Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
22. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

3

Natisni članek

EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat

Petek, 22. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Goran Dragić naredil predsednika Miamija ponosnega

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

3

Goran Dragić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V Sloveniji je v preteklih dneh vladala prava košarkarska evforija, potem ko so slovenski reprezentanti v nedeljo po veliki zmagi v finalu nad Srbijo osvojili zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Istanbulu. Košarkarji so se že vrnili v klube, kamor je v četrtek odpotoval tudi najboljši posameznik prvenstva Goran Dragić. Čez lužo jih zanima, ali bo Gogi po napornem EuroBasketu pripravljen za igro za Miami. Oglasil se je predsednik Pat Riley in poudaril, kako ponosen je nanj. Govori se o tem, da bi lahko Dragić po reprezentanci postal tudi kapetan Miamija, kar bi bila zanj velika čast.

V ZDA, predvsem pa v taboru Miamija, ne bi bili v skrbeh, če ne bi Goran Dragić med prvenstvom večkrat poudaril, da je bil po tekmah utrujen, v velikem finalu pa so mu ponagajali tudi krči.

A igra na stari celini je drugačna kot čez lužo, poleg tega so reprezentanti v 18 dneh odigrali devet tekem, Gogi pa je kot kapetan nosil dodatno breme, zato je razumljivo, da se je ob vseh čustvih pojavila tudi utrujenost.

Sporočilo predsednika in trenerja mu je dalo misliti, nato se je veliki Pat oglasil

Goran Dragić in trener Miamija Eric Spoelstra, ki je poleti obiskal Slovenijo in si tudi v Stožicah ogledal pripravljalno tekmo s Hrvaško, ki jo je Slovenija dobila. | Foto: Guliverimage/Getty Images Goran Dragić in trener Miamija Eric Spoelstra, ki je poleti obiskal Slovenijo in si tudi v Stožicah ogledal pripravljalno tekmo s Hrvaško, ki jo je Slovenija dobila. Foto: Guliverimage/Getty Images Pred odhodom v ZDA je Dragić dobil nekoliko nenavadno sporočilo predsednika kluba Pata Rileyja in trenerja Erika Spoelstre: "Čestitala sta mi in mi dala vedeti, da me takoj po prihodu v Miami čaka kondicijski preizkus. Ali sem pripravljen? Tega nisem najbolje razumel. Kdor testa ne opravi, ne more z ekipo na priprave, obenem pa te v klubu finančno kaznujejo." In kakšen je preizkus? Deset dolžin igrišča je treba preteči v manj kot 55 sekundah, vmes pa sta dve minuti premora. "Ta preizkus bi opravil, tudi če bi tekel vzvratno," je zagotovil Dragić.

A se je v javnosti kaj kmalu oglasil tudi veliki Pat ter dal vedeti, da so pred dvema letoma naredili pravo kupčijo, potem ko so ga pripeljali: "Kar je naredil za Slovenijo v letošnjem letu, postal MVP prvenstva, dosegel 35 točk v finalu, igral le tri četrtine, navdušen sem bil tudi nad Hulk pozo, je znak, da se mu ne bo treba ubadati s kondicijskim testom. Ponosen sem nanj in ponosen, da ga imamo. Mislim, da je zdaj takšen igralec, ki ga trener Spo potrebuje."

Kako cenijo uspeh Dragića s slovensko reprezentanco, dajejo vedeti tudi besede soigralca Jamesa Johnsona: "Srce se mi je paralo. Da je s svojo reprezentanco osvojil prvenstvo in postal MVP, nam v slačilnici veliko pomeni."

Pri Miamiju v novi sezoni veliko pričakujejo od najkoristnejšega košarkarja (MVP) evropskega prvenstva, ki je popeljal Slovenijo do zgodovinskega zlata. Vse od leta 1993, ko je Slovenija začela nastopati na evropskih prvenstvih, so le štiri ekipe prvenstvo končale s popolnim izkupičkom. Z devetimi zmagami in brez poraza, tako kot letos izbranci Igorja Kokoškova, je prvenstvo v letih 1995 in 2001 končala Jugoslavija, Litva pa je EuroBasket leta 2003 končala s šestimi zmagami in brez poraza.

Slovenija se lahko pohvali s tem, da je bila od leta 1993 šesta najbolj napadalna ekipa evropskih prvenstev. Dragić in soigralci so v povprečju dosegali 90,3 točke. V teh 24 letih se lahko Hrvaška pohvali z najbolj udarnim napadom, leta 1993 so njeni košarkarji brez pokojnega Dražena Petrovića v povprečju dosegali 96 točk, prvenstvo pa končali na tretjem mestu.

 

"Dobra stvar je, da so bili le krči. Slaba plat tega je, da so to znaki utrujenosti."

Veselje skupaj z reprezentančnimi kolegi ob osvojenem zlatu po zmagi v finalu nad Srbijo. | Foto: Vid Ponikvar Veselje skupaj z reprezentančnimi kolegi ob osvojenem zlatu po zmagi v finalu nad Srbijo. Foto: Vid Ponikvar Navijači Miamija bodo hitro pozabili na dosežke Dragića na EuroBasketu, saj jih zanima, kako bo igral v dresu njihovega kluba. Sprašujejo se, ali bo fizično sposoben igrati na takšni ravni tudi za Miami Heat.

Eden izmed njih je napisal, naj ohrani brado, novinar Sun Sentinela Ira Winderman pa dodal: "In upamo, da bo tudi tako upogljiv. Dokler se v finalu zaradi krčev ni usedel, je bil mednarodna zvezda, kot je vedno bil. Če bi bili kakršnikoli dvomi, kaj Goran zmore, si poglejte, kako navdušujoče je igral na evropskem prvenstvu v zadnjih treh tednih. Hkrati cenite, da je najboljši, ko je žoga v njegovih rokah. Zaradi tega kemija z Dwyanom Wadom ni bila popolna. Kljub temu nas je vznemirilo, da je moral zadnji del finala proti Srbiji presedeti na klopi. Dobra stvar je, da so bili le krči. Slaba plat tega je, da so to znaki utrujenosti. Ker se sezona lige NBA začne 18. oktobra, bo zanimivo videti, kakšen pristop bo ubral trener Spoelstra na treningih in pripravljalnih tekmah. Na srečo je Miami ostal igralsko praktično nedotaknjen, tako da povezovanje z igralci ne bo predstavljajo nobenih težav. Ne glede na to, kdaj se priključi."

Dragić novi kapetan Miami Heat?

Bo Gogi po reprezentanci prevzel vlogo kapetana tudi pri Miamiju? | Foto: Getty Images Bo Gogi po reprezentanci prevzel vlogo kapetana tudi pri Miamiju? Foto: Getty Images Ker ima Gogi v ligi NBA poseben status in ogromno izkušenj, je v ospredju tudi vprašanje, ali mu bodo pri Miami Heat namenili takšno vlogo kot v slovenski reprezentanci. Če bi postal kapetan moštva, bi bila to za košarkarja iz Kosez posebna čast.

Trenutni kapetan Vročice je Udonis Haslem, ki je član Miamija že vse od leta 2003, a novinar Sun Sentinela razmišlja, da bi bil zdaj pravi čas, da pri Miamiju naredijo korak naprej tudi v tej smer. 

Hkrati izpostavlja, da bi se lahko zapletlo, če bi se vrnil Dwyane Wade ali če imajo pri Miamiju morebitne načrte o menjavi Gorana v prihodnje.

Napad na končnico

V Ameriki se sprašujejo, ali bo lahko takšne predstave kazal tudi v dresu Miamija. | Foto: Vid Ponikvar V Ameriki se sprašujejo, ali bo lahko takšne predstave kazal tudi v dresu Miamija. Foto: Vid Ponikvar Miami bo pred začetkom sezone odigral šest pripravljalnih tekem. Prva bo na sporedu že čez deset dni, ko mu bo nasproti stala Atlanta. Na Floridi upajo, da bo prihodnja sezona minila brez takšnih pretresov, kot so jih doživljali v zadnji.

Poškodbe so bremenile Miami, ki je sezono začel skromno. Po polovici sezone je bil izkupiček mizeren – 11 zmag in 30 porazov. Obratno je bilo v drugem delu, ko so igrali praktično popolno. Z novimi 30 zmagami in 11 porazi so redni del končali s polovično uspešnostjo (44:44) ter za vsega eno zmago izgubili bitko za končnico.

Ta bo letos glavni cilj Vročice, ki bo sezono odprla z lokalnim derbijem z Orlandom, s katerim se bo pomerila 18. oktobra.

Ne spreglejte