Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2017,
15.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Dejan Jelušič Slovenci in pohodništvo na Instagramu

Četrtek, 6. 7. 2017, 15.40

6 let, 7 mesecev

SLOVENCI IN POHODNIŠTVO NA INSTAGRAMU (6) – Dejan Jelušič

Dejan Jelušič, Gorenjec, ki zna ovekovečiti jutra v gorah #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Dejan Jelušič | Foto Osebni arhiv Dejana Jelušiča

Foto: Osebni arhiv Dejana Jelušiča

Šestindvajsetletni Dejan Jelušič si kruh služi povsem drugače kot s fotografijo, si je pa ravno s to prislužil svojo prvo razstavo. Kateri motivi na njej prevladujejo? Ni težko uganiti, sončni vzhodi. Ti so tudi rdeča nit njegovega profila na Instagramu, ki mu sledi že več kot tisoč ljudi.

Dejan Jelušič foto | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv V rubriki Slovenci in pohodništvo na Instagramu predstavljamo tiste, ki se v svojih objavah dotikajo pohodništva. peti teden je čas za predstavitev Dejana Jelušiča, mladeniča z Gorenjskega, ki je znan po ovekovečenju sončnih vzhodov in ki ga na Instagramu lahko spremljate na profilu https://www.instagram.com/jelusicphotography/.

Dejana Jelušiča smo na www.siol.net že predstavili, a ker si je s svojimi fotografijami sončnih vzhodov v gorah ustvaril tudi priložnost razstavljanja fotografij v eni od trgovskih poslovalnic v Radovljici, mu znova odmerjamo pristor na našem portalu.

Šestindvajsetletnik iz Mošenj pri Radovljici se je fotografiji kot samouk začel posvečati pred petimi leti. Še vedno vztraja pri fotografiranju sončnih vzhodov in lovljenju motivov, ki se v gorah (in drugod) ponujajo v zgodnjih jutranjih urah.


-> Slovenec, ki prebuja s sončnimi vzhodi #foto


Večkrat vstaja še pred kikirikanjem petelina, tudi ob 2. uri zjutraj, kar pomeni, da fotografijo sončnega vzhoda objavi takrat, ko se večina ljudi šele prebuja. Zato, ker je takrat v gorah najlepše in ker ga že nekaj ur pozneje čaka služba. Dela kot inštalater strojnih instalacij in je pri tem sam svoj mojster. Ima namreč svoje vodoinstalatersko podjetje, prosti čas pa namenja hribolazenju in cestnemu kolesarstvu.

Za fotografije, ki jih sproti objavlja na družbenih omrežjih Facebook in Instagram, uporablja fotoaparat Nikon, še pogosteje pa se zanaša na kamero GoPro. To sta njegova stalna spremljevalca v hribih, pa čeprav vedno ni pogojev za izstopajočo fotografijo. "Od približno 500 vzponov se mi 50-krat zgodi, da so ugodni vsi dejavniki," pravi. "Za eno fotografijo, ki mi je res všeč, je potrebnih približno sto posnetkov," je menil.

Kuliso, ki bo končala na fotografiji, običajno skrbno domisli. Pri zbiranju spominov si pomaga s stojalom, nanj namesti kamero GoPro in jo prek brezžične povezave poveže z mobilnim telefonom, kjer lahko spremlja kader na fotografiji. Tisto, ki po njegovem mnenju izstopa, pretoči na mobilni telefon in ji doda filter, ki ustvari poseben dramatičen odtenek.

Najlepši del fotografskega procesa je zanj razmišljanje o idejah. "Nobena fotografija ne sme biti enaka drugi, zato veliko časa namenim razmisleku o tem, kaj bom fotografiral. Za eno fotografijo, ki jo objavim, je ogromno dela. Posnamem jih po sto in več. Ni tako, kot je videti na fotografiji, ne ležim in uživam, ampak v fotografijo vložim ogromno energije. Želim, da so nekaj posebnega."


 Ne prezrite:


Preberite si, kaj je povedal o svojem udejstvovanju na Instagramu.

Ali na Instagramu objavljate po navdihu ali so vaše objave načrtovane?

Fotografije objavljam po navdihu. Včasih tudi mesec dni čakam nanj. Želim namreč, da ima vsaka fotografija svojo zgodbo in spomin, saj jo s tem namenom tudi objavim oziroma shranim na Instagram.

Ali spremljate statistiko ogledov svojih objav?

Statistike ne spremljam, spremljam pa odzive sledilcev, ki mi dajo nekaj dodatnega zagona.

Kdo običajno pritiska na sprožilec, ko fotografirate v gorah?

Odvisno. Najprej ocenim trenutek in kader, šele potem presodim ali bo "fotografiralo" stojalo, moja roka ali pa natanko določen položaj nekoga, ki ga za to prosim.

Ali uporabljate filtre, ki jih ponuja Instagram?

Uporabljam filtre na telefonu, ki so pri kameri GoPro kar priporočljivi.

Je vaš profil na Instagramu namenjen deljenju spominov, arhiviranju spominov, morda tudi zaslužku?

Moj profil je namenjen predvsem deljenju in arhiviranju spominov, sem pa že dobil nasvet, naj za svoje fotografije poskušam tudi nekaj iztržiti. Če mi uspe dobiti pravo povezavo, se bo moje fotografiranje začelo resneje razvijati in morda bi s tem lahko povezal tudi zaslužek.

Glavni motivi na vašem profilu so povezani s pohodništvom. Je ljubezen do raziskovanja narave in gora sveža ali jo gojite že od otroštva?

Motivi so povezani predvsem z nepozabnimi trenutki, ki jih hranim na Instagramovem profilu. Naj bo to sončni vzhod v hribih ali pa sončni zahod, posnet z barke na morju. Ljubezen do gora mi je pri 20 letih vlila moja pokojna mami in včasih imam občutek, da je prav to tudi razlog, zaradi katerega se tako pogosto odpravim v lov za temi energijami.

Ste se že povzpeli na Triglav? Je to res vzpon, ki ga mora doživeti vsak Slovenec, Slovenka?

Na Triglavu še nisem bil, verjetno še vedno čakam na pravi trenutek in pravi sončni vzhod, s katerim si bom Triglav zapomnil za vedno.

Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije večkrat opozarja, da so objave na družbenih omrežjih prepogosto krive za nesreče v gorah. Kakšno je vaše mnenje o tem? Se sami v ta namen raje izogibate objavi kraja, kjer je fotografija nastala?

Strinjam se, da je naval objav in privlačnih slik kriv za to. Ljudje namreč vidijo fotografijo, na kateri "uživaš", in si te želijo posnemati, žal pa včasih precenijo svoje sposobnosti

Ali vaši sledilci stopijo v stik z vami, kadar objavite fotografije, ki so jim še posebej ljube?

Sledilci me radi kontaktirajo z željo, naj jih vključim v svoj naslednji izlet.

Katera je vaša najljubša pohodniška tura?

Najljubši pohodniški izlet je bil spontani petkov večerni "skok" na Stol (Karavanke). Razgrinjanje mehke odeje na izbrani lokaciji, steklenica dobrega piva in toplina v dobri druzbi ... Takšni čarobni zahodi včasih pripomorejo tudi k odločitvi, da se mi ne mudi v dolino. Zvezde se zdijo vse bližje in vse svetlejše in to so trenutki, ki si jih želiš ohraniti v spominu.

Ne spreglejte