Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2017,
18.45

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

4

Natisni članek

Slovenci in pohodništvo na Instagramu Instagram pohodništvo Na dopustu Biseri Slovenije

Četrtek, 8. 6. 2017, 18.45

5 let, 11 mesecev

Slovenci in pohodništvo na Instagramu (2) – Anja Zavrl

Medicinska sestra, ki s psičko Lady ustvarja fotografske spomine #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

4

Anja Zavrl | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Anja Zavrl, medicinska sestra, ki v družbi psičke Lady na www.instagram.com/zavrlažanje veliko zanimanja, je profil, namenjen podobam (večinoma) slovenskih gora, ustvarila pred letom dni. Zbral je že več kot 4.500 sledilcev, mi pa razkrivamo, zakaj.

Anja Zavrl | Foto: V rubriki Slovenci in pohodništvo na Instagramu predstavljamo tiste, ki se v svojih objavah dotikajo pohodništva. Druga na vrsti je Anja Zavrl, ki jo lahko spremljate na Instagramovem profilu https://www.instagram.com/zavrla/.

Petindvajsetletna Anja Zavrl iz Medvod ima zahtevno službo. Dela kot medicinska sestra na intenzivnem oddelku, s pogostimi obiski narave – skoraj vedno v družbi svoje psičke, škotske ovčarke Lady –, pa si napolni prehitro izpraznjene baterije.

Instagram profil https://www.instagram.com/zavrla je ustvarila pred letom dni. Namenjen je arhiviranju lepih spominov ter obveščanju javnosti o trenutnih razmerah v gorah in v naravi nasploh. Podobe narave večinoma fotografira s telefonom. Kadar je sama, si na telefonu nastavi funkcijo time-lapse, kadar pa v družbi, družabnika izkoristi za svoj selfie-stick. "Običajno ni nihče jezen," namigne Anja, ki ima na Instagramu že več kot 4.500 sledilcev.


Ne prezrite:

Nataša Ravnikar (instagram.com/pekoholik): "Preveč je nesreč, da bi zaradi dobre fotografije tvegala življenje. Žal nekateri razmišljajo drugače."


Preberite si, kaj je povedala o svojem udejstvovanju na Instagramu.

Kdaj in s kakšnim namenom ste začeli ustvarjati svoj profil na Instagramu?

Ustvarila sem ga marca 2016. Zakaj? Ker so ga imeli že vsi razen mene.

Ali objavljate po navdihu ali so vaše objave načrtovane?

Večinoma po navdihu. Navdihuje me narava in njena raznolikost ter veličina. Ljudje smo v primerjavi z njo zgolj majhne mravlje. Kadar želim drugim prikazati trenutne razmere v gorah ali jih navdušiti za skok v naravo, so moje objave tudi načrtovane.

Ali spremljate statistiko ogledov vaših objav?

Ne spremljam statistike, je pa fino, če je veliko "lajkov".

Koliko časa na dan vam vzame vaš Instagramov profil?

Čisto odvisno, tudi do dve ali tri ure na dan. Sicer pa smo v današnjem času že vsi tako ali drugače odvisni od socialnih omrežij.

Fotografirate s telefonom?

Kadar s seboj nimam fotoaparata – zavzame namreč čisto preveč prostora v nahrbtniku, fotografiram s telefonom, iPhone 6.

Ali uporabljate filtre, ki jih ponuja Instagram?

Ne, uporabljam pa aplikacijo PS Express.

Glavni motivi na vašem profilu so povezani s pohodništvom. Je ljubezen do raziskovanja narave, gora sveža ali jo gojite že od otroštva?

Za pohodništvo in raziskovanje narave so me navdušili starši. V poletnem času smo že od mladih nog vsako nedeljo hodili v hribe. Priznam, da sem to v najstniških letih malo opustila, saj smo me bolj zanimale druge stvari, žuranje na primer. No, pred letom dni pa sem se spet zaljubila v sončne vzhode in zahode.

Ste že bili na Triglavu? Je to res vzpon, ki ga mora doživeti vsak Slovenec, Slovenka?

Bila sem enkrat in seveda je lepo in zelo lepa izkušnja, ki jo mora doživeti vsak Slovenec. Lepo je spremljati veselje drugih, ki jim uspe priti na vrh, ni pa to moja najljubša tura.

Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije večkrat opozarja, da so objave na družbenih omrežjih vse pregosto krive za nesreče v gorah. Se sami v ta namen raje izogibate objave kraja, kjer je fotografija nastala?

Vsak mora oceniti svoje sposobnosti in se izogniti nevarnostim. Tudi če prideš na vrh, se moraš zavedati, da te še vedno čaka tudi pot navzdol.

V gore hodim dobro pripravljena. V mojem nahrbtniku so vedno kapa in rokavice, saj so razmere spremenljive in je tudi sredi avgusta lahko zelo vetrovno in mrzlo.

Menim, da je bolje nositi bolj poln nahrbtnik in kaj prinesti nazaj v dolino, kot pa na vrhu kaj pogrešati. Če mislim da fizično nisem dovolj sposobna in da moja oprema ni primerna, se težavnim turam izogibam, tudi če to pomeni, da ostanem brez fantastične fotografije.

Kadar nisem prepričana o varnosti razmer, te vedno preverim pri kolegih, ki so že bili na vrhu, jih to zanima in vedo, kaj delajo.

Njena najljubša pohodniška tura vključuje vzpon na Kofce in Veliki vrh. | Foto: www.instagram.com/zavrla Njena najljubša pohodniška tura vključuje vzpon na Kofce in Veliki vrh. Foto: www.instagram.com/zavrla

Anja Zavrl | Foto: www.instagram.com/zavrla Foto: www.instagram.com/zavrla

Anja Zavrl | Foto: www.instagram.com/zavrla Foto: www.instagram.com/zavrla

Katera je vaša najljubša pohodniška tura ali izlet kar tako?

Moja najljubša tura je tura s Kofc na Veliki Vrh in pogled po Košutnem grebenu. Na Kofcah so mi pa všeč krave in konji. Tam doživiš neko posebno vzdušje, tudi kadar se odpraviš sredi noči gledat sončni vzhod. Tura v poletnem času ni zahtevna, ni pa primerna za tiste, ki se bojijo prepadov. Košutin greben se mi zdi fascinanten, saj je reliefno zelo razgiban in ker je videti, kot da ga je nekdo odrezal. No, tudi sončni vzhodi in zahodi so enkratni.

 

Ne spreglejte