Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 8. 2016,
12.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Darko Milanič Liga Europa Qabala

Sreda, 17. 8. 2016, 12.58

6 let, 6 mesecev

Maribor odpotoval v Azerbajdžan

Vijolice prepričane, da ne bo azerbajdžanskega juriša

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Darko Milanič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Mariborčani so v Azerbajdžan odpotovali polni optimizma in prepričanja, da se lahko iz Qabale vrnejo z ugodnim izhodiščem. "Želimo doseči zadetek in ohraniti našo mrežo nedotaknjeno," je o ciljih na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo spregovoril strateg vijolic Darko Milanič.

Mariborska nogometna odprava se je v dopoldanskih urah zbrala na letališču Edvarda Rusjana in se odpravila v Azerbajdžan, kjer jo v četrtek ob 19. uri po slovenskem času čaka prvo dejanje odločilnega kroga kvalifikacij za vstop v skupinski del lige Europa. Vijolice bodo gostovale pri Qabali, ki je v prejšnjem krogu kvalifikacij presenetila francoskega favorita iz Lilla.

Na pot po porazu v Novi Gorici

Mariborčani so v soboto izgubili v Novi Gorici (1:2). Častni zadetek za vijolice je dosegel Gregor Bajde. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mariborčani so v soboto izgubili v Novi Gorici (1:2). Častni zadetek za vijolice je dosegel Gregor Bajde. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski pokalni zmagovalec v srečanje vstopa previdno. Poudarja, da svojega tekmeca zelo spoštujejo, vseeno pa meni, da bi si lahko ob dobrih predstavah v Azerbajdžanu in Sloveniji (povratna tekma bo 25. avgusta v Ljudskem vrtu) napredovanje priigral Maribor.

Če bi mu uspelo, bi se že četrtič v klubski zgodovini uvrstil v skupinski del evropske lige, s tem pa tudi zagotovil, da bi navijači vijolic v evropskih srečanjih uživali vsaj do zime.

Slovenski podprvaki so se na eno najpomembnejših gostovanj v tej sezoni odpravili z mešanimi občutki, saj še niso pozabili sobotnega poraza v Novi Gorici. Na njihovo srečo je brez točk v petem krogu Prve lige Telekom Slovenije ostal tudi osrednji tekmec za državni naslov, ljubljanska Olimpija, tako da se zaostanek za zmaji (–2) ni povečal.

Mariborčani so se edini izmed štirih slovenskih predstavnikov, ki v sezoni 2016/17 sodelujejo v evropskih tekmovanjih, prebili do odločilnega kroga kvalifikacij.

Zavedajo se, da bo zelo vroče

Bodo informacije Saše Gajserja, ki jih je pridobil v Azerbajdžanu, Milaničevi četi pomagale do uspeha? | Foto: Vid Ponikvar Bodo informacije Saše Gajserja, ki jih je pridobil v Azerbajdžanu, Milaničevi četi pomagale do uspeha? Foto: Vid Ponikvar V četrtek jih čaka gostovanje pri Qabali, klubu iz Azerbajdžana, ki je v prejšnji sezoni nastopil v skupinskem delu evropske lige, visokih ciljev pa ne skriva niti v tej, kar je dokazal z izločitvijo francoskega Lilla.

Vijolice so prepričane, da jih posebni vremenski pogoji, ki v teh dneh vladajo v državi ob Kaspijskem morju, ne bodo zmotili pri nogometni predstavi. Kako vroče bo, sta se v zadnjem tednu v živo prepričala pomočnika trenerja Saša Gajser in športni direktor Miran Pavlin. Nekdanja slovenska reprezentanta sta se mudila v Azerbajdžanu.

Qabala se je na prvenstvenem dvoboju z Interjem iz Bakuja razšla brez zadetkov, analizi mariborskih oglednikov pa je z zanimanjem prisluhnilo strokovno vodstvo. Vodi ga strateg Darko Milanič, ki je v tej evropski sezoni še neporažen. Izločil je Levski in Aberdeen, za veliko nagrado, nastop v skupinskem delu evropske lige, ki ponuja šest atraktivnih tekem do decembra, pa bo skušal zagreniti življenje še Qabali.

Milanič: Qabala igra moderno

"Moštvo Qabale igra moderen nogomet. Zna se dobro braniti, hkrati pa ima dobre prehode v napad. Verjetno je to edini način, da tako uspešno nastopajo v Evropi," je pred odhodom v oddaljeno deželo dejal Milanič. Verjame, da lahko njegovi izbranci v tehničnem smislu na igrišču ponudijo več od prvoligaškega kluba iz Azerbajdžana, za katerega je pred leti igral nekdanji slovenski reprezentant, danes pa branilec Olimpije Dejan Kelhar.

Mariborčani bodo povratno tekmo odigrali 25. avgusta v Ljudskem vrtu, kjer v tej sezoni v Evropi še niso prejeli zadetka. | Foto: Sportida Mariborčani bodo povratno tekmo odigrali 25. avgusta v Ljudskem vrtu, kjer v tej sezoni v Evropi še niso prejeli zadetka. Foto: Sportida

"Lahko bi imeli določene prednosti v posesti žoge in čvrstosti ekipe, vendar pa izkazujemo polno spoštovanje tekmecu, ki je prišel tako daleč in tudi v prejšnji sezoni uspešno nastopal v Evropi." Qabala je v tej evropski sezoni izločila Samtredio (Gruzija), MTK iz Budimpešte (Madžarska) in Lille (Francija).

Saša Gajser o tekmecu:

"Qabala ima nekaj zelo dobrih posameznikov, a se ne bomo pripravljali le na dva ali tri igralce. Odlikujejo se kot ekipa s homogenostjo in trdnostjo. Toda tudi oni bodo morali razmišljati o nas in onemogočiti naše adute, ki jih ni malo. Z vsem spoštovanjem do tekmecev verjamem, da smo dovolj kakovostni in da bomo na dveh tekmah uspešnejši," meni pomočnik mariborskega trenerja, ki si je pred dnevi ogledal srečanje Qabale v Azerbajdžanu.

Ne pričakuje juriša na mariborska vrata

Milivoje Novaković je zadel v polno na zadnjem evropskem gostovanju Maribora. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Milivoje Novaković je zadel v polno na zadnjem evropskem gostovanju Maribora. Foto: Urban Urbanc/Sportida Milanič pričakuje, da Qabala proti Mariboru ne bo odstopala od svoje "previdne" strategije. "Nikakor ne pričakujem, da bo od prve minute napadala naša vrata in se branila zelo tvegano. Obdržala bo svoj način, kar pomeni, da bomo imeli mi možnost vodenja igre. Naša želja, da napadamo in dosežemo zadetek ali več, je velika," meni nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste.

Maribor v tej sezoni na evropskih gostovanjih še ni izgubil. Tako v Sofiji (Levski) kot Aberdeenu je remiziral z 1:1, kar je na koncu zadostovalo za napredovanje.

"V tekmo gremo z namenom, da dosežemo zadetek, hkrati pa ohranimo našo mrežo nedotaknjeno. Želimo ustvariti dobre pogoje za povratno tekmo v Mariboru in se vrniti domov z rezultatom, ki nam omogoča napredovanje. Morali se bomo zelo potruditi, če želimo uresničiti cilje, vremenske razmere pa nas ne smejo zmotiti. Pomembno je, da fantje takoj po začetku tekme občutijo, kako kakovosten je tekmec," je napovedal, da se bodo skušali čim prej po prihodu prilagoditi visokim temperaturam (30 stopinj in več) ter poskrbeti, da jim to ne bo povzročalo prevelikih težav.

Manjkal bo le Kabha

Vesel je, da lahko v Qabali, kjer bo dvoboj potekal na štadionu Dalga Arena (6.500 sedežev), računa skoraj na najmočnejšo zasedbo. Zaradi kartonov bo pogrešal Izraelca Marwana Kabho, vsi drugi pa so nared. "Napetost fantov je drugačna pred evropskimi tekmami. Čutiti je drugačno razpoloženje. Verjamem, da bodo danes na treningu vsi pravi," je trener 13-kratnih slovenskih prvakov vesel, da izbranci čutijo odgovornost pred srečanjem, ki prinaša ogromen vložek. "Lahko napredujemo, a le če bomo obe tekmi odigrali zelo dobro," je optimističen pred play-offom.

Ne spreglejte