki jih je doživljal v nekdanji sovjetski republiki, polni energetskih naravnih virov.

Uspehi Maribora odmevali tudi v Azerbajdžanu

Mesto Qabala leži pod Kavkazom. | Foto: Reuters Mesto Qabala leži pod Kavkazom. Foto: Reuters Klubski nogomet v Azerbajdžanu napreduje, kar dokazuje tudi vedno večje število klubov v skupinskih delih evropskih tekmovanj (poleg Qabale se lahko s tem podvigom pohvalita še Qarabag in Neftči). Lahko Qabali uspe še drugič zapored? 

"Možnosti proti Mariboru so 50 : 50. Kdor bo naredil manj napak, bo napredoval. Ker se igrata dve tekmi, bo na prvi tekmi veliko taktike in previdnosti," napoveduje nogometaš, ki je v tujini zamenjal kar osem držav (Nemčija, Belgija, Poljska, Izrael, Turčija, Azerbajdžan, Srbija in Anglija). Prepričan je, da bodo Azerbajdžanci spoštovali Maribor. Tako odpade njihovo podcenjevanje, ki pa bi lahko bilo voda na mlin vijolicam, .

"Maribor zelo spoštujejo. O tem sem se prepričal na lastne oči. Maribor je v zadnjih letih pustil velik pečat v Evropi. Tega se zavedamo tudi mi v Sloveniji in moramo biti ponosni nanj. Ne glede na to, da sem igralec Olimpije, je treba Mariboru čestitati. A igralci Qabale se ne bodo kar tako predali," opozarja Kelhar, ki opaža drugačno pojmovanje Azerbajdžana in nogometa v primerjavi z letom 2012.

Ko je odšel v to deželo, je marsikdo imel zanimive komentarje. "Izrečenih je bilo kup negativnih besed, ki jih raje ne bi našteval (smeh, op. p.), ko pa sem prišel tja, sem bil prijetno presenečen. Za vrh se poteguje pet ali šest izenačenih ekip. Kot da bi imel tri Olimpije in tri Maribore. Zdaj je drugače. Uspehi azerbajdžanskih ekip so naredili svoje, zdaj Slovenci njihov nogomet poznajo tudi zaradi Roberta Prosinečkega, ki je njihov selektor. Ko se začnejo pojavljati ta imena, na njih začneš gledati drugače.

Kako bodo gledali na Qabalo po 25. avgustu, ko bo v Ljudskem vrtu odigrana povratna tekma play-offa kvalifikacij za ligo Europa?

Užival na treningih, a zapustil Azerbajdžan

Jurij Semin je vodil tako Dejana Kelharja kot tudi Branka Ilića. | Foto: Vid Ponikvar Jurij Semin je vodil tako Dejana Kelharja kot tudi Branka Ilića. Foto: Vid Ponikvar Kelharjeva epizoda v Azerbajdžanu se je hitro končala. ''V športu je tako, da ima vsak trener določene poglede na igralca. Klub je hotel spremeniti strategijo. V tistem trenutku je bil trener Rus Jurij Semin. Bil je tudi ruski selektor, treniral pa tudi Branka Ilića pri moskovskem Lokomotivu. Ne glede na to, da nisem igral, je bil eden mojih najboljših trenerjev. Od njega sem se lahko veliko naučil,'' je pohvalil ruskega strokovnjaka, ki je zelo navezan na Rogaško Slatino in jo vsako leto obišče vsaj za dva tedna.

Zaradi pomanjkanja igralnih minut se je počasi naveličal. Ko se je pojavila ponudba Crvene zvezde, ki jo je v Qabalo naslovil tedanji trener rdeče-belih Slaviša Stojanović, se je Kelhar poslovil od Azerbajdžana in osvojil naslov srbskega prvaka.

Ne spreglejte