Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
17. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija

Petek, 17. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Nekdanji kapetan Olimpije po odhodu iz Stožic

Darijan Matić: Pri Olimpiji so bili zelo korektni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50
Darijan Matić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"To je nogomet, takšne zadeve se v življenju dogajajo. Nikomur ničesar ne zamerim," kljub temu, da so ga pri Olimpiji odslovili, mirno pravi Darijan Matić. Še ob koncu prejšnje sezone je kot kapetan Ljubljančanov v zrak dvignil pokal za naslov državnega prvaka. Zdaj so ga prečrtali in moral si je poiskati nov izziv. Našel ga je v tretji slovenski ligi. Preselil se je v Muro.

V prejšnji sezoni je odigral 34 od 36 prvenstvenih tekem Olimpije, vse v začetni enajsterici, in bil med najbolj zaslužnimi, da je 21. maja lani vsa Ljubljana do jutranjih ur proslavljala naslov, na katerega je čakala kar 21 let. Kot kapetan je bil tisti, ki je po tekmi s Krko v Stožicah pred več kot 13 tisoč navijači kot prvi pokal za naslov državnega prvaka ponosno dvignil visoko v zrak.

Danes, le osem mesecev pozneje, ni več kapetan in njen član. Najprej se je sam odrekel kapetanskemu traku, potem si je po tednih iskanja našel nov klub. Nogometno pot bo nadaljeval v tretji slovenski ligi kot član Mure.

Na prvem letošnjem zboru Olimpije 9. januarja se je pojavil, na priprave v Turčijo ni odpotoval. | Foto: Vid Ponikvar Na prvem letošnjem zboru Olimpije 9. januarja se je pojavil, na priprave v Turčijo ni odpotoval. Foto: Vid Ponikvar

"Že decembra lani so mi rekli, da name ne računajo več. Njihovo odločitev sem mirno sprejel, tako pač je v profesionalizmu. Pri Olimpiji so bili v zadnjem mesecu do mene kar najbolj korektni. Nikomur nič ne zamerim. Prej nasprotno, celo hvaležen sem jim lahko," je povedal Darijan Matić in nas morda kar malce presenetil. Kot je marsikoga presenetil tudi s tem, da bo nogometno pot kljub ponudbam iz prve lige, ki jih je imel, nadaljeval v tretjeligaški Muri.



"Mura je klub, na katerega sem kot otrok gledal z velikim spoštovanjem. Ko sem odraščal, je bil to verjetno celo tretji najboljši klub v Sloveniji za Olimpijo in Mariborom. Do tega kluba čutim veliko spoštovanje in verjamem, da bo Mura kmalu spet tam, kamor spada. V prvi ligi," je povedal 33-letni nogometaš, ki bo v Murski Soboti zagotovo do junija. Potem ne ve, kaj bo sledilo.

Z Olimpijo ima pogodbo še za eno leto in pol. "Če bomo vsi zadovoljni, se morda zgodi, da bom ostal v Muri. Zakaj pa ne? Če bo tako, kot si želim, bi nogomet še rad igral, potem pa se počasi preselil v trenerske vode," je izkušeni nogometaš, ki se bo treningom Mure priključil prav danes, razkril načrte za prihodnost.

Odšla sta še dva

Odšel je tudi Đorđe Crnomarković (v sredini). | Foto: Vid Ponikvar Odšel je tudi Đorđe Crnomarković (v sredini). Foto: Vid Ponikvar Ob Matiću sta se v sredo, v zadnjih urah zimskega prestopnega roka za slovenske prvoligaše, od Olimpije poslovila še dva nogometaša. Branilec Đorđe Crnomarković in napadalec Dorian Babunski.

Srb Crnomarković, ki za Olimpijo od prihoda lani poleti ni odigral niti minute, se je preselil v vrste norveškega prvoligaša Haugesunda.

Mladi Makedonec Babunski, ki je za Olimpijo odigral eno tekmo, odhaja kot posojen nogometaš v slovenskega prvoligaša Radomlje, ki so si pred dnevi od Olimpije do konca sezone sposodile tudi branilca Lea Ejupa

Kaj in zakaj je bilo, ga ne zanima

Bolj kot prihodnost nas je v tem trenutku zanimala preteklost in predvsem to, zakaj je po prihodu novega trenerja Luke Elsnerja izpadel najprej iz prve postave, potem tudi ekipe. Na začetku sezone je namreč redno igral, nato je sledila selitev na klop in za konec še dokončno slovo.

Maja lani je v središču Ljubljane s šalom Olimpije poziral kot njen kapetan, danes ga ni več zraven. | Foto: Bojan Puhek Maja lani je v središču Ljubljane s šalom Olimpije poziral kot njen kapetan, danes ga ni več zraven. Foto: Bojan Puhek

"Glede na statistični indeks nisem bil pretirano slabši, kot sem bil lani. Moje igre so bile po tem pokazatelju, podobno kot lani, med najboljšimi v moštvu, a v klubu so se pač odločili, kot so se. Rekli so mi, da bodo pripeljali nove nogometaše. Očitno me v klubu niso več videli v svojih kombinacijah, kar je povsem razumljivo. Mlade igralce lahko pozneje prodaš, mene ne bi mogli," je povedal zdaj že nekdanji član Olimpije, ki je v tej sezoni v prvenstvu odigral 15 tekem.

"S tem, kaj je bilo in zakaj je bilo, se ne obremenjujem, saj na to nimam vpliva. Raje gledam naprej in na to, kaj bi bilo lahko zame najboljše v preteklosti," pravi Ljubljančan, ki o tem, da bi se morda priključil trenerskemu štabu Olimpije, ne razmišlja. "Enkrat, dvakrat je beseda nanesla tudi na to, a ni bilo nič konkretnega. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost," je še povedal.

Tega, kar je doživel, mu ne more vzeti nihče

Desetkratni slovenski reprezentant je imel lepe besede tudi za trenerja Elsnerja, ki ga je izbrisal iz svojih načrtov in s tem tudi iz kluba, h kateremu je še drugič, njegov član je bil namreč že med letoma 2004 in 2005, prišel leta 2014. "Ima svojo filozofijo, proti njemu nimam prav nič. Je mlad in prizadeven trener. Ne zamerim mu, da se je odločil, kot se je. To je šport," je razumno vse skupaj sprejel Matić, ki ima kljub temu, da je ostal brez nastopanja v Olimpiji, nekaj, česar mu ne more vzeti nihče.

Decembra 2015 je iz rok Green Dragons prejel prav posebno priznanje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Decembra 2015 je iz rok Green Dragons prejel prav posebno priznanje. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"To, kar nam je skupaj s soigralci uspelo v prejšnji sezoni, je nekaj, na kar sem zelo ponosen in česar ne bom pozabil nikoli. Vesel in ponosen sem, da sem bil kapetan takšnemu kolektivu, ki je v Ljubljano prinesel naslov, na katerega smo čakali predolgo," je povedal nogometaš z več kot 200 nastopi v slovenski prvi ligi, ki se lahko pohvali tudi z igranjem v Rusiji, Izraelu, Romuniji in Ukrajini.

Igralec, ki je bil navijaški ideal

Matić je bil med najbolj gorečimi pristaši Olimpije, člani organizirane navijaške skupine Green Dragons, zaradi požrtvovalne igre in odnosa do klubskega dresa zelo priljubljen. Celo tako zelo, da so mu pred časom podelili nagrado Zmajevo srce.

To je nagrada, ki jo prejme igralec, ki je navijaški ideal, kot so podelitev pojasnili njeni podeljevalci. 

Za Olimpijo bo še vedno navijal, zraven bo že na derbiju

Za konec je nekaj besed namenil še navijačem. "Predvsem s člani organizirane navijaške skupine Green Dragons sem imel izjemen odnos in ponosen sem, da je bilo tako. Tudi zdaj, ko sem odšel, sem dobil kar nekaj spodbudnih sporočil. To so fantje, ki z vsem srcem živijo za Olimpijo, ponosen sem, da me cenijo. Želim jim, da bi imeli veliko razlogov za veselje tudi v prihodnosti," je povedal Ljubljančan.

Na začetku sezone je za Olimpijo redno igral, potem se je znašel na stranskem tiru. | Foto: Vid Ponikvar Na začetku sezone je za Olimpijo redno igral, potem se je znašel na stranskem tiru. Foto: Vid Ponikvar

In kaj pravi o možnostih Olimpije za nov naslov? "Olimpijo bom seveda še naprej spremljal, za njo bom še naprej navijal. Prepričan sem, da si bom v živo ogledal že naslednji derbi, ki nas čaka v Mariboru. V borbi za naslov ne bo lahko. Če sem povsem iskren, so možnosti petdesetodstotne. Mislim, da bomo odgovore na veliko vprašanj dobili že kar na prihajajočem derbiju," je sklenil nogometaš, ki je v Olimpiji odigral 102 tekmi in v njenem dresu dosegel dva gola.

Ne spreglejte