Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Malta Srečko Katanec Matic Črnic Twente NK Maribor NK Maribor NK Domžale Dejan Trajkovski slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 7. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Dejan Trajkovski

Edini Slovenec, ki je Malto zapuščal v bolečinah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Dejan Trajkovski | Foto Twitter

Foto: Twitter

Mariborčanu Dejanu Trajkovskemu je 11. novembra 2016 srce razbijalo kot še nikoli. Na Malti je uresničil otroške sanje in debitiral v dresu članske slovenske reprezentance. Pomagal ji je do kvalifikacijske zmage (1:0), a pri tem plačal krut davek. Zaradi zloma ključnice je mesec dni ostal brez nogometa.

Malto, majhno otoško državo, ki bo v soboto gostovala v Stožicah in poskušala Sloveniji pokvariti načrte v kvalifikacijah za SP 2018, si bo zapomnil za vse večne čase.

Takoj je vedel, da je nekaj narobe

Na krstnem nastopu je branil barve domovine od prve minute. | Foto: Vid Ponikvar Na krstnem nastopu je branil barve domovine od prve minute. Foto: Vid Ponikvar Dejan Trajkovski, 24-letni Mariborčan z makedonskimi koreninami, je dolgo sanjal o tem, kako bo zaigral za A-reprezentanco. Nekajkrat je bil že blizu, a se ni nikoli podal na igrišče, ko je bila uradna tekma. Vse do 11. novembra 2016.

Selektor Srečko Katanec ga je uvrstil v začetno enajsterico in presodil, da lahko kar najbolje nadomesti praznino na položaju levega bočnega branilca, ki je zazevala zaradi pomanjkanja tekmovalne forme pri izkušenem Bojanu Jokiću. Branilec Twenteja se ni ustrašil priložnosti na velikem odru. Na reprezentančno akcijo je prišel v dobri formi in bogatimi izkušnjami, ki jih je pridobil na Nizozemskem.

Dvoboj na Malti je začel od prve minute, v nadaljevanju zaploskal mojstrskemu zadetku Benjamina Verbiča (Vojničan je po podaji Jasmina Kurtića atraktivno zadel v polno po strelu s peto), nato pa se mu je po 63 minutah stemnilo pred očmi. Po enem izmed številnih dvobojev z Maltežani je padel na tla in obležal v bolečinah. Vedel je, da je nekaj narobe.

Ni več mogel nadaljevati igre, saj si je zlomil ključnico. ''Pregled je pokazal, da je zlomljena. Porajalo se je vprašanje, ali grem na operacijo ali ne. Na koncu so se v mojem klubu odločili, da ne grem pod nož. Zaradi tega imam še zdaj spomin na zlomljeno ključnico. Del kosti štrli ven, a me to ne moti. Vidi se razlika med levo in desno stranjo, a je zame najbolj pomembno, da so minile bolečine. Čez mesec dni sem že lahko normalno treniral in ni bilo več težav,'' se je nesrečnega dogodka na štadionu Ta'Qali, kjer igra reprezentanca Malte, spominjal Štajerec. Hvaležen je zdravniški službi Twenteja, saj se je izkazalo, da bi okrevanje po morebitni operaciji trajalo bistveno dlje.

Slovenija je zadnjo zmago v kvalifikacijah za SP 2018 ustvarila prav proti Malti. | Foto: Reuters Slovenija je zadnjo zmago v kvalifikacijah za SP 2018 ustvarila prav proti Malti. Foto: Reuters

Črnic se bo naigral na Reki 

Ker je v Mariboru dobival vedno manj priložnosti, se je preselil v Domžale. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ker je v Mariboru dobival vedno manj priložnosti, se je preselil v Domžale. Foto: Žiga Zupan/Sportida Na Nizozemskem se je dokazal pri prvoligašu Twenteju, ta je bil z njim tako zadovoljen, da je z njim v začetku leta sklenil pogodbo. Poprej je igral v deželi tulipanov kot posojen nogometaš Domžal. Skupaj z Maticem Črnicem, dolgoletnim soigralcem v vseh starostnih kategorijah Maribora, je dokazal, kako sta si zaslužila več priložnosti v Ljudskem vrtu.

Da zmoreta igrati na najvišji ravni, sta dokazala v Domžalah, nato pa se odpravila v tujino. ''Verjamem, da bo Matic dobil več priložnosti pri Rijeki. Je odličen igralec. V nogometu se lahko zadeve hitro obrnejo,'' napoveduje velikemu prijatelju v prihodnji sezoni več minut na igrišču pod vodstvom Matjaža Keka.

Včasih bočni branilec, včasih levo krilo

Twenteju je pomagal do sedmega mesta v prvenstvu. | Foto: Twitter - Voranc Twenteju je pomagal do sedmega mesta v prvenstvu. Foto: Twitter - Voranc Trajkovski je s svojim izborom glede prestopa v tujino zelo zadovoljen. Nizozemske ne bi v tem trenutku zamenjal za nič na svetu. Tudi za boljše lige, ki jih je v Evropi še nekaj. Vzljubil je dres Twenteja in prvenstvo, ki je letos ponudilo napeto dramo v boju za prvaka, v katerem je bil Feyenoord za ščepec boljši od Ajaxa, finalista evropske lige. Čeprav ni igral redno, ga to ni zmotilo.

''Trener se je tako odločil. Veliko menja, iskal je zmagovito postavo. Včasih me je postavil na položaj levega bočnega branilca, včasih sem bil levo krilo v zvezni vrsti. Odvisno od tekmeca in rezultata,'' je pojasnil nekdanji branilec Maribora in Domžal. Na koncu je v prvenstvu zbral 22 nastopov, od tega 16 v uradni enajsterici. To ga je zadovoljilo.

Twente ne sme igrati v Evropi

Tudi, če bi se uvrstil v Evropo, v njej ne bi smel nastopiti. | Foto: Twitter - Voranc Tudi, če bi se uvrstil v Evropo, v njej ne bi smel nastopiti. Foto: Twitter - Voranc Če bi se Twente, ki prihaja iz mesta Enschede, uvrstil višje od sedmega mesta, vseeno ne bi zaigral v Evropi. Leta 2015 mu je Evropska nogometna zveza (Uefa) zaradi nespoštovanja pravil pri prestopih igralcev, ki so bili v lastništvu tako imenovanih tretjih oseb, prepovedala nastopanje v evropskih tekmovanjih do leta 2018.

''Dobro smo igrali. Zadovoljni smo. Evropa bi bila pika na i, a smo pač kaznovani. Morda pa prihodnje leto,'' se je nasmehnil Trajkovski, ki je v začetku leta s Twentejem sklenil dveletno pogodbo.

Ni jezen, ker ga ni na seznamu

Nad tem, da ga ni med kandidati za sobotno tekmo, se ne huduje. | Foto: Reuters Nad tem, da ga ni med kandidati za sobotno tekmo, se ne huduje. Foto: Reuters Potihoma je upal, da bo njegove predstave na Nizozemskem opazil tudi selektor in ga uvrstil na seznam kandidatov. ''Bilo bi krasno, če bi me vpoklical. Ker me ni, se bom v prihodnje poskušal še bolj potruditi, da me opazi.''

Njegov igralni položaj je v zadnjih letih eden najbolj šibkih členov slovenske reprezentance. Med odsotnostjo izkušenega Jokića je selektor Katanec iskal kandidate, ki bi ga lahko nadomestili. Trajkovski je dobil priložnost na Malti, a se je tam na žalost tudi poškodoval.

''Slovenija je resda majhna, a imamo veliko vrhunskih igralcev. Številni lahko igrajo na tem mestu,'' se Trajkovski ne huduje nad tem, da ga ni med vpoklicanimi igralci za sobotno srečanje.

''Nisem jezen. Morda bom pa med kandidati za jesenske tekme,'' se je nasmehnil in dal vedeti, da ga bo poleti spremljala dodatna motivacija. Jeseni čakajo Katančevo četo odločilni spopadi za razplet pri vrhu kvalifikacijske skupine. Tudi gostovanje na Slovaškem, ki bo v marsičem odločilno za naskok na želeno drugo mesto.

Kaj pričakuje v soboto?

Veselje Benjamina Verbiča in soigralcev po zadetku na gostovanju na Malti (1:0). | Foto: Reuters Veselje Benjamina Verbiča in soigralcev po zadetku na gostovanju na Malti (1:0). Foto: Reuters ''Vsaka tekma je težka,'' se je pridružil selektorjevemu mnenju, da danes v nogometu ni več lahkih, še manj pa naivnih tekmecev. ''Ko sem igral na Malti, nam ni bilo niti malo lahko. Moraš igrati z enakim žarom, kot da je na drugi strani Anglija,'' je pojasnil, kako pomemben je pristop k srečanju. Sobotni je na papirju resda najlažji v tem kvalifikacijskem ciklusu, a Trajkovski opozarja, da Malte ne gre jemati z levo roko. Sploh po njeni zmagi na prijateljski tekmi, ko je v torek v Gradcu premagala Ukrajino (1:0), slovensko krvnico v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016.

''Malta zna zaigrati zelo zoprno. Takrat se je zaprla, nato pa je bila zelo nevarna v protinapadih. Na srečo, pa tudi zaradi našega znanja, nismo prejeli zadetka. V drugem delu smo bili boljši, zadetek Verbiča pa je bil prekrasen."

Najprej v Barcelono, nato še v Grčijo

Ker se je sezona nizozemskega prvenstva končala že 14. maja, je po dolgih letih dočakal poletje, v katerem si lahko privošči daljši oddih. Po koncu sezone se je najprej s soigralci odpravil v Barcelono, kjer so imeli posrečen team building. ''Odlično se razumemo. Nekaj igralcev, ki je bilo posojenih, je odšlo drugam, tako da smo se malce poveselili in družili,'' je pojasnil.

Avgusta 2016 se je preselil na Nizozemsko kot posojen nogometaš Domžal, v začetku letošnjega leta pa je Twente sklenil z njim dveletno pogodbo. | Foto: Twitter - Voranc Avgusta 2016 se je preselil na Nizozemsko kot posojen nogometaš Domžal, v začetku letošnjega leta pa je Twente sklenil z njim dveletno pogodbo. Foto: Twitter - Voranc

Nato ga je pot nesla v Grčijo, kjer je užival teden dni z bratom, zdaj pa je v Mariboru. Do začetka priprav Twenteja sta še dva tedna, tako da upošteva klubska navodila in se v lastni režiji odgovorno pripravlja na novo sezono. Ve tudi, kaj bo počel v soboto. ''Spremljam bom tekmo Slovenije. Kaj pa bi drugega? Upam, da bomo zmagali. Fantom želim veliko sreče,'' drži pesti za znance, da v soboto še drugič v tem kvalifikacijskem ciklusu odpravijo Malto. Dvoboj se bo začel ob 18. uri.

Ne spreglejte