Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
31. 8. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Chievo kvalifikacije za SP 2018 Slovaška slovenska nogometna reprezentanca Valter Birsa

Četrtek, 31. 8. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Valter Birsa

Avtor čarobnega trenutka izpred osmih let

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Valter Birsa | Foto Reuters

Foto: Reuters

"To je zelo lep spomin, ampak čaka nas druga tekma," pravi Valter Birsa, eden izmed junakov Slovenije na Slovaškem leta 2009, takrat strelec prečudovitega zadetka pri zmagi z 2:0, ki je slovenskim nogometašem utrla pot na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki 2010. Zdaj Slovenci sanjajo o Rusiji 2018, kot tistega, ki bi lahko z golom pomagal do zelo pomembnih točk, pa marsikdo s prstom pokaže na danes 31-letnega Primorca.

Slovenija bo v petek ob 20.45 v Trnavi odigrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški. V ponedeljek jo v Stožicah, prav tako ob 20.45, čaka še kvalifikacijska tekma proti Litvi. Štiri kroge pred koncem rednega dela skupine E je z 11 točkami na tretjem mestu. Za drugouvrščeno Slovaško zaostaja za točko, za vodilno Anglijo pa tri. Pred Škotsko na četrtem mestu ima tri točke prednosti. Prvo mesto prinaša neposredno uvrstitev v Rusijo, drugo pa dodatne kvalifikacije.

Veliko veselje z Milivojem Novakovićem | Foto: Reuters Veliko veselje z Milivojem Novakovićem Foto: Reuters Za Slovaki in Slovenci je bilo 10. oktobra leta 2009 na štadionu Pasienky v Bratislavi 55 minut igre, ko je krilni napadalec, ki se je šele prebijal do statusa enega pomembnejših reprezentantov, dobil žogo daleč od nasprotnikovih vrat. Na semaforju je bil izid 0:0.

Naredil je dva, tri korake in s kakšnih 25 metrov s svojo vselej nevarno levico udaril tako močno in natančno, da nasprotnik ni imel možnosti. Poskrbel je za evrogol, ki mu je večina od nekaj več kot 23 tisoč gledalcev lahko le zaploskala.

Manjšina Slovencev, po zmagi nad Poljsko s 3:0 mesec pred tem so se na Slovaškem zbrali v velikem številu, je norela od veselja, ko je takrat 23-letni nogometaš stekel k njim in roke dvignil visoko v zrak.

"Marsikaj se je spremenilo od takrat, a upam, da bo končni izid na koncu podoben. Drugo ni pomembno," se je od sanjarjenja o scenariju, po katerem bi bil spet veliki junak, ogradil Valter Birsa. "Takrat se je začelo obdobje, ko smo igrali res dobro in je šlo vse navzgor. Po tisti tekmi smo postali res samozavestni," je dodal.

Ob misli na to, da je statistika Slovenije proti Slovakom izjemno pozitivna (ob treh zmagah je še neporažena na petih tekmah), je bil veliko bolj odločen. "Statistika je res dobra, poskušali jo bomo nadaljevati. Ne želimo je pokvariti," je povedal.

Slovaki so favoriti

In kakšno tekmo v petek zvečer v Trnavi napoveduje? Iz ust nekaterih njegovih soigralcev je slišati, da na Slovaškem predvsem ne smejo izgubiti. Je on morda večji optimist in napoveduje zmago?

"Slovaki so na lestvici drugi, mi smo tretji. Oni branijo, mi napadamo. Oni so favoriti. Oboji se poskušamo uvrstiti na svetovno prvenstvo. Poskušali bomo narediti vse, da jih prehitimo. Kaj bo, bomo videli," je previden z 81 nastopi eden izmed izkušenejših reprezentantov.

Petkovega nasprotnika, ki ga je Slovenija oktobra lani v Ljubljani premagala z 1:0, zelo ceni. "Vemo, da gre za kakovostne nogometaše. Na prvi tekmi v Ljubljani smo odigrali zelo dobro. Zdaj je to treba ponoviti. Igrati moramo podobno agresivno, saj Slovakom to ne ustreza. Potrebovali bomo tudi nekaj sreče, ki nam jo je na kakšni prejšnji tekmi morda zmanjkovalo," je pot do uspeha na Slovaškem začrtal Birsa.

Proti Slovaški je do zdaj odigral dve tekmi in na obeh zmagal. | Foto: Vid Ponikvar Proti Slovaški je do zdaj odigral dve tekmi in na obeh zmagal. Foto: Vid Ponikvar

Na Škotskem so si poraz zaslužili

Je Sloveniji kaj sreče morda zmanjkalo marca letos na Škotskem, kjer je izgubila z 0:1 in po sijajni lanskoletni jesenski beri izpustila priložnost, da je v kvalifikacijski skupini F zdaj tik pod vrhom?

"Ne, tam smo si zaslužili poraz. Bi pa morda lahko zmagali proti Angliji in na prvi tekmi v Litvi. Tam bi lahko osvojili kakšno točko več, če bi imeli nekaj sreče. Toda te tekme so zdaj za nami," je povedal nogometaš, ki se je v zadnjih letih ustalil v prvi italijanski ligi.

V Italiji je spet zablestel, kaj je prihranil za reprezentanco?

Za Chievo je v prejšnji sezoni zadeval in podajal, v Veroni je zgodbo podobno začel tudi na začetku te. V prvem prvenstvenem krogu je pri zmagi Chieva najprej poskrbel za evrogol in potem še podajo pri zmagi nad Udinesejem z 2:0. Gol, ki ga je dosegel, je bil spet mojstrski, z njim je močno opozoril nase.

Pri Chievu igra skupaj s kapetanom Slovenije Boštjanom Cesarjem. Se bosta veselila tudi v petek? | Foto: Getty Images Pri Chievu igra skupaj s kapetanom Slovenije Boštjanom Cesarjem. Se bosta veselila tudi v petek? Foto: Getty Images

Predvsem zato, pa tudi zaradi tega, ker tokrat ni (več) zraven nekaterih izkušenejših, ki so prej skrbeli za gole, prav Birso marsikdo danes vidi kot enega izmed tistih, ki bi lahko odločili tudi ob tokratnem gostovanju na Slovaškem.

"Res je, da sem dobro začel s sezono, a tudi za moje soigralce v reprezentanci velja podobno. Imamo zelo kakovostne napadalce. Mogoče ne tako izkušene kot prej, a so že večkrat dokazali, da znajo zadevati. Glede tega se res ne bojim. Sicer pa imamo tudi nekaj drugih nogometašev, vezistov in branilcev, ki znajo biti predvsem ob prekinitvah nevarni," je prepričan Primorec, ki je v reprezentanci debitiral, ko je bil star vsega 19 let in je od takrat neprekinjeno njen član.

Slovenija ima v teh kvalifikacijah sicer težave z učinkovitostjo. Na šestih tekmah je dosegla šest golov, od tega polovico proti avtsajderju, že pred začetkom kvalifikacij odpisani Malti.

Ne spreglejte