Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
15.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Natisni članek

pohodništvo Triglav

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 15.18

6 let, 6 mesecev

Simbol slovenstva nujno potrebuje obnovo

Aljažev stolp bo po koncu poletne sezone 2018 zaradi obnove romal v dolino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Triglav Aljažev stolp | Foto STA

Foto: STA

Aljažev stolp, simbol slovenstva in zagotovo najbolj prepoznaven planinski simbol med Slovenci, bodo po koncu poletne planinske sezone 2018 zaradi obnove prepeljali v dolino. Najbolj znano pločevinasto konstrukcijo v Sloveniji bodo v dolino prepeljali s helikopterjem in po približno mesecu dni obnove še pred zimo 2018 vrnili na mesto, kjer stoji že 122 let.

Informacijo o obnovi, trenutnem stanju Aljaževega stolpa, ki ga je v 122 letih že pošteno načel zob časa, in prizadevanjih za njegovo ohranitev so danes razkrili na odprtju razstave Aljažev stolp – ohranimo naš simbol, ki bo v Galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani na ogled do konca julija.

Razstava je plod sodelovanja med Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ta je od začetka letošnjega leta upravljalec zemljišča in Aljaževega stolpa na vrhu Triglava, Restavratorskim centrom in Narodnim muzejem Slovenije.


Preberite še:
-> Iz arhiva: Aljažev stolp praznuje 120 let. Jih lahko dočaka še enkrat toliko?


Razstava o Aljaževem stolpu bo v Galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani na ogled do konca julija. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Razstava o Aljaževem stolpu bo v Galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani na ogled do konca julija. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Lepotne poškodbe prehajajo v konstrukcijske

Aljažev stolp je v slabem stanju in bo potreboval bolj konkretno obnovo, je povedal generalni direktor ZVKDS Jernej Hudolin. "Odločitev konservatorjev je, da Aljažev stolp ostane na vrhu Triglava, to pa zahteva redno vzdrževanje, izvajanje monitoringa in pripravo preprostega načrta, ki bi se ga držale tudi prihodnje generacije.

Ker pri stolpu ne gre več samo za poškodbe likovnega značaj, ampak prehajajo v poškodbe tehnično-konstrukcijskega značaja, bo v dveh letih potrebna obsežnejša obnova," je poudaril. Za izvedbo konservatorskega načrta bo objavljen tudi javni razpis.


Ne prezrite:
-> Ste že glasovali za naj planinsko kočo 2017?


Pogovor o obnovi Aljaževega stolpa si boste na www.siol.net lahko prebrali jutri. Naš sogovornik bo Martin Kavčič iz Restavratorskega centra ZVKDS in soavtor razstave Aljažev stolp.

Martin Kavčič iz Restavratorskega centra je bil naš sogovornik na temo obnove Aljaževega stolpa. Pogovor bomo objavili jutri.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Martin Kavčič iz Restavratorskega centra je bil naš sogovornik na temo obnove Aljaževega stolpa. Pogovor bomo objavili jutri. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Približno mesec dni bo vrh Triglava krasila kopija

Ker temeljite sanacije ne bo mogoče izvesti na prostem, na vrhu Triglava, bodo stolp za približno mesec dni odpeljali v dolino. To naj bi se po oceni Hudolina zgodilo po koncu prihodnje poletne planinske sezone (jesen 2018), na prvotno mesto pa naj bi prepoznavno pločevinasto konstrukcijo vrnili pred zimo 2018. Računajo, da bo stolp mogoče tehnično sanirati tako, da bi brez težav zdržal še naslednja desetletja in generacije.

In kaj bo to vmesno obdobje stalo na vrhu očaka? "Najverjetneje bomo tam začasno postavili kopijo stolpa," je povedal Kavčič, ki bdi nad konservatorskim načrtom. Kopija je trenutno na ogled v galeriji Spomeniškovarstvenega centra v bližini Križank.

Po besedah podpredsednika PZS Mira Eržena je parcela na vrhu najvišje slovenske gore, velika 16 kvadratnih metrov, ki jo je Jakob Aljaž odkupil od občine Dovje, nanjo leta 1895 postavil pločevinast stolp in komplet podaril Slovenskemu planinskemu društvu, po novem tudi zemljiškoknjižno urejena.

Na razstavi Aljažev stolp - ohranimo naš simbol je tudi kopija originalne vpisne knjige. To je leta 1895 na vrh Triglava prinesel dovški župnik Jakob Aljaž, ki je 16 kvadratnih metrov odkupil za simbolični znesek. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Na razstavi Aljažev stolp - ohranimo naš simbol je tudi kopija originalne vpisne knjige. To je leta 1895 na vrh Triglava prinesel dovški župnik Jakob Aljaž, ki je 16 kvadratnih metrov odkupil za simbolični znesek. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Notranjost prve vpisne knjige na Triglavu | Foto: Siol.net/ A. P. K. Notranjost prve vpisne knjige na Triglavu Foto: Siol.net/ A. P. K.

Pri projektu bodo sodelovali tudi Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Ljubljana – Matica ter Narodni muzej, ki se je že pred leti angažiral s filmom o Aljaževem stolpu in razstavo Aljažev stolp  Ta pleh ima dušo, s katero so prepotovali Slovenijo (oboje je vodil Gorazd Lemajič, konservator ter vodja oddelka za konserviranje in restavriranje v Narodnem muzeju in soavtor najnovejše razstave o Aljaževem stolpu). Odprti so tudi za predloge preostalih deležnikov, na primer društva Prijatelji Triglava, ki že zdaj aktivno skrbi za vzdrževanje stolpa.

Se strinjate z odločitvijo, da Aljažev stolp v izvirniku ostane na vrhu Triglava?

  • Seveda, samo tam mu je mesto!
    69,74 %
    159 glasov
  • Ne, bolje je, če se ga zaradi zaščite za stalno premesti v Slovenski planinski muzej.
    5,26 %
    12 glasov
  • Strinjam se s stroko, med obnovo naj bo v dolini, sicer pa naj ostane na Triglavu.
    21,93 %
    50 glasov
  • Aljažev stolp me ne zanima.
    3,07 %
    7 glasov
Oddanih 228 glasov

Aljažev stolp | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ne spreglejte