Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2016,
21.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

1

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA predsednik Angel Maria Villar Llona Michael van Praag

Torek, 6. 9. 2016, 21.22

6 let, 6 mesecev

Volitve za predsednika Uefe

Španec se je ustrašil, Čeferin pred uresničitvijo drznega cilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

1

Čeferin Van Praag | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prihodnji teden bo v Atenah izvoljen nov predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa). Članice evropske nogometne družine, vseh skupaj je 55, bodo glasovale za enega od le dveh kandidatov. To sta Slovenec Aleksander Čeferin in Nizozemec Michael van Praag. Tretji, Španec Angel Maria Villar, je naznanil, da odstopa od kandidature.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je še korak bližje uresničitvi drznega cilja, ki predstavlja enega največjih podvigov v zgodovini slovenskega športa. Majhna država na sončni strani Alp je vse bližje temu, da bo njen predstavnik na predsedniškem položaju največje evropske nogometne organizacije nasledil znanega Francoza Michela Platinija in tako postal eden najbolj vplivnih mož v svetu nogometa. Volitve bodo prihodnjo sredo, 14. septembra, v Atenah.

Dvoboj namesto troboja

Dober teden dni pred volitvami v Atenah je znano, da bo Michela Platinija nasledil kandidat iz Slovenije oziroma Nizozemske. Tretje možnosti (več) ni. | Foto: Reuters Dober teden dni pred volitvami v Atenah je znano, da bo Michela Platinija nasledil kandidat iz Slovenije oziroma Nizozemske. Tretje možnosti (več) ni. Foto: Reuters Čeferin je za tihega favorita veljal že pred tedni, ker mu iz dneva v dan raste javna podpora članic Evropske nogometne zveze (Uefa), pa je marsikdo že prepričan o njegovi zmagi.

Podporo Čeferinu objavlja vse več držav, skupaj jih je 23. Kot zadnji se je njegovi "koaliciji" pridružil Azerbajdžan.

Dolgoletni predsednik španske nogometne zveze Angel Maria Villar je ocenil, da ob 47-letnemu odvetniku iz Grosupljega ter predsedniku nizozemske krovne nogometne organizacije Michaelu van Praagu ne bo prejel dovolj glasov, da bi lahko na vročem stolčku nasledil francoskega znanca Platinija.

Villar je umaknil svojo kandidaturo in poskrbel, da bo v Atenah potekal dvoboj namesto napovedanega troboja. Vodilni španski mediji so ta scenarij omenjali že prejšnji mesec ter izpostavili, da se bo nekdanji španski nogometni reprezentant, ki prihaja iz Baskije, osredotočil na predsedniške volitve pri španski nogometni zvezi, kjer opravlja vodilni položaj že 28 let. Volitve bodo potekale konec decembra.

Ocenil je, da nima realnih možnosti za zmago


Odvetnika iz Grosupljega je javno podprlo že 23 članic Uefe. | Foto: Vid Ponikvar Odvetnika iz Grosupljega je javno podprlo že 23 članic Uefe. Foto: Vid Ponikvar "Za predsednika Uefe ne bo kandidiral, ker je ocenil, da v tem trenutku ne uživa zadostne podpore. Ne zaupajo mu niti največje evropske federacije, med drugim tudi Francija, Rusija in Nemčija, ki so javno podprle kandidata iz Slovenije, Čeferina," so zapisali pri španskem športnem časniku AS. Kaj pa je sporočil Villar?

"Po globokem premisleku sem se odločil, da umaknem kandidaturo," je njegovo izjavo objavila španska krovna zveza.

Možnosti slovenskega kandidata za prevzem odmevnega položaj so tako iz tedna v teden večje. Prihodnjo sredo se bosta za predsedniško krono Uefe potegovala Čeferin in Van Praag, v javnosti pa kroži mnenje, da si je boljše izhodišče priigral več kot dve desetletji mlajši Slovenec.

Kdo je sploh Angel Maria Villar?

66-letnega Baska, rojenega v Bilbau, so za kandidata, ki namerava naslediti Platinija, označevali že dolgo časa, a je nato pričakovano kandidaturo za predsedniško mesto Uefe vložil šele dan pred iztekom roka.

Lahko se pohvali z zavidanja vredno nogometno potjo že v vlogi igralca. Kar 12 let je branil barve Athletic Bilbaa, bil je vezist in v tem času zbral več kot 350 nastopov v dresu tega baskovskega nogometnega ponosa. Bil je tudi španski reprezentant, v izbrani vrsti je odigral 22 tekem.

Španec Angel Maria Villar želi zadržati predsedniški položaj v španski nogometni zvezi. | Foto: Reuters Španec Angel Maria Villar želi zadržati predsedniški položaj v španski nogometni zvezi. Foto: Reuters

Že v času nogometne poti se je posvečal tudi šoli in diplomiral kot pravnik. Bil je eden izmed ustanoviteljev zveze nogometašev v Španiji in je že vrsto let predsednik Nogometne zveze Španije (LFP). Na njenem čelu je že od leta 1988, v tem času se je veselil dveh evropskih (2008 in 2012) ter svetovnega (2010) naslova španske reprezentance.

Vodil je neuspešno špansko kandidaturo za svetovno prvenstvo 2018, je tako podpredsednik Uefe kot tudi Fife in vršilec dolžnosti predsednika Uefe (ker je najstarejši podpredsednik). To pomeni, da je močno vpet v delovanje svetovnega nogometa, ki ga v zadnjem času pretresa veliko afer.

Tudi njegova preteklost ni neomadeževana. Pred časom je bil kaznovan z 20 tisoč evri, ker ni želel sodelovati v preiskavi korupcijske afere, ki jo je vodila etična komisija Fife.

Še zanimivost: na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji je bil on tisti, ki je kapetanu zmagovalke Portugalske Cristianu Ronaldu prvi v roke dal pokal za naslov evropskega prvaka.

Kdo podpira Aleksandra Čeferina?*

*ni še jasno, kako se bo opredelila Španija

 

Ne spreglejte