Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2016,
13.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Franz Beckenbauer Nemčija FIFA

Sreda, 30. 11. 2016, 13.40

6 let, 7 mesecev

Hišne preiskave v Švici

Afera, zaradi katere Beckenbauerju primanjkuje mirnega spanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Beckenbauer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Sum, da si je Nemčija organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu (2006) zagotovila s podkupovanjem, je privedel do niza hišnih preiskav v Švici. Med osumljenimi je tudi legendarni nemški nogometaš Franz Beckenbauer, ki je bil pred desetimi leti predsednik organizacijskega odbora največjega nogometnega dogodka na svetu.

Urad švicarskega državnega tožilstva je 23. novembra skupaj s švicarsko policijo opravil hišne preiskave zaradi določenih nejasnosti pri dodelitvi svetovnega prvenstva. Preiskava je potekala na različnih lokacijah v nemško govorečem delu Švice.

Preiskujejo tudi nekdanjega generalnega sekretarja Fife

Urs Linsi je bil generalni sekretar Fife med letoma 2002 in 2007. | Foto: Urs Linsi je bil generalni sekretar Fife med letoma 2002 in 2007. Poleg Franza Beckenbauerja, ki je osumljen goljufije in pranja denarja, so pod drobnogledom nekdanje vodilne osebe na nemški nogometni zvezi (DFB), kot so Horst Rudolf Schmidt, Theo Zwanziger in Wolfgang Niersbach, organi pregona pa so preiskavo razširili še na generalnega sekretarja Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Ursa Linsija. Ta je bil med letoma 2002 in 2007 generalni sekretar Fife.

Beckenbauer je bil leta 2006 predsednik organizacijskega komiteja SP, po navedbah nemškega časnika Der Spiegel pa si je Nemčija pot do organizacije prvenstva zagotovila z večmilijonsko podkupnino. Romala je na račun štirih Azijcev v izvršnem odboru.

Kako je Nemčija postala gostiteljica SP 2006?

Nemčija je leta 2000, ko se je odločalo o gostitelju SP 2006, premagala Južno Afriko z 12:11. Prejela naj bi vse razpoložljive evropske glasove (osem), na pomoč pa so ji priskočili še štirje azijski. Zanimivo je, da se je predstavnik Oceanije, Novozelandec Charles Dempsey, takrat vzdržal glasovanja. Ostalo je pri 12:11 in tesni, a še kako dragoceni zmagi Nemčije. Glasovalno pravico Fife ima pri izboru prireditelja svetovnih prvenstev 24 članov.

Denar za podkupnine zagotovil direktor Adidasa

Nemci naj bi si znesek, s katerim so kupili štiri azijske glasove, sposodili pri nekdanjem generalnem direktorju Adidasa Robertu Louisu-Dreyfusu. Ta naj bi pred 15 leti po skrivnih kanalih nemški zvezi nakazal dobrih deset milijonov švicarskih frankov, s katerimi se je nemška zveza lotila podkupovanja štirih azijskih članov izvršnega odbora Fife.

Pred desetimi leti se je naslova svetovnega prvaka v nogometu veselila Italija. | Foto: Reuters Pred desetimi leti se je naslova svetovnega prvaka v nogometu veselila Italija. Foto: Reuters

Poldrugo leto pred začetkom SP 2006, pet let po spornem izboru prireditelja, naj bi Dreyfus zahteval povračilo sredstev. Takrat je Nemška nogometna zveza (DFB) Fifi nakazala 6,7 milijona evrov, denar pa se je nato znašel na Dreyfusovem zasebnem računu. Louis-Dreyfus, ki je leta 2009 umrl, naj bi tako imel prste vmes pri nečednem poslovanju organizacijskega komiteja SP 2006.

V mednarodnem nogometu se pretaka veliko denarja, priložnost ogromnega zaslužka pa predstavljajo organizacije največjih tekmovanj. Svetovno prvenstvo velja za največji nogometni praznik, zato se okrog izbora prirediteljev pogosto dviga veliko prahu. Način, kako sta prestižno priložnost dobila Rusija (2018) in Katar (2022), še vedno buri duhove.

Sumu o nepravilnostih pa se ni izognila niti Nemčija. Čeprav je leta 2006 priredila tekmovanje brezhibno in si prislužila organizacijske pohvale, je na dan pricurljala afera o korupcijskem dejanju in očrnila številna imena.

Ne spreglejte